MundoBasket 2023, ΗΠΑ: Η... διαφορετική Team USA που άφησε πίσω το 1on1 και τρέχει ασταμάτητα

Δημήτρης Οικονόμου
ΗΠΑ Ελλαδα MundoBasket 2023

bet365

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει τις ΗΠΑ, αντίπαλο της Εθνικής στη 2η αγωνιστική για το Group C του MundoBasket 2023. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Ώρα Team USA για την Εθνική. Το δεύτερο πιάτο του Group C για το MundoBasket 2023 περιλαμβάνει το πιο δυνατό τεστ για την Ελλάδα και τους παίκτες του Δημήτρη Ιτούδη, που θα βγουν στο παρκέ για να παίξουν… τυπικά εκτός έδρας, μιας και οι Φιλιππινέζοι λατρεύουν τους NBAers και τον Όστιν Ριβς.

Ωστόσο οι Έλληνες διεθνείς θα βγουν να κάνουν το παιχνίδι τους και να κερδίσουν ό,τι περισσότερο μπορούν και να βάλουν προβλήματα, όπως κατάφερε για μία περίοδο η Νέα Ζηλανδία στης Team USA. Βέβαια η διαφορά ανωτερότητας φάνηκε στο παρκέ της Mall of Asia Arena με εμφατικό τρόπο, κάτι που μπορεί να συμβεί και απέναντί μας, αλλά αυτό δε σημαίνει πως δεν υπάρχει μία κατεύθυνση και ένα πλάνο από το τεχνικό επιτελείο.

Να μην τρέξουν οι Αμερικάνοι

Πρωταρχικός στόχος θα είναι για την Εθνική να κόψει όσο είναι αυτό δυνατό, το transition των ΗΠΑ. Κάτι που απαιτεί τεράστιο βαθμό συγκέντρωσης στην επίθεση, για να αποφευχθούν τα λάθη στην πίεση πάνω στην μπάλα. Όπως είχαμε δει και πριν την έναρξη αυτού του MundoBasket, οι Ηνωμένες Πολιτείες χωρίς κάποιον σταρ βεληνεκούς πρώτου tier, έχουν βάλει κάτω το «εγώ» τους και νοιάζονται αρκετά για να επικρατήσουν όχι μόνο μέσω του επιθετικού τους ταλέντου στο παρκέ.

Πιέζουν διαρκώς την μπάλα για να δημιουργήσουν ανοιχτό γήπεδο, όπου τα προσόντα τους είναι ακαταγώνιστα. Ο Έντουαρντς, ο Ίνγκραμ, ο Μπρίτζες τρέχουν το γήπεδο σαν… άλογα για να τελειώσουν φάσεις εκεί. Στη φιλική αναμέτρηση του Άμπου Ντάμπι με την Ελλάδα, όπου υπήρχε και μία κάπως πιο ελαφριά αντιμετώπιση στο δεύτερο μέρος, οι Αμερικανοί σκόραραν 19 πόντους στο transition. Κόντρα στους Νεοζηλανδούς, που δεν είχαν στον νου τους να σταματήσουν τον ρυθμό με τον τρόπο που παίζουν, αυτό το νούμερο εκτοξεύθηκε στους 26 πόντους.

Μάλιστα αν οι Αμερικανοί δεν ήταν λίγο… χαμένοι στο ξεκίνημα, όπου έχασαν αρκετές ευκαιρίες μέχρι να συνηθίσουν στο ξύλο και την επαφή των Νεοζηλανδών, θα είχαν πολύ μεγαλύτερη παραγωγή, καθώς μέτρησαν μόλις 0.81 πόντους ανά κατοχή στο ανοιχτό γήπεδο (26 πόντους σε 32 κατοχές). Εξ ου και τα πολύ μέτρια ποσοστά κάτω από το καλάθι, με το 44% να μην είναι φυσικά αντιπροσωπευτικό του ταλέντου αυτής της ομάδας στο τελείωμα των φάσεων.

Το shot chart της Αμερικής με τη Νέα Ζηλανδία

Προφανώς τα λάθη καλούνται να περιοριστούν στον μέγιστο βαθμό, πολλώ δε μάλλον όταν ο βασικός χειριστής της ομάδας, ο Γουόκαπ θα λείπει από το παρκέ. Βεβαίως και η σωστή χρησιμοποίηση των φάουλ αποτελεί ένα ακόμα «όπλο» για να μπει ένα μέτρο στο δυνατό σημείο των Αμερικανών.

Το χαμηλό σχήμα και η απουσία 1on1

Ένα χαρακτηριστικό για το μπάσκετ που θέλει να βλέπει ο Κερ από την καλοκαιρινή ομάδα του, έχει να κάνει με το πλήθος των φόργουορντ. Από την αρχική πεντάδα διακρίνει κανείς το πόσο ευέλικτα μπορούν να γίνουν τα σχήματά του, με τον Μπράνσον καθαρό χειριστή, τον Τζάρεν Τζάκσον Τζ. στη θέση του σέντερ και ένα… δάσος από φόργουορντ δίπλα τους.

Ακόμα και η επιλογή του Μπανκέρο πίσω από τον ψηλό των Γκρίζλις έρχεται σε αυτήν την κατεύθυνση. Το Νο1 του Draft για το 2022 αγωνίστηκε μονίμως στη θέση «5», αποτελώντας επί της ουσίας τον τέταρτο φόργουορντ των σχημάτων του Κερ. Η Ελλάδα κλήθηκε να προσαρμοστεί πάνω στον Χόλις-Τζέφερσον για το πρώτο παιχνίδι κόντρα στους Ιορδανούς, έχει κορμιά στις θέσεις 3-4, αλλά σαφώς η διαφορά πλέον είναι και ποσοτική αλλά και ποιοτική.

Μάλιστα κόντρα στην Αμερική, που όπως είπε και ο ίδιος ο Ριβς, έχει ως πρωταρχικό σκοπό τη νίκη και όχι το stat padding των παικτών. Η κυκλοφορία της μπάλας δούλεψε εξαιρετικά στο δεύτερο μέρος, παρά το… ξύλο των Νεοζηλανδών, με την απουσία του ένας εναντίον ενός να κάνει πραγματικά εντύπωση. Είναι πραγματικά τρομερό να βλέπει κανείς, μέσω τη βοήθεια του Hudlinstat, την Αμερική να τελειώνει παιχνίδι MundoBasket με μόλις δύο κατοχές iso.

Αν προσθέσουμε και τα πέντε φιλικά στην εξίσωση, παρατηρούμε μόλις 39 κατοχές iso (λίγες για ΗΠΑ), που στη… σούμα αποτελούν μόλις το 7% των κατοχών που διαχειρίζονται οι Αμερικανοί.

Ο τρόπος σκοραρίσματος των ΗΠΑ με τη Νέα Ζηλανδία

  • Transition: 26 πόντοι / 32 κατοχές
  • Catch n’ Drive: 23 πόντοι / 15 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 5 πόντοι / 9 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 12 πόντοι / 9 κατοχές
  • Ποστ: 6 πόντοι / 6 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 6 πόντοι / 4 κατοχές
  • Pick n’ pop: 4 πόντοι / 4 κατοχές
  • Hand off: 5 πόντοι / 3 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 4 πόντοι / 3 κατοχές
  • Iso: 4 πόντοι / 2 κατοχές

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα