Αν έχουμε εμείς απουσίες, τι να πουν κι οι Σέρβοι;

Αν έχουμε εμείς απουσίες, τι να πουν κι οι Σέρβοι;
O Αντώνης Καλκαβούρας πάτησε το πόδι του στο καθαγιασμένο – για το ελληνικό μπάσκετ – Βελιγράδι και χάρη στην ευγενική χορηγία της Novibet, σας βάζει στο αγωνιστικό κλίμα της μεγάλης αυριανής (25/08, 21.00) αναμέτρης Σερβίας-Ελλάδας, αλλά και της «προσωπικής μονομαχίας» Γιόκιτς-Αντετοκούνμπο.

Να ‘μαστε πάλι, με τη Novibet αυτή την φορά, στα «άγια χώματα» της σερβικής πρωτεύουσας, κάτι περισσότερο από 3 μήνες μετά το Final 4 του Βελιγραδίου. Όσα χρόνια και να περάσουν, αυτή η πανέμορφη πόλη, που την άνοιξη και το φθινόπωρο είναι ακόμη πιο ειδυλλιακή, λόγω του πράσινου αλλά και του ιδιαίτερου χρώματος που της δίνουν ο Δούναβης αλλά και ο (παραπόταμός του) Σάβα, θα έχει ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του υπογράφοντος, αλλά και όλων όσοι έζησαν από κοντά εκείνο το αλησμόνητο δεκαήμερο (16-25/09) στο Eurobasket του 2005.


Ήταν τότε, που οι διοργανωτές του τουρνουά (Σερβία & Μαυροβούνιο) είχαν αποκλειστεί από τα προημιτελικά (από τους Γάλλους), ο Ζέλικο Ομπράντοβιτς είχε στηθεί στο απόσπασμα και οι φίλοι μας οι Σέρβοι, τάχθηκαν στο πλευρό μας και μας υποστήριξαν μέχρι την κατάκτηση του χρυσού μεταλλίου στην κατάμεστη “Beogradska Arena”.


Σερβία-Ελλάδα: Τι έκαναν στον 21ο αιώνα

Έκτοτε, βέβαια, έχει κυλήσει πολύ καιρό στ’ αυλάκι. Το γήπεδο έχει μετονομαστεί σε “Stark Arena”. Η Σερβία έχει ανεξαρτητοποιηθεί σαν κράτος και το σερβικό μπάσκετ έχει βγάλει εξίσου σπουδαίους παίκτες που διαπρέπουν στο ΝΒΑ και την Euroleague. Η Εθνική ομάδα, όμως, ακόμη δεν θυμίζει σε τίποτε την απόλυτα κυρίαρχη, που από το 1995 έως το 2001 (ως Γιουγκοσλαβία) είχε κατακτήσει 4 διαδοχικά χρυσά μετάλλια σε Eurobasket (1995, 1997, 1999 & 2001).


Για την ακρίβεια φέτος συμπληρώνονται 21 χρόνια από την τελευταία φορά που (πάλι με τον Σβέτισλαβ Πέσιτς στον πάγκο) ανέβηκε στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου σε Πανευρωπαϊκό πρωτάθλημα. Σε όλο αυτό το μεσοδιάστημα έχει μεν παίξει σε τέσσερις τελικούς και κατακτήσει ισάριθμα αργυρά μετάλλια (2009 και 2017 στο Eurobasket, 2014 στο Παγκόσμιο και 2016 στους Ολυμπιακούς Αγώνες), αλλά η πρωτιά σε διεθνές επίπεδο ακόμη αγνοείται…


Η Ελλάδα, αντίστοιχα, μετά το έπος του Βελιγραδίου έχει στο ενεργητικό μόλις ένα αργυρό (στο Mundobasket του 2006) κι ένα χάλκινο μετάλλιο στο Κατοβίτσε (στο Eurobasket του 2009) και εδώ και 13 χρόνια δεν έχει να επιδείξει τίποτε καλύτερο σε διεθνή διοργάνωση, πέρα από την 5η θέση στην Ευρώπη (2017).


Η Σερβία «καίγεται» και απειλείται με αποκλεισμό

Τα παραπάνω στοιχεία, όμως, αφορούν στα πεπραγμένα των δύο ομάδων από την έναρξη του 21ου αιώνα κι εντεύθεν, καθώς στο αυριανό (25/06, 21.00) ματς, που θα καλύψουμε δια ζώσης χάρη στην Novibet και δεν έχει σχέση με το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα που αρχίζει την 1η Σεπτέμβρη, οι δύο ομάδες θα συναντηθούν για 3η φορά στο πλαίσιο προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου.


Η μεγάλη διαφορά σε σχέση με τις προηγούμενες συνολικά 90 αναμετρήσεις ανάμεσα στις δύο χώρες (67-23 υπέρ των αντιπάλων μας), είναι ότι αποτελεί ένα από τα μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού, που οι «ορλόβι» βρίσκονται με την πλάτη στον τοίχο!


Η Σερβία, όχι μόνο πληρώνει τις τρεις ήττες (δύο από Βέλγιο και μία από Λετονία) στους τέσσερις αγώνες που μεταφέρει από την 1η στην 2η φάση των προκριματικών και τον αποκλεισμό της Λευκορωσίας (στερείται τους βαθμούς των νικηφόρων αγώνων με την Σλοβακία), αλλά είναι αναγκασμένη να αντιμετωπίσει την Ελλάδα με πολλές και χτυπητές απουσίες.


Οι περισσότερες απουσίες στην ιστορία της Εθνικής Σερβίας

Αν εμείς θεωρούμε (και είναι) πολύ σοβαρές τις απουσίες του Παπαγιάννη και του Παπαπέτρου, οι οποίοι έμειναν στην Αθήνα για αποθεραπεία και ατομικό πρόγραμμα, τι να πούν και οι αντίπαλοί μας, που έχουν ίσως την πιο πολυπληθή λίστα απόντων…


Συνολικά στην εφετινή προσπάθεια θα στερηθούν τις υπηρεσίες των τραυματιών Μπογκντάνοβιτς και Μαριάνοβιτς (λόγω τραυματισμών), Ποκουσέφσκι και Γιόβιτς (δεν τους άφησαν οι ομάδες τους στο ΝΒΑ), Τεόντοσιτς (κόπηκε από τον Πέσιτς), ενώ εκτός του αυριανού ματς έχει τεθεί ο τραυματίας Μπιέλιτσα (κάνει αγώνα δρόμου για να προλάβει το Eurobasket) και αμφίβολοι θεωρούνται οι Νέντοβιτς, Γκούντουριτς και Αβράμοβιτς.


Παρών, όμως, είναι ο μεγάλος Νίκολα Γιόκιτς, ο οποίος προετοιμάζεται να ενισχύσει για πρώτη φορά την Εθνική ομάδα της χώρας του σε Eurobasket και στα δύο “do or die” ματς του τετραημέρου με Ελλάδα και Τουρκία (εκτός), θέλει να διευκολύνει τον δρόμο της Σερβίας ως προς την πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2023.


Κακά τα ψέματα αν οι γείτονές μας χάσουν και τα δύο παιχνίδια, τότε εκτός συγκλονιστικού απροόπτου θα δούν από τον καναπέ τους αγώνες που θα διεξαχθούν του χρόνου στις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και την Ιαπωνία (25/08-10/09), οπότε αντιλαμβάνεστε την κρισιμότητα της αυριανής (25/06, 21.00) αναμέτρησης στην κατάμεστη “Stark Arena”.

Το match up των δύο MVP και το μαρκάρισμα του Γιόκιτς


H μεγάλη βαθμολογική σημασία του ματς αλλά και η πρώτη «προσωπική μονομαχία» εκτός Αμερικής, των πολυτιμότερων παικτών της κανονικής περιόδου στο ΝΒΑ την τελευταία 4ετία, αποτελούν την εξήγηση για το sold out που καταγράφηκε λίγες ώρες αφότου κυκλοφόρησαν τα 18.000 εισιτήρια.


Οι συνομήλικοι Γιόκιτς και Αντετοκούνμπο (27 ετών), που αναδείχτηκαν back-to-back MVPs τις διετίες 2021-2022 και 2019-2020 αντίστοιχα, έχουν συναντηθεί συνολικά 12 φορές από το 2015 και μετά όταν ο Σέρβος σέντερ μετακόμισε στο Κολοράντο. Στο πλαίσιο των αγώνων Νάγκετς-Μπακς, ο Νίκολα μετράει τις περισσότερες νίκες (8-4) και ο Γιάννης έχει τα καλύτερα νούμερα (μ.ο. 21,9π. & 8,6ρ. έναντι 18,6π. & 8,7ρ.).

Κώστας Αντετοκούνμπο: «Έτοιμοι για τα επίσημα, ο κόσμος μου δίνει ενέργεια» (vid)


Το μαρκάρισμα του γεννημένου στο Σόμπορ, κορυφαίου Σέρβου παίκτη, αποτελεί το επίκεντρο του αμυντικού πλάνου που έχει σχεδιάσει ο Δημήτρης Ιτούδης. Ο Γιόκιτς θα αντιμετωπιστεί με παγίδες και μπλόκο στον δεξιό διάδρομο, που είναι ο αγαπημένος του και όταν τον βρίσκει, είτε «τελειώνει» την φάση με lay up ή hook, είτε δημιουργεί με ασίστ στον αδύναμη πλευρά. Αυτό σημαίνει ότι κλείνοντας τον υπ’ αριθμόν ένα επιθετικό κίνδυνο των αντιπάλων μας, θα ρισκάρουμε σε αρκετά ελεύθερα σουτ.

O Πέσιτς φτιάχνει κλίμα γιατί «φοβάται» τον Γιάννη

Η αλήθεια είναι ότι η δήλωση του παμπόνηρου ομοσπονδιακού τεχνικού της Σερβίας περί της καλύτερης μπασκετικής γενιάς του ελληνικού μπάσκετ, εξέπληξε πολλούς. Ακόμη και τους συμπατριώτες του δημοσιογράφους που έδωσαν το παρών στην πρωινή συνέντευξη Τύπου.

Η Ελλάδα έχει αναμφίβολα μία ομάδα με μέγεθος και αθλητικότητα, αλλά με τον Γιάννη να έχει παίξει σε μόλις δύο από τα πέντε φιλικά παιχνίδια προετοιμασίας και τους Παπαγιάννη και Παπαπέτρου, να έχουν έχουν μείνει στην Αθήνα, δεν έχει βρεί ακόμη μία σταθερή αγωνιστική ταυτότητα.

Με ένα «πυρηνικό όπλο» σαν τον Αντετοκούνμπο στο παρκέ, όμως, ο 73χρονος τεχνικός δεν μπορεί να προβλέψει τι εικόνα θα συναντήσει μέσα στις τέσσερις γραμμές από την ελληνική ομάδα, οπότε είναι λογικό να κρατάει χαμηλούς τόνους.


Οι Σέρβοι συνάδελφοι μας έλεγαν ότι ο δύσκαμπτος και αυστηρός χαρακτήρας του, δεν ταιριάζει πολύ με τους παίκτες της σύγχρονης εποχής, οι επιτυχίες του παρελθόντος που τον συνοδεύουν, όμως, δεν επιτρέπουν δημόσια αμφισβήτηση.


Για όσους δεν έχουν πολύ δυνατή μνήμη και πέραν της πρωτιάς με την Γερμανία στο Πανευρωπαϊκό του 1993, ο Πέσιτς ήταν ο coach που οδήγησε την Γιουγκοσλαβία σε τρία χρυσά μετάλλια (στο Παγκόσμιο Νέων του 1987 στο Μπόρμιο, στο Eurobasket του 2001 στην Πόλη και στο Παγκόσμιο του 2002 στην Ιντιανάπολις). Οπότε, όσο αντίθετος κι αν ήταν, ο συνήθως ακριβοθώρητος πρόεδρος της ομοσπονδίας, Σάσα Ντανίλοβιτς, προτίμησε «να βάλει νερό στο κρασί του» και να μην τον κοντράρει στην υπόθεση του αποκλεισμού του Μίλος Τεόντοσιτς.

Μια ματιά στα παιχνίδια Ελλάδας-Σερβίας που δεν θα ξεχάσουμε

Η αυριανή (25/06, 21.00) αναμέτρηση θα είναι η 16η ανάμεσα στις δύο χώρες (6-9) από το 2006 και μετά και η 91η, αν συνυπολογίσουμε και τους αγώνες που απέναντί μας βρίσκαμε την Γιουγκοσλαβία (1923-2003) ή την Σερβία μαζί με το Μαυροβούνιο (2003-2006).


Στο πλαίσιο της 99χρονης αυτής ιστορίας, διαλέξαμε την πιο σημαντική νίκη, την πιο οδυνηρή ήττα, το παιχνίδι-ορόσημο και το ματς που δεν τελείωσε ποτέ και στιγματίστηκε από μία από τις πιο πρωτοφανείς γρονθοπατινάδες που είδαμε ποτέ στα ευρωπαϊκά γήπεδα.


Η πιο σπουδαία νίκη επί των Γιουγκοσλάβων ήταν η 2η (81-77) μέσα σε λίγες μέρες που πετύχαμε στον ημιτελικό του Eurobasket του ’87 (12/06/1987), με τον Νίκο Γκάλη (30π.) να υποσκελίζει τον αείμνηστο Ντράζεν Πέτροβιτς (22π.) στο σκοράρισμα και να μας οδηγεί στον τελικό!


Οι Γιούγκοι πήραν την πιο «γλυκιά ρεβάνς», 11 χρόνια αργότερα στην Αθήνα (08/08/1998), «κερνώντας» μας την πιο οδυνηρή ήττα (73-78) μας στον ημιτελικό του Mundobasket, με τον Ντέγιαν Μποντιρόγκα να φορτώνει το ελληνικό καλάθι με 31 πόντους.


Το ματς-ορόσημο διεξήχθη στην ίδια ημερομηνία, 16 χρόνια αργότερα (2014) στο Πο των Πυρηναίων, όταν ο 19χρονος τότε Γιάννης Αντετοκούνμπο έκανε το ντεμπούτο με την Εθνική ανδρών σε νικηφόρο φιλικό παιχνίδι (66-64) κόντρα στους μετέπειτα δευτεραθλητές κόσμου.


Το πλέον αλησμόνητο ματς Ελλάδας-Σερβίας έγινε στο κλειστό του ΟΑΚΑ στο πλαίσιο του τουρνουά “Ακρόπολις" (19/08/2010), όταν ο Μίλος Τεόντοσιτς χτύπησε «ύπουλα» τον Αντώνη Φώτση κι έβαλε φωτιά σε ένα τρομερό ματς (74-73 2’40” πριν το τέλος), με αποτέλεσμα το παρκέ να μετατραπεί σε ριγκ και το παιχνίδι να μην τελειώσει ποτέ!

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!