Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Κανένας τους «δεν ασχολείται» με το Super Cup, μέχρι να το πάρει!

Αντώνης Καλκαβούρας Αντώνης Καλκαβούρας
Παναθηναϊκός, Ολυμπιακός: Κανένας τους «δεν ασχολείται» με το Super Cup, μέχρι να το πάρει!

bet365

Ο Αντώνης Καλκαβούρας προσεγγίζει την πρώτη εφετινή μάχη των «αιωνίων αντιπάλων» και το αφήγημα που θα προκαλέσει σε κάθε ομάδα, η κατάκτηση ή η απώλεια του πρώτου τροπαίου αντίστοιχα.

Καλώς ή κακώς, η αντίστροφη μέτρηση για το πρώτο επίσημο τζάμπολ της σεζόν πλησιάζει στο τέλος της και τα «ψέματα», για τον μεν Ολυμπιακό, τελείωσαν την περασμένη Κυριακή (22/09) στην Σικελία, για τον δε Παναθηναϊκό, τελειώνουν αύριο (25/09) στην Πόλη, με το τελευταίο φιλικό κόντρα στην Έφες.

Το Super Cup, με το οποίο, τα τελευταία τέσσερα χρόνια ανοίγει η αυλαία της εκάστοτε αγωνιστικής περιόδου, βρίσκεται προ των πυλών και την ερχόμενη Κυριακή (29/09) στην Ρόδο, θα διεξαχθεί το πρώτο από τα πολλά «αιώνια» ντέρμπι (9 στο μίνιμουμ και 16 στο μάξιμουμ), που θα δούμε φέτος σε συνολικά τέσσερις διοργανώσεις (μαζί με πρωτάθλημα, Κύπελλο και Euroleague).

Υπό την σχεδόν βέβαιη προϋπόθεση, ότι τόσο οι «πράσινοι» όσο και οι «ερυθρόλευκοι» θα έχουν κάμψει, μία μέρα νωρίτερα, την αντίσταση του Άρη και του Περιστερίου αντίστοιχα.

Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι και οι δύο κορυφαίες ελληνικές ομάδες θα είναι πανέτοιμες να ριχτούν στην μάχη μίας ακόμη απαιτητικής χρονιάς. Γι' αυτό, ακριβώς, σε αντίθεση με τους παίκτες, που πάντα αδημονούν να αρχίσει η αγωνιστική δράση και να «πέσει» η ένταση των προπονήσεων, οι προπονητές, ίσως να προτιμούσαν λίγο περισσότερο χρόνο προετοιμασίας για να μοντάρουν καλύτερα τις ομάδες τους...

Για να παρατάξουν ένα όσο το δυνατόν πιο πλήρες ρόστερ (και οι δύο θα παραταχθούν με προβλήματα τραυματισμών) και πριν επέλθει η πρώτη εφετινή μετωπική σύγκρουση ανάμεσα στους δύο οργανισμούς, των οποίων η αντιπαλότητα είναι μακράν η μεγαλύτερη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ, να βελτιώσουν όσο περισσότερο γίνεται τις πιθανότητές τους για να αρχίσουν με το δεξί τις υποχρεώσεις τους.

Αν όλες αυτές τις μέρες, λοιπόν, διακρίνετε ένα κλίμα ελαφριάς εκατέρωθεν «απαξίωσης» για το πρώτο τρόπαιο της σεζόν, αυτό συμβαίνει γιατί, σε μία εποχή που η τοξικότητα της «αιώνιας» κόντρας βρίσκεται στο ζενίθ και αγωνιστικά, οι δύο «μονομάχοι δείχνουν εμφανώς ανέτοιμοι, στο βάθος... κήπος βρίσκεται το αφήγημα της επόμενης μέρας.

Στην επικοινωνία, δηλαδή, που θα επιλέξει το εκάστοτε στρατόπεδο για να διαχειριστεί προς όφελός του το τελικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι και ο λόγος, που λίγες μέρες πριν και οι δύο αποστολές επιβιβαστούν στην ίδια πτήση τσάρτερ με προορισμό το «σμαραγδένιο νησί», το πρώτο τρόπαιο της χρονιάς αντιμετωπίζεται ως μία αχρείαστη διοργάνωση για την δεδομένη χρονική στιγμή.

Κοινώς και οι δύο θα προτιμούσαν να μην έπαιζαν τόσο νωρίς μεταξύ τους, για να μην χρειαστεί να μπουν από τα τέλη Σεπτέμβρη στην λογική της διαχείρισης μίας ενδεχόμενης ήττας, ο αντίκτυπος της οποίας έχει πάντα μεγάλη επιρροή! Γιατί η ήττα σε αυτό το ζευγάρι, «δεν υπάρχει ποτέ» στον ορίζοντά των δύο ομάδων. Αλλά και γιατί πέρα από το γόητρο, την ψυχολογία και τις πρώτες εντυπώσεις της νέας σεζόν, καθορίζει και την περιρρέουσα ατμόσφαιρα στα social media, δίνοντας ώθηση τον νικητή και «πληγώνοντας» τον χαμένο.

Ο Παναθηναϊκός

Για να τα κάνουμε πιο λιανά και να επικεντρωθούμε και στον καθένα από τους δύο πόλους ξεχωριστά, ο πρωταθλητής Ελλάδας και Ευρώπης, Παναθηναϊκός, θα ήθελε τον τίτλο για να καταφέρει την 4η διαδοχική νίκη του απέναντι στον μεγάλο του αντίπαλο και για να δείξει ότι διατηρεί ακόμη το πάνω χέρι στις μεταξύ τους αναμετρήσεις (θα μετράει 5 νίκες στα τελευταία 7 ματς), αποφεύγοντας στο έπακρο το (μικρό κατά την άποψή μου) ποσοστό γκρίνιας, που θα βγάλουν οι «προπονητές της εξέδρας» στο διαδίκτυο, στην περίπτωση του 3ου συνεχόμενου χαμένου Super Cup.

Όλα αυτά, την ώρα που ο Εργκίν Αταμάν δεν μπορεί να υπολογίζει σε έναν σημαντικό Έλληνα παίκτη (Αντετοκούνμπο) και δεν ξέρει σε τι κατάσταση θα είναι το Σαββατοκύριακο, οι Μπράουν, Σλούκας, Λεσόρ και Καλαϊτζάκης (ο πρώτος θεωρείται περισσότερο αμφίβολος από τους υπόλοιπους). Τα παραπάνω προβλήματα, μάλιστα, θα καθορίσουν και τον ξένο που θα μείνει εκτός 12άδας (αν τεθεί εκτός ο Μπράουν, τότε η επιλογή θα γίνει ανάμεσα σε Γκριγκόνις και Όσμαν).

Με λίγα λόγια, λοιπόν και αυτό έχει φανεί στα τρία τελευταία φιλικά παιχνίδια (ανεξάρτητα αν συνδυάστηκαν και με ισάριθμες ήττες), ο Παναθηναϊκός μοιάζει αρκετά ανέτοιμος, παρ' ότι διατηρώντας τον βασικό κορμό της περυσινής ομάδας (έμειναν οι 12 από τους 15 παίκτες), θα έπρεπε να βρίσκεται σε πολύ πιο επιθυμητό επίπεδο αγωνιστικής ετοιμότητας, από την άποψη των επιθετικών αυτοματισμών.

Αλλά με δύο προσθήκες της τελευταίας στιγμής (Όσμαν και Γιούρτσεβεν), έναν κομβικό παίκτη σε αποθεραπεία όλο το καλοκαίρι (Σλούκας) και έξι διεθνείς με φουλ υποχρεώσεις με σε όλη την διάρκεια της σεζόν (Μήτογλου, Καλαϊτζάκης, Μωραϊτης, Ερνανγκόμεθ, Μπράουν και Λεσόρ), ο παραπάνω στόχος ήταν δύσκολα πραγματοποιήσιμος.

Ο Ολυμπιακός

Στην αντίπερα όχθη, οι Πειραιώτες θέλουν το τρόπαιο για να κάνουν την καλύτερη δυνατή αρχή στην σεζόν που θα γιορτάσουν τα 100 χρόνια της ιστορίας τους και φυσικά να «ξορκίσουν» το χειρότερο 20ήμερο της τελευταίας τριετίας (από 24 Μαϊου έως 14 Ιουνίου), στην διάρκεια του οποίου είδαν τον «αιώνιο αντίπαλό» τους να θρονιάζεται στην κορυφή της Ευρώπης (την οποία εκείνοι κυνηγούσαν ανεπιτυχώς τα τρία τελευταία χρόνια) και εν συνεχεία να τους παίρνει και τα «σκήπτρα» στην Stoiximan GBL.

Οι «ερυθρόλευκοι» έκαναν τρομερές μετεγγραφές το καλοκαίρι, θωράκισαν και προσέδωσαν βάθος και ποιότητα σε όλες τις θέσεις και δίχως αμφιβολία, έχουν το πληρέστερο ρόστερ της σύγχρονης ιστορίας τους. Οπότε θέλουν, για πολλούς λόγους, να κάνουν ένα δυναμικό ξεκίνημα... Θα τους βοηθήσει από πολλές απόψεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι αν χάσουν, θα έχει έρθει κάποια καταστροφή.

Στα πέντε φιλικά παιχνίδια που έδωσαν, διατήρησαν το αήττητό τους και παρ' ότι ταλαιπωρούνται από σοβαρά προβλήματα τραυματισμών (ο Φαλ και ο Μιλουτίνοφ, που αποτελούν τις δύο βασικές επιλογές τους για την θέση του σέντερ, έχουν τεθεί νοκ-άουτ), δείχνουν ότι βρίσκονται ένα κλικ πιο πάνω από τον αντίπαλό τους στο κομμάτι της διεκδίκησης αποτελέσματος.

Έστω κι αν ακόμη δεν έχουν βρει ρυθμό και την απαραίτητη συνεννόηση στην άμυνα και είναι εμφανώς ευάλωτοι στο αμυντικό transition αλλά και στην προστασία της ρακέτας τους. Ο βασικότερος λόγος, έχει να κάνει με την σταθερά πολύ καλή κυκλοφορία της μπάλας στην επίθεση και την πληθώρα επιθετικών λύσεων και instant scoring που προσέδωσε η άφιξη των Βεζένκοβ, Φουρνιέ και Ντόρσεϊ, στο πλευρό του περυσινού πρώτου scorer της ομάδας, Άλεκ Πίτερς.

Και δεν συμπεριλαμβάνω τον Σακίελ ΜακΚίσικ, επειδή ο “Σακ” προβάλλει ως επικρατέστερος να μείνει εκτός 12άδας στον τελικό, από την άποψη ότι ακόμη δεν έχει επιστρέψει στον κανονικό ρυθμό των προπονήσεων κι ακολουθεί ατομικό πρόγραμμα.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αντώνης Καλκαβούρας
Αντώνης Καλκαβούρας

Στην συγκεκριμένη στήλη θα βρείτε αντικειμενικά καταγεγραμμένη άποψη γύρω από τα μπασκετικά δρώμενα και μπόλικη ανάλυση, ενίοτε σε συνδυασμό και με ρεπορτάζ. Το Gazzetta, άλλωστε, μπορεί να μπήκε στην καθημερινότητα μου στη μέση της έως τώρα δημοσιογραφικής διαδρομής (2008), ωστόσο, εδώ και 13 χρόνια αποτελεί την πιο σύγχρονη και ταχύτερη πλατφόρμα ενημέρωσης και ένα μέσο στο οποίο απολαμβάνω από την πρώτη μέρα να δουλεύω. Και σίγουρα το μόνο από τα πολυάριθμα στα οποία έχω εργαστεί και εργάζομαι (τηλεόραση, ραδιόφωνο, εφημερίδα, περιοδικό), το οποίο εξελίσσεται ολοένα και περισσότερο, σε τέτοιο βαθμό ώστε να γίνεται ευχάριστη εμμονή για τους αναγνώστες αλλά και για όλους εμάς τους συντελεστές. Να χαιρόμαστε λοιπόν τη νέα του έκδοσή του και να το εξελίσσουμε συνεχώς!