MundoBasket 2023, Λιθουανία - Ελλάδα: Ο Βαλαντσιούνας το κέντρο του... κόσμου και το κομβικό ζευγάρι

Δημήτρης Οικονόμου
Γιόνας Βαλαντσιούνας Λιθουανία Μουντομπάσκετ

bet365

Η Εθνική αντιμετωπίζει τη Λιθουανία για την 1η αγωνιστική της δεύτερης φάσης του MundoBasket 2023, με το Gazzetta να κοιτάζει στα δυνατά χαρτιά της αντιπάλου μας μέσω της βοήθειας του Hudlinstat. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Στο EuroBasket του 2017 η Ελλάδα κλήθηκε να αντιμετωπίσει τη Λιθουανία, σε ένα παιχνίδι που έμοιαζε νοκ άουτ για την οκτάδα. Η αποψινή συνάντηση των δύο μπορεί να γίνεται στο πλαίσιο της 1ης αγωνιστικής για τη δεύτερη φάση του MundoBasket 2023, όμως δεν απέχει πολύ από τον χαρακτήρα του νοκ άουτ.

Η Εθνική χρειάζεται μόνο ένα αποτέλεσμα απέναντι στη σημερινή αντίπαλό της (1/9 - 15:40, live στο Gazzetta), τη νίκη για να διατηρήσει ζωντανές τις ελπίδες πρόκρισης στην οκτάδα. Βέβαια για να το πετύχει αυτό θα πρέπει να τα βγάλει πέρα με έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο.

Η εκδοχή που παρουσιάζει η Λιθουανία, με τις όποιες απουσίες της, την έχει κάνει πιο σκληρή από άλλες χρονιές στην άμυνα. Βέβαια έχει τις δικές της σταθερές στις οποίες βασίζεται. Η μία βρίσκεται στην περιφέρεια και λέγεται Ρόκας Γιοκουμπάιτις και η έτερη στη ρακέτα φυσικά και ακούει στο όνομα Γιόνας Βαλαντσιούνας.

 

Παράγοντας δίχως να φορτσάρει ο Βαλαντσιούνας

Ο σέντερ των Πέλικανς είναι αλήθεια πως μέχρι σήμερα δεν έχει φορτσάρει. Κάτι αναμενόμενο άλλωστε, μιας και οι Λιθουανοί «καθάρισαν» τις αδύναμες ομάδες της Αιγύπτου και του Μεξικό, ενώ δε χρειάστηκε να μπλέξουν με τους Μαυροβούνιους. Έτσι, ο Μακσβίτις δεν προέβη σε υπερβολές όσον αφορά τη χρησιμοποίησή του, ενώ μάλιστα δεν τον άφησε καν να μαρκάρει τον Βούτσεβιτς για να μη φθαρεί, στέλνοντας πάνω του τον Σεντεγκέρσκις.

Ο Βαλαντσιούνας έχει αγωνιστεί 19 λεπτά μέσο όρο, με παραγωγή 13.7 πόντων αλλά και 10 ριμπάουντ. Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς από τον τρόπο που σκοράρει, ότι δε χρειάστηκε να ψάξει κάτι εξωπραγματικό η ομάδα του από εκείνον. Στο ποστ δεν έχει ρίξει άγκυρα, αλλά από εκεί φυσικά μετρά τις περισσότερες εκτελέσεις του και δημιουργεί τα εκάστοτε ρήγματα.

Η Λιθουανία ακουμπάει την μπάλα πάνω του ακόμα και αν αυτός δεν τελειώνει τη φάση. Χαρακτηριστικό το 31.6% που μετράει στο USG%, το πόσες κατοχές διαχειρίζεται δηλαδή όσο βρίσκεται στο παρκέ. Πέραν όλων των άλλων, ο Βαλαντσιούνας μετατρέπεται και με έμμεσο τρόπο σε δημιουργό αυτής της ομάδας. Η «Λιέτουβα» μετράει 5.6 πόντους από τις σκριν ασίστ του ψηλού της, που γνωρίζει πολύ καλά με το κορμί του και τον όγκο του να δημιουργεί χώρους για τους συμπαίκτες του και εκείνοι να οδηγούνται σε εκτέλεση είτε κοντά στη ρακέτα, είτε πίσω από… βουνό!

Το σκοράρισμα του Βαλαντσιούνας στο MundoBasket 2023

  • Ποστ: 10 πόντοι / 13 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 8 πόντοι / 6 κατοχές
  • Pick n’ roll: 4 πόντοι / 4 κατοχές
  • Pick n’ pop: 8 πόντοι / 4 κατοχές
  • Κοψίματα: 4 πόντοι / 2 κατοχές
  • Catch n’ shoot: 3 πόντοι / 2 κατοχές
  • Catch n’ drive: 4 πόντοι / 2 κατοχές

Ο Γιοκουμπάιτις και τα σουτ

Με τον ψηλό των Πέλικανς ως το… κέντρο του κόσμου, μπαίνει το λάδι στη μηχανή της ομάδας του Μακσβίτις. Η Λιθουανία θέλει να πιέσει την μπάλα στην άμυνά της και να εκμεταλλευτεί παίκτες που σουτάρουν καλά από την περίμετρο.

Εξ ου και το εξαιρετικό 1.41 που μετρούν ανά κατοχή σε catch n’ shoot καταστάσεις. Τον δεύτερο τρόπο, δηλαδή, που εκτελούν τις επιθέσεις τους (17.1%), πίσω μόνο από τα pick n’ roll (17.9%) που συνήθως στήνονται με άξονα τον Γιοκουμπάιτις. Άπαντες οι… πλαϊνοί μπορούν να σουτάρουν την μπάλα σταθερά καλά, είτε να εκμεταλλευτούν τη μέρα τους.

shot chart
Το shot chart της Λιθουανίας στο MundoBasket 2023

Μάλιστα τον ρόλο αυτόν υπηρετεί εξαιρετικά ο Κουζμίνσκας, που μετράει 12 πόντους σε 8 catch n’ shoot κατοχές. Βέβαια, όλα τα παραπάνω πρέπει να δουλέψουν μέσω μίας τάξης. Και αυτήν την προσφέρει ο Γιοκουμπάιτις για τον κόουτς Μακσβίτις. Απέναντι στο Μαυροβούνιο χρησιμοποιήθηκε για 30’30’’ και γενικότερα κουμαντάρει το παιχνίδι.

Στα τρία παιχνίδια του ομίλου μέτρησε 5.3 ασίστ μέσο όρο, με τη Λιθουανία να παίρνει από εκεί 12 πόντους ανά αγώνα, δίπλα στους δικούς 12 που πετυχαίνει έτσι και αλλιώς. Πράγμα που σημαίνει ότι η αναμέτρηση αυτήν μπορεί για τον Γουόκαπ να βγει με… διπλοβάρδια, αφού αυτό το ζευγάρι φαντάζει ένα από τα πιο κομβικά ως προς την έκβαση.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα