Ολυμπιακός: Δέστε ζώνες

Ολυμπιακός: Δέστε ζώνες

bet365

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γράφει για το πρώτο ντέρμπι της σεζόν μεταξύ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού, ποια στοιχεία το έκριναν και τι περιμένει το επόμενο διάστημα.

Ο πρώτος τίτλος της σεζόν αποτελεί παρελθόν όπως και το πρώτο ντέρμπι. Νομίζω λίγοι θα το θυμούνται μετά από μήνες και σίγουρα δεν θα αλλάξει τη ζωή του Ολυμπιακού που το κέρδισε και του Παναθηναϊκού που το έχασε. Στο τέλος της σεζόν η ταμπέλα «επιτυχία» ή «αποτυχία» δεν θα έχει συμπεριλάβει το Super Cup.

Καμία από τις δύο ομάδες και κανείς παίκτης αυτών δεν μπορεί να κριθεί στην παρούσα φάση. Ο μεν Ολυμπιακός αγωνίστηκε χωρίς τα δύο βασικά του πεντάρια, ο δε Παναθηναϊκός χωρίς τον βασικό του point guard (Μπράουν) και τον Όσμαν. Συνεπώς όποιο σχόλιο ακολουθήσει θα έχει να κάνει αποκλειστικά και μόνο με τη συγκεκριμένη αναμέτρηση.

Ένα είναι το σίγουρο. Θα δούμε ματσάρες τη φετινή σεζόν. «Δέστε ζώνες» που ήταν και η ατάκα του προέδρου της ΠΑΕ ΑΕΚ. Σίγουρα θα μας χαλάσει τη... μαγιά η τοξικότητα, αλλά εντός παρκέ θα δούμε παιχνιδάρες και παικταράδες.

Η κυριαρχία του Βεζένκοβ

Χωρίς αμφιβολία η μεταγραφή του Βεζένκοβ στον Ολυμπιακό είναι η σημαντικότερη κίνηση της Ευρώπης. Στον Σάσα έλειπε η μυρωδιά του ντέρμπι και σίγουρα η απουσία της αδρεναλίνης που αυτό κουβαλάει. Σίγουρα τα σκεφτόταν αυτά τα ματς στο Σακραμέντο.

Φάνηκε από νωρίς αφού πήρε 1-2 κακές επιλογές με σκοπό να βρει ρυθμό. Όταν έβαλε όμως το πρώτο μετά δεν σταμάταγε με τίποτα. Ο Ολυμπιακός είχε μεγάλο πλεονέκτημα στη θέση «4». Από τη μία ο Βεζένκοβ και από την άλλη οι Μήτογλου και Ερνανγκόμεθ. Τεράστια η διαφορά.

Πραγματικά ο τρόπος που κινείται στο γήπεδο χωρίς τη μπάλα, τα fake σκριν που κάνει προκειμένου να βρεθεί μόνος του ή αυτή η «εκνευριστική» προσποίηση. Δεν καταλαβαίνεις πως βάζει 20 πόντους.

Λεσορ

Ο Λεσόρ και τα τρομερά του σκριν

Να συμφωνήσουμε πως οι «ερυθρόλευκοι» έπαιξαν χωρίς τους δύο βασικούς τους σέντερ, αλλά αυτή η συνθήκη δε μπορεί να μειώσει την απόδοση του Γάλλου σέντερ. Ο Λεσόρ έκανε τα πάντα στο παρκέ και τα έκανε εξαιρετικά.

Ο Γάλλος είναι από τους καλύτερους σκρίνερ στην Euroleague και αυτό του επιτρέπει να βρίσκει χώρους να κινηθεί στη ρακέτα. Σε αυτό φυσικά βοηθάει η παρουσία του Σλούκα, του Γκραντ και μελλοντικά του Μπράουν. Ο «κοντός» με μία pocket πάσα τον έβρισκε νωρίς στο κόψιμο και ο Λεσόρ πάσαρε εξαιρετικά στην αδύναμη πλευρά για τα εύστοχα τρίποντα των συμπαικτών του.

Στη συνέχεια σκόραρε ποστάροντας μετά από κίνηση της ομάδας η οποία λόγω των αλλαγών στα σκριν των παικτών του Μπαρτζώκα τον έφερνε στη ρακέτα με κοντό αντίπαλο. Στο τέλος χρειάστηκε να επιστρατευτεί άμυνα με παγίδα (κυρίως από τον Φουρνιέ). Σκόραρε με fake hand off. Μέχρι και με ποστάρισμα κατεβάζοντας τη μπάλα πίσω από το κέντρο.

Επανέρχομαι στις απουσίες του Ολυμπιακού. Αυτά τα έκανε κόντρα στον Ράιτ ο οποίος εδώ και καιρό δε θυμίζει παίκτη επιπέδου ομάδας που θέλει να βρεθεί στο Final 4. Ο Αμερικανός δεν έπαιξε ίχνος άμυνας, πέφτει συνέχεια κάτω, αστοχεί σε βολές και γενικά είναι κάπως… πίσω.

Ο Πετρούσεφ είναι το τέταρτο σέντερ του Ολυμπιακού και τελείωσε με 18 πόντους και 8 ριμπάουντ. Μπροστά… φωτιά και καταλυτικός. Πίσω όμως έχει σοβαρή αδυναμία όταν αγωνίζεται στη θέση «5»..

Φουρνιέ

Το «σημάδι» στον Σλούκα και η προσωπικότητα του

Ο Κώστας Σλούκας αν και προερχόμενος από τραυματισμό ήταν πολύ επιθετικός στο πρώτο ντέρμπι. Ασχολήθηκε περισσότερο με την εκτέλεση (17π.) και λιγότερο με τη δημιουργία (1ασ.). Ευστόχησε σε πολλά δύσκολα καλάθια τα οποία κυρίως ήταν αποτέλεσμα προσωπικής ενέργειας. Πάταγε καλά και αυτό φαινόταν ξεκάθαρα. Μόνος του κράτησε τον Παναθηναϊκό.

Από την άλλη όμως και ο Ολυμπιακός τον… τάραξε στο σημάδι. Όση ώρα αγωνιζόταν ήταν εμφανής η προσπάθεια του Μπαρτζώκα να χτυπήσει την αμυντική του αδυναμία. Οι παίκτες του Ολυμπιακού έπαιξαν πολλά pick ‘n’ roll πάνω του.

Ντορσει

Όταν γυρίσει ο Φαλ θα αλλάξουν πολλά

Ο Ολυμπιακός φέτος γέμισε το ρόστερ του με παικταράδες, με αθλητές που έχουν έφεση στο σκοράρισμα και ανά πάσα ώρα και στιγμή μπορούν να «καθαρίσουν» ένα παιχνίδι. Στα δικά μου μάτια, αλλά νομίζω και στων «ερυθρόλευκων» ο Μουσταφά Φαλ παραμένει ίσως ο πιο κομβικός παίκτης μαζί με τον Τόμας Γουόκαπ. Γιατί; Μα φυσικά λόγω της άμυνας που παίζουν.

Ο Γάλλος αναμένεται να επιστρέψει τις επόμενες 20 μέρες και θα λύσει πολλά ζητήματα στην πίσω πλευρά του γηπέδου. Ο Φαλ πραγματικά αλλάζει τις ισορροπίες στην αμυντική λειτουργία του Ολυμπιακού αφού αφενός μπορεί να υποστηρίξει κάθε μορφή αντιμετώπισης στο pick ‘n’ roll των αντιπάλων και αφετέρου κάθε επιθετικός κάνει δεύτερες σκέψεις για το αν πρέπει να προχωρήσει μέχρι το καλάθι αν στη ρακέτα βρίσκεται ο «Μους».

Στον Ολυμπιακό τον περιμένουν με ανυπομονησία για να δέσει την άμυνα και να βοηθήσει σημαντικά σε όλους τους τομείς. Βέβαια χωρίς προετοιμασία και ουσιαστικά χωρίς μπάσκετ από το τέλος Μαϊου θα χρειαστεί χρόνο κι αυτός.

ΥΓ: Όταν ένας παίκτης πηγαίνει για κλέψιμο οφείλει να είναι σίγουρος διότι διαφορετικά δημιουργεί ανισορροπία. Με το σκορ στο 73-74 ο Ράιτ κρατάει «ζωντανή» τη μπάλα στο παιχνίδι, ο Ναν πάει να κλέψει χωρίς να τα καταφέρει και αυτή φτάνει στον Γουόκαπ με τον Βεζένκοβ να είναι πιο μόνος του κι από μόνος του. Ευστόχησε στο πέναλτι και αυτή ήταν η φάση του αγώνα,

ΥΓ: Η χαρά των σουτέρ για τον Ολυμπιακό και τον Μπαρτζώκα. Ο αντίπαλος δεν θα μπορεί να αφήσει σχεδόν κανέναν. Βέβαια θα υπάρχουν και στιγμές που ακόμη και υπό πίεση δε θα σταματάνε όπως συνέβη με τον Ντόρσεϊ στο πρώτο ημίχρονο.

ΥΓ 3: Η παρουσία του Ευθύμη Ρεντζιά και των συνεργατών του, έχει αναβαθμίσει αρκετά τον ΕΣΑΚΕ αν και ο ίδιος αποφεύγει την προβολή. Σε προσωπικό επίπεδο ένα «ευχαριστώ» στους ανθρώπους του ΕΣΑΚΕ που έκαναν τη δουλειά μας πιο εύκολη και ήταν εκεί για να δώσουν λύση σε κάθε πρόβλημα που μπορεί να εμφανιζόταν. Αν και τελικά δεν εμφανίστηκε.

@Photo credits: eurokinissi

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Κωνσταντίνος Μελάγιες
Κωνσταντίνος Μελάγιες

Ο Κωνσταντίνος Μελάγιες γεννήθηκε το 1977 και από μικρή ηλικία ερωτεύτηκε το μπάσκετ το οποίο υπηρέτησε ως παίκτης, ως προπονητής (για λίγο) και πλέον ως δημοσιογράφος. Ασχολείται με το ρεπορτάζ του Ολυμπιακού από το 2002 και είναι ερωτευμένος με τη δουλειά του όπως ήταν ακριβώς και την πρώτη μέρα που ασχολήθηκε με αυτή.

Πέραν του μπάσκετ του αρέσει να βλέπει (και να παίζει) τένις, μπιλιάρδο και ποδόσφαιρο. Τα τελευταία χρόνια δεν έχει την άρνηση για το ΝΒΑ που είχε πιο παλιά, αλλά σαν την Euroleague... δεν έχει.