Copa Africa: Εμφύλιος, Χολέρα, Covid, αλλά η σέντρα στο Καμερούν θα γίνει κανονικά!
Το Copa Africa (9/1) προκαλεί... πονοκεφάλους και αναστατώνει όλη την ποδοσφαιρική Ευρώπη! «Είναι μικρό τουρνουά» τόνισε... εκνευρισμένος ο Γιούργκεν Κλοπ, αφού θα παρακολουθήσει τ’ αστέρια του Σαλάχ, Μανέ και Κεϊτά από την... τηλεόραση. Δεκάδες προπονητές θα δουν τα σχέδιά τους να αναπροσαρμόζονται εξαιτίας της διεξαγωγής του τουρνουά. Ναι, η αλήθεια είναι πως μεγάλο μέρος της ποδοσφαιρικής Ευρώπης θα ασχοληθεί με τους αστέρες που θα λείπουν, παρά με τον νικητή.
Πολλοί σύλλογοι θα δώσουν... μάχη για να κρατήσουν παίκτες τουλάχιστον μέχρι τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου. Οπως η Λίβερπουλ που παίζει στις 2 Γενάρη με την Τσέλσι και ο Κλοπ δε θέλει να σκέφτεται πως δεν θα έχει τρία μεγάλα αστέρια. Ωστόσο, διακυβεύεται κάτι πολύ πιο βαρύ και ανησυχητικό, δηλαδή η επιμονή με το Καμερούν ως χώρα φιλοξενίας του τουρνουά, παρά τον αιματηρό εμφύλιο πόλεμο και το ξέσπασμα της χολέρας.
Μπορεί οι ομάδες να ανησυχούσαν για την Covid-19 και η παραλλαγή Omicron να μας έχει… τυφλώσει στο πόσο επικίνδυνο είναι ένα μέρος όπως το Καμερούν αυτή τη στιγμή, ωστόσο τα προβλήματα της χώρας είναι ακόμα πιο βαθιά. Παιδιά σκοτώνονται στα διασταυρούμενα πυρά μιας σύγκρουσης που ξεκίνησε ως ειρηνική διαδήλωση το 2016 στις αγγλόφωνες περιοχές της χώρας.
Στη Βόρεια επαρχία, το ποσοστό φτώχειας είναι υψηλότερο (πάνω από 50% σε κάθε μια, σε σύγκριση με 15% στα νοτιοδυτικά και 25% στα βορειοδυτικά) και οι κρατικές επενδύσεις σε δημόσια αγαθά όπως σχολεία, κλινικές και δρόμους είναι χαμηλότερες από οπουδήποτε αλλού στην χώρα. Διάφορα αυτονομιστικά κινήματα εξαπολύουν τακτικές επιθέσεις. Υπάρχουν αναφορές για βασανιστήρια, απαγωγές και ολόκληρος ο πληθυσμός ζει υπό τον φόβο.
Η «Anglophone Crisis», η διπλωματική ονομασία της εγχώριας σύρραξης, έχει ρίξει τη χώρα σε μια δίνη που έχει ήδη αφήσει πίσω της 100άδες νεκρούς και περισσότερους από 200.000 πρόσφυγες, μια και δεκάδες και πλέον χωριά έχουν ισοπεδωθεί από τον επίσημο στρατό ως αντίποινα στη δράση των αντιεξουσιαστών. Το Καμερούν δεν ήταν μια ασφαλής χώρα κι έχασε το Κύπελλο Εθνών το 2019; Τώρα τι έχει αλλάξει; Σύμφωνα με την Παγκόσμια Εκστρατεία για την Ειρήνη και τη Δικαιοσύνη στο Καμερούν, υπάρχει πραγματικός κίνδυνος βομβιστικών επιθέσεων στα γήπεδα.
Η επιδείνωση της ασφάλειας σημαίνει ότι οι παίκτες εντός και εκτός γηπέδου βρίσκονται σε κίνδυνο. Ο Πολ Μπιγιά, Πρόεδρος της χώρας (71,28%), μπορεί να θέλει το τουρνουά να τονώσει τη δημοτικότητά του, όμως η διοργάνωση μοιράζει... ασίστ σε πολλούς να διαμαρτυρηθούν για τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα μπορούσαν να κλιμακώσουν το επίπεδο βίας. Η Αφρικανική Ομοσπονδία, ωστόσο, δεν θα υποχωρήσει και επιμένει ότι η διοργάνωση θα παραμείνει στο Καμερούν. Ναι, τα μέτρα ασφαλείας θα είναι δρακόντεια, ο στρατός θα είναι στους δρόμους, αλλά η ανησυχία είναι αισθητή.
Όταν ο Ντρογκμπά σταμάτησε τον εμφύλιο!
Θα ήταν αφελές να πιστεύουμε ότι το ποδόσφαιρο θα μπορούσε να λύσει ένα αδιέξοδο. Μια φορά έγινε στην Αφρική και μπροστάρης ήταν ο απίθανος, Ντιντιέ Ντρογκμπά. «Άντρες και γυναίκες της Ακτής Ελεφαντοστού, από το Βορρά, το Νότο, το κέντρο και τη Δύση. Αποδείξαμε ότι όλοι οι Ιβοριανοί μπορούμε να συνυπάρξουμε και να παίξουμε μαζί για ένα κοινό σκοπό, να βρεθούμε στο Μουντιάλ.
Υποσχεθήκαμε ότι οι πανηγυρισμοί θα ενώσουν τον κόσμο. Σας ικετεύουμε πέφτοντας στα γόνατα…. Συγχωρέστε. Μια χώρα της Αφρικής με τόσο πλούτο δεν πρέπει να χαραμίζεται πολεμώντας. Σας παρακαλώ, αφήστε τα όπλα σας και κάντε εκλογές. Όλα θα είναι καλύτερα…» είχε πει βάζοντας τέλος σε ένα εφιαλτικό εμφύλιο που στοίχισε χιλιάδες ζωές.
Χάρη σε αυτή την ηγετική ομιλία άρχισαν οι διαπραγματεύσεις και υπογράφηκε κατάπαυση του πυρός. Ένα χρόνο μετά και για τα προκριματικά του Κόπα Αφρικα, στην πόλη Μπουακέ, γνωστή ως το επίκεντρο της εξέγερσης, στρατιώτες και αντάρτες αντί για πυροβολισμούς τραγουδούσαν αγκαλιασμένοι για την Ακτή Ελεφαντοστού.
«Βάζοντας σε προτεραιότητα το ποδόσφαιρο όταν βρίσκεσαι απέναντι σε έναν παράλογο πόλεμο που κήρυξε ένα καθεστώς 40 ετών εναντίον του μειονοτικού πληθυσμού θα ήταν ένα μαύρο σημάδι για τη συλλογική συνείδηση της ανθρωπότητας στον 21ο αιώνα» ήταν τα λόγια του Dr. Chris Fomunyoh, ανώτερου συνεργάτη της Αφρικής στο Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI).
Αυξάνονται τα κρούσματα χολέρας
Η προτεραιότητα σε αυτό το τουρνουά είναι η προστασία των παικτών και των φιλάθλων από το να παγιδευτούν στη βία ή να αρρωστήσουν. Η κοινή λογική φωνάζει για αναβολή ή νέα χώρα φιλοξενίας, ωστόσο η Αφρικανική Ομοσπονδία μοιάζει ανένδοτη. Δεν είναι μόνο ο εμφύλιος, δεν είναι τα κρούσματα κορονοϊού, είναι και η Χολέρα που κάνει ξανά την επανεμφάνισή της και προκαλεί έντονη ανησυχία.
Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 180 μολύνθηκαν από την επιδημία που σαρώνει δύο μεγάλες περιοχές στο νοτιοδυτικό Καμερούν, σύμφωνα με τους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα «Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική γιατί σημαίνει ότι η χολέρα έχει εξαπλωθεί στην κοινότητα», δήλωσε ο Ντονατιέν Τσισίμπι, Ιατρικός Συντονιστής της φιλανθρωπικής οργάνωσης.
Αλλωστε, ο πληθυσμός είναι ευάλωτος σε μολυσματικές ασθένειες όπως η χολέρα, επειδή η πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη είναι δύσκολη και οι συνθήκες διαβίωσης κακές. Στις αρχές Νοεμβρίου, οι υγειονομικές αρχές της χώρας προειδοποίησαν ότι η χολέρα εξαπλώνεται σε μέρη της περιοχής συνοδευόμενη από αύξηση των κρουσμάτων COVID-19.
Ο Σαμουέλ Ετό, ο νέος πρόεδρος της Ομοσπονδίας της χώρας δεν ανησυχεί για την ομαλή διεξαγωγή του τουρνουά. Πριν λίγες ημέρες με 43 ψήφους έναντι 31 του μοναδικού του αντιπάλου, Σαϊντού Μπάμπα, ο άλλοτε σταρ των Μπαρτσελόνα, Ίντερ και Τσέλσι πιστοποίησε πέραν της αδιαμφισβήτητης δημοφιλίας του στο φίλαθλο κοινό του Καμερούν και τη δημοφιλία του μεταξύ των παραγόντων του συστήματος. Μάλιστα, χειροτονήθηκε και στην καθιερωμένη τελετή από τους θρησκευτικούς άρχοντες της χώρας.
Πηγές: Τimes, MSF
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.