Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024, Καλάθης: Υπόκλιση στο μεγαλείο του αξεπέραστου πασέρ και του πιστού στρατιώτη

Προολυμπιακό τουρνουά μπάσκετ 2024, Καλάθης: Υπόκλιση στο μεγαλείο του αξεπέραστου πασέρ και του πιστού στρατιώτη

Νίκος Καρφής
Καλάθης

bet365

Ο Νικ Καλάθης παρέδωσε άλλο ένα ρεσιτάλ στον τελικό του Προολυμπιακού κόντρα στην Κροατία και το Gazzetta στέκεται στον ασυναγώνιστο πασέρ που κάνει την κάθε φάση να μοιάζει εύκολη και τον άνθρωπο που λατρεύει την Εθνική.

Η Εθνική μας τα κατάφερε. Η Ελλάδα θα ζήσει το όνειρο των Ολυμπιακών Αγώνων για πρώτη φορά μετά το 2008, αφού επικράτησε στον τελικό του Προολυμπιακού της Κροατίας και σήκωσε όλους τους Έλληνες στα ουράνια.

Η ομάδα του Βασίλη Σπανούλη έπαιξε πολύ όμορφο μπάσκετ σε όλο το τουρνουά και δικαιότατα θα βρεθεί στην μεγάλη γιορτή του αθλητισμού. Ο φοβερός και τρομερός Νικ Καλάθης αναδείχτηκε MVP του τελικού, γεμίζοντας τη στατιστική του με 15 πόντους (2/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα, 1/2 βολές), 11 ασίστ, πέντε ριμπάουντ (2-3), ένα κλέψιμο και μόλις ένα λάθος στα 34:25 που έμεινε στο παρκέ. Ρεσιτάλ.

Το Gazzetta στέκεται στον σπουδαίο γκάρντ της Εθνικής που παραδίδει σεμινάριο στην πάσα και την ασίστ, βλέποντας φάσεις που αρκετοί παίκτες στο παγκόσμιο μπάσκετ δεν μπορούν να σκεφτούν όσο και αν στίψουν το μυαλό τους.

Mr. Assist στο Προολυμπιακό

Αρχικά ο Καλάθης παρέδωσε μαθήματα με τα όσα έκανε στον τομέα της δημιουργίας κατά τη διάρκεια του Προολυμπιακό. Το κάνει να φαίνεται τόσο εύκολο με τον τρόπο που βρίσκει στους συμπαίκτες του σε ορισμένες περιπτώσεις, προσφέροντας τους έτοιμα καλάθια.

Ο έμπειρος γκαρντ της Εθνικής μοίρασε 11 ασίστ με τη Δομινικανή Δημοκρατία, ενώ είχε 9 τελικές πάσες κόντρα στην Αίγυπτο. Στις 11 ασίστ σταμάτησε στον ημιτελικό κόντρα στη Σλοβενία, ενώ το ίδιο έπραξε και στον τελικό με την Κροατία, παίρνοντας την ευθύνη στα κρίσιμα σε πολλές φάσεις είτε δημιουργώντας είτε εκτελώντας.

Ήταν ο δημιουργός που ήθελε όσο τίποτα άλλο ο Σπανούλης σε αυτή την πολύ πρόκλήση του Προολυμπιακού τουρνουά. Άλλωστε μετά το τέλος του ματς, οι δύο τους τα είπαν, όντας συγκινημένοι μετά τη σπουδαία πρόκριση.

Στον πάνθεον των κορυφαίων πασέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ

Αυτά τα νούμερα του Νικ δεν είναι τυχαία. Άλλωστε έχει καταθέσει τα διαπιστευτήρια του όλα αυτά τα χρόνια, εκτός από τις διοργανώσεις με την Εθνική ομάδα και στη Euroleague. Εκεί πέρα βρίσκεται στην πρώτη θέση της λίστας με 1953. Στη δεύτερη θέση ο Ροντρίγκεθ με 1770 και τρίτος ο Σπανούλης με 1606. Και η διαφορά θα αυξηθεί, αφού ο Καλάθης θα παίζει στη Μονακό τη νέα σεζόν.

Απολαμβάνει σε όλες τις ομάδες που έχει αγωνιστεί την εμπιστοσύνη των παικτών του, οι οποίοι νιώθουν πολύ καλά όταν ξέρουν ότι έχουν για δημιουργό ένα... κομπιούτερ όπως ο Νικ.

Αυτό έδειξε και στις δηλώσεις του ο Γιώργος Παπαγιάννης μετά την πρόκριση της Εθνικής μας, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Ο Νικ ήταν το στήριγμά μου στην Ευρώπη. Όχι μόνο μέσα στο γήπεδο αλλά και εκτός. Είναι ένα εξαιρετικό παιδί. Αν μπορούσα να μεταφέρω την αγάπη που έχει για την Εθνική ομάδα. Του λες στην ηλικία που είναι για την Εθνική και σου λέει 'I'll be there'. Και ήταν από τους βασικούς λόγους που διάλεξα να πάω στη Μονακό.

Eπιπλέον ο Νικ ήταν στην κορυφή της λίστας των ασίστ στη Euroleague για 4 σεζόν. Από το 2018 μέχρι το 2020, αλλά και το 2022. Ένας παίκτης που ξεκάθαρα ανήκει στους 2-3 κορυφαίους πασέρ στην ιστορία του ευρωπαϊκού μπάσκετ και δεν είναι καθόλου υπερβολή αυτό. Είναι απόλαυση να τον παρακολουθείς όταν έχει τη μπάλα στα χέρια και να προσπαθείς να καταλάβεις ποια θα είναι η επόμενη σκέψη του που θα οδηγήσει σε ασίστ. Ορισμένες πάσες που κάνει, δύσκολα μπορεί να τις συλλάβει ανθρώπινους νους. Σαν να έχει δουλέψει το τι θα ακολουθήσει στο μυαλό του και απλά στη συνέχεια προχωρά στο να καταστρώσει το σχέδιο του.

Σπουδαίος δημιουργός, ασυναγώνισμος πασέρ και γενικότερα ένας παίκτης που κάθε προπονητής θα ήθελε να έχει στο παρκέ για να φτιάξει και να γλυκάνει το παιχνίδι της ομάδας του. Βέβαια κανείς δεν θα πρέπει να ξεχνά πόσο ικανός είναι και στον αμυντικό τομέα.

Πιστός στρατιώτης της Εθνικής

Ο Νικ αγαπάει την Εθνική, την λατρεύει όπως και όλοι οι άνθρωποι που είναι γύρω τους και φυσικά οι παίκτες που μας οδήγησαν στην πρόκριση. Αυτό δεν θέλει πολύ μυαλό για να το καταλάβει κάποιος, ούτε χρειαζόταν να ακούσει τις δηλώσεις του Παπαγιάννη για να το διαπιστώσει.

Ο Καλάθης είναι ένας πιστός στρατιώτης της επίσημης αγαπημένης, κάθε καλοκαίρι εκεί. Κοντά στην Ελλάδα, κοντά της σε κάθε πρόκληση, σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Πάντα απαντά θετικά στην πρόσκληση και παλεύει με όλες του τις δυνάμεις για να την βοηθήσει να διακριθεί. Για πρώτη φορά στην καριέρα του θα ζήσει την εμπειρια των Ολυμπιακών Αγώνων και είναι κάτι που του αξίζει, τόσο μα τόσο πολύ.

Ο Έλληνας γκαρντ φόρεσε για πρώτη φορά τη γαλανόλευκη σε μεγάλο τουρνουά, το 2009, όταν η Εθνική μας κατέκτησε και το τελευταίο της μετάλλιο. Το χάλκινο στο Eurobasket του 2009.

Στο Παγκόσμιο του 2010 ήταν και πάλι εκεί, κοντά στη γαλανόλευκη στο Παγκόσμιο. Το ίδιο έπραξε στο Eurobasket του 2011, αλλά και το Προολυμπιακό του 2012. Φυσικά δεν γινόταν να λείπει από το Παγκόσμιο του 2014 και το Eurobasket του 2015. Ξανά στο Προολυμπιακό του 2016, το Eurobasket του 2017 αλλά και το Παγκόσμιο του 2019.

Ο Νικ δεν επιλέγει ποτέ την ξεκούραση. Επιλογή του είναι η Εθνική, πάντα είναι δίπλα στη χώρα του σε όλες τις διοργανώσεις και μακάρι μαζί με τα υπόλοιπα παιδιά να ζήσουν σπουδαίες στιγμές στους Ολυμπιακούς του Παρισιού, οδηγώντας την χώρα μας στο βάθρο. Άλλωστε στην άκρη του πάγκου κάθεται ένας legend που επίσης λατρεύει την Εθνική και ήταν πάντα δίπλα της ως παίκτης σε κάθε μεγάλη διοργάνωση. Πολύ μεγάλη υπόθεση να έχεις τον Σπανούλη στον πάγκο και τον Καλάθη κουμανταδόρο στο παρκέ!

@Photo credits: INTIME

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

ΠΡΟΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ Τελευταία Νέα