MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Επιστροφή στα... βασικά με Θανάση, Λαρεντζάκη και Γουόκαπ

MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Επιστροφή στα... βασικά με Θανάση, Λαρεντζάκη και Γουόκαπ

Δημήτρης Οικονόμου
Θανάσης Αντετοκούνμπο

bet365

Η Εθνική έκανε ποδαρικό με το δεξί στο MundoBasket 2023 και το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει τα όσα προσέφεραν οι Θανάσης Αντετοκούνμπο, Γουόκαπ και Λαρεντζάκης. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Οι πρεμιέρες κρύβουν πάντοτε παγίδες. Πολλώ δε μάλλον όταν μια ομάδα βλέπει το απουσιολόγιό της ολοένα και πιο γεμάτο, με την τελευταία σφραγίδα να μπαίνει μία μέρα πριν την έναρξη της διοργάνωσης. Η Εθνική κλήθηκε να τα αντιμετωπίσει όλα αυτά, μαζί με το δεδομένο «πρέπει» της νίκης κόντρα στους Ιορδανούς.

Και μπορεί το επίπεδο να μην ήταν το υψηλότερο, ωστόσο το τεστ έπρεπε να περαστεί με επιτυχία, όπως και έγινε. Άλλωστε με τα συγκεκριμένα «όπλα», η Ελλάδα κοιτάζει βήμα βήμα την πορεία της δίχως τυμπανοκρουσίες. Και αν μερικά από αυτά ήταν γνωστά από τις συγκεντρώσεις και τα φιλικά προετοιμασίας, η Εθνική είχε μερικά κουτάκια που πρασίνισε κόντρα στους Ιορδανούς. Ειδικότερα στο προσωπικό επίπεδο και στο πόσο καλό κάνει πνευματικά μία καλή εμφάνιση, σε παίκτες όπως ο Παπαπέτρου και ο Χατζηδάκης, οι οποίοι θα βγουν ακόμα πιο μπροστά μετά την απουσία του Μήτογλου.

Βέβαια την… ένεση ψυχολογίας τη χρειαζόταν ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης, που μπορεί να δώσει στην ομάδα επιθετικές λύσεις, κάτι που φανέρωσε και η περσινή του σεζόν με τον Ολυμπιακό, όμως χρειαζόταν ένα ματς «μπουστάρισμα».

Το παιχνίδι που χρειαζόταν ο Λαρεντζάκης

Ο φόργουορντ του Ολυμπιακού δεν είχε καταφέρει μέχρι σήμερα να ανοίξει σύνδεσμο με το καλάθι. Κάτι που όμως κατάφερε και με το παραπάνω απέναντι στους Ιορδανούς, τόσο με ντρίπλα, όσο και χωρίς. Οι 19 του πόντοι -και μάλιστα σε κρίσιμα σημεία- προήλθαν με 4/7 δίποντα, 3/5 τρίποντα, μαζί με 3 ασίστ και 2 κλεψίματα. Στο σκοράρισμα όμως έρχεται το θαυμαστικό.

Ο Λαρεντζάκης, σύμφωνα με το Hudlinstat πήρε φάσεις και ως χειριστής του pick n’ roll, βάζοντας και τα στατικά του σουτ όταν χρειάστηκε.

Το σκοράρισμα του Λαρεντζάκη με την Ιορδανία

  • Pick n’ roll: 4 πόντοι / 5 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 6 πόντοι / 3 κατοχές
  • Catch n’ drive: 5 πόντοι / 3 κατοχές
  • Transition: 4 πόντοι / 2 κατοχές

To shot chart του Λαρεντζάκη με την Ιορδανία

Μία ομάδα που έχει συγκεκριμένες δυσκολίες στο πέντε εναντίον πέντε, οτιδήποτε μπορεί να πάρει από προσωπικές φάσεις, αυτήν τη στιγμή, το αγοράζει. Ο Λαρεντζάκης καλείται να δώσει σταθερά νούμερα από την περίμετρο, ειδικότερα όσο το επίπεδο των αντιπάλων ανεβαίνει!

Το Hustle κομμάτι του Θανάση Αντετοκούνμπο

Τον δρόμο της Εθνικής τον δείχνει ο Θανάσης. Το είχαμε επισημάνει από τα φιλικά! Είναι εντυπωσιακό να τον βλέπεις από κοντά να προσπαθεί να κατευθύνει τους συμπαίκτες του, να πανηγυρίσει μαζί τους, να βάλει στο παιχνίδι την κερκίδα κερδίζοντας πρώτα τις προσωπικές του μονομαχίες.

Μάλιστα σε έναν ρόλο, πλέον, που δεν περίμενε να βρεθεί. Στην ουσία ο Ιτούδης τον μετέτρεψε σε αντί-Μήτογλου, όσο κανείς μπορεί να το πει αυτό. Ο Θανάσης μπήκε ως starter με ρόλο 4αριού, σε μία πεντάδα που μπορεί να αλλάξει σε όλα τα μαρκαρίσματα. Στη συνέχεια, το αναγκαστικό small ball που θα υπηρετήσει η Εθνική μιας και δε βγαίνουν τα… κουκιά διαφορετικά, τον έφερε και ως «5». Δεν ήταν λίγες οι φορές που ο πρεσβύτερος των Αντετοκούνμπο κλήθηκε να βάλει το κορμί του για να κοιτάξει στα μάτια αντιπάλους ψηλότερους και βαρύτερους από αυτόν. Κάτι που φυσικά θα συμβεί και όσο περνάει το τουρνουά, όσο η Ελλάδα προχωράει.

Από τα στοιχεία που μας δίνει το Hudlinstat, με τον Αντετοκούνμπο στη θέση «5» απέναντι στους Ιορδανούς, η Ελλάδα έβγαλε ένα +9 στον δείκτη +/-, στα 4:43 που υπηρετήθηκε το σχήμα.

Όλα αρχίζουν και τελειώνουν στον Γουόκαπ

Αποτελεί κάτι σαν κοινό μυστικό, πως τον ρόλο του οργανωτή, αυτού που ελέγχει τον ρυθμό και γενικότερα του ανθρώπου που αποφασίζει για τις περισσότερες κατοχές, τον έχει ο Τόμας Γουόκαπ. Ο πολιτογραφημένος Έλληνας έδειξε για άλλη μία φορά τα στοιχεία που μπορεί να καταθέσει στο παρκέ.

Το φινάλε βρήκε τον 30χρονο γκαρντ να πλαισιώνει με 7 ασίστ τους 13 πόντους του. Χωρίς μάλιστα να μονοπωλήσει τους δείκτες του USG% (18% με την Ιορδανία), στα 28 του λεπτά. Οι 7 ασίστ του μεταφράζονται σε 16 πόντους για τους συμπαίκτες του, ήτοι 29 από τους 92 πόντους της Εθνικής, στη συσκευασία των 2 λαθών.

Τα παραπάνω συγκεντρώνονται στο τρίπτυχο σουτ, hustle και δημιουργία. Back to the basics, δηλαδή, για την Εθνική, η οποία αναζητά τη δική της ισορροπία αλλά και τις σταθερές της για να ορίσει το ταβάνι της στο φετινό MundoBasket.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα