Ο Φαν'τ Σχιπ κέρδισε χρόνο, ηρεμία και νέα πρόσωπα και ποντάρει σε έναν καλό Σεπτέμβριο

Ο Φαν'τ Σχιπ κέρδισε χρόνο, ηρεμία και νέα πρόσωπα και ποντάρει σε έναν καλό Σεπτέμβριο

Ο Φαν'τ Σχιπ κέρδισε χρόνο, ηρεμία και νέα πρόσωπα και ποντάρει σε έναν καλό Σεπτέμβριο

bet365

Ο Ολλανδός τεχνικός κατάφερε μέσα από δύο φιλικά με αντιπάλους που θα μπορούσαν να εκθέσουν την Εθνική μας όχι μόνο να πάρει αποτελέσματα αλλά και να κερδίσει και σε πρόσωπα. Γράφει ο Δημήτρης Τομαράς.

Όταν έχεις να παίξεις μπροστά σου δύο παιχνίδια με το Νο1 της κατάταξης Βέλγιο έστω και χωρίς Ντε Μπρόινε αλλά με Λουκάκου και τη Νορβηγία του Χάαλαντ σίγουρα περιμένεις δυσκολίες και ας πρόκειται για φιλικούς αγώνες. Ο Τζον Φαν'τ Σχιπ έχοντας στο μυαλό του και το παιχνίδι με το 1-1 με την Ισπανία πήγε σε αυτούς τους δύο αγώνες με άλλη προσέγγιση.

Απέναντι στο Βέλγιο ήταν το 4-2-3-1 με το οποίο ξεκίνησε και στον αγώνα με τη Νορβηγία το άλλαξε αυτό για να κατέβει με 5-3-2 ή 3-5-2. Στην αναμέτρηση με τους Βέλγους όταν η Ελλάδα βρέθηκε πίσω στο σκορ με 1-0 δόθηκε μία αίσθηση πως η βραδιά θα είναι δύσκολη. Παρόλα αυτά από μία στατική φάση ήρθε το 1-1 από το φάουλ τα πόδια του πλέον φορμαρισμένου Έλληνα, του Γιώργου Μασούρα και την εκτέλεση του Τζαβέλλα.

Το Βέλγιο βέβαια ως ομάδα και σύνολο είχε πολύ πιο καλή εικόνα από τη... νωχελική και αρκετά κακή Νορβηγία που απλά βελτίωσε την εικόνα της στο β' μέρος και μείωσε ενώ μετά το 0-2 θα μπορούσε να είχε δεχθεί και άλλο γκολ. Επίσης ήταν μεγάλο credit για την Ελλάδα το πως περιόρισε τον Χάαλαντ.

 

Η σωστή χρησιμοποίηση του Μασούρα και η ευκαιρία στον Ανδρούτσο ως δεξιός μπακ

Για τον 27χρονο μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού έχουμε γράψει τόσες φορές για το πόσο εχει εξελιχθεί. Αυτή τη στιγμή δεν είναι υπερβολή να τονιστεί πως είναι ο κορυφαίος Έλληνας και μάλιστα σε μία θέση που... πονάει η Ελλάδα. Μία Εθνική που δεν έχει τον τοπ στράικερ ή έναν φορ έστω κοντά στα δεδομένα του Μήτρογλου και αυτό σίγουρα της επιφέρει προβλήματα.

Ο Γιώργος Μασούρας λοιπόν απελευθερώνεται όταν λειτουργεί ως ένας περιφερειακός επιθετικός. Του ταιριάζει καλύτερα να παίζει σε έναν ρόλο πιο προωθημένου, συγκλίνοντας προς τα μέσα και πολλές φορές σουτάροντας με τη μία ή δίνοντας γρήγορα τη μπάλα. Σε αυτούς τους δύο αγώνες χρησιμοποιήθηκε σωστά στην Εθνική και το ανταπέδωσε. Ήταν μέσα στα 2 από τα 3 γκολ της. Εάν δεν είναι αυτό σημαντικό τότε τι είναι;

Ένα άλλο πρόσωπο που πήρε αρκετούς πόντους ήταν και ο Ανδρούτσος. Παίζοντας ως βασικός δεξιός μπακ και σκοράροντας για πρώτη φορά με την Ελλάδα. Σε μία θέση που επίσης δεν υπάρχει πληθώρα επιλογών σε αντίθεση με τον αριστερό μπακ. Ακόμα και ο Τσιμίκας πήρε δύο ματς ως βασικός και με τη Νορβηγία είχε συμμετοχή και στις δύο φάσεις των γκολ.

Ο Ολλανδός τεχνικός έκανε και κάτι άλλο. Προσπάθησε να είναι πιο... ανοιχτόμυαλος στις κλήσεις του. Κάλεσε για πρώτη φορά τον Σάλιακα του ΠΑΣ και του έδωσε λεπτά συμμετοχής ενώ κάλεσε και τον Δουβίκα, που πήρε μεταγραφή στην Ολλανδία προερχόμενος από τον Βόλο. Πειραματίστηκε ακόμα και στην αριστερή πλευρά με δίδυμο Τσιμίκα - Γιαννούλη, το οποίο πάντως δεν πήγε τόσο καλά με το Βέλγιο όσο έπαιζε μαζί. Στην Εθνική το μότο είναι πάντα το ίδιο: πρέπει να παίζουν οι καλύτεροι στις θέσεις τους και πιο φορμαρισμένοι και δίπλα σε αυτούς να υπάρχουν και ορισμένοι πιο συμπληρωματικοί παίκτες και... εργαλεία που πιστεύει πιο πολύ ο εκάστοτε κόουτς.

Τα τρία βασικά ζητήματα του Φαν'τ Σχιπ

Ο Φαν'τ Σχιπ λοιπόν από εκεί που αυτοί οι φιλικοί αγώνες θα μπορούσαν να γυρίσουν... μπούμερανγκ αγωνιστικά με δύο άσχημα αποτελέσματα πήρε το καλύτερο δυνατό. Κέρδισε ηρεμία, χρόνο, νέα πρόσωπα και είδε πράγματα που μπορεί να τον βοηθήσουν στον προσεχή κρίσιμο Σεπτέμβριο με τη συνέχεια των προκριματικών του Μουντιάλ (που τον Σεπτέμβριο θα έχει Κόσοβο εκτός και Σουηδία εντός στις 5 και 8 Σεπτεμβρίου).

Εκεί που τα παιχνίδια θα έχουν φυσικά άλλη βαρύτητα και σημασία για μία Ελλάδα που έχει μείνει για ένα μεγάλο διάστημα για τα δεδομένα της εκτός των μεγάλων διεθνών διοργανώσεων. Ο ίδιος ο Ολλανδός προπονητής εξάλλου ξέρει πως με πρόεδρο στην ΕΠΟ τον αρχηγό της πρωταθλήτριας του 2004, Θοδωρή Ζαγοράκη, η πίεση θα είναι διαφορετική και η Εθνική θα είναι προτεραιότητα. Εξάλλου ποτέ άλλοτε δεν έχει προπονήσει ομάδα σε τέτοιο επίπεδο στην προπονητική του καριέρα και προφανώς και ο ίδιος θα έχει τη φιλοδοξία να πετύχει αυτήν την φορά.

Ποιά είναι λοιπόν τα τρία ζητήματα του Φαν'τ Σχιπ; Πρώτον η διάρκεια. Η Εθνική θα πρέπει να κάνει κάτι παραπάνω από ένα καλό 45λεπτο ειδικά σε παιχνίδια με σκληροτράχηλους αντιπάλους σαν το Κόσοβο εκτός έδρας (στις 5 Σεπτεμβρίου).

Δεύτερον το σχήμα. Όσο επιθετικογενής και να θέλει να είναι ο ίδιος αντιλαμβάνεται πως με μία ομάδα που δεν σκοράρει κατά... ριπάς και που πρέπει να έχει μία δυνατή άμυνα και ένα καλό κέντρο δεν μπορεί να ανοιχθεί πολύ ειδικά σε αγώνες μεγάλου συντελεστή δυσκολίας.

Και τρίτον η επίθεση, δηλαδή το γκολ. Ο Φαν'τ Σχιπ είτε θα πρέπει να βρει έναν φορ που να έχει πιο μεγάλη ευκολία στο γκολ, είτε θα πρέπει να επενδύσει σε σχήματα που θα βασίζεται στον Μασούρα ή άλλους μεσοεπιθετικούς για να σκοράρει. Για όλα αυτά βέβαια υπάρχει χρόνος, αρκεί να γίνει η σωστή προεργασία και η κατάλληλη διαχείριση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Δημήτρης Τομαράς
Δημήτρης Τομαράς

Ο Δημήτρης Τομαράς είναι γέννημα - θρέμμα Μαρουσιώτης όμως τον... διεκδικούν και άλλες πόλεις. Δημοσιογραφεί εδώ και 20 και πλέον χρόνια και στην οικογένεια του Gazzetta βρίσκεται από την πρώτη ημέρα. Από αυτήν εδώ τη φιλόξενη γωνιά θα συζητάμε κυρίως για Ολυμπιακό αλλά θα καταπιανόμαστε και με αρκετά ακόμα θέματα.