MundoBasket 2023, Ιορδανία: Ο Χόλις Τζέφερσον έπαιξε μπάσκετ για τη μητέρα του, χάρη στη... μητέρα του

Δημήτρης Οικονόμου
Ρόνταε Χόλις Τζέφερσον

bet365

Ο Χόλις-Τζέφερσον έχει μία ξεχωριστή ιστορία για τον τρόπο που έπαιξε μπάσκετ και θα τεθεί αντιμέτωπος της Εθνικής με τη φανέλα της Ιορδανίας, στην πρεμιέρα των δύο για το MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Το Τσέστερ της Πενσυλβάνια αποτελεί μία από τις πόλεις με τη μεγαλύτερη εγκληματικότητα. Ο Ρόνταε Χόλις-Τζέφερσον ήταν αναγκασμένος να ζήσει και να μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον, που μόνο τοξικό μπορεί να το χαρακτηρίσει κάποιος. Ο πατέρας του απών από τα παιδικά του χρόνια και κυρίως ένα πρότυπο προς αποφυγή. «Δεν ήταν εύκολο να μην έχω την πατρική φιγούρα όταν ήμουν μικρός». Το μοναδικό στήριγμά του αποτελούσε η μητέρα του Ριλάντα, που έκανε δύο δουλειές για να μπορέσει να συντηρήσει αυτόν και τον αδερφό του, επίσης μπασκετμπολίστα.

Μέσα του όμως η διαρκής αναζήτηση της πατρικής φιγούρας του δημιουργούσε ένα κενό. Κάτι το οποίο προσπάθησε να γεμίσει γύρω του με τον παππού του, τους θείους του, αλλά όπως παραδέχτηκε ο ίδιος, δεν έφτανε. Μέχρι να έρθει το μπάσκετ!

Στο σπίτι της οικογένειας τίποτα δεν ήταν εύκολο. Ο πατέρας του Χόλις-Τζέφερσον πέρασε αρκετούς μήνες στη φυλακή για ναρκωτικά, κάτι που έκανε τις σχέσεις τους ψυχρές και απόμακρες. Το μπάσκετ έγινε για εκείνον το αποκούμπι, για μια ζωή καλύτερη από αυτήν που έβλεπε ως ανήλικος να εκτυλίσσεται μπροστά στα μάτια του.

Και μπροστά στον βωμό αυτόν, της επαγγελματικής καριέρας, θα θυσίαζε τα πάντα. Όπως μέρος από το επιθετικό του ταλέντο για να παραμείνει ένας ταπεινός ρολίστας με πλούσιες αμυντικές ικανότητες, ικανές να σταματήσουν τον οποιονδήποτε, ακόμα και στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού. Φυσικά ο ρόλος του στην Ιορδανία, δεν έχει επ’ ουδενί σχέση με τα 319 παιχνίδια του στο NBA, φορώντας τις φανέλες των Νετς, των Ράπτορς και των Μπλέιζερς, οι οποίοι τον είχαν επιλέξει στο Draft της κλάσης του ‘15.

Το κίνητρο της μητέρας του

Δεν είναι υπερβολή να πει κανείς, πως ο Χόλις-Τζέφερσον έπαιξε μπάσκετ για τη μητέρα του αλλά και χάρη σε εκείνη. Βλέποντάς τη να κάνει τα πάντα για την ευημερία των γιων της, ο Ιορδανός πλέον Χόλις (το επίθετο της μητέρας του) θέλησε ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένειά του. Γρήγορα αντιλήφθηκε πως αυτό μπορεί να συμβεί μέσω του μπάσκετ.

«Σημαίνει τα πάντα για εμένα, ό,τι έκανα για να μεγαλώσω, κάθε μου απόφαση είχε ως στόχο να βοηθήσω εκείνη και να αλλάξω τη ζωή της. Βλέποντας τις δυσκολίες της όσο ήμουν στο Λύκειο, μου έδωσε κίνητρο για να γίνω καλύτερος και να ξεπεράσουμε αυτές τις δύσκολες ημέρες» αναφέρει ο ίδιος σε συνέντευξή του στη New York Post.

Η Ριλάντα ήταν φυσικά η πρώτη που έσπευσε να αγκαλιάσει, όταν επιλέχτηκε από τους Μπλέιζερς στο Νο23 του Draft. Ωστόσο η καριέρα του στο NBA είχε ημερομηνία λήξης. Παγιδευμένος στο κορμί των 198 εκατοστών, η απουσία του σουτ από το παιχνίδι του δεν επέτρεπε στις ομάδες να τον εμπιστευτούν για κάτι περισσότερο από τα λεπτά του ρολίστα. Έως ότου αποφάσισε να κάνει το βήμα στην Ευρώπη και την Μπεσίκτας, όπου και έκλεισε τη σεζόν το 2022.

Η περιπλάνησή του στα παρκέ του Πουέρτο Ρίκο και των Φιλιππινών, αποτελεί άλλη μία τρανή απόδειξη πως για τον Χόλις-Τζέφερσον το μπάσκετ αποτελεί απλώς μια διέξοδο. Έναν τρόπο να θυμίζει στον εαυτό του και τους γύρω του πως κατάφερε να ανταποδώσει, αυτά που η ίδια η ζωή του προσέφερε, μέσω των εμποδίων, των δυσκολιών αλλά και της αγάπης για την οικογένεια.

Η Ιορδανία βρήκε στο πρόσωπό του τον undersized power forward που έψαχνε για να τον κάνει παρτενέρ του Ντουβερίογλου και αμφότεροι θα σταθούν ως πρώτο ανάχωμα της Εθνικής στο φετινό MundoBasket.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: NBA/Getty Images

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα