Μέσι ή Ζορζίνιο: Εχετε μήπως άλλη πρόταση για τη “Χρυσή Μπάλα”; (Poll)
Στις 30 Μαΐου, μία μέρα μετά τον θρίαμβο της Τσέλσι στο “Ντραγκάο” και την κατάκτηση του δεύτερου Champions League της ιστορίας της, η “L'Equipe” έκανε ένα μεγάλο αφιέρωμα στον Ν'Γκολό Καντέ. Η γαλλική εφημερίδα είχε τίτλο: «Είναι ο Καντέ το μεγάλο φαβορί για τη “Χρυσή Μπάλα”;» Εάν λοιπόν με κάποιον μαγικό τρόπο τα πάντα σταματούσαν σε εκείνη τη στιγμή, ο Γάλλος μέσος θα έπαιρνε το χρυσαφικό, για να το τοποθετήσει δίπλα στο μαξιλάρι του. Ωστόσο, το παιχνίδι συνεχίστηκε, προέκυψαν διαφορετικοί παρανομαστές και είναι γνωστό ότι οι μεγάλες διοργανώσεις των Εθνικών ομάδων έχουν διαφορετική βαρύτητα στη ζυγαριά του σημαντικότερου ατομικού ποδοσφαιρικού βραβείου.
Με την ίδια λογική, υπήρξαν και άλλοι που θα μπορούσαν να μπουν στην κουβέντα. Ισως ο Χάρι Κέιν αν το Euro κατάφερνε με κάποιον τρόπο να βρει τον δρόμο για το... σπίτι και μάλιστα με δικό του γκολ στον τελικό. Ο Νεϊμάρ γινόταν ο ήρωας του “Μαρακανά” στο Κόπα Αμέρικα. Ο υπέροχος Κιλιάν Μπαπέ εάν κατάφερνε να πάρει κάτι: το Champions League ή να κάνει κάτι καλύτερο η χώρα του στο Euro. Μετά χαράς άπαντες θα του έδιναν το βραβείο, αλλά εκείνος αντίστοιχα δεν τους έδωσε τα επιχειρήματα. Ο Κέβιν Ντε Μπροινε τουλάχιστον αν το σήκωνε με τη Μάντσεστερ Σίτι. Και ο Κριστιάνο Ρονάλντο, ακόμα και εάν αναδείχτηκε 1ος σκόρερ της διοργάνωσης, τα χάλια της Πορτογαλίας και της Γιουβέντους δεν του επιτρέπουν να μπει στην τελική κουβέντα.
Οπότε, εάν το ψάξεις αριστερά και δεξιά, καθέτως και οριζοντίως, στη φετινή εξίσωση μπορούν στην πραγματικότητα να μπουν μόνο δύο παίκτες, με τον καθένα να έχει τα υπέρ και τα κατά του...
Λιονέλ Μέσι
ΚΑΤΑ: H Μπαρτσελόνα σήκωσε μόνο το Κύπελλο και αυτό δίχως να χρειαστεί να κοντραριστεί με Ατλέτικο ή Ρεάλ Μαδρίτης. Αντιθέτως, στο πρωτάθλημα, με εξαίρεση ένα ξέσπασμα στον β' γύρο, πραγματοποίησε άσχημο ξεκίνημα και τερμάτισε 3η, ενώ έχασε και το Σούπερ Καπ από την Αθλέτικ Μπιλμπάο. Οσο για το Champions League, ο αποκλεισμός από την Παρί στη φάση των “16” και μάλιστα με το ασήκωτο εντός έδρας 1-4, πόνεσε πολύ.
ΥΠΕΡ: Η Μπαρτσελόνα μπορεί είχε μία κακή χρονιά, αλλά ο αρχηγός της ήταν πολλές φορές που έδειχνε να παλεύει μόνος του. Απουσίασε μόνο σε τρεις αγωνιστικές, σκόραρε 30 φορές και μοίρασε 11 ασίστ. Ηταν γενικότερα εξαιρετικός, αλλά δεν μπορούσε να κάνει τόσο πολύ τη διαφορά. Στο Κόπα Αμέρικα όμως πέτυχε το όνειρό του. Επειτα από τέσσερις δικούς του χαμένους τελικούς και αφού συμμετείχε στα εννέα από τα 12 γκολ της Αργεντινής στο τουρνουά, την οδήγησε όχι απλά στο να πανηγυρίσει ένα μεγάλο τρόπαιο έπειτα από 28 χρόνια, αλλά να το κάνει μέσα στο “Μαρακανά”, για να αναδειχτεί MVP της διοργάνωσης.
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Συνολικά σε 47 αγώνες με την Μπάρτσα σε όλες τις διοργανώσεις ο Μέσι βρήκε δίχτυα 38 φορές και μέτρησε 14 ασίστ. Αυτό δείχνει συνέπεια τόσο σε αγωνιστικό ρυθμό, όσο και στο παρών στα γκολ γενικότερα. Υπήρχε όμως και ευρύτερη εικόνα του, η οποία κατά διαστήματα ήταν εκπληκτική. Στα 34 του δεν έχει χάσει τίποτα από τη λάμψη που φωτίζει το αδιανόητα λαμπρό μονοπάτι του, αλλά η αποτυχίες της Μπάρτσα είναι πιθανώς να του κοστίσουν την απώλεια της έβδομης “Χρυσής Μπάλας” της καριέρας του!
Ζορζίνιο
ΚΑΤΑ: Δεν ξεκίνησε καθόλου καλά τη σεζόν. Ο Φρανκ Λάμπαρντ όχι απλά δεν τον επέλεγε στην 11άδα, αλλά σε οκτώ περιπτώσεις στην Premier League δεν πήρε καν λεπτό συμμετοχής. Η αλλαγή προπονητή και η εμφάνιση του Τόμας Τούχελ απογείωσε τη χρονιά του. Με τον Γερμανό στο τιμόνι δεν έβγαλε 90λεπτο μόλις σε έξι αγωνιστικές. Ως αναντικατάστατο στέλεχος έχασε τον τελικό του FA Cup, ενώ οι Μπλε κατάφεραν να πάρουν το εισιτήριο για το επόμενο Champions League οριακά στα τελευταία λεπτά της τελευταίας αγωνιστικής.
ΥΠΕΡ: Αν και μέτρησε 28 αγώνες στην Premier League, κατάφερε να σκοράρει επτά φορές, έστω και εάν μιλάμε αποκλειστικά για πέναλτι (σ.σ.: μοίρασε και μία ασίστ). Βελτίωσε άμεσα την εικόνα της ομάδας του και αποτέλεσε έναν από τους σημαντικότερους λόγους που η Τσέλσι έφτασε στο θαύμα της κατάκτησης του Champions League. Γενικότερα, η παρουσία του έκανε καλό σε κάθε έναν που βρέθηκε δίπλα του, ώσπου όλο αυτό απογειώθηκε στο Euro 2020. Εκεί ο Ζορζίνιο ήταν εκείνος που έπαιξε τα περισσότερα λεπτά από κάθε άλλον (705), που διένυσε τις μεγαλύτερες αποστάσεις (86 χλμ.), που έκανε τα πιο πολλά κοψίματα (46).
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Ο Ζορζίνιο αποτέλεσε τον γίγαντα στη μεσαία γραμμή, οδηγώντας την Ιταλία στον απόλυτο μύθο. Μπορεί ο Τζίτζιο Ντοναρούμα να του έκλεψε στο νήμα δικαίως τον τίτλο του MVP, μα αγωνιστικά δεν θα μπορούσε να τον επισκιάσει κανείς. Βρισκόταν παντού, κάθε στιγμή και ρύθμιζε τα πάντα. Το μοναδικό πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν οι παίκτες αυτού του τύπου, είναι ότι τα κάνουν όλα κάπως αθόρυβα. Και με εξαίρεση τα τρομερά cool πέναλτί του, ελάχιστοι μπορούν να θυμηθούν μία ντρίμπλα, ένα γκολ, μία κάθετη ασίστ, έστω μία οποιαδήποτε ξεχωριστή ενέργειά του.
* Στην εξίσωση θα μπορούσε να μπει φυσικά και ο Τζίτζιο Ντοναρούμα ως MVP της πρωταθλήτριας Ευρώπης, με σχετικά καλή σεζόν στη Μίλαν ή ακόμα και οι στυλοβάτες, Τζόρτζο Κιελίνι, Λεονάρντο Μπονούτσι που δεν τα πήγαν καλά με τη Γιουβέντους. Στην πραγματικότητα όμως, εάν υπάρχει ένας Ιταλός για την κουβέντα, αυτός δεν γίνεται να μην είναι ο Ζορζίνιο που σήκωσε και τις δύο μεγάλες κούπες. Είναι όμως που και ο Μέσι υπήρξε υπέροχος και ειδικά απλά να τον βλέπεις. Εκτός βέβαια εάν εσείς θα βάζατε κάποιον άλλον στο κάδρο...
Follow me: @jorgekaraman
Instagram: Jorge_Karaman
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.