Mundobasket: Τι δείχνει η 1η φάση και ποιες ομάδες θα πάνε 4άδα

Mundobasket: Τι δείχνει η 1η φάση και ποιες ομάδες θα πάνε 4άδα

bet365

O Aντώνης Καλκαβούρας εκτιμά ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες από το bracket των πρώτων τεσσάρων ομίλων και ο Καναδάς με την Γερμανία και την Ισπανία από την άλλη αγκύλη, είναι οι ομάδες που έχουν ξεχωρίσει και φαίνεται να έχουν προβάδισμα στην μάχη των μεταλλίων.

Από τον πρόλογο και μόνο καταλαβαίνετε ότι η εξίσωση των δύο bracket, στο format της διοργάνωσης, γέρνει προς την πλευρά των ομίλων 5-8. Αυτό λίγο πολύ ίσχυε και στα χαρτιά, πριν αρχίσειτο τουρνουά, ωστόσο, η διαπίστωση έχει άλλη βαρύτητα όταν έχουν ολοκληρωθεί οι 40 από τους 48 αγώνες της 1ης φάσης και η μόνη αμφίρροπη μάχη που εκκρεμμεί για να συμπληρωθεί η πρώτη 16άδα του κόσμου, θα κριθεί από την αναμέτρηση Ελλάδας-Νέας Ζηλανδίας.

Που λέτε, λοιπόν, η Γαλλία μας τελείωσε. Οι «τρικολόρ» δεν μπόρεσαν ποτέ να συνέλθουν από την σφαλιάρα της πρεμιέρας από τον Καναδά (65-95) και λίγο η απουσία ξεκάθαρων ρόλων (κι ενός ποιοτικού playmaker), λίγο ο τσακωμός του Κολέ με τον Οκόμπο και αρκετά η έλλειψη της αμυντικής δυναμικής που θα τους έδινε η παρουσία του Γουεμπανιάμα, τα όνειρα της διάκρισης πνίγηκαν στα ανοιχτά του όρμου της Τζακάρτα. Η εικόνα της περυσινής φιναλίστ του Eurobasket στην αδιάφορα αγγαρεία με τον Λίβανο που προηγούνταν μέχρι και το 35’, μόνο θλίψη προκάλεσε.

Αρνητική έκπληξη, όχι τόσο για το αποτέλεσμα όσο περισσότερο για την αγωνιστική της εικόνα, αποτέλεσε η Φινλανδία, που ηττήθηκε και από την Ιαπωνία και πήγε στους αγώνες κατάταξης χωρίς νίκη στο ενεργητικό της.

Επιπροσθέτως, οι προσδοκίες των Φιλιππινέζων (απελπιστικά μόνος ο Τζόρνταν Κλάρκσον με μ.ο. 24,5π., 5,7ρ. & 6,7ασ.) για πρόκριση στις 16 καλύτερες ομάδες, αποδείχτηκαν φρούδες και σκόνταψαν πάνω στην εκπληκτική Δομηνικανή Δημοκρατία του Καρλ Άντονι Τάουνς (μ.ο. 19,3π. & 7,7ρ.) και του άκρως εκδηλωτικού (στα όρια του γραφικού) Αργεντινού προπονητή της, Νέστορ Γκαρσία.

Η «Δομηνικάνα» επικράτησε καθαρά και στα τρία ματς (με αποκορύφωμα την νίκη επί της Ιταλίας) και πλέον χρειάζεται μία νίκη στην 2η φάση (απέναντι σε Σερβία και Πουέρτο Ρίκο) για να μπεί στην 8άδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Πέραν των «πουρκουάδων» που απογοήτευσαν, όλες οι υπόλοιπες που εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δώσουν το παρών στους ομίλους της 2ης φάσης, ήταν οι αναμενόμενες, αν και ελαφρώς κατώτερη του αναμενόμενου αποδείχτηκε η απόδοση της Ιταλίας (είχε 7/7 στα φιλικά), σε έναν θεωρητικά πολύ βατό όμιλο (ηττήθηκε από την Δομηνικανή Δημοκρατία και δυσκολεύτηκε τόσο με την Αγκόλα όσο και με τις Φιλιππίνες.

Από ‘κει και πέρα από την δική μας αγκύλη, αρκετά καλύτεροι των προσδοκιών παρουσιάζεται μέχρι στιγμής η Λιθουανία, που πέραν της κυριαρχίας στα ριμπάουντ (με Βαλαντσιούνας και Μοτιεγιούνας στο “5”) , πέτυχε τρεις ξεκούραστες νίκες, έχοντας δεχθεί τους λιγότερους πόντους στην διοργάνωση (μ.ο. 68,0π.). Δεν ξέρω τι θα κάνουμε με τη Νέα Ζηλανδία σε λίγες ώρες, πάντως, αν περάσουμε στους “16”, τους Λιθουανούς πρέπει να κάνουμε τεράστια υπέρβαση για να τους νικήσουμε.

Η Σερβία είχε πολύ εύκολο έργο απέναντι σε Κίνα και Πουέρτο Ρίκο (πιθανότατα και απέναντι στο Νότιο Σουδάν), οπότε δεν μπορεί να κριθεί με ασφάλεια, επομένως η ομάδα που ξεχωρίζει με διαφορά από τους ομίλους 1-4, είναι εκείνη των Ηνωμένων Πολιτειών.

Με «όπλα» την ταχύτητα, το μέγεθος, την αθλητικότητα και το νεανικό ρόστερ, στηρίζει το παιχνίδι στο transition game και κάποια στιγμή «σκάει» τους αντιπάλους της, που δεν μπορούν να ακολουθήσουν τον φρενήρη ρυθμό τους.

Έτσι όπως τους είδα στα δύο ματς που έχουν δώσει στην Μανίλα, μου δίνουν την εντύπωση ότι ακόμη παίζουν στο 70% των δυνατοτήτων και υπολογίζουν να πατήσουν το γκάζι στα πιο απαιτητικά παιχνίδια της 2ης φάσης, ώστε να νιώσουν ότι πιέζονται… Θα μου κάνει τρομακτική εντύπωση αν κινδυνεύσουν από κάποιον αντίπαλο και αν δεν φτάσουν με τα τσαρούχια μέχρι τους “4” (ή τον τελικό αν στον ημιτελικό δεν αντιμετωπίσουν τον Καναδά).

Tα πιο δύσκολα και συνάμα πιο ενδιαφέροντα συμβαίνουν στο άλλο bracket, στο οποίο η λάμψη μοιράζεται σε πρώτη φάση σε Γερμανία και Καναδά και σε δεύτερη την Ισπανία, που είχε πολύ ευκολότερο έργο (απέναντι σε Ακτή Ελεφαντοστού, Βραζιλία και προσεχώς με το Ιράν).

Βάζω σε πρώτη μοίρα τους Καναδούς του Ισπανού Τζόρντι Φερνάντεζ (συνεργάτης του Μάικ Μπράουν στους Σακραμέντο Κινγκς), ο οποίος έχει κάνει εξαιρετική δουλειά, δημιουργώντας μία ομάδα που παίζει επιθετικό μπάσκετ και στις δύο πλευρές του γηπέδου και την χαρακτηρίζουν όλα τα στοιχεία του σύγχρονου μπάσκετ.

Με επτά εν ενεργεία NBAers (ξεχωρίζει ο Σάϊ Γκίλτζιους Αλεξάντερ με μ.ο. 23,6π., 8,0ρ., 5,7ασ.) και θαυμαστή ισορροπία μέσα κι έξω από το καλάθι, διέλυσε την Γαλλία, κατέγραψε το νέο ρεκόρ αγώνων στις ασίστ (44 εναντίον του Λιβάνου) και μοιάζει η πιο φορμαρισμένη ομάδα της τουρνουά. Στα συν τους, προσμετράω την ολική επαναφορά με την Λετονία από το -12 στο +26 (101-75) και την έλλειψη πανικού που τους χαρακτήρισε στο συγκεκριμένο διάστημα.

Στην «ιεραρχία» μου ακολουθεί η Γερμανία (με MVP τον Σρέντερ με μ.ο. 19,7π. & 5,7ασ.), που στο πιο δύσκολο παιχνίδι που είχε να δώσει (απέναντι στην Αυστραλία) δεν επηρεάστηκε από την απουσία του τραυματία Φραντζ Βάγκνερ και πήρε τη νίκη που χρειαζόταν για να μπεί με πλεονέκτημα στον όμιλο των “16”.

Τα «πάντσερ» και οι «μπούμερς» θεωρώ ότι θα έχουν τον πρώτο λόγο για να μπούν στα προημιτελικά σε σχέση με τις Σλοβενία και Γεωργία, που λογικά θα περάσουν από τον 6ο όμιλο.

Σε τρίτη μοίρα βάζω την Ισπανία, που στην 2η φάση θα διασταυρώσει τα ξίφη της με τον Καναδά, αλλά η απουσία της Γαλλίας και τα προβλήματα της Λετονίας (μετά τον Πορζίνγκις παραμονές του Mundobasket, στη νίκη επί της Γαλλίας έχασε και τον Ντάϊρις Μπέρτανς), της δίνει σαφές προβάδισμα για την 8άδα.

Με αυτά και με εκείνα, η Αμερική, η Γερμανία, ο Καναδάς και η Ισπανία (με αουτσάιντερ την Αυστραλία και την Λιθουανία) θεωρώ ότι είναι οι ομάδες που (για την ώρα) έχουν δείξει ότι αξίζουν περισσότερο την πρόκριση στα ημιτελικά. Η συνέχεια επί στο γήπεδο και επί της οθόνης…

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: Fiba Basketball

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!