EOK: To ελληνικό μπάσκετ αλλάζει και ιδού η απόδειξη

EOK: To ελληνικό μπάσκετ αλλάζει και ιδού η απόδειξη

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
EOK: To ελληνικό μπάσκετ αλλάζει και ιδού η απόδειξη

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας ρίχνει φως στο παρασκήνιο των επαφών της ΕΟΚ με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό και εξηγεί γιατί ο «λευκός καπνός», όσον αφορά την συμμετοχή των πρωτοκλασάτων παικτών τους στο επόμενο «παράθυρο», αποτελεί ένα σημαντικό πρώτο βήμα της μετάβασης στην νέα εποχή.

Αποστολή εξετελέσθη και μάλιστα με τόσο μεγάλη επιτυχία και σύμπνοια από τις τρεις εμπλεκόμενες πλευρές (Ομοσπονδία, Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό), που η διαφαινόμενη εξέλιξη, δεν αποκλείεται να προδιαγράψει ανάλογα βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση και στις υπόλοιπες μπασκετικά προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες.

Υπό κανονικές συνθήκες, μάλιστα, δεν θα έπρεπε να χρησιμοποιούμε τον όρο “εμπλεκόμενες πλευρές”, γιατί σε ένα μπασκετικά ευνομούμενο κράτος και ειδικότερα από την στιγμή που μιλάμε για την Εθνική ομάδα, δεν θα έπρεπε να υπάρχει παραπάνω από ένα μέτωπο, αλλά μία κοινή γραμμή και κατεύθυνση. Με φόντο το κοινό καλό του ελληνικού μπάσκετ.

Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν εφικτό όσο επικρατούσε η τοξικότητα και η στρεβλή πραγματικότητα, που χαρακτήριζε για περισσότερες από δύο δεκαετίες το μπασκετικό γίγνεσθαι της χώρας, υπό την διοίκηση του άλλοτε ισχυρού άνδρα του αθλήματος, Γιώργου Βασιλακόπουλου.

Οι εκλογές του περασμένου Σεπτεμβρίου, όμως, σηματοδότησαν την μετάβαση σε μία νέα εποχή, στο πλαίσιο της οποίας, η ΕΟΚ είναι πλέον ανοικτή προς όλους και προσβλέπει στην ενότητα του χώρου, με προφανή στόχο να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις της απογείωσης του ελληνικού μπάσκετ.

Η επιστροφή στην διοργάνωση του Final 4 στο Κύπελλο μετά από 18 χρόνια, αποτέλεσε ένα πρώτο βήμα. Η προοπτική εναρμόνισης των κανονισμών με το διεθνές κανονιστικό πλαίσιο και η αναδιάρθρωση του ΕΣΑΚΕ, αποτελούν δύο ακόμη πολύ σημαντικές κινήσεις που έχουν προγραμματιστεί, δίπλα στις οποίες έρχεται να προστεθεί η – ιστορικής σημασίας – συνεννόηση της ομοσπονδίας με τους «αιώνιους αντιπάλους», για κάτι που μέχρι το περασμένο καλοκαίρι φαινόταν από πολύ μακρινό έως ανέφικτο.

Ο λόγος για την διαθεσιμότητα των πρωτοκλασάτων διεθνών των δύο κορυφαίων ελληνικών ομάδων, για τους δύο κρίσιμους αγώνες της «επίσημης αγαπημένης» με την Τουρκία (25/02 στην Αθήνα και στις 29/02 στην Πόλη), ενώ τόσο ο Ολυμπιακός (υποδέχεται την Αρμάνι στις 24/02), όσο και ο Παναθηναϊκός (φιλοξενεί στις 25/02 τον Ερυθρό Αστέρα), έχουν υποχρεώσεις στην Euroleague.

Μία διαθεσιμότητα, που προέκυψε από τα διαδοχικά ραντεβού του νέου διοικητικού ηγέτη της ομοσπονδίας με τις διοικήσεις των δύο ομάδων, όπως αποκάλυψε το Gazzetta και αντιστοίχως από τον τρόπου με τον οποίο επικοινωνήθηκαν αυτές οι δύο συναντήσεις από τους «ερυθρόλευκους» και τους «πράσινους».

Γιατί άλλαξε το κλίμα

Είναι προφανές ότι η εκλογή του Βαγγέλη Λιόλιου στην προεδρία της ΕΟΚ, η ουδετερότητα που εγγυάται αλλά και οι σαφείς προθέσεις ανάπτυξης του αθλήματος σε όλους τομείς, έχουν δημιουργήσει το κατάλληλο κλίμα ώστε να ευδοκιμήσουν ενέργειες και πρωτοβουλίες, που πριν από λίγους μήνες δεν μπορούσαν να μπουν καν στο κάδρο του σχεδιασμού.

Πρώτος ο Ολυμπιακός, που ήταν αρνητικά διακείμενος απέναντι στην προηγούμενη διοίκηση, έδειξε καλή διάθεση για εξυπηρετηθεί το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα και φυσικά ο Παναθηναϊκός (που ουσιαστικά διοικείται από βετεράνους διεθνείς μπασκετμπολίστες με μεγάλη προσφορά στην «γαλανόλευκη»), δεν υπήρχε περίπτωση να σταθεί εμπόδιο.

Ιδιαίτερη μνεία, όμως, πρέπει να γίνει και στους ίδιους τους διεθνείς παίκτες των «αιωνίων», που όχι απλά συμφώνησαν να παίξουν και να βοηθήσουν την Εθνική ομάδα (σε μία δύσκολη καμπή της σεζόν και σε δύο πολύ καθοριστικά παιχνίδια), αλλά υποσχέθηκαν να συμβάλουν με τον τρόπο τους στην εσωτερική συνεννόηση με τις ομάδες τους.

Ποιοι παίκτες θα τεθούν στην διάθεση του Μανωλόπουλου

Οι πληροφορίες του Gazzetta αναφέρουν ότι εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, ο Σλούκας, ο Παπανικολάου και ο Λαρεντζάκης θα παίξουν κανονικά και στα δύο ματς με την Τουρκία. Παρ' ότι για τις ανάγκες του πρώτου, θα υποχρεωθούν να μπουν στην μάχη, 18 ώρες μετά την αναχώρηση τους από το ΣΕΦ το προηγούμενο βράδυ, οπότε και θα έχουν αντιμετωπίσει την Αρμάνι.

Στην περίπτωση των παικτών του Παναθηναϊκού, η κουβέντα αφορά στον Γιώργο Παπαγιάννη, καθώς ο Ιωάννης Παπαπέτρου χειρουργήθηκε πριν λίγες μέρες στην μύτη και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επανέλθει στην αγωνιστική δράση μετά την διακοπή των πρωταθλημάτων για τους προσεχείς προκριματικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Επομένως, μην εκπλαγείτε αν οι «πράσινοι» επιτρέψουν στον 24χρονο διεθνή σέντερ να αγωνιστεί και στο πρώτο ματς της 25ης Φλεβάρη (18.00) στα Άνω Λιόσια, παρ'ότι την ίδια μέρα και τρεις ώρες αργότερα (21.00), θα υποδεχθούν στο ΟΑΚΑ τον Ερυθρό Αστέρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!