Ολυμπιακός - FIFA: Στο Νο30 παγκοσμίως σε κέρδη από μεταγραφές, στο Νο14 σε δανεικούς για το 2011-2020
- Παγκόσμια έξοδα 48 δισ., 22,8 από 30 συλλόγους!
- Ο Ολυμπιακός 30ος παγκοσμίως σε κέρδη, 15ος σε παραχώρηση δανεικών
- Η ΑΕΛ 24η σε μεταγραφές ελεύθερων
- Βραζιλιάνοι οι περισσότεροι παίκτες που πήραν μεταγραφή
Το φετινό παζάρι εξελίσσεται στο πιο «καυτό» των τελευταίων ετών. Με τους δύο GOAT της εποχής, Λιονέλ Μέσι και Κριστιάνο Ρονάλντο να αλλάζουν ομάδα και τις ομάδες της Premier League να σπάνε ξανά μεταγραφικά ρεκόρ, η θερινή περίοδος της σεζόν 2021-22 θα μνημονεύεται για χρόνια. Ιδίως λόγω της σκυτάλης που πήρε από το πιο «φτωχό» και περίεργο μεταγραφικό παράθυρο, αυτό του 2020 που άνοιξε λίγους μήνες μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.
Μέσα στο κλίμα των τελευταίων 24ωρων πριν από τη λήξη της προθεσμίας, στα οποία ως συνήθως πραγματοποιούνται τα τελευταία «μπαμ» και αρκετές εκπλήξεις, η FIFA βρήκε την κατάλληλη ευκαιρία και παρουσίασε τα αποτελέσματα της ενδελεχούς της έρευνας πάνω στο μεταγραφικό πεδίο. Μία έρευνα δεκαετίας που μελετά τα μεταγραφικά δρώμενα παγκοσμίως από το 2011 ως και το 2020, τα ποσά που δαπανήθηκαν, τον καταμερισμό των εξόδων ανά πρωτάθλημα, ήπειρο, συνομοσπονδία, κ.α. Και τα συμπεράσματα που προκύπτουν είναι πολλά και ιδιαιτέρως ενδιαφέροντα, τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο όσο και με ελληνικές συμμετοχές, με τον Ολυμπιακό και την ΑΕΛ να συγκαταλέγονται στα Top-30 που αποκαλύπτει η έρευνα.
Παγκόσμια έξοδα 48 δισ., 22,8 από 30 συλλόγους!
Ο συνολικός τζίρος της δεκαετίας ανήλθε στα 48 δισεκατομμύρια ευρώ. Απολογισμός 133.225 μεταγραφών, αγορών, δανεισμών ή ελεύθερων, με peak τις 18.079 του 2019, αριθμός που αυξήθηκε κατά 60% σε σύγκριση με αυτές του 2011 (11.890).
Από τους 8.264 συλλόγους, βέβαια, που προέβησαν σε μεταγραφές σε αυτό το διάστημα, σημειώθηκε εξωπραγματική υπερσυσσώρευση σε ορισμένους κορυφαίους συλλόγους του πλανήτη. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα Top-30 κλαμπ σε ποσά για μεταγραφές είναι υπεύθυνα για τα 22,8 από τα συνολικά 48 δισεκατομμύρια ευρώ, σχεδόν δηλαδή τα μισά έξοδα της δεκαετίας (47%).
Πρωταθλήτρια κόσμου η Σίτι
Στην κορυφή της λίστας φιγουράρει δίχως έκπληξη η Μάντσεστερ Σίτι. Πρόκειται, άλλωστε, για τη «χρυσή» δεκαετία των Πολιτών υπό τον έλεγχο των Αράβων επενδυτών, δεκαετία στην οποία ξόδεψαν πάνω από 1,35 δισεκατομμύρια ευρώ σε μεταγραφές. Τσέλσι, Μπαρτσελόνα, Παρί και Ρεάλ Μαδρίτης συμπληρώνουν το Top-5.
Ο Ολυμπιακός 30ος παγκοσμίως σε κέρδη, 15ος σε παραχώρηση δανεικών
Η μεταγραφική φιλοσοφία και δραστηριότητα των Πειραιωτών αναβαθμίστηκε κατά την περασμένη δεκαετία και οι «καρποί» αυτής της ανάπτυξης αποτυπώνονται εις διπλούν στο report της FIFA. Οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στο Νο30 της λίστας με τις ομάδες που έχουν σημειώσει τα μεγαλύτερα κέρδη από μεταγραφές παγκοσμίως, ενώ στην Ευρώπη κατέχουν την 21η θέση. Πορτογαλική τριπλέτα δεσπόζει στο Top-3, με Σπόρτινγκ Λισαβόνας, Μπενφίκα και Πόρτο να... διδάσκουν πώς να κερδίζεις (πολλά) περισσότερα από όσα ξοδεύεις σε αγορές παικτών.
Η δεύτερη παρουσία του Ολυμπιακού συναντάται στο Top-30 των ομάδων που έχει παραχωρήσει τους περισσότερους δανεικούς παγκοσμίως. Σε αυτή τη λίστα, οι Ερυθρόλευκοι βρίσκονται στο Νο15, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι ακόμη ψηλότερα, στο Νο12. Μάντσεστερ Σίτι και Τσέλσι, οι κατεξοχήν σύλλογοι με ομάδες-δορυφόρους ανά τον πλανήτη βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις.
Η ΑΕΛ 24η σε μεταγραφές ελεύθερων
Δεν είναι μόνο ο Ολυμπιακός, όμως, που έχει συμμετοχή στα ranking δεκαετίας της έρευνας της FIFA. Η ΑΕΛ κατέχει τη δική της θέση, στο Top-30 με τις περισσότερες μεταγραφές ελεύθερων στον κόσμο, καταλαμβάνοντας το Νο24 με συνολικά 84 παίκτες (πάνω από 8 ανά έτος κατά μ.ο.)! Κατάληψη των κυπριακών κλαμπ στην εν λόγω λίστα, με όχι έναν, ούτε δύο, αλλά δέκα (!) στο Top-30.
Κι αν δεν υπήρχε πανδημία;
Η αύξηση των ποσών και των συνολικών εξόδων για μεταγραφές από έτος σε έτος υπήρξε ραγδαία την περασμένη δεκαετία. Από τα περίπου 2,5 δισ. ευρώ του 2011, το συνολικό ποσό παγκοσμίως έφτασε στο απόλυτο σημείο της ιστορίας το 2019, στα περίπου 7 δισεκατομμύρια ευρώ! Όπως φαίνεται και στο γράφημα (σε δολάρια Αμερικής οι τιμές), η πανδημία έβαλε «φρένο» (περίπου 1,5 δισ. λιγότερα το 2020), ενδεχομένως αναγκαίο για να επαναφέρει ως έναν βαθμό τη σύνεση στα μεγάλα κλαμπ, που έδειχναν να μην βρίσκουν «ταβάνι» στη μεταγραφική τους δραστηριότητα.
Η δεκαετία των ατζέντηδων
Αν υπάρχει ένας ξεκάθαρος πρωταγωνιστής στις μεταγραφές την τελευταία δεκαετία, είναι οι ατζέντηδες. Ο ρόλος τους έλαβε ραγδαία την ανιούσα, αφού από το 5,5% της ανάμειξής τους στις μεταγραφές του 2011, έφτασε το 9,3 το 2020%. Συνολικά, από τα 48 δισεκατομμύρια ευρώ, τα 3,8 δισ. έχουν καταλήξει στους τραπεζικούς λογαριασμούς των ατζέντηδων! Ένα ποσοστό του 8-9% που καταδεικνύει την παγκόσμια τάση, αλλά και τις εύλογες ανησυχίες της FIFA, που στόχος της για τα επόμενα χρόνια είναι να επιβάλει «ψαλίδι» στα ποσοστά επί της μεταγραφής που λαμβάνουν οι ατζέντηδες.
Βραζιλιάνοι οι περισσότεροι παίκτες που πήραν μεταγραφή
Τέλος, ενδιαφέρον παρουσιάζει και η λίστα των εθνικοτήτων/εθνικών ομοσπονδιών που έχουν καταγράψει τις περισσότερες μεταγραφές. Η Βραζιλία δικαιολογεί τον τίτλο της «ποδοσφαιρομάνας», με υπεριδπλάσιους Βραζιλιάνους παίκτες (15.128) να έχουν πάρει μεταγραφή από τη 2η της σχετικής λίστας, Αργεντινή! Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Κολομβία κλείνουν το Top-5.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.