Super Cup: Ένα ξεχασμένο τρόπαιο που έγινε θεσμός (vids)

Ο Γκάλης με τον Γιαννάκη το1986 στο Κύπελλο

bet365

Η δράση στο Super Cup επιστρέφει. Ένα τρόπαιο το οποίο... χάθηκε μέσα στις δεκαετίες του ελληνικού μπάσκετ ωστόσο τα τελευταία χρόνια αποτελεί θεσμός. Από την αρχή της αυτοκρατορίας του Άρη, στην αναβίωση με τον πρώτο τίτλο του Προμηθέα στο σερί στου Ολυμπιακού στη Ρόδο. Μπορεί να μην έχει την αίγλη των υπόλοιπων διοργανώσεων, προσφέρει όμως τις δικές του ξεχωριστές συγκινήσεις και το Gazzetta σας παρουσιάζει την ιστορία του.

Η αρχή της σεζόν έφτασε. Οι πρώτες επίσημες υποχρεώσεις των ομάδων έχουν ήδη αρχίσει και σε λίγες ώρες, το απόγευμα του Σαββάτου (28/9) θα δοθεί το τζάμπολ στο Super Cup. Ο Ολυμπιακός, ο Παναθηναϊκός, το Περιστέρι και ο Άρης βρίσκονται στη Ρόδο και ετοιμάζονται ώστε να διεκδικήσουν τον πρώτο τίτλο της νέας αγωνιστικής περιόδου.

Πρώτος ημιτελικός είναι αυτός των περυσινών πρωταθλητών Ευρώπης και Ελλάδας με αντίπαλο τους «κιτρινόμαυρους» της Θεσσαλονίκης ενώ στη συνέχεια η ομάδα του Πειραιά θα αντιμετωπίσει τους «Πρίγκιπες» της δυτικής όχθης.

Μπορεί το συγκεκριμένο τρόπαιο να μην έχει την «αίγλη» των υπόλοιπων που στοχεύουν οι σύλλογοι μέσα στη σεζόν, ωστόσο αποτελεί ένα πρώτο δείγμα για τους προπονητές ώστε να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη χρονιά η οποία θα ακολουθήσει.

Το Super Cup μπήκε ξανά στην «καθημερινότητα» του ελληνικού μπάσκετ τις τελευταίες σεζόν ύστερα από αρκετά χρόνια που είχε... ξεχαστεί, έχοντας όμως αρκετές διαφορές σε σύγκριση με το παρελθόν και έχοντας προσφέρει ιδιαίτερες συγκινήσεις.

Η αρχή της αυτοκρατορίας του Άρη

Ο Νίκος Γκάλης με τον Αργύρη Πεδουλάκη

Η πρώτη φορά όπου πραγματοποιήθηκε το Super Cup στο μπάσκετ ανδρών της Ελλάδας ήταν στα μέσα της δεκαετίας του 1980. Ο Άρης είχε αρχίσει να δημιουργεί τη δική του αυτοκρατορία στο ελληνικό μπάσκετ.

Οι «κιτρινόμαυροι» είχαν καταφέρει να κατακτήσουν το πρωτάθλημα της σεζόν 1985-86 αήττητοι, τερματίζοντας με αρκετά μεγάλη διαφορά του δεύτερου Ολυμπιακού. Παράλληλα ο Παναθηναϊκός είχε πάρει το κύπελλο έχοντας επικρατήσει με 88-78 του «αιώνιου» αντιπάλου.

Στις 17 Αυγούστου και στις 4 Σεπτεμβρίου εκείνου του έτους πραγματοποιήθηκε για πρώτη -και τελευταία για πολλά χρόνια- φορά το Super Cup. Οι πρωταθλητές εναντίον των κυπελλούχων. Ο Άρης ήταν απόλυτος κυρίαρχος και στις δύο αναμετρήσεις, επικρατώντας 117-85 και 104-88 σε ματς τα οποία έγιναν στις έδρες των ομάδων. Κορυφαίος σκόρερ είχε αναδειχθεί ο Νίκος Γκάλης.

Η δυναστεία που δημιούργησε ο Άρης εκείνη την περίοδο κατακτώντας στη συνέχεια 4 σερί νταμπλ, άφησε το Super Cup να... ξεχαστεί. Ακόμα και όταν το 1991 υπήρξε ξανά διαφορετικός πρωταθλητής και κυπελλούχος, η διοργάνωση δεν πραγματοποιήθηκε.

Η αναβίωση και η πρώτη έκπληξη

Ο Προμηθέας κατακτά το Super Cup

Πέρασαν συνολικά 34 χρόνια ώστε να πραγματοποιηθεί ξανά το ελληνικό Super Cup, έχοντας μάλιστα ανανεωμένη μορφή. Πλέον δεν θα συμμετείχε ο πρωταθλητής με τον κυπελλούχο αλλά θα συμπεριελάμβανε τις ομάδες που τερμάτισαν στις 4 πρώτες θέσεις του προηγούμενου πρωταθλήματος.

Με αυτόν τον τρόπο ο Παναθηναϊκός, η ΑΕΚ, το Περιστέρι και ο Προμηθέας βρέθηκαν στο κλειστό «Ανδρέας Παπανδρέου» ώστε να συμμετέχουν στο τουρνουά που είχε τη μορφή Final Four, στις 23 και 24 Σεπτεμβρίου, προσφέροντας μάλιστα ιδιαίτερες εκπλήξεις και συγκινήσεις.

Η αρχή έγινε στον αγώνα ανάμεσα στην ομάδα της Πάτρας και τη «Βασίλισσα». Οι παίκτες του Μάκη Γιατρά κατάφεραν να επιβληθούν να σοκάρουν την «Ένωση» και επιβλήθηκαν της ΑΕΚ με 98-88, κλείνοντας έτσι μία θέση στον μεγάλο τελικό.

Λίγη ώρα αργότερα είχε έρθει η ώρα για την αναμέτρηση του Παναθηναϊκού με το Περιστέρι. Το «Τριφύλλι» λίγους μήνες πριν είχε κατακτήσει το πρωτάθλημα. Οι «πρίγκιπες» της δυτικής όχθης αποδείχθηκαν τελικά ανυπέρβλητο εμπόδιο για τους «πράσινους» και έκλεισαν με τη σειρά τους το εισιτήριο για τον τελικό, νικώντας με 90-82.

Αυτό βέβαια σήμαινε ότι η ΑΕΚ και ο Παναθηναϊκός θα «πάλευαν» για την τρίτη θέση, μία... μάχη την οποία πήραν οι «πράσινοι» έχοντας νικήσει με 79-73. Στον μεγάλο τελικό ωστόσο, ο Προμηθέας ήταν ο νικητής, παίρνοντας τη νίκη με 82-74 επί του Περιστερίου και με αυτόν τον τρόπο, η ομάδα της Πάτρας πανηγύρισε την πρώτη μεγάλη κατάκτηση του συλλόγου.

Μία χρονιά αργότερα, το 2021, ο Προμηθέας βρέθηκε ξανά στον τελικό έχοντας επικρατήσει για μία ακόμη φορά στον ημιτελικό της ΑΕΚ (88-71). Αυτή τη φορά όμως βρήκε μπροστά του τον Παναθηναϊκό, ο οποίος είχε περάσει εύκολα το εμπόδιο του Λαυρίου (74-61).

Το «τριφύλλι» νίκησε με 92-83 κατακτώντας το τρόπαιο ενώ στον αγώνα της τρίτης θέσης, η «Βασίλισσα» πήρε με άνεση τη νίκη επί του Λαυρίου με 86-67.

Το σερί του Ολυμπιακού στη Ρόδο

Η σεζόν του 2021-22 ήταν και η χρονιά όπου ο Ολυμπιακός επέστρεψε στην κορυφαία εθνική κατηγορία και παράλληλα επέστρεψε στα «ψηλά» της Euroleague. Οι «ερυθρόλευκοι» κατέκτησαν το νταμπλ στις εγχώριες διοργανώσεις ενώ στο Final Four του Βελιγραδίου, έμεινε για λίγο εκτός τελικού, έχοντας χάσει από την Αναντολού Εφές και το τρομερό τρίποντο του Βασίλιε Μίτσιτς.

Στις 1 και 2 Οκτωβρίου εκείνου του έτους, βρέθηκε στην Ρόδο μαζί με τον Παναθηναϊκό, τον Προμηθέα αλλά και τον Κολοσσό ώστε να διεκδικήσει το τρόπαιο του Super Cup. Στον πρώτο αγώνα, οι παίκτες του Γιώργου Μπαρτζώκα «καθάρισαν» εύκολα την ομάδα της Πάτρας (93-65) ενώ το «τριφύλλι» επικράτησε του συλλόγου από τη Ρόδο με 72-67.

Στον μεγάλο τελικό, η παράσταση ανήκε στους «ερυθρόλευκους». Ο Ολυμπιακός κατέκτησε ένα ακόμη τρόπαιο εκείνη τη χρονιά έχοντας επιβληθεί με 67-52 του Παναθηναϊκού ενώ την τρίτη θέση κατέλαβε ο Προμηθέας, νικώντας του Κολοσσού με 95-71.

Ο Ολυμπιακός κατακτά το Super Cup

Το κλειστό γυμναστήριο Καλλιθέας Ρόδου, στις αρχές της περασμένης σεζόν έγινε το γήπεδο όπου για πρώτη φορά ο Ολυμπιακός που βρέθηκε πολύ κοντά στην κατάκτηση της Euroleague λίγο καιρό πριν, ήρθε αντιμέτωπος με τον ανανεωμένο Παναθηναϊκό του Εργκίν Αταμάν.

Οι «ερυθρόλευκοι» στον ημιτελικό νίκησαν το Περιστέρι του Βασίλη Σπανούλη με 84-64 ενώ αντίστοιχα οι «πράσινοι» τον ΠΑΟΚ με 77-64.

Στον μεγάλο τελικό, το πρώτο ημίχρονο ανήκε ολοκληρωτικά στον Ολυμπιακό καθώς οι δύο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια με το σκορ στο 27-11. Ο Παναθηναϊκός επέστρεψε στο δεύτερο μισό, ωστόσο πλέον η ζημιά είχε ήδη γίνει και κάπως έτσι, η ομάδα του Πειραιά πανηγύρισε για δεύτερη σερί χρονιά την κατάκτηση με 75-51.

Την τρίτη θέση κατέλαβε το Περιστέρι έχοντας επικρατήσει του ΠΑΟΚ με 64-49.

@Photo credits: INTIME, eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

SUPER CUP ΕΛΛΑΔΑΣ Τελευταία Νέα