Πώς η FIFA έγινε «θύμα» στο δικό της σκάνδαλο και κέρδισε αποζημίωση 171 εκατ. ευρώ

Πώς η FIFA έγινε «θύμα» στο δικό της σκάνδαλο και κέρδισε αποζημίωση 171 εκατ. ευρώ

bet365

Το όνομα της «λερώθηκε» από το μεγαλύτερο σκάνδαλο διαφθοράς το 2015. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, όμως, έκρινε ότι πάνω από όλα το θύμα σε αυτή την υπόθεση ήταν η ίδια η FIFA. Και γι' αυτό θα της επιστρέψει 171 εκατ. ευρώ, ως αποζημίωση για τον «λεκέ» που της άφησαν δεκάδες συλληφθέντες, πια, παράγοντες.

Ο κατάλογος των εσόδων στα ταμεία της FIFA για τον μήνα Αύγουστο του 2021 περιλαμβάνει μια ασυνήθιστη τιμή ενίσχυσης. Εν μέσω προσπαθειών για τη μείωση της χασούρας που προκάλεσε η πανδημία και οι επιπτώσεις της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο, η υψηλότερη ποδοσφαιρική αρχή έμαθε τα νέα της δικαίωσης, για ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα που συνδέθηκαν ποτέ με το όνομά της. Ίσως το μεγαλύτερο όλων των εποχών στο ποδόσφαιρο. Μια δικαίωση που θα της χαρίσει σταδιακά το συνολικό ποσό των 171 εκατομμυρίων ευρώ.

Έξι χρόνια μετά το περιβόητο σκάνδαλο διαφθοράς, που περιλάμβανε δωροδοκίες, εκβιασμούς, «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος και στο οποίο ενεπλάκησαν FIFA, CONMEBOL και CONCACAF, το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ ανακοίνωσε την έγκριση του παραπάνω ποσού ως αποζημίωση προς την Παγκόσμια Συνομοσπονδία. Ήταν το ίδιο σκάνδαλο που οδήγησε ουσιαστικά τη FIFA σε αλλαγή σελίδας στην κεφαλή της, με την υποχρεωτική «παραίτηση» του Σεπ Μπλάτερ τον Σεπτέμβριο του 2015, τέσσερις μήνες αφότου επανεξελέγη στον προεδρικό θώκο. Ο Τζιάνι Ινφαντίνο τον διαδέχθηκε και πλέον, μπορεί να αισθάνεται πέρα για πέρα δικαιωμένος ότι η υπόθεση που βάραινε την υπόληψη του ποδοσφαιρικού κόσμου σχετικά με τη FIFA και την ακεραιότητά της, της άφησε το σημάδι του «θύματος» και μπαίνει οριστικά στο «συρτάρι».

Τι ακριβώς συνέβη το 2015;

Το πρωί της 27ης Μαΐου, επτά στελέχη της FIFA συνελήφθησαν σε ξενοδοχείο της Ζυρίχης πριν από το 65ο Κονγκρέσο της Συνομοσπονδίας, από το οποίο θα προέκυπτε ο νέος πρόεδρος, με την κατηγορία υπεξαίρεσης 150 εκατομμυρίων ευρώ. Υπό την ευθύνη του FBI και της εισαγγελέως της Νέας Υόρκης, Λορέτα Λιντς, σημειώθηκαν 50 συνολικά συλλήψεις ως σήμερα σχετικά με την υπόθεση, από παράγοντες της FIFA και των δύο Ομοσπονδιών Κεντρικής-Βόρειας Αμερικής (CONCACAF) και Νότιας Αμερικής (CONMEBOL), αλλά και διευθυντικά στελέχη εταιρειών marketing. Κοινές κατηγορίες η δωροδοκία, το «ξέπλυμα» μαύρου χρήματος, οι εκβιασμοί και η απάτη, που αφορούσαν συμφωνίες για τα τηλεοπτικά δικαιώματα κυρίως των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου στη ζώνη της CONCACAF, αλλά και τις διοργανώσεις όπως το Κύπελλο Εθνών Βόρειας-Κεντρικής Αμερικής και το Copa America.

Ήταν το επιστέγασμα του «βρώμικου» καθεστώτος του Σεπ Μπλάτερ στη FIFA. Μία υπόθεση που κράτησε έξι ολόκληρα χρόνια. Η υπόθεση εξετάστηκε όλο αυτό το διάστημα από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ. Συγκεκριμένα, 27 άτομα και τέσσερις εταιρείες δήλωσαν ένοχοι, με δύο από τους 27 να καταδικάζονται κατόπιν δίκης.

 

Μία ημέρα πριν ανακοινωθεί η απόφαση της αποζημίωσης, τη Δευτέρα (24/8), ο τελευταίος που δήλωσε ένοχος ήταν ο πρώην πρόεδρος της ομοσπονδίας του Ελ Σαλβαδόρ, Ρεϊνάλντο Βάσκες. Στην ομολογία του, παραδέχτηκε ότι είχε λάβει το ποσό των 300.000 ευρώ το 2012 από τη Media World, οργανισμό με έδρα το Μαϊάμι που εξασφάλισε τα τηλεοπτικά δικαιώματα των προκριματικών του Μουντιάλ του 2018 προς τηλεοπτικούς παρόχους που απευθύνονταν σε ισπανόφωνο κοινό. Εκτός αυτού, ομολόγησε ότι δωροδοκήθηκε με το ποσό των 10.000 δολαρίων για να κανονίζει φιλικά ματς της εθνικής Ελ Σαλβαδόρ.

Ο Βάσκες συμφώνησε στην κατάσχεση 310.000 ευρώ από τους τραπεζικούς τους λογαριασμούς και αντιμετωπίζει ποινή φυλάκισης 33 ως 41 μηνών.

Το σκεπτικό της απόφασης από το Υπουργείο των ΗΠΑ


Αυτή είναι και η πηγή των χρημάτων που θα επιστρέψουν οι αμερικανικές Αρχές στα ταμεία της FIFA. Το ποσό των 171 εκατ. ευρώ προέρχεται εξ ολοκλήρου από κατασχέσεις ποσών από τους τραπεζικούς λογαριασμούς των συλληφθέντων και των εταιρειών που ενεπλάκησαν στο σκάνδαλο. Το ερώτημα είναι το εξής: πώς η FIFA θεωρήθηκε το θύμα σε μια υπόθεση που ξέσπασε στο εσωτερικό της, στα δωμάτια του ξενοδοχείου της Ζυρίχης πριν από το 65ο Κογκρέσο τον Μάιο του 2015;

Σύμφωνα με το δημόσιο πόρισμα που συνόδεψε την απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, το όνομα της FIFA είναι αυτό που δέχθηκε το μεγαλύτερο «πλήγμα» της αξιοπιστίας της, πέφτοντας θύμα ανέντιμων παραγόντων. Κι από τη στιγμή που έχουν συλληφθεί περισσότεροι από 50 τέτοιοι παράγοντες, το παρών προφίλ της Συνομοσπονδίας δεν ευθύνεται για τα σφάλματα του παρελθόντος που στιγμάτισαν το άθλημα.

Συνεπώς, η απόφαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης αναγνωρίζει κι επίσημα ότι το κυβερνόν σώμα του ποδοσφαίρου δεν (πρέπει να) ταυτίζεται πια με το διεφθαρμένο σύστημα του Μπλάτερ και της «αυλής» του. Πραγματικότητα δεδομένη κι ανεξάρτητη από τις υποθέσεις και την αμφισβήτηση που κατά καιρούς συνδέονται με το όνομα του Τζιάνι Ινφαντίνο.

Που θα... πάνε τα 171 εκατομμυρία ευρώ;

Σε πρώτη φάση, οι αρχές των ΗΠΑ θα επιστρέψουν μια πρώτη δόση ύψους περίπου 27,5 εκατομμυρίων ευρώ στη FIFA. Όχι, όμως, στο κεντρικό της ταμείο. Είναι ξεκάθαρο από την εισαγγελική αρχή ότι τα χρήματα αυτά δεν έχουν σκοπό να κάνουν πιο πλούσια τη FIFA. Αντ' αυτού, το ποσό θα συγκεντρωθεί σε ένα νέο Ταμείο Απαλλαγής (World Football Remission Fund) που θα έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα και θα εκταμιευθεί για την ανάπτυξη του αθλήματος και τη βελτίωση ζωής κοινοτήτων μέσα από το ποδόσφαιρο. Ποσό που σίγουρα δεν θα ήταν εύκολο να χορηγηθεί από τον «κουμπαρά» της FIFA εν μέσω πανδημικής κρίσης.

«Διαβεβαιώνουμε ότι αυτά τα χρήματα θα αξιοποιηθούν κατάλληλα και θα φέρουν πρακτικά οφέλη σε ανθρώπους που το έχουν ανάγκη», δήλωσε ο Τζιάνι Ινφαντίνο, χαιρετίζοντας την απόφαση των αμερικανικών αρχών.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα