Φινλανδία - Μπαχάμες 85-96: Οι NBAers έκλεισαν το... μάτι στο Παρίσι

Χιλντ
Μπορεί να δυσκολεύτηκαν αλλά οι Μπαχάμες κατάφεραν να νικήσουν τη Φινλανδία στο πρώτο ματς για το Προολυμπιακό τουρνουά 2024 στη Βαλένθια με 96-85.

Το πρώτο βήμα για την διεκδίκηση του ενός εισιτηρίου για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Παρισιού έκαναν οι Μπαχάμες απέναντι στη Φινλανδία.

Βέβαια οι Σκανδιναβοί αποδείχθηκαν σκληρά καρύδια για την ομάδα από την Καραϊβική καθώς είχαν ελέγξει το ματς στο ημίχρονο, ενώ ήταν... μέσα στο ματς έως και το τελευταίο λεπτό.

Όμως στο τέλος οι Μπαχάμες μπόρεσαν να φτάσουν στην τελική επικράτηση έχοντας πάρει 79 από τους 96 πόντους από τέσσερις παίκτες. Τους τρεις ΝΒΑers και ένα κολεγιόπαιδο!

Ο λόγος φυσικά για τους Μπάντι Χιλντ (24π., 6/12τρ.), ΝτιΆντρε Έιτον (19π., 9ριμπ.) και Έρικ Γκόρντον (16π., 2/4τρ.) ενώ στην εξίσωση μπήκε και ο Εντζκομπ Τζούνιορ από το Baylor ο οποίος είχε άλλους 20 πόντους με 7/11 εντός παιδιάς.

Το ματς: Φινλανδία - Μπαχάμες

Αρκετά ισορροπημένο ήταν το πρώτο δεκάλεπτο και για τις δύο ομάδες στο τουρνουά της Βαλένθια. Οι άμυνες είχαν πάει... περίπατο, κάτι που φάνηκε από το σκορ της περιόδου (26-27) στην οποία είχα σημειωθεί 53 πόντοι στο σύνολο! Εξίσου επιθετική ήταν η Φινλανδία και στο δεύτερο δεκάλεπτο του αγώνα και έχοντας βελτιώσει αισθητά την άμυνά της, κατάφερε να πάρει διαφορά επτά πόντων (54-47) με τη λήξη του ημιχρόνου. Ο προπονητής Λάσι Τουόβι είχε πάρει πολλά πράγματα από ... πολλούς παίκτες, κάτι που είχε αποτυπωθεί στο παρκέ με αποτέλεσμα να βρουν οι Σκανδιναβοί το μομέντουμ και να γίνουν τα αφεντικά του ματς.

Όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, δεν... κράτησε για πολύ. Οι ΝΒΑers για την ομάδα από τις Μπαχάμες «ξύπνησαν» από τον λήθαργο του πρώτου μισού στη «La Fonteta» και κατάφεραν να βγάλουν καλές άμυνες με αποτέλεσμα να βρουν και εύκολα καλάθια στο τρανζίσιον. Το επιμέρους «double score» υπέρ του συγκροτήματος από την Καραϊβική (13-26) αποτυπώνει του λόγου το αληθές. Μάλιστα κατά τη διάρκεια της τελευταίας περιόδου οι Μπαχάμες είχαν πάρει και διψήφια διαφορά στο σκορ (74-84 στο 36') έχοντας πραγματοποιήσει το ολοκληρωτικό comeback στο ματς. Η τριάδα των Έιτον, Έντζκομπ Τζούνιορ και Μπάντι Χιλντ είχε κάνει την (μεγαλύτερη) διαφορά, με τον Έρικ Γκόρντον να ακολουθούσε κατά πόδας.

Οι πεισματάρηδες Φινλανδοί ωστόσο (έχοντας σε πολύ καλή ημέρα τους Γιάντουνεν και Μαξούνι) δεν παράτησαν τα όπλα και «ροκάνισαν» την διαφορά μειώνοντας σε 85-88 στο 01:22 για το τέλος του αγώνα. Στα 57'' ο Έρικ Γκόρντον με ένα πολύ δύσκολο off balance σουτ «έγραψε» το 85-90 ενώ στη συνέχεια η Φινλανδία έκανε το λάθος και ουσιαστικά έγειρε οριστικά και αμετάκλητα την πλάστιγγα υπέρ της ομάδας από τις Μπαχάμες. Την χαριστική βολή έδωσε ο Φράνκο Μίλερ με τρίποντο στα 29'' πριν από το τέλος για το 85-93.

ΝΙΚΗΣΕ ΓΙΑΤΙ: Το εξαιρετικό διάστημα που είχαν οι Μπαχάμες στην 3η περίοδο σε άμυνα και επίθεση και το επιμέρους 26-13 ήταν και εκείνο που έκανε τη διαφορά στο ματς.

Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Πολλοί οι πρωταγωνιστές για τις Μπαχάμες, με τον Μπάντ Χιλντ να κερδίζει στο... νήμα τους συμπαίκτες του έχοντας στο σύνολο 24 πόντους με 1/4 δίποντα, 6/12 τρίποντα, 4/4 βολές, 6 ριμπάουντ, 2 ασίστ και 3 λάθη σε 32 λεπτά.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Εξαιρετικό ματς από τους ΝτιΆντρε Έιτον (19π., 8/12δίπ., 3/4β., 9ριμπ., 3ασ., 1κλ.) και Βαλντεζ Έντζκομπ Τζούνιορ (20π., 6/8δίπ., 1/3τρ., 5/5β.).

ΠΗΓΕ ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Πολύ καλή η παρουσία των Γιάντουνεν και Μαξούνι οι οποίοι πέτυχαν από 20 πόντους ο καθένας.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Στα ρηχά η απόδοση του Μίρο Λιτλ με 2/8 εντός παιδιάς.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα καλά ποσοστά για τις Μπαχάμες με 21/37 δίποντα και 11/26 τρίποντα.

ΕΠΟΜΕΝΟΣ ΑΝΤΙΠΑΛΟΣ ΤΟΥΣ: Και οι δύο ομάδες έχουν να αντιμετωπίσουν την Πολωνία. Οι Μπαχάμες την Τετάρτη (3/7, 18:30) και η Φινλανδία την Πέμπτη (4/7, 21:30).

Τα δεκάλεπτα: 26-27, 54-47, 67-73, 85-96.

 

Ευχόμαστε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ να σας δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Έχετε όλη μας την ενέργεια, καλή επιτυχία!

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα