MundoBasket 2023, Λετονία: Ο Στρέλνιεκς μέντορας του Ζάγκαρς και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ που... προπονεί τον Πορζίνγκις

MundoBasket 2023, Λετονία: Ο Στρέλνιεκς μέντορας του Ζάγκαρς και ο πρώην παίκτης του ΠΑΟΚ που... προπονεί τον Πορζίνγκις

Δημήτρης Οικονόμου
Άρτουρς Ζάγκαρς

bet365

Τα όσα πέτυχε η Λετονία στο φετινό MundoBasket μόνο τυχαία δεν είναι, με τον Γιάνις Στρέλνιεκς να έχει κομβικό ρόλο στην... εκτόξευση του Αρτούρς Ζάγκαρς αλλά και τον Ζάνις Πέινερς να βοηθά τον Κρίσταπς Πορζίνγκις. Αποστολή στη Μανίλα: Δημήτρης Οικονόμου.

Ένας από τους διασημότερους σκηνοθέτες της γενιάς του, ο Στίβεν Σπίλμπεργκ έδωσε τον ορισμό της λέξης «μέντορας». Όχι αυτός που προσπαθεί να φτιάξει κάποιον να μοιάζει στον ίδιο, αλλά εκείνος που του δίνει την ευκαιρία σε ένα άλλο άτομο να δημιουργήσει την προσωπικότητά του.

Το μπάσκετ της Λετονίας, μιας εκ των ευχάριστων εκπλήξεων του MundoBasket 2023, λειτουργεί με άκρως επαγγελματικό τρόπο, συνυφασμένο με την άποψη του Σπίλμπεργκ. Αν αναρωτιέστε γιατί αυτή η μικρή χώρα της Βαλτικής έχει... ξεπεταχτεί ξαφνικά και μοιάζει να τα κάνει όλα σωστά στο παρκέ, η απάντηση μπορεί να δοθεί παρακάτω.

Ποιος είναι αυτός ο Ζάγκαρς, θα ρωτήσει κανείς. Φαντάζομαι πως λίγοι γνώριζαν τον 23χρονο Αρτούρς, ο οποίος δε στέριωσε στην Μπανταλόνα και πήγαινε δανεικός, φτάνοντας να παίζει στην Μπραουνσβάιγκ του... Σρέντερ.

Ο Ζάγκαρς στο Gazzetta για τον... μέντορα Στρέλνιεκς

Όμως οι Λετονοί πίστεψαν στο ταλέντο του 23χρονου γκαρντ και έκριναν πως έπρεπε να ανάψουν τη... σπίθα και εκείνος να εκτοξεύσει τις μετοχές του. Η απουσία του Γιάνις Στρέλνιεκς λόγω τραυματισμού μπορεί να στοίχισε αγωνιστικά, όμως ο πρώην παίκτης των Ολυμπιακού και ΑΕΚ δεν έμεινε έξω από τον χορό του MundoBasket.

 

1

Λίγες ώρες πριν τον ημιτελικό των θέσεων 5-8, δίπλα στον Πορζίνγκις ο Στρέλνιεκς έκανε τη δική του προπόνηση. Θα αναρωτιέται κανείς για ποιον λόγο να βρίσκεται στην άλλη άκρη της γης ώστε να πάρει μερικά σουτάκια; Η απάντηση κρύβεται στο ρόστερ των Λετονών και τους Ζάγκαρς, Ζόρικς. Ο πολύπειρος Στρέλνιεκς έχει αναλάβει έναν ρόλο συμβούλου/μέντορα στο ρόστερ της ομάδας του Μπάνκι, δείχνοντας τον δρόμο με βάση τις εμπειρίες του στους νεαρούς γκαρντ της ομάδας.

Ο ίδιος ο Ζάγκαρς αναφέρθηκε στο γεγονός, μιλώντας στο Gazzetta αμέσως μετά το φινάλε της αναμέτρησης απέναντι στην Ιταλία, χωρίς φυσικά να μπορεί να κρύψει τον θαυμασμό του για τον Στρέλνιεκς.

«Μου μιλάει κάθε φορά που έχει την ευκαιρία και είμαι πραγματικά ευγνώμων για αυτό. Κάθε φορά μετά το τέλος της αναμέτρησης ή ακόμα και όταν περνάμε από το τούνελ για τα αποδυτήρια στο ημίχρονο. Πάντοτε έρχεται να μου πει τα σωστά λόγια, μου λέει πώς να παίξω, τι να προσέξω στο δεύτερο ημίχρονο.

Ακόμα και μετά το τέλος της αναμέτρησης μου εξηγεί τι έπρεπε να κάνω καλύτερα, τι περισσότερο, τι λιγότερο. Είναι τρομερός μέντορας για εμένα και τον Κρίστερς σίγουρα!».

Αν αναρωτηθούμε ξανά βλέποντας τους Λετονούς να κυκλοφορούν την μπάλα με τέτοια ταχύτητα, χωρίς τα ιδιαίτερα κορμιά και το ανεξάντλητο ταλέντο, μπορούμε απλώς να ανατρέξουμε στον τρόπο που δουλεύουν.

Ο Πορζίνγκις δουλεύει καθημερινά με τον Πέινερς

Τον Ζάνις Πέινερς θα τον θυμούνται μόνο οι... ακραιφνείς φαν της Basket League και φυσικά εκείνοι του ΠΑΟΚ. Ο Λετονός φόργουορντ είναι μόλις 33 ετών αλλά λόγω ενός θέματος υγείας έχει σταματήσει το μπάσκετ από το 2020, όταν και αγωνίστηκε στην Παρτίζαν, τρία χρόνια μετά το πέρασμά του από τους «ασπρόμαυρους» της Θεσσαλονίκης.

Πλέον δουλεύει παρέα με τον μεγάλο απόντα της Λετονίας, τον Κρίσταπς Πορζίνγκις, που μίλησε πριν από μερικές ημέρες στο Gazzetta για τα όνειρά του σχετικά με τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Ο σταρ των Σέλτικς προπονείται πλέον με τον Πέινερς, τον οποίο και έχει προσλάβει ως... προσωπικό του development coach σε έναν ρόλο λίγο διαφορετικό αλλά όχι πολύ μακριά από εκείνον του Στρέλνιεκς, αναδεικνύοντας το πόσο σοβαρά λειτουργούν από τις δομές τους τα τελευταία χρόνια οι Λετονοί.

Το Mundobasket 2023 είναι στο Gazzetta.gr

Το Mundobasket 2023 και όλη η δράση από το μεγάλο μπασκετικό γεγονός με την εγκυρότητα του Gazzetta.gr! Αγωνιστικά νέα από την Εθνική Μπάσκετ και όλες τις ομάδες, πρόγραμμα και αποτελέσματα αγώνων σε συνεχή ροή ειδήσεων για να μη χάσετε στιγμή από τα όσα συμβαίνουν στο Mundobasket 2023!

@Photo credits: FIBA

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΚΥΠΕΛΛΟ Τελευταία Νέα