Εθνική Ελλάδας: Ο λόγος που ο Κώστας Αντετοκούνμπο εκτέλεσε 4 βολές σε μία φάση

Κώστας Αντετοκούνμπο
Το Gazzetta εξηγεί το λόγο που ο Κώστας Αντετοκούνμπο εκτέλεσε τέσσερις διαδοχικές βολές και τον σχετικό κανονισμό.

Η Εθνική Ελλάδας ξεκίνησε με ιδανικό τρόπο τις υποχρεώσεις της στο Προ ολυμπιακό τουρνουά επικρατώντας της Δομινικανής Δημοκρατίας με 82-109. Ο Βασίλης Σπανούλης είδε τους παίκτες του να αποδίδουν καλό μπάσκετ, όπως επίσης και περισσότεροι από 10.000 φίλαθλοι είδαν τον Γιάννη Αντετοκούνμπο και τους συμπαίκτες του να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Το παιχνίδι ήταν αρκετά σκληρό λόγω των πολλών και δυνατών φάουλ των αντιπάλων της Ελλάδας. Πολλές φορές η άμυνα της Δομινικανής Δημοκρατίας ξεπερνούσε τα όρια του φάουλ με σκληρό τρόπο. Μία τέτοια φάση εκτυλίχθηκε λίγο πριν ολοκληρωθεί το πρώτο δεκάλεπτο και έστειλε τον Κώστα Αντετοκούνμπο στη γραμμή των βολών όπου σούταρε τέσσερις. Το Gazzetta σας εξηγεί τον κανονισμό και τον λόγο που συνέβη αυτό.

Ο κανονισμός του continuation φάουλ

Η Ελλάδα βρισκόταν στην επίθεση με 25 δευτερόλεπτα για τη λήξη της πρώτης περιόδου και ο διαιτητής σφύριξε φάουλ υπέρ του Κώστα Αντετοκούνμπο. Ο Ελληνας σέντερ πήγε στη γραμμή των βολών και εκτέλεσε 4 ευστοχώντας στις 2. Γιατί συνέβη αυτό;

Ο διαιτητής αρχικά σφύριξε φάουλ στον Αντρές Φελίζ, ωστόσο ο Αντετοκούνμπο συνέχισε απτόητος για να πετύχει και το καλάθι. Ο Κρις Ντούαρτε θέλοντας να σώσει το «καλάθι και φάουλ» έκανε και δεύτερο φάουλ το οποίο ήταν αρκετά σκληρό. Ουσιαστικά τα δύο φάουλ έγιναν με διαφορά ενός δευτερόλεπτου.

Οι διαιτητές έκριναν πως το δεύτερο φάουλ ήταν αντιαθλητικό θεωρώντας πως ανήκει στην κατηγορία του continuation foul. Από τη στιγμή λοιπόν που το δεύτερο φάουλ δόθηκε αντιαθλητικό σωστά ο Κώστας Αντετκούνμπο εκτέλεσε τέσσερις βολές και το παιχνίδι συνεχίστηκε με κατοχή για την ελληνική ομάδα.

Ο λόγος που δεν εκτέλεσε βολή ο Γιάννης Αντετοκούνμπο σε καλάθι και φάουλ

Σε μία ακόμη περίπτωση το κοινό μπερδεύτηκε. Λίγα λεπτά μετά την έναρξη της δεύτερης περιόδου ο Καλάθης πέταξε τη μπάλα ψηλά και ο Γιάννης Αντετοκούνμπο κάρφωσε εμφατικά κερδίζοντας και το φάουλ. Ο «Greek Freak» προσγειώθηκε άτσαλα στο παρκέ. Εκείνη τη στιγμή ο Άνχελ Νούνεζ πήγε να σηκώσει τον Αντετοκούνμπο από το έδαφος και ο Ντουάρτε για ακατανόητο λόγο του τράβηξε τα χέρια απότομα προκειμένου να μην βοηθήσει τον Ελληνα σούπερ σταρ.

Ο Γιαννούλης Λαρεντζάκης ζήτησε με έντονο τρόπο το λόγο και δέχτηκε τεχνική ποινή. Οι διαιτητές έστειλαν τον Μοντέρο να εκτελέσει την βολή για τους Δομινικανούς, αλλά τελευταία στιγμή απέφυγαν το λάθος και ακύρωσαν την απόφασή τους αυτή. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο δεν εκτέλεσε την πρόσθετη βολή διότι ουσιαστικά κάθε ομάδα έπρεπε να σουτάρει από μία (η Ελλάδα για το φάουλ, η Δομινικανή Δημ. για την τεχνική ποινή) και έτσι αμφότερες ισοφαρίστηκαν και δεν εκτελέστηκε καμία όπως αναφέρει ξεκάθαρα ο κανονισμός.

@Photo credits: eurokinissi

 

Ευχόμαστε στην Εθνική Ομάδα Μπάσκετ να σας δούμε στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.
Έχετε όλη μας την ενέργεια, καλή επιτυχία!

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα