MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Οι καλύτερες πεντάδες και οι ρόλοι της Ελλάδας
Η προετοιμασία τελείωσε. Τώρα ήρθε η ώρα για το κυρίως πιάτο της Εθνικής, που έδωσε το τελευταίο της φιλικό και πηγαίνει στο MundoBasket με απολογισμό δύο νίκες και τέσσερις ήττες. Κάτι που όπως είπε και ο Θανάσης Αντετοκούνμπο μετά το Ακρόπολις, δε μετράει καθόλου, αφού ο σκοπός ήταν να ετοιμαστεί η ομάδα για τις κρίσιμες αναμετρήσεις στη Μανίλα.
Έτσι μετά τις δύο νίκες επί της Σλοβενίας, ήρθαν οι ήττες από Σερβία, Ιταλία, ΗΠΑ και Γερμανία, να δείξουν θετικά και αρνητικά δείγματα. Με τον Δημήτρη Ιτούδη να ανοίγει όσο το δυνατόν περισσότερο το rotation, ώστε να μην αδικήσει κανέναν και τελικά να καταλήξει στη 12άδα που θα μας εκπροσωπήσει στο MundoBasket.
Το Depth Chart της Εθνικής
- PG: Τόμας Γουόκαπ, Μιχάλης Λούντζης, Δημήτρης Μωραΐτης
- SG: Γιαννούλης Λαρεντζάκης, Λευτέρης Μποχωρίδης
- SF: Κώστας Παπανικολάου, Ιωάννης Παπαπέτρου, Νίκος Ρογκαβόπουλος
- PF: Ντίνος Μήτογλου, Θανάσης Αντετοκούνμπο
- C: Γιώργος Παπαγιάννης, Μανώλης Χατζηδάκης
Μέσα σε όλες αυτές τις δοκιμές που ήταν αναγκασμένος να πράξει ο Δημήτρης Ιτούδης και το επιτελείο του, ξεκαθάρισαν κάπως οι πεντάδες και τα βασικά στοιχεία τα οποία χρειάζονται.
Τα τέσσερα σχήματα που χρησιμοποίησε περισσότερο η Εθνική στα φιλικά
Λούντζης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννης: Αρχικά οι starters της Εθνικής φαίνεται να είναι οι Γουόκαπ, Λούντζης, Παπανικολάου, Μήτογλου, Παπαγιάννης. Όταν ήταν άπαντες διαθέσιμοι (η απουσία του Παπανικολάου του στέρησε λεπτά) το σχήμα αυτό ξεκινούσε τα παιχνίδια (εξαίρεση ο Μήτογλου με την Ιταλία).
Στα έξι αυτά φιλικά βρέθηκαν για 21'12'' συνολικά στο παρκέ, έχοντας μάλιστα ένα +5 στον δείκτη του +/-. Προφανώς και πρόκειται για την καλύτερη πεντάδα της Ελλάδας δημιουργικά, με τους δύο γκαρντ και ειδικότερα την παρουσία του floor general Γουόκαπ, ενώ οι συγκεκριμένοι σε 43 κατοχές που διαχειρίστηκαν, σούταραν και με το εξαιρετικό 7/17 από το τρίποντο!
Λούντζης, Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Μήτογλου, Παπαγιάννης: Για να αντιληφθεί κανείς τη διαφορά, οι επόμενες δύο πεντάδες σε χρόνο συμμετοχής, με μία διαφοροποίηση, ξεπερνούν για λίγο τα 8 λεπτά. Συγκεκριμένα με τον Ρογκαβόπουλο αντί του Παπανικολάου, τον παίκτη με τον καλύτερο μακρινό σουτ και την ευχάριστη νότα της προετοιμασίας επιθετικά, η Ελλάδα κατέγραψε +3 στον αντίστοιχο δείκτη στα 8'29''.
Λούντζης, Γουόκαπ, Παπανικολάου, Θ. Αντετοκούνμπο, Παπαγιάννης: Η παρουσία του Θανάση Αντετοκούνμπο αποτελεί για την Εθνική αδιαπραγμάτευτο στοιχείο στο κομμάτι της ενέργειας. Ο Θανάσης αγωνίστηκε ακόμα και «5» σε εξαιρετικές περιπτώσεις. Στη συγκεκριμένη πεντάδα, μάλιστα, δεν ήταν λίγες οι φορές που ο Ιτούδης επέλεξε να στείλει τον Παπανικολάου στο αντίπαλο «4» και τον Αντετοκούνμπο να μαρκάρει το «3».
Ένα από τα σχήματα που θα... φορεθεί για την Εθνική, καθώς έχει τη δυνατότητα να αλλάζει σε όλα και να ασκεί πίεση στην μπάλα, το νούμερο ένα ζητούμενο δηλαδή αυτής της ομάδας, με τον Θανάση και όσα φέρνει στο παρκέ όπως είχαμε δει, να είναι μπροστάρης της προσπάθειας αυτής. Παρά δύο δευτερόλεπτα, οι συγκεκριμένοι πέντε βρέθηκαν για 8 λεπτά ταυτόχρονα στο παρκέ με +7 στον δείκτη τους, οδηγώντας τους αντιπάλους σε 1/7 τρίποντα και 3 λάθη στις 19 κατοχές που αμύνθηκαν!
Μποχωρίδης, Γουόκαπ, Ρογκαβόπουλος, Παπαπέτρου, Μήτογλου: Αν σας έλεγε κανείς να αναγνωρίσετε την τέταρτη σε χρόνο συμμετοχής πεντάδα σε όλα τα φιλικά, πόσοι θα είχαν το απόλυτο 5/5; Οι παραπάνω πέντε λοιπόν, αγωνίστηκαν για 6'38'' και παρόλο που οι starters είναι μόλις δύο, αποτελεί το τέταρτο πιο χρησιμοποιημένο σχήμα της Ελλάδας.
Κάτι που μέσα του κρύβει πολλά ενδιαφέροντα στοιχεία, όπως για παράδειγμα τη χρησιμότητα του Μποχωρίδη, με τον Ιτούδη να τον υπολογίζει ως έναν έξτρα χειριστή και να τον κρατά αντί του Παναγιώτη Καλαϊτζάκη. Ακόμα, βλέπουμε κάτι που θα συνεχιστεί και στο MundoBasket, τον Μήτογλου να παίρνει χρόνο στο «5», αφού οι λύσεις είναι περιορισμένες και ο ψηλός του Παναθηναϊκού έχει τη δυνατότητα να κάνει τον... διπλοθεσίτη, όπως ακριβώς ο Μέλι στην Ιταλία.
Τέλος φυσικά ο Παπαπέτρου, που πέρασε μία ακόμα χρονιά στη θέση «4» με την Παρτίζαν του Ομπράντοβιτς και καλείται να δώσει physical στοιχεία στην άμυνα αλλά και να βάλει τα σουτ ως πλαϊνός για να ανοίξει το γήπεδο. Επίσης μία πεντάδα για την Ελλάδα που μπορεί να αλλάξει σε όλα με ευκολία, αλλά και φυσικά ερωτηματικό στο ριμπάουντ λόγω μεγέθους (3 επιθετικά των αντιπάλων απέναντι σε αυτό το σχήμα).
Αντιλαμβάνεται κανείς πως από τα φιλικά δεν μπορούν να εξαχθούν απόλυτα συμπεράσματα. Προφανώς από τους παραπάνω, όμως, δεν κόπηκε κανείς. Και οι δοκιμές του Ιτούδη ήρθαν μεν, αλλά σε πιο ειδικές καταστάσεις για να επιβεβαιώσουν μεταξύ άλλων και τον Θανάση. Τα αποτελέσματα στα φιλικά δεν παίζουν ρόλο, όμως όσα είδαμε παραπάνω θα αποτελέσουν τα θεμέλια σχήματα της Εθνικής, στην προσπάθειά της για το καλύτερο δυνατό στη Μανίλα.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.