MundoBasket 2023, Λιθουανία: Το σύγχρονο μπάσκετ και ο πολυσύνθετος Κουζμίνσκας

MundoBasket 2023, Λιθουανία: Το σύγχρονο μπάσκετ και ο πολυσύνθετος Κουζμίνσκας

Δημήτρης Οικονόμου
Κουζμίνσκας

bet365

Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat στέκεται στην ευχάριστη έκπληξη, Λιθουανία αλλά και στη νέα προσθήκη της ΑΕΚ, τον Μιντάουγκας Κουζμίνσκας! Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Τους είχαμε δει αναλυτικά λίγο πριν τους αντιμετωπίσει η Εθνική μας. Ωστόσο αυτό που κάνουν οι Λιθουανοί στο φετινό MundoBasket είναι πέρα από κάθε προσδοκία, ακόμα και για τα δικά τους δεδομένα. Μία ομάδα «πληγωμένη» από απουσίες, που όμως δε σταμάτησε να παίζει το μπάσκετ το οποίο διδάσκεται από τα… σχολεία, για να βρεθεί στις οκτώ καλύτερες ομάδες του κόσμου.

Χωρίς τον Σαμπόνις, χωρίς τον Γκριγκόνις, τον Γκιεντράιτις, η Λιθουανία ισοπέδωσε τις ΗΠΑ και έκλεισε αήττητη, με ρεκόρ 5-0 τις δύο πρώτες φάσεις του MundoBasket. Δεν έχει να κάνει όμως με το ρεκόρ αλλά με την εικόνα. Τους Λιθουανούς χαίρεσαι να τους βλέπεις, από τις εξέδρες και το πάρτι που στήνουν οι φίλοι τους, ως το παρκέ και το σύγχρονο μπάσκετ τους.

Ναι, κέρδισαν τις ΗΠΑ που έχουν κατέβει χωρίς top tier σταρ, αλλά δεν είναι μόνο αυτό. Τους κέρδισαν στο παιχνίδι τους. Η Λιθουανία έπαιξε στις 96 κατοχές! Αδιανόητο να κοντράρεις τους Αμερικανούς σε up tempo και transition. Όμως το έπραξαν, διότι το μπάσκετ που διδάσκονται έχει όλα αυτά τα στοιχεία για να το φέρει στην επιφάνεια το 2023.

Αθλητικότητα, μέγεθος σε όλους τους φόργουορντ, μακρινό σουτ από κάθε θέση, διάβασμα του miss match και σημάδι στο ποστ (ανελέητο χτύπημα πάνω στον Ριβς), αλλά φυσικά το σημείο αναφοράς του Γιόνας Βαλαντσιούνας (και του Μοτιεγιούνας που έδωσε πολλές βοήθειες). Ο Μακσβίτις κατέθεσε στη Mall of Asia Arena ένα σύνολο με όλα τα βασικά του μπάσκετ στον μέγιστο βαθμό και το εξελίσσει διαρκώς.

Μάλιστα, πέραν των απουσιών, η ομάδα του άντεξε χωρίς τον φορτωμένο με φάουλ Βαλαντσιούνας στο τελευταίο πεντάλεπτο, ενώ και ο Ρόκας Γιοκουμπάιτις απουσίαζε από το παρκέ, δύο λεπτά πριν το φινάλε. Όμως η ψυχραιμία στο «σπάσιμο» του πρες και η ευστοχία στις βολές, έκαναν ξανά τη διαφορά και έστειλαν στα… ουράνια τους συμπατριώτες τους, οι οποίοι ακούγονται περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο στη Μανίλα.

Και πώς να χάσουν άλλωστε, έχοντας σε ολόκληρο το τουρνουά πλέον 1.56 πόντους ανά κατοχή σε catch n’ shoot. Απέναντι στους Αμερικανούς έφτασαν το 1.62 με 21 πόντους σε 13 τέτοιες κατοχές.

Το shot chart της Λιθουανίας με τις ΗΠΑ

shot chart

Ο πολυδιάστατος Κουζμίνσκας παίζει στο «3»

Μιας και μιλήσαμε, όμως, για τις catch n’ shoot κατοχές ας ανοίξουμε το κεφάλαιο του Μιντάουγκας Κουζμίνσκας. Ο νέος φόργουορντ της ΑΕΚ μετρά τις περισσότερες τέτοιες προσπάθειες, 13 τον αριθμό, πάνω και από τους κλασικούς σουτέρ της ομάδας σαν τον Μπέντζιους για παράδειγμα. Η προσφορά του, άλλωστε, παραμένει πολυεπίπεδη, καθώς η εμπειρία του κατατίθεται στο παρκέ, σε μία ομάδα που έχει μέσα της το κύμα της ανανέωσης.

Ο αναγεννημένος Λιθουανός περνάει μάλιστα τον περισσότερο χρόνο στο «3» και παίζει σαν 25χρονος. Δεν είναι μόνο οι απλοί αριθμοί στη στατιστική του. Οι 11.4 πόντοι του συνδυάζονται και με 2.2 ασίστ, από τις οποίες προκύπτουν άλλου 5.4 για την ομάδα του. Ήτοι, 16.8 το σύνολο ξέχωρα από τα 4.4 ριμπάουντ του αλλά και το hustle που προσφέρει. Φυσικά δε θυμίζει σε αθλητικότητα τον παίκτη που μάθαμε σε Ζαλγκίρις και Μάλαγα, όμως πλέον παίζει με το μυαλό του και τις τοποθετήσεις του, έχοντας φτάσει στο τουρνουά να σουτάρει με νούμερα εξωπραγματικά ακόμα και για τους καλύτερους σουτέρ του κόσμου.

Το True Shooting του (ποσοστό που μετράει μαζί με τα εντός παιδιάς και τις βολές, ανάλογα τη βαρύτητα) σε πέντε παιχνίδια έφτασε στο 71.5%, αφού από το τρίποντο μέτρησε 47.1% (8/17), όντας διαρκώς στημένος, ιδίως στις 45 μοίρες για να λάβει όλες τις kick out πάσες. Βέβαια, όταν χρειάζεται να βάλει το κορμί του στη… φωτιά δε διστάζει, αφού κόντρα στις ΗΠΑ πήγαν μαζί με τον Καρινιάουσκας… βόλτα τον Ριβς στο ποστ.

Ο τρόπος που σκοράρει ο Κουζμίνσκας στο MundoBasket

  • Catch n’ shoot: 18 πόντοι / 13 κατοχές
  • Ποστ: 7 πόντοι / 9 κατοχές
  • Catch n’ drive: 9 πόντοι / 5 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 4 πόντοι / 4 κατοχές
  • Κοψίματα: 4 πόντοι / 3 κατοχές
  • Πίσω από σκριν: 4 πόντοι / 3 κατοχές
  • Transition: 3 πόντοι / 3 κατοχές

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα