Παπαδημητρίου: «Καν' το όπως ο... Ζιντάν»

Gazzetta team
Παπαδημητρίου: «Καν' το όπως ο... Ζιντάν»

bet365

Ο Αχιλλέας Παπαδημητρίου μιλάει για την εμπειρία του γαλλικού πρωταθλήματος και το πως συνδυάζει τις σπουδές με τον πρωταθλητισμό, λέγοντας πολλοί αθλητές θα πρέπει να ακολουθήσουν το παράδειγμα του Ζινεντίν Ζιντάν που εκτός από τα όσα μαγικά έκανε στο γήπεδο, σπούδασε και οικονομικά.

Ο διεθνής λίμπερο μίλησε στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΑΣΑΠ λέγοντας τα εξής: «Στη ζωή όλοι οι άνθρωποι αναζητούν την δική τους «Ιθάκη», η οποία διαφέρει για τον καθένα μας ανάλογα με τις προτεραιότητες και τα "θέλω" του. Για τον διεθνή λίμπερο, Αχιλλέα Παπαδημητρίου το ταξίδι του προς την δική του «Ιθάκη» τα δύο τελευταία χρόνια περνάει λίγο έξω από το Παρίσι, όπου από το 2011 αγωνίζεται με επιτυχία στη γαλλική Μποβέ. Ένας δρόμος, που ασφαλώς ποτέ δεν ήταν στρωμένος με ροδοπέταλα, αλλά χρόνο με το χρόνο, χάρις στις γνώσεις, τις εμπειρίες και τα εφόδια που φρόντισε ο ίδιος να αποκτήσει, έγινε όλο και πιο βατός.

Ο 33χρονος πρωταθλητής από την Αμαλιάδα εδώ και χρόνια, έστω και δύσκολα, συνδυάζει την επαγγελματική του καριέρα του με τις σπουδές του (σ.σ. οικονομικά). Συνειδητοποιώντας λοιπόν ο Ειδικός Γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αμειβομένων Πετοσφαιριστών την αξία και την χρησιμότητα του προγράμματος Dual Career, το οποίο μάλιστα, στην συνέντευξη που παραχώρησε στο www.pasap.gr, χαρακτηρίζει “όπλο για τη ζωή ενός αθλητή μετά το τέλος της καριέρας του”, εξαίρει την σπουδαία πρωτοβουλία του ΠΑ.Σ.Α.Π στον τομέα της επιμόρφωσης των αθλητών και προτρέπει άπαντες να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνει ο Σύνδεσμός, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι «μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν»!

ΠΑ.Σ.Α.Π: Είναι εύκολο να συνδυάσει κανείς σωστά και τους δύο τομείς, ιδιαίτερα όταν βρίσκεται στο εξωτερικό όπως εσύ; Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετώπισες μέχρι σήμερα;

Α.Π: Δεν είναι εύκολο να συνδυάσει κάποιος τις σπουδές με τον αθλητισμό, ειδικά αν είναι μέλος εθνικής ομάδας, αλλά δεν είναι και αδύνατο. Ίσως να κοστίσει λίγο παραπάνω σε χρόνο και κούραση, αλλά με σωστό προγραμματισμό μπορεί να το πετύχει. Επίσης τώρα υπάρχουν και πολλά distance learning προγράμματα, που είναι ό,τι καλύτερο για εμάς τους επαγγελματίες αθλητές.

 

ΠΑ.Σ.Α.Π: Πόσο διαδεδομένο είναι το θέμα του Dual Career στο εξωτερικό, πχ στη Γαλλία που εργάζεσαι εσύ;

Α.Π: Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένο ειδικά σε Αγγλία και Αμερική. Υπάρχουν γραφεία που συμβουλεύουν αθλητές για αυτή τη μετάβαση, δηλαδή τη ζωή μετά τη καριέρα τους και διοργανώνονται σεμινάρια από διάφορους φορείς. Επίσης οι αθλητές επιμορφώνονται πάνω σε θέματα σπουδών ή άλλων δραστηριοτήτων, που μπορούν να κάνουν παράλληλα με τον αθλητισμό. Πρόσφατα στην Αγγλία, αθλητές που συμμετείχαν στους Ολυμπιακούς αγώνες παραβρέθηκαν σε μια εκδήλωση για Dual Career, κατά την οποία ήρθαν σε επαφή με τον επιχειρηματικό κόσμο. Οι αθλητές υψηλού επιπέδου των ομαδικών αθλημάτων μπορεί από τη μία να υπολείπονται εργασιακής εμπειρίας, όμως εκτιμάται το γεγονός, ότι μαθαίνουν να λειτουργούν υπό συνθήκες πίεσης, να συγκεντρώνονται σε ένα στόχο και να λειτουργούν μέσα σε μια ομάδα. Στη Γαλλία επίσης υπάρχουν τέτοιους είδους σύμβουλοι, που συνεργάζονται με επιχειρήσεις. Επίσης στη γαλλική ομοσπονδία υπάρχει ένα ειδικευμένο άτομο, που είναι επιφορτισμένο αποκλειστικά με αυτό το ρόλο.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποιοι παράγοντες στην Ελλάδα ενθαρρύνουν ή αποθαρρύνουν τους αθλητές να ασχοληθούν με την διπλή σταδιοδρομία;

Α.Π: Αναμφισβήτητα οι συνθήκες ζωής, η οικογένεια, η παιδεία (και λέγοντας παιδεία δεν εννοώ απαραίτητα την ακαδημαϊκή μόρφωση) και το περιβάλλον που μεγαλώνει ο καθένας μας, αποθαρρύνει ή ενθαρρύνει κάποιον να ασχοληθεί με τη διπλή σταδιοδρομία. Για παράδειγμα ένας αθλητής που κερδίζει πάρα πολλά χρήματα ή έχει μια σίγουρη δουλειά μετά τον αθλητισμό (bonus διακρίσεων ή οικογενειακή επιχείρηση) δε θα προβληματιστεί το ίδιο με κάποιον που ξέρει, ότι τον άλλο μήνα δε θα έχει να ζήσει. Πέρα από αυτό όμως εξαρτάται και από τις προσωπικές ανάγκες του καθενός, όχι μόνο υλικές, αλλά και πνευματικές. Υπάρχουν για παράδειγμα αθλητές, που έχουν κερδίσει εκατομμύρια, αλλά σπουδάζουν ή δραστηριοποιούνται και σε άλλους τομείς, γιατί απλά τους αρέσει. Όλα αυτά έχουν να κάνουν με το περιβάλλον που μεγαλώνει ο καθένας και τα πρότυπα που έχει.
Για παράδειγμα ο Ζινεντίν Ζιντάν σπουδάζει οικονομικά, ενώ κάποιος άλλος στη θέση του απλά θα ξόδευε τα χρήματα που έχει κερδίσει μέχρι στιγμής στην καριέρα του. Είναι εύκολο λοιπόν να συμπεράνει κανείς πως εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από το ποιες προτεραιότητες έχει ο καθένας στη ζωή του πέρα από τις επαγγελματικές του ανάγκες. Επίσης στην Ελλάδα πολλοί αθλητές δεν είχαν συνειδητοποιήσει, ως τώρα, τη σημασία του Dual Career και φυσικά δεν είχαν την απαραίτητη ενημέρωση. Κάτι στο οποίο από εδώ και στο εξής θα συμβάλλει ενεργά και καθοριστικά ο ΠΑΣΑΠ. Από τη άλλη πλευρά όμως υπάρχουν και αθλητές που είναι πιο συνειδητοποιημένοι ή περισσότερο ενημερωμένοι και τους ενδιαφέρει αυτό το κομμάτι, αλλά επίσης και αθλητές που είναι ήδη πετυχημένοι εκτός γηπέδων κοινωνικά ή επαγγελματικά. Θεωρώ όμως και ελπίζω, ότι τώρα που τα πράγματα είναι πολύ άσχημα οικονομικά πολλοί αθλητές θα στραφούν στο Dual Career και αυτό αναμφίβολα θα είναι ένα από τα θετικά της κρίσης.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Με δεδομένο ότι το Dual Career είναι ιδιαίτερα χρήσιμο στους αθλητές, ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της διπλής σταδιοδρομίας;

Α.Π: Το Dual Career ανέκαθεν ήταν χρήσιμο. Αποτελεί ένα «εργαλείο» για συγκρότηση χαρακτήρα και προσωπικότητας και σαφώς ένα «όπλο» για τη ζωή ενός αθλητή μετά το τέλος της καριέρας του. Τα μειονεκτήματα είναι, ότι απαιτεί χρόνο και πολλές φορές και χρήματα. Αλλά αναμφισβήτητα πέρα από τις γνώσεις που μπορεί να αποκτήσει ένας αθλητής κατά τη διάρκεια της καριέρας του, τα στοιχεία που μπορεί να υιοθετήσει αποτελούν άλλο ένα ακόμα «βέλος στη φαρέτρα» του. Επίσης, όσο καλύτερα προετοιμασμένος είναι ένας αθλητής για αυτή τη μετάβαση, στην μετά τον αθλητισμό εποχή, τόσο καλύτερα μπορεί να αντιμετωπίσει το γεγονός, ότι για πολλούς ο ίδιος δε θα σημαίνει πλέον τίποτα, εκτός γηπέδου. Κάποιοι αθλητές που έχουν μεγάλη αναγνωσιμότητα και είναι δημοφιλείς, βλέποντας το μισθό τους να συρρικνώνεται σημαντικά μετά τη καριέρα τους, αντιμετωπίζουν κατάθλιψη, προβλήματα αλκοολισμού και γενικότερα ψυχολογικά προβλήματα. Το αντικείμενο του dual career όμως στηρίζει τους αθλητές και σε αυτό τον τομέα.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Αυτή τη μετάβαση στην μετα-αθλητική καριέρα θα την χαρακτήριζες εύκολη για έναν αθλητή;

Α.Π: Κάθε επιλογή έχει τα αρνητικά και τα θετικά της χαρακτηριστικά. Ένα από τα αρνητικά είναι, ότι ένας αθλητής αν δε μείνει στο χώρο τους αθλητισμού από κάποιο άλλο πόστο το οποίο θα του παρέχει μια επαγγελματική ασφάλεια, υπολείπεται εργασιακής εμπειρίας από κάποιον άλλον στην περίπτωση που δε θα δούλευε παράλληλα με τον αθλητισμό. Μιλάω για περιπτώσεις, που τα ποσά των συμβολαίων δεν είναι… αστρονομικά και μετά τίθεται θέμα επαγγελματικής αποκατάστασης. Κατά την άποψή μου αυτό είναι το βασικό μειονέκτημα. Επίσης ένα άλλο πρόβλημα είναι αυτό που ανέφερα πιο πάνω. Ότι δηλαδή, για πολλούς ανθρώπους κάποιοι αθλητές είναι σημαντικοί μόνο εντός γηπέδου και μετά τη καριέρα τους βρίσκονται αντιμέτωποι στην αδιαφορία και στην απόρριψη ή τουλάχιστον δεν απολαμβάνουν πλέον την ίδια αντιμετώπιση που είχαν παλιότερα. Όμως από την άλλη επαναλαμβάνω, ότι ο αθλητισμός θωρακίζει τη προσωπικότητα και το χαρακτήρα του αθλητή πέρα από τα οικονομικά οφέλη που μπορεί να έχει όταν κάποιος αγωνίζεται σε υψηλό επίπεδο και στα καλύτερα πρωταθλήματα.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Μπορεί κάποιος αθλητής να ξεκινήσει να ασχολείται με την επιμόρφωσή του στο τέλος της σταδιοδρομίας του ενόψει μιας νέας καριέρας ή θα πρέπει να έχει φροντίσει νωρίτερα ώστε να έχει βάλει τις βάσεις για αυτό;

Α.Π: Θα πρέπει να φροντίσει όσο πιο νωρίς γίνεται για το θέμα αυτό γιατί διαφορετικά θα έχει χάσει πολύτιμο χρόνο.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Πόσο σημαντικές είναι οι πρωτοβουλίες και τα προγράμματα του ΠΑ.Σ.Α.Π ιδιαίτερα στον τομέα της επιμόρφωσης των αθλητών και δη στο dual career, όπου υπάρχει πλέον μόνιμη σελίδα που αφορά στο συγκεκριμένο θέμα με τη συνεργασία του Αναπληρωτή Καθηγητής ΤΕΦΑΑ του ΔΠΘ, Δρ Δ. Γαργαλιάνου;

Α.Π: Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΑΠ είναι σπουδαία και πολύτιμη για τους αθλητές. Πρέπει κυρίως οι νεότεροι αθλητές να αξιοποιήσουν τη δυνατότητα που τους δίνεται από τον Σύνδεσμό μας. Από τέτοιες πρωτοβουλίες μόνο κερδισμένοι μπορούν να βγουν και ίσως πάρουν χρήσιμες συμβουλές για τη ζωή τους. Ο Δρ. Γαργαλιάνος εξάλλου είναι ένας επιστήμονας με σπουδαίο έργο στο χώρο του αθλητισμού και όχι μόνο. Θεωρώ πως είμαστε πολύ τυχεροί που ένας τέτοιος επιστήμονας βρίσκεται κοντά στον ΠΑ.Σ.Α.Π και στους αθλητές. Τέτοιες γενναίες πρωτοβουλίες όμως απαιτούν συχνά τη στήριξη και άλλων φορέων, κρατικών και μη, ώστε να είναι πιο αποδοτικές. Σίγουρα λοιπόν είναι αναγκαία μια συνεργασία με την ΕΣΑΠ, την Ομοσπονδία αλλά και τη ΓΓΑ πάνω στο θέμα αυτό και θέλω να πιστεύω πως θα την έχουμε.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Περιέγραψε μας την τελευταία εμπειρία που είχες κατά τη διάρκεια της συμμετοχής σου στο organising seminar της EU Athletes, ως εκπρόσωπος του ΠΑ.Σ.Α.Π;

Α.Π: Αυτό που έζησα τον περασμένο Απρίλιο στο Παρίσι, ως εκπρόσωπος του ΠΑ.Σ.Α.Π ήταν μια από τις σημαντικότερες συμμετοχές και δραστηριότητες που είχα ως αθλητής, εντός κι εκτός γηπέδων. Η EU Athletes (ο σύλλογος των αμειβομένων αθλητών όλης της Ευρώπης από όλα τα αθλήματα) διοργάνωσε σε συνεργασία με άλλους φορείς αυτό το παγκόσμιο σεμινάριο, το οποίο χρηματοδοτούνταν από την ευρωπαϊκή επιτροπή. Μάλιστα σε μια κουβέντα που είχα με ανθρώπους του NFLPA ( Σύνδεσμος των αθλητών του Αμερικάνικου ποδοσφαίρου ) και συγκεκριμένα με ανθρώπους που δουλεύουν στον εν λόγω τομέα, με ενημέρωσαν για πολλά τέτοια περιστατικά στον Αμερικανικό αθλητισμό. Νομίζω πως εμείς οι αθλητές και δη στην Ελλάδα, όπου τα προβλήματα είναι πάρα πολλά, θα πρέπει να δραστηριοποιηθούμε περισσότερο σε τέτοια θέματα και σε συνεργασία με τους εκπροσώπους άλλων συλλόγων του εξωτερικού, όπου δουλεύουν περισσότερα χρόνια στο συγκεκριμένο τομέα, να αναπτύξουμε περισσότερες πρωτοβουλίες και να γίνουμε πιο ενεργοί.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Ποιες είναι οι διαφορές στη Γαλλία σε σχέση με την Ελλάδα, πέρα από το αγωνιστικό επίπεδο, στον τομέα της οργάνωσης, στις εργασιακές συνθήκες και σε άλλα θέματα που αφορούν στους αθλητές, όπως πχ συμβόλαια, ασφάλιση κ.α;

Α.Π: Υπάρχουν πολλές διαφορές… Δυστυχώς όσο βλέπω και ζω κάποια πράγματα οι διαφορές είναι χαοτικές!. Εδώ υπάρχουν νόμοι και προκηρύξεις που τηρούνται στο ακέραιο, χωρίς αναβολές και κωλυσιεργίες, πάντα προς όφελος των αθλητών, τους οποίους σέβονται απεριόριστα, ανεξάρτητα αν είναι Γάλλοι ή ξένοι.
Π.χ για να πάρουν οι ομάδες πιστοποιητικό συμμετοχής το καλοκαίρι πρέπει να εγγυηθούν τα χρήματα των αθλητών. Σε περίπτωση που δε θα παράσχουν εγγυήσεις έχουν ποινές ακόμα και αν πληρώσουν τους αθλητές στο τέλος. Δηλώνουν ένα budget το οποίο πρέπει να δικαιολογήσουν, ενώ καταθέτουν στη Λίγκα όλα τα έγγραφα που αφορούν τα έσοδα και τα έξοδα. Υπάρχει πλήρης ασφάλιση, ενώ οι αθλητές που έχουν αγωνιστεί κάποιο χρονικό διάστημα στη Γαλλία και μείνουν χωρίς ομάδα, μπαίνουν αυτόματα στο ταμείο ανεργίας. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση της Πουατιέ, ο πιο ιστορικός σύλλογος στη Γαλλία μαζί με τη Τουρ, που υποβιβάστηκε το καλοκαίρι επειδή δε τήρησε κάποιες προϋποθέσεις της Λίγκας. Η Πουατιέ υποβιβάστηκε 2 κατηγορίες, επειδή δε μπορούσε να εγγυηθεί ούτε τα απαιτούμενα για τη Pro B. H κατηγορία Pro Β δεν έχει καμία διαφορά με τη Pro A σε θέματα νομοθεσίας και οργάνωσης, καθώς είναι και αυτή αμιγώς επαγγελματική κατηγορία. Και οι 2 κατηγορίες υπάγονται στο ίδιο νομικό καθεστώς. Ακόμα και σε ότι αφορά στον αριθμό των ξένων.

Επίσης με έχει εντυπωσιάσει η οργάνωση των ομάδων ειδικά σε θέματα μάρκετινγκ. Η προτεραιότητα είναι ο αγώνας και να ευχαριστηθεί ο κόσμος και μετά το αποτέλεσμα. Στο γήπεδο υπάρχει γιορτινή ατμόσφαιρα με οικογένειες και σχολεία και σε όλα τα γήπεδα υπάρχει αίθουσα VIP, που συναντώνται μετά τον αγώνα οι αθλητές με τους φιλάθλους και τους χορηγούς. Γενικά υπάρχει σεβασμός προς στους αθλητές και προς τον αθλητισμό γενικότερα. Οι Γάλλοι επενδύουν πολλά χρήματα στον αθλητισμό, για αυτό και έχουν επιτυχίες σε όλα τα αθλήματα. Αλλά αυτό ξεκινάει σαφώς από το σχολικό αθλητισμό στον οποίο υπάρχει πολύ καλή οργάνωση.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Έχει επηρεαστεί το γαλλικό πρωτάθλημα από την κρίση;

Α.Π: Μολονότι γενικότερα η οικονομία της Γαλλίας έχει επηρεαστεί από τη διεθνή κρίση και η ανεργία έχει αυξηθεί το τελευταίο καιρό, θεωρώ ότι το γαλλικό πρωτάθλημα δεν έχει επηρεαστεί από τη κρίση. Σίγουρα κάποιες ομάδες μείωσαν τα budget τους αλλά σε γενικές γραμμές δεν έχει πληγεί το άθλημα. Αντιθέτως, το φετινό πρωτάθλημα θεωρείται ένα από τα καλύτερα της 10ετίας και το επίπεδο έχει ανέβει κατακόρυφα σε σχέση με πέρυσι.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Σκέφτεσαι να επιστρέψεις σύντομα στο ελληνικό πρωτάθλημα;

Α.Π: Το συμβόλαιό μου με τη Μποβέ τελειώνει το καλοκαίρι του 2014 και θέλω να έχω το μυαλό μου τώρα μόνο εδώ. Δεν ξέρω τι γίνεται στο μέλλον, γιατί δεν είναι μόνο το βόλεϊ στη ζωή μου. Μπορεί να είμαι εδώ ή σε κάποια άλλη πόλη του κόσμου. Αλλά είμαι πολύ χαρούμενος εδώ, παίζω καλά και ελπίζω τα πράγματα να πάνε ακόμα καλύτερα.

ΠΑ.Σ.Α.Π: Πόσο σημαντικό είναι για το ελληνικό βόλεϊ ι να αγωνίζονται 3 Έλληνες στο γαλλικό και άλλοι 4 συμπατριώτες μας στο ιταλικό πρωτάθλημα;

Α.Π: Σίγουρα είναι σημαντικό για τους Έλληνες αθλητές να αγωνίζονται στο εξωτερικό και μάλιστα σε πρωταθλήματα όπως το γαλλικό και το ιταλικό. Είναι καλό όχι μόνο για το ελληνικό βόλεϊ, αλλά και για την Εθνική ομάδα. Εύχομαι σε όλους καλή επιτυχία και ελπίζω του χρόνου να γίνουμε και περισσότεροι…

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα