Mundobasket 2023, Σερβία: Ο Πέσιτς είναι ο άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά

Mundobasket 2023, Σερβία: Ο Πέσιτς είναι ο άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά

Γιάννης Σταυρουλάκης
Pesic

bet365

Τον Σεπτέμβρη του 2021, ο Σβέτισλαβ Πέσιτς εξήγησε πως ανέλαβε τη Σερβία για να βάλει τάξη και πειθαρχία. Πλέον οι «Αετοί» βρίσκονται στις τέσσερις καλύτερες ομάδες του κόσμου και ο 74χρονος θρύλος των πάγκων του γιουγκοσλαβικού μπάσκετ θέλει να επαναλάβει ό,τι έκανε το 2002 στην Ιντιανάπολις.

Για να φτάσουμε εδώ, στο σημείο δηλαδή η Σερβία να διεκδικεί τη συμμετοχή της στον τελικό του Mundobasket 2023 απέναντι στον Καναδά (8/9, 11:45), πρέπει να γυρίσουμε πίσω στις 27 Φεβρουαρίου. Εκείνος ο αγώνας με τη Μεγάλη Βρετανία στο Βελιγράδι για τα «παράθυρα» της FIBA ήταν η τελευταία ευκαιρία για τους Σέρβους να τσεκάρουν το εισιτήριό τους για το Παγκόσμιο Κύπελλο. Είχε προηγηθεί η ήττα από την Ελλάδα στα Άνω Λιόσια με τη μεγάλη εμφάνιση του Ρογκαβόπουλου και έτσι η αναμέτρηση με τους Βρετανούς είχε αποκτήσει χαρακτήρα τελικού για την ομάδα του Σβέτισλαβ Πέσιτς.

Εν τέλει, οι Σέρβοι επικράτησαν με 101-83 και προκρίθηκαν στην τελική φάση του Mundobasket αποφεύγοντας το φιάσκο του αποκλεισμού, με τον 74χρονο προπονητή να τονίζει εξ αρχής πως το βασικό ζητούμενο για τους «Αετούς» στη διοργάνωση είναι η πρόκριση στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ο μεγάλος στόχος επετεύχθη, με τον Πέσιτς να διατηρεί ψηλά το μπασκετικό φρόνημα των Σέρβων παρά τις απουσίες και μολονότι η παρουσία του στην άκρη του πάγκου της Εθνικής δοκιμάστηκε.

Το «κόψιμο» του Μίλος Τεόντοσιτς κλόνισε τα θεμέλια

Παραμονές του περσινού EuroBasket, ο Πέσιτς πήρε την απόφαση να αποκλείσει από την αποστολή της Σερβίας τον Μίλος Τεόντοσιτς. Δικαιολογήθηκε, μάλιστα, εξηγώντας πως δεν μπορούσε να προσφέρει στον πολύπειρο Σέρβο γκαρντ τον ρόλο και τη θέση που είχε στην Εθνική Ανδρών τα προηγούμενα χρόνια. Το «κόψιμο» του τότε γκαρντ της Βίρτους και νυν του Ερυθρού Αστέρα ήταν έκπληξη πρώτου μεγέθους, αφού δεν είχε χάσει καμία μεγάλη διοργάνωση της Σερβίας για αγωνιστικούς λόγους.

Εκείνη την περίοδο κυκλοφόρησε στα social media το video με τον αδελφό του Μίλος, Γιόβαν Τεόντοσιτς, να παίρνει το μικρόφωνο και να βρίζει χυδαία έναν από τους κορυφαίους προπονητές του μπάσκετ στη Γιουγκοσλαβία. Θέση επί του θέματος είχε πάρει και ο πρόεδρος της σερβικής ομοσπονδίας, Σάσα Ντανίλοβιτς που... έκραξε την Πέσιτς για την απόφασή του! «Η δική μου γνώμη είναι ότι υπήρχαν και πιο αποδεκτοί τρόποι για να λυθεί αυτό το πρόβλημα. Ο Μίλος αξίζει την υψηλότερη τιμή και αυτό δεν μπορεί να αμφισβητηθεί» είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο ιθύνων νους της Ομοσπονδίας.

Το ιστορικό κάζο του αποκλεισμού στο EuroBasket 2022

Εν τέλει, η Σερβία πήγε στο EuroBasket δίχως τον Τεόντοσιτς. Παρ' όλα αυτά, είχε στο ρόστερ της τους δυο μεγάλους φετινούς απόντες, τον Νίκολα Γιόκιτς και τον Βάσα Μίτσιτς, πήγε αήττητη στο Βερολίνο ως το μεγάλο φαβορί για το χρυσό μετάλλιο, προηγήθηκε με 14 πόντους στη δεύτερη περίοδο κόντρα στην Ιταλία για τη φάση των «16», είδε τον Τζιανμάρκο Ποτζέκο να αποβάλλεται στην τρίτη περίοδο όμως ηττήθηκε από τη «Σκουάντρα Ατζούρα» σε έναν ιστορικό κάζο! Ήταν ακόμα μια αποτυχία για τους Σέρβους έπειτα από την 5η στο Μουντομπάσκετ της Κίνας όπου παρατάχθηκε με πανστρατιά (Γιόκιτς, Μπογκντάνοβιτς, Μπιέλιτσα κλπ) και τον αποκλεισμό από τους Ιταλούς στον τελικό του Προολυμπιακού τουρνουά που διεξήχθη στο Βελιγράδι, το 2021.

Από τον Μποντιρόγκα και τον Ντίβατς στον Μπογκνάνοβιτς

Το 2002, ο Πέσιτς κάλεσε στην Εθνική (σ.σ. ακόμη αγωνιζόταν ως Γιουγκοσλαβία) τους Μποντιρόγκα, Στογιάκοβιτς, Ντρόμπνιακ, Γιάριτς, Τομάσεβιτς, Γκούροβιτς και Ρακότσεβιτς, μαζί με τους rookies Ραντμάνοβιτς, Τσαμπαρκάπα και Βούγιανιτς. Στην Εθνική εντάχθηκαν επίσης ο Ντέγιαν Κοτούροβιτς, ο οποίος αγωνίστηκε με τη Γιουγκοσλαβία το 1995 και ο τεράστιος Βλάντε Ντίβατς, ο οποίος απείχε από τις διεθνείς υποχρεώσεις μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες της Ατλάντα, το 1996. Κοινός στόχος; Η διάκριση μέσα στο «σπίτι» των Αμερικανών, στην Ιντιανάπολις.

Η ήττα από την Ισπανία μόλις στη δεύτερη αγωνιστική προσγείωσε απότομα τους Σέρβους, υποχρεώνοντας τον Πέσιτς να βγάλει στη... σέντρα τους παίκτες του, κατηγορώντας τους για χαλάρωση και έλλειψη ενδιαφέροντος! Εν τέλει, η Σερβία έφτασε ως το τέλος της διαδρομής κατακτώντας το χρυσό μετάλλιο κόντρα στην Αργεντινή, σε έναν τελικό πάντως που σημαδεύτηκε από τις διαιτητικές αποφάσεις στο φινάλε. Τότε ο νυν ηγέτης της Σερβίας, Μπόγκνταν Μπογκντάνοβιτς ήταν μόλις 10 ετών ενώ ο 8χρονος Νίκολα Μιλουτίνοφ έβλεπε τον Ντίβατς να κατατροπώνει τους Αμερικανούς στα προημιτελικά. Κοινός τόπος των δυο ομάδων; Το πρόσωπο που κάθεται στην άκρη του πάγκου.

Όλοι για έναν και ένας για όλους

Η Σερβία βρίσκεται στα ημιτελικά, έχει τσεκάρει το εισιτήριό της για το Παρίσι και ο Σβέτισλαβ Πέσιτς αποκάλυψε τη νοοτροπία αυτής της Εθνικής που δοκιμάστηκε από τις απουσίες των Γιόκιτς, Μίτσιτς, Κάλινιτς και Νέντοβιτς. «Όλοι για έναν και ένας για όλους» έγραψε ο πολύπειρος κόουτς στον πίνακα μετά τη νίκη επί της Λιθουανίας για τους Σέρβους που θέλουν να επιστρέψουν στα μετάλλια για πρώτη φορά μετά το 2017 και τη δεύτερη θέση στο EuroBasket. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στον πάγκο βρίσκεται ο άνθρωπος που ξέρει τη δουλειά.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα