Νίκο Φάκη, πώς είναι να είσαι επαγγελματίας gamer;

Gazzetta team
Νίκο Φάκη, πώς είναι να είσαι επαγγελματίας gamer;
Μιλήσαμε με τον άνθρωπο που κάνει τη δουλειά που ονειρεύεται όποιος ασχολείται με τα video games.

To Championship Manager (έτσι λεγόταν το Football Manager μέχρι τις αρχές της χιλιετίας), το Diablo και το Heroes of Might and Magic βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα videogames στα οποία έχω αφιερώσει τον περισσότερο χρόνο στη ζωή μου.

Έκλεινα οχτάωρα μπροστά από την οθόνη του η/υ και δεν ήταν λίγες οι φορές που ξεχνούσα να φάω και να πάω στην τουαλέτα. Αν, μάλιστα, δεν έμενα με τους γονείς μου, είναι πολύ πιθανό να ξεχνούσα να πάω και στο σχολείο.

Οχτάωρα, τα οποία πέρα από την αδιανόητη ηδονή που μου προσέφερε η κατάκτηση ενός τίτλου με την ομάδα μου ή η ολοκλήρωση μιας αποστολής με τον χαρακτήρα μου, δεν μου έδιναν κάτι άλλο. Στα τέλη των '90s, όταν και ήμουν ενεργός gamer κανείς δεν μπορούσε να φανταστεί ότι το να παίζεις το αγαπημένο σου videogame πέρα από την προαναφερθείσα ηδονή μπορούσε να προσφέρει και λεφτά.

Μια εικοσαετία αργότερα, ο χάρτης του gaming έχει αλλάξει εντελώς. Υπάρχουν πλέον παγκόσμιες λίστες κατάταξης με τους κορυφαίους gamers οι οποίοι θεωρούνται και είναι πλέον επαγγελματίες αφού πληρώνονται για να παίζουν και χρησιμοποιούν ακουστικά, μικρόφωνα, ασύρματα πληκτρολόγια και ποντίκια, όπως αυτά της Steelseries, για να κάνουν τη ζωή τους πιο εύκολη.

 

Μιλήσαμε μ' έναν δικό μας επαγγελματία gamer, τον Νίκο "Bananitoo" Φάκη, πρωταθλητή, μεταξύ άλλων, Ελλάδας με τον Παναθηναϊκό στο League of Legends για το πρώτο του game, τις ώρες προπόνησης και για το τι πάει να πει «επαγγελματικό gaming» στην Ελλάδα.

Νίκο, πες μας δυο λόγια για τον εαυτό σου. Πόσων ετών είσαι, πού μεγάλωσες και με τι ασχολείσαι εκτός από το gaming;

«Είμαι 20 ετών και μεγάλωσα στις Σέρρες. Εκτός από το gaming στο οποίο αφιερώνω τον περισσότερο χρόνο μου, σπουδάζω στο τμήμα Φιλοσοφικής και Παιδαγωγικής στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης».

Ποιο ήταν το πρώτο videogame με το οποίο κόλλησες; Ποιες κονσόλες είχες μικρός;

«Το πρώτο videogame με το οποίο ασχολήθηκα ήταν τα Pokemon. Οι γονείς μου, σαν επιβράβευση επειδή τα πήγαινα πολύ καλά στο σχολείο μου αγόρασαν το GameBoy και τις πρώτες κασέτες Pokemon. Αυτή ήταν και η πρώτη μου εμπειρία με τα video games».

Πώς έγινε η μετάβαση από το gaming σαν χόμπι στο επαγγελματικό gaming;

«Στην αρχή ξεκίνησα να παίζω League Of Legends με την παρέα μου για πλάκα και δεν ξόδευα σχεδόν καθόλου χρόνο πάνω στο παιχνίδι. Όσο περνούσε ο καιρός ξεκίνησα να παίζω πιο σοβαρά με αποτέλεσμα να ανεβώ αρκετά στο σύστημα κατάταξης του παιχνιδιού. Από εκεί συνάντησα άλλους Έλληνες που ήταν και αυτοί ψηλά στην βαθμολογία και σχηματίσαμε μια ομάδα για να παίζουμε σε online τουρνουά».

Τι σημαίνει η φράση «επαγγελματικό gaming» στην Ελλάδα και ποια η σχέση με τις προηγμένες, στο συγκεκριμένο τομέα, χώρες του εξωτερικού;

«Ο όρος ''επαγγελματικό gaming'' νομίζω δεν υφίσταται ακόμα στην Ελλάδα καθώς είμαστε αρκετά πίσω σε σχέση με τις υποδομές που υπάρχουν στο εξωτερικό. Τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει κάποιες προσπάθειες με την δημιουργία του πρώτου επαγγελματικού πρωταθλήματος (League of legends Greek Championship) αλλά και πάλι υστερούμε σε αρκετούς τομείς όπως οι επαγγελματικοί οργανισμοί για παράδειγμα. Επίσης το επαγγελματικό gaming θεωρείται ''ταμπού'' στη χώρα μας ενώ στο εξωτερικό θεωρείται ως κανονικό επάγγελμα».

Πόσες ώρες χρειάζεται να αφιερώνεις καθημερινά σε αυτό για προπόνηση; Τα έσοδα είναι τόσα ώστε μπορείς να ζεις μόνο από αυτό;

«Η προπόνηση με την ομάδα διαρκεί περίπου 3 ώρες αλλά σίγουρα μπορείς να κάνεις και ατομική προπόνηση και να βελτιωθείς μόνος σου. Στην Ελλάδα δεν έχουμε φτάσει σε σημείο να μπορείς να ζήσεις από το gaming, αλλά σίγουρα τα έπαθλα και οι μισθοί έχουν αυξηθεί σε σχέση με παλαιότερα».

Σε ποια παιχνίδια ειδικεύεσαι; Ποιες είναι οι μεγαλύτερες διακρίσεις που έχεις πετύχει;

«Προσωπικά ασχολούμαι κυρίως με το League Of Legends. Οι μεγαλύτερες διακρίσεις μου είναι με την ομάδα του Παναθηναϊκού. Κερδίσαμε το ελληνικό πρωτάθλημα τον Σεπτέμβρη και προκριθήκαμε στο EU MASTERS όπου και τερματίσαμε στο τοπ 8 της Ευρώπης αφού χάσαμε στον προημιτελικό».

Υπάρχουν φορές που βαριέσαι το gaming; Τι κάνεις για να αλλάξεις παραστάσεις;

«Σίγουρα υπάρχουν πολλές φορές που καταντάει κουραστικό να παίζεις τόσο πολύ, οπότε κάνω ό,τι κάνουν όλοι στην ηλικία μου: βλέπω σειρές, βγαίνω με φίλους ή διαβάζω για την σχολή».

Πώς γίνεται η επιλογή των παικτών για τα πρωταθλήματα eSports; Σε βρίσκουν οι ομάδες ή τις βρίσκεις εσύ; Τι συνέβη στην περίπτωσή σου;

«Για να μπεις σε μια ομάδα πρέπει να ανεβεις στην ατομική κατάταξη που έχει το παιχνίδι. Από εκεί σε παρατηρούν διάφορες ομάδες και ενδιαφέρονται για να σε δοκιμάσουν. Στην δική μου περίπτωση τουλάχιστον αυτό έγινε, έπαιζα σε διάφορες ομάδες παλιότερα και τελικά επικοινώνησε μαζί μου το τμήμα του Παναθηναικού στα eSports».

Υπάρχουν κάποιες ικανότητες/ταλέντα που πρέπει να έχει κάποιος για να γίνει επαγγελματίας;

«Κατά την γνώμη μου όχι, αλλά σίγουρα θέλει αρκετή εξάσκηση, να είσαι ανοιχτόμυαλος καθώς είναι ένα ομαδικό παιχνίδι στρατηγικής αλλά και συχνά να βλέπεις τι κάνουν οι καλύτεροι παίκτες από εσένα ώστε να τα εφαρμόζεις και εσύ».

Εκτός από ικανότητες υπάρχουν συγκεκριμένα gadgets που χρειάζονται; Εσύ ποια χρησιμοποιείς;

«Δεν είναι υποχρεωτικό να έχεις κάποιες συγκεκριμένες συσκευές για να παίξεις, ωστόσο σίγουρα ορισμένα πράγματα σου διευκολύνουν την ζωή. Εγώ προσωπικά χρησιμοποιώ ειδικά gaming ποντίκια, ακουστικά headset αλλά και μηχανικό πληκτρολόγιο».