MundoBasket 2023: Βαλαντσιούνας και Μιλουτίνοφ στην απόλυτη... τιτανομαχία με βασικές διαφορές

Δημήτρης Οικονόμου
Μιλουτίνοφ Βαλαντσιούνας

bet365

Μιλουτίνοφ και Βαλαντσιούνας θα δώσουν μεγάλες «μάχες» στον προημιτελικό της Σερβίας με τη Λιθουανία για το MundoBasket 2023. Το Gazzetta με τη βοήθεια του Hudlinstat αναλύει τις διαφορές των δύο ψηλών. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Προημιτελικός MundoBasket σε ευρωπαϊκό φόντο. Γιατί όχι, από τη στιγμή που η Λιθουανία επικράτησε με εντυπωσιακό τρόπο, τον οποίο είδαμε αναλυτικά, των ΗΠΑ και κατέκτησε την πρώτη θέση του ομίλου, στον οποίο συμμετείχε και η Εθνική μας. Οι Λιθουανοί έπεσαν πάνω στους Σέρβους μετά τη σπουδαία τους νίκη και όλοι στρέφουν τα βλέμματά τους μέσα στη ρακέτα, εκεί όπου Μιλουτίνοφ και Βαλαντσιούνας αναμένεται να δώσουν μία συναρπαστική «μάχη».

Βεβαίως ο ίδιος ο Μιλουτίνοφ, μιλώντας μεταξύ άλλων στην κάμερα του Gazzetta, ανέφερε πως δεν υπάρχει ο ψηλός των Πέλικανς αλλά και ο Ντονάτας Μοτιεγιούνας. Φυσικά και δεν έχει άδικο, μιας και ο Μακσβίτις, αφού είδε τον Βαλαντσιούνας να φορτώνεται με φάουλ απέναντι στις ΗΠΑ, έκλεισε χωρίς εκείνον το τελευταίο πεντάλεπτο.

Βέβαια σε έναν προημιτελικό δε χωράνε εκπτώσεις και οι δύο σέντερ των ομάδων θα καταθέσουν ό,τι έχουν στο παρκέ για να βοηθήσουν Σερβία και Λιθουανία αντίστοιχα.

Μιλουτίνοφ όπως... Γιόκιτς

Η σημαντικότερη των απουσιών που είχε η Σερβία, ακούει στο όνομα Νίκολα Γιόκιτς. Η απόφαση του Πέσιτς για να αντικαταστήσει αγωνιστικά τον σούπερ σταρ των Νάγκετς, έβαλε τον Νίκολα Μιλουτίνοφ σε πρωταγωνιστικό ρόλο. Προφανώς και τα παπούτσια του Γιόκιτς δε γεμίζουν, αλλά ο ψηλός του Ολυμπιακού προσπαθεί να αγωνιστεί όσο το δυνατόν πιο κοντά στον τρόπο παιχνιδιού του συμπατριώτη του.

Χαρακτηριστικό πως ο «Μίλου» προσφέρει πολύ δημιουργικά, όχι μόνο από το ποστ αλλά και μετά το pick n’ roll, όταν στέκεται στο high post για να κοιτάξει τις επιλογές του. Άλλωστε έχει απόλυτο έλεγχο του κορμιού του για να το πράξει αυτό και έχει μάθε να το κάνει από νωρίς στην καριέρα του. Τι κερδίζει, λοιπόν, η Σερβία; Πέραν των 14 πόντων που μετρά στο σκοράρισμα, προσφέρει 2 ασίστ στην αναμέτρηση. Δηλαδή ακόμα 4.2 πόντους για να φτάσουμε στους 18.2. Όμως, φυσικά, η προσφορά του δε σταματάει εκεί.

Ο Μιλουτίνοφ μετράει και το εξαιρετικό 9.6 σε πόντους από σκριν ασίστ. Κάτι που σημαίνει πως οι συμπαίκτες του βρίσκουν σχεδόν 10 ανά αγώνα πίσω από το τείχος που στήνει μεταξύ αυτών και των αντιπάλων. Το ότι παραμένει πολύ καλός σκρίνερ δεν αποτελεί κοινό μυστικό. Για να καταλάβετε πόσο σημαντικό είναι αυτό, ο Βαλαντσιούνας αντίστοιχα προσφέρει στη Λιθουανία 7.2 πόντους από σκριν ασίστ. Ακόμα και σε ένα τόσο μικρό δείγμα, αυτή η διαφορά των 2.4 μονάδων είναι μεγάλη.

Η διαφορά στο σκοράρισμα

Οι δύο παίκτες αποτελούν τα σημεία αναφοράς των ομάδων τους. Υπάρχουν μεν οι γκαρντ όπως ο Μπογκντάνοβιτς και ο Γιοκουμπάιτις για να ορίσουν το τέμπο, όμως αμφότεροι οι σέντερ κυριαρχούν εμφατικά και παίρνουν πάνω τους μεγάλο μέρος των επιθέσεων. Χαρακτηριστικό πως ο Βαλαντσιούνας παίζει με 28.9% USG%, αριθμός που σημαίνει ότι σχεδόν κάθε μπάλα περνάει από τα χέρια του για τη Λιθουανία.

Το αντίστοιχο του Μιλουτίνοφ βρίσκεται στο 19.8%, πολύ πολύ μικρότερο και εν πολλοίς λογικό με βάση τον τρόπο που διαχειρίζονται τις μπάλες. Για παράδειγμα ο Μιλουτίνοφ έχει την ευχέρεια να παίξει στο ποστ, όμως το pick n’ roll παραμένει επίσης μια από τις επιλογές του, κάτι που για τον Βαλαντσιούνας δε συμβαίνει συχνά. Εκείνος προτιμά να ρίξει… άγκυρα στο ποστ, όπου και δεν κουνιέται με βάση τον όγκο του.

Το σκοράρισμα Μιλουτίνοφ και Βαλαντσιούνας στο MundoBasket

Μιλουτίνοφ

  • Ποστ: 18 πόντοι / 18 κατοχές
  • Pick n' roll: 20 πόντοι / 10 κατοχές
  • Κοψίματα: 9 πόντοι / 6 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 8 πόντοι / 5 κατοχές
  • Τρανζίσιον: 6 πόντοι / 5 κατοχές
  • Catch n' shoot: 2 πόντοι / 2 κατοχές
shot chart
Το shot chart του Μιλουτίνοφ στο MundoBasket

Βαλαντσιούνας

  • Ποστ: 21 πόντοι / 26 κατοχές
  • Επιθετικά ριμπάουντ: 10 πόντοι / 7 κατοχές
  • Pick n' roll: 8 πόντοι / 6 κατοχές
  • Κοψίματα: 8 πόντοι / 5 κατοχές
  • Pick n' pop: 11 πόντοι / 5 κατοχές
  • Catch n' shoot: 3 πόντοι / 2 κατοχές
  • Drive: 4 πόντοι / 2 κατοχές
shot chart
Το shot chart του Βαλαντσιούνας στο MundoBasket

Το τρικ του Μακσβίτις

Για να προστατεύσει τον σούπερ σταρ του ο Κάζις Μακσβίτις έχει καταφύγει σε διάφορα τρικ. Οι δυο τους άλλωστε συζητάνε διαρκώς τόσο κατά τη διάρκεια των παιχνιδιών, όσο και των προπονήσεων για να βγει το... χρονοδιάγραμμα της συμμετοχής και όχι μόνο του Βαλαντσιούνας.

Σε αυτό το πλαίσιο, λοιπόν, ο κόουτς της Ζάλγκιρις στέρησε από το κοινό στη Μανίλα το πολυαναμενόμενο match up του Βούτσεβιτς με τον Βαλαντσιούνας. Πώς το έπραξε αυτό; Στέλνοντας τον Βαλαντσιούνας να μαρκάρει τον Σιμόνοβιτς, ενώ ο Σεντεγκέρσκις, το 4άρι δηλαδή της ομάδας πήγε πάνω στον Μαυροβούνιο ψηλό.

Μένει πλέον να φανεί αν αυτό το τρικ, που γνωρίζουν πλέον άπαντες, τεθεί σε λειτουργία και απέναντι στη Σερβία, που έχει όμως κατά πολύ ανώτερα γκαρντ (λέγε με Μπογκντάνοβιτς) ώστε να τιμωρήσει τυχόν miss match. Οι απαντήσεις στη Mall of Asia Arena...

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα