Κροατία - Νέα Ζηλανδία 86-90: Οι Tall Black τη νίκη, οι Κροάτες την πρόκριση (vid)

Η Νέα Ζηλανδία έφερε την Κροατία στο όριο και την... εκτέλεσε την κρίσιμη στιγμή (90-86). Ο Β΄όμιλος στο Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024 έγινε άνω κάτω, αλλά οι Κροάτες εξασφάλισαν την πρόκριση, χωρίς να γνωρίζουν αν θα είναι 1οι ή 2οι.

Η Κροατία τρόμαξε. Και στο τέλος σάστισε. Η Νέα Ζηλανδία επιχείρησε να εκμεταλλευτεί την κούραση των Κροατών από τα back 2 back ματς στο Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024, τα τρίποντα την οδήγησαν στο μεγάλο κομμάτι του αγώνα, αλλά στο τέλος μέτρησε η επιθετική αρετή του ίλι (18π.).

Πλέον, οι Κροατές είναι στο 1-1 και οι Νεοζηλανδοί παίζουν με τους Σλοβένους με την πρόκριση να κρίνεται στην τελική διαφορά του σκορ.

Κροατία - Νέα Ζηλανδία: Το ματς

Η Κροατία είδε τη... λάμψη του θριάμβου απέναντι στη Σλοβενία, να ξεθωριάζει απότομα.

Η Νέα Ζηλανδία δεν θύμησε σε τίποτα την ομάδα που αγωνίστηκε πριν από ένα χρόνο στο Παγκόσμιο Κύπελλο και με τον Κόρεϊ Γουέμπστερ να οδηγεί σε σκορ, πίεσε τους Κροάτες.

Ενώ η επιθετική συγκομιδή της ομάδας του Γιόσιπ Ζέζαρ ήταν και πάλι υψηλή (29 πόντους στην 1η, 31 στη 2η), η άμυνα δεν ήταν ίδια.

Οι Νεοζηλανδοί σούταραν με το απίθανο 67% στα σουτ τριών πόντων (10/15) και χάρη σε αυτό το... ξέσπασμα κατάφερανα να ξεφύγουν ακόμη και με 8 πόντους διαφορά (50-42).

Από την άλλη, οι Κροάτες είδαν την τριάδα των Χεζόνια (12π., 5 ασίστ), Ζούμπατς (19π., 9 ριμπ.) και Σάριτς (13π., 4 ριμπ.) είχαν την επιθετική εγγύηση. Η άμυνα είναι άλλο ζήτημα, που θα τους απασχολήσει στο 2ο ημίχρονο.

Στο ξεκίνημα της 3ης περιόδου δεν άλλαξαν πολλά. Οι Νεοζηλανδοί έπαιρναν σκορ από την περιφέρεια (2/4 τριπ.), ο Ζούμπατς ήταν ασταμάτητος και μετά από πέντε λεπτά αγώνα τα ομαδικά φάουλ ήταν Κροατία 0 - Νέα Ζηλανδία 5!

Με το σκορ στο 72-66, οι Νεοζηλανδοί απέδειξαν ότι δεν ξέρουν μόνο να σουτάρουν. Δύο αποτελεσματικές άμυνες και ισάριθμα καλάθια από συνεργασίες, πάνω στην κακή κροατική άμυνα, έκαναν το ματς πάλι ντέρμπι, 72-70.

Και με ένα καλάθι του Γουέμπστερ έφερε την ισοφάριση.

Το ντέρμπι συνεχίστηκε, μολονότι η Νέα Ζηλανδία μέτρησε 0/6 τρίποντα, μετά τα 2/4 στην αρχή της 3ης περιόδου. Με ένα μεγάλο τρίποντο του Κρούσλιν να δίνει αέρα στους Κροάτες (82-77), στο όριο των έξι λεπτών.

Ο Γουέμπστερ με ένα ακόμα τρίποντα κράτησε την ομάδα του ζωντανή (86-82) και το λάθος του Χεζόνια στην επόμενη κατοχή αποτέλεσε... δώρο για τους Νεοζηλανδούς. Ο ίλι με δύο βολές πήγε το ματς στο.. όριο (86-84).

Και ο ίδιος παίκτης έκανε το... Χ (86-86) με το ρολόι να έχει μόλις 1:30!

Οι διαιττητές, με τη χρήση του ριπλέι, άλλαξαν την απόφασή τους, με 45.4 δεύτερα η μπάλα πήγε στη Νέα Ζηλανδία. Και ο ίλι με μία ατομική ενέργεια έφερε την ομάδα του μπροστά στο σκορ (86-88).

O Χεζόνια επιχείρησε να πάρει το ματς με τρίποντο από τη γωνία, αλλά αστόχησε. Και ο Τε Ράνγκι από τις βολές διαμορφωσε το 86-90.

Τα δεκάλεπτα: 29-28, 60-55, 79-74, 86-90.

ΠΟΥ ΚΡΙΘΗΚΕ ΤΟ ΜΑΤΣ: Στα τελευταία λεπτά με την ανατροπή που έκανε η Νέα Ζηλανδία από το 86-79 σε 86-90!

O ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΟΛΩΝ: Ο Κόρεϊ Γουέμπστερ είχε 21 πόντους και μεγάλα σουτ.

ΠΕΡΙΜΕΝΑΝ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ: Ο Φιλίποβιτς έμεινε άποντος σε 25:33 στο παρκέ.

ΠΗΓΕ... ΣΤΡΑΦΙ Η ΑΠΟΔΟΣΗ ΤΟΥ: Ο Ίβιτσα Ζούμπατς είχε 29 πόντους και 16 ριμπάουντ.

ΣΥΜΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΕΣ ΣΤΗ ΝΙΚΗ: Ο Σέι Ίλι τελείωσε το ματς με 18 πόντους και κρίσιμες ενέργειες στο τέλος.

ΤΟ ΣΤΑΤΙΣΤΙΚΟ ΤΟΥ ΜΑΤΣ: Τα 10/15 τρίποντα των Νεοζηλανδών στο 1ο ημίχρονο.

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ ΤΟΥΣ: Η Κροατία περιμένει τα ημιτελικά, ενώ η Νέα Ζηλανδία αντιμετωπίζει την Πέμπτη, τη Σλοβενία (17:30).

Τα στατιστικά της Κροατίας

Τα στατιστικά της Νέας Ζηλανδίας

@Photo credits: INTIME

 

Ευχόμαστε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ να σας δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Έχετε όλη μας την ενέργεια, καλή επιτυχία!

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα