MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Το «κομπιούτερ» Γουόκαπ και το... τρίποντο της Ελλάδας

MundoBasket 2023, Εθνική Μπάσκετ: Το «κομπιούτερ» Γουόκαπ και το... τρίποντο της Ελλάδας

Δημήτρης Οικονόμου
Γουόκαπ

bet365

Μετά από τρία παιχνίδια στην πρώτη φάση του MundoBasket 2023, το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat ανοίγει τον φάκελο της Εθνικής Ελλάδας. Ο αλάνθαστος Γουόκαπ, τα σουτ του Παπαπέτρου και ο τρόπος που σκοράρει η Ελλάδα. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Η Εθνική έγραψε τα πρώτα της διαγωνίσματα στο MundoBasket 2023 και πλέον βρίσκεται αντιμέτωπη με την πρόκληση της φάσης των «16». Η αναμέτρηση με τη Λιθουανία (1/9 - 15:40) θα κρίνει αν η συνέχεια τη βρει να ελπίζει για πρόκριση στα νοκ άουτ ή όχι. Ωστόσο το πρώτο δείγμα ήταν θετικό, μιας και η δουλειά, έστω και με ανατροπή, έγινε κόντρα στη Νέα Ζηλανδία.

Έτσι έρχονται και οι πρώτοι συγκεντρωτικοί βαθμοί, μιας ομάδας που πάντως περνάει καλά στο παρκέ, με τους παίκτες να δίνουν τα πάντα για αυτήν. Κάτι που φαίνεται από τις υπερβάσεις και τους ρόλους που έχει ο καθένας, τη διάθεσή τους να τα βάλουν με ψηλότερους, δυνατότερους αντιπάλους, τις… χαρακιές του Παπανικολάου και όλα αυτά τα στοιχεία που σε ένα τουρνουά δύο εβδομάδων μπορεί να αποδειχθούν σε στιγμές, ακόμα και σημαντικότερα από το ίδιο το μπάσκετ.

Άλλωστε η Εθνική δεν μπορεί να έχει με την ίδια ευκολία τους μηχανισμούς και τους αυτοματισμούς μίας έτοιμης ομάδας. Παρόλα αυτά η παρέα αυτή των παικτών του Δημήτρη Ιτούδη προσπαθεί κάθε φορά να υπερβεί τον εαυτό της. Η Ελλάδα παίζοντας σε έναν ρυθμό πάνω από τις 80 κατοχές, μπορεί και διατηρεί σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό πράγματα που δεν ήταν δεδομένο ότι θα κάνει, όπως για παράδειγμα το σουτ της.

shot chart
Το shot chart της Ελλάδας στο MundoBasket 2023

Γνωρίζουν άπαντες στην ομάδα πως το επιθετικό ταλέντο, ειδικότερα στο ένας εναντίον ενός, δεν περισσεύει, όμως αυτό δε σημαίνει πως θα σηκωθούν ψηλά τα χέρια προς παράδοση. Η Ελλάδα σουτάρει με ποσοστό 34.5% από το τρίποντο. Not great, not terrible, για μια ομάδα που δεν αποτελεί αυτό το κομμάτι το δυνατό της στοιχείο. Ειδικότερα όταν σουτέρ στους οποίους βασίζει μερικούς από τους πόντους δεν έχουν ξεκινήσει καλά από το τρίποντο.

Ωστόσο το τρίποντο της Εθνικής παραμένει σε ικανοποιητικό επίπεδο λόγω του καλού ποσοστού στα catch n’ shoot. Από εκεί παίρνει 1.14 πόντους ανά κατοχή, διόλου άσχημα στις 57 κατοχές που έχει διαχειριστεί έτσι. Ο άξονας φυσικά είναι το pick n’ roll, ειδικότερα με τον Γουόκαπ και από εκεί η έξτρα πάσα στην περίμετρο.

Το σκοράρισμα της Εθνικής στην πρώτη φάση του MundoBasket 2023

  • Catch n’ shoot: 65 πόντοι / 57 κατοχές
  • Pick n’ roll (χειριστής): 41 πόντοι / 37 κατοχές
  • Catch n’ drive: 33 πόντοι / 29 κατοχές
  • Ποστ: 18 πόντοι / 22 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 26 πόντοι / 16 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 17 πόντοι / 16 κατοχές
  • Κοψίματα: 8 πόντοι / 15 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 10 πόντοι / 14 κατοχές
  • Iso: 3 πόντοι / 9 κατοχές
  • Pick n’ roll (roller): 8 πόντοι / 8 κατοχές
  • Pick n’ pop: 7 πόντοι / 7 κατοχές
  • Hand off: 2 πόντοι / 6 κατοχές

Πώς γίνεται, λοιπόν, η Ελλάδα να έχει ένα αξιοπρεπές ποσοστό; Φυσικά χρειαζόταν υπερβάσεις από παίκτες που μπορούν να σουτάρουν την μπάλα, όπως ο Λαρεντζάκης για τον οποίον είχαμε αναφερθεί διεξοδικά. Ωστόσο ο Παπαπέτρου, μετά και την απουσία του Μήτγολου, έχει αποδειχθεί παίκτης «κλειδί». Τόσο σε θέση, αφού έχει βρεθεί να καλύπτει μέχρι και το «5», όσο και σε σκοράρισμα.

Ο νέος φόργουορντ του Παναθηναϊκού μετράει 46.2% από την περίμετρο, δίνοντας την έξτρα διάσταση που χρειαζόταν το παιχνίδι της Εθνικής. Αν περιοριστούμε μόνο στα catch n’ shoot από το τρίποντο, ο Παπαπέτρου μετράει 6/9, έχοντας παρακαταθήκη και τη σπουδαία εμφάνιση με τη Νέα Ζηλανδία. Πέραν, λοιπόν, του Hustle έχει προσφέρει στην ομάδα σκορ με πρόσωπο αλλά και πλάτη!

Το σκοράρισμα του Παπαπέτρου στην πρώτη φάση του MundoBasket 2023

  • Catch n’ shoot: 18 πόντοι / 9 κατοχές
  • Ποστ: 8 πόντοι / 7 κατοχές
  • Κοψίματα: 3 πόντοι / 5 κατοχές
  • Catch n’ drive: 7 πόντοι / 5 κατοχές
  • Επιθετικό ριμπάουντ: 6 πόντοι / 3 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 2 πόντοι / 3 κατοχές
shot chart
Το shot chart του Παπαπέτρου στο MundoBasket

Ο Γουόκαπ που δεν κάνει λάθη

Όλα τα παραπάνω, όμως, θα πρέπει να έχουν μία βάση. Τη βάση που θέλησε να κουράσει όσο το δυνατόν περισσότερο ο Πέρο Κάμερον με τη Νέα Ζηλανδία και αυτήν που ανέφερε ως point of emphasis ο Κάζις Μακσβίτις στις δηλώσεις του μία μέρα πριν την αναμέτρηση με την Ελλάδα. Φυσικά λόγος γίνεται για τον Τόμας Γουόκαπ. Ο 30χρονος αποτελεί μακράν τον καλύτερο δημιουργό της Ελλάδας αλλά κυρίως τον άνθρωπο των αποφάσεων, αφού κάθε μπάλα περνάει από τα χέρια του όσο βρίσκεται στο παρκέ, πέραν της άμυνας που καλείται να παίξει.

Ο Γουόκαπ κάνει σχεδόν τέλειο τουρνουά όσον αφορά το κομμάτι της δημιουργίας, παρά την πίεση που δέχεται, με 5.5 ασίστ για κάθε λάθος του. Τα οποία φυσικά δεν είναι πολλά, μόλις τέσσερα στα τρία πρώτα παιχνίδια από τον floor general της Εθνικής. Αν αθροίσει κανείς το σκοράρισμα και τη δημιουργία του θα δει ότι ο γκαρντ του Ολυμπιακού συμμετείχε άμεσα σε 83 από τους 256 πόντους, δηλαδή στο 32.4%.

Φυσικά βρίσκεται και μέσα στην καλύτερη πεντάδα, όσον αφορά το +/- της Ελλάδας, ένα νούμερο όμως που μπορεί να χαρακτηριστεί… αλλοιωμένο σε τόσο μικρό δείγμα, μιας και το παιχνίδι με τη Νέα Ζηλανδία έπαιξε καθοριστικό ρόλο. Παρόλα αυτά, στα 13’37’’ που έχουν βρεθεί ταυτόχρονα στο παρκέ οι Γουόκαπ, Λαρεντζάκης, Παπανικολάου, Παπαπέτρου και Παπαγιάννης μετρούν +10, το καλύτερο νούμερο από οποιαδήποτε άλλη πεντάδα της Εθνικής.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα