Πώς γίνεται να «πετυχαίνεις» στις μεταγραφές

Πώς γίνεται να «πετυχαίνεις» στις μεταγραφές

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για την παγκόσμια έκθεση μεταγραφών στην Μαδρίτη, στην οποία θα δώσουν το παρών 4 ελληνικές ομάδες.

Περίπου τρία χρόνια πίσω, έγραφα ένα σημείωμα σχετικά με την εξέλιξη στον τρόπο που λειτουργεί η ποδοσφαιρική αγορά στις μεταγραφές και “παρουσίαζα” το Transfer Room, ένα ψηφιακό μεταγραφικό οικοσύστημα της παγκόσμιας αγοράς του ποδοσφαίρου. Πίσω στο 2019 είχα, με χαρά, ανακαλύψει ότι τρεις ελληνικές ομάδες, ο Ολυμπιακός, η ΑΕΚ και ο ΟΦΗ, είχαν βρει νόημα να γίνουν μέλη και να δικτυωθούν και ψηφιακά αλλά και δια ζώσης με την παγκόσμια αγορά, η οποία εδώ και χρόνια έχει προσαρμοστεί στις εξελίξεις και έχει φτάσει να διαπραγματεύεται μεταγραφές σε 15’λεπτα προκαθορισμένα ραντεβού, τα οποία αποτελούν μια συνέχεια των ψηφιακών επαφών που δεν σταματούν στην διάρκεια του έτους.

Σήμερα, που το Transfer Room ετοιμάζεται για το ετήσιο “συνέδριό” του, που μοιάζει με έκθεση παγκόσμιας αγοράς, στην οποία θα μετέχουν περισσότεροι από 200 ποδοσφαιρικοί σύλλογοι, των οποίων οι εκπρόσωποι θα ταξιδέψουν στην Μαδρίτη (21 και 22 Μαρτίου) για να συναντηθούν και να “παζαρέψουν” τις μεταγραφές του ερχόμενου καλοκαιριού, με χαρά διαπιστώνω ότι ανάμεσά τους υπάρχουν τέσσερις ελληνικοί σύλλογοι: Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός, ΑΕΚ και Παναιτωλικός.

Τι πρόκειται να κάνουν πρακτικά εκεί οι εκπρόσωποι των ομάδων, εκτός από το να ανταλλάξουν απόψεις και να δικτυωθούν καλύτερα με την αγορά; Κάθε ένας από τους συλλόγους έχει ήδη κλείσει περί τα 18 δεκαπεντάλεπτα ραντεβού, τα οποία έχουν προκύψει με την βοήθεια του αλγόριθμου του Transfer Room, ο οποίος τους έδειξε τις πιο συμφέρουσες επιλογές με βάση τα κριτήρια αναζήτησης και την διαθεσιμότητα ποδοσφαιριστών που συγκεντρώνουν τα ζητούμενα χαρακτηριστικά. Αυτή η αναζήτησή οδήγησε σε σύνδεση του ενδιαφερόμενου συλλόγου με τον πωλητή και στο πρώτο στάδιο ωρίμανσης των διαπραγματευτικών επαφών. Το επόμενο στάδιο είναι αυτό που θα λάβει τώρα χώρα στην Μαδρίτη μέσα από τις φυσικές συναναστροφές των στελεχών των συλλόγων.

Στην διάρκεια της τελευταίας 5ετίας, περισσότερες από 1750 μεταγραφές επαγγελματιών ποδοσφαιριστών έχουν πραγματοποιηθεί με αυτή τη μέθοδο μέσα από την συγκεκριμένη πλατφόρμα, που είναι μια από αυτές που έχουν ξεχωρίσει και εδραιωθεί, δεδομένου ότι την χρησιμοποιούν περισσότεροι από 650 σύλλογοι από 60 διαφορετικές χώρες και 100 διαφορετικά πρωταθλήματα. Για να βρίσκουν νόημα να παρίστανται η Μάντσεστερ Σίτι, η Λίβερπουλ, η Μπαρτσελόνα, η Γιουβέντους, η Ρόμα και ένα σωρό άλλα μεγάλα κλαμπ, πώς να μη βρίσκει νόημα συμμετοχής ένας ελληνικός σύλλογος;

 

Μέσα από την κατανόηση του τρόπου που λειτουργεί μια πλατφόρμα σαν αυτή, ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται πόσο έχει εξελιχθεί, βελτιωθεί, η διαδικασία λήψης της απόφασης για μια μεταγραφή. Η αγορά του ποδοσφαίρου ζει εδώ και μερικά χρόνια με θαυμαστά εργαλεία του technical scouting, τα οποία σου δίνουν την δυνατότητα πολύ στενής παρακολούθησης, από απόσταση, της εξέλιξης ενός ποδοσφαιριστή. Φτάνεις να μπορείς να τον παρακολουθείς και να τον αναλύεις σε πολύ μεγάλο βάθος από την βολή του σπιτιού σου, με εργαλεία σαν το Wyscout, και την ίδια ώρα, με εργαλεία σαν το transfer room, και άλλες πλατφόρμες που σου δίνουν την δυνατότητα να έρχεσαι σε επαφή με τον ποδοσφαιριστή και τους εκπροσώπους του, κόβεις πολύ δρόμο στην διαδικασία της ψυχογράφησης του στόχο σου. Με άλλα λόγια, κάποιος που χρησιμοποιεί τα εργαλεία και ύστερα συναντά από κοντά τον ποδοσφαιριστή για να γνωρίσει την προσωπικότητα και την νοοτροοπία του είναι κάποιος που ελαχιστοποιεί το ρίσκο σε μια επιχειρηματική πράξη που από τη φύση της έχει πολύ υψηλό ρίσκο.

Κάπως έτσι ο παρατηρητής αντιλαμβάνεται ότι ένας σύλλογος κατανοεί τις εξελίξεις και τις δυνατότητες που του δίνουν τα νέα εργαλεία και προσλαμβάνει στελέχη με τη γνώση, την νοοτροπία και την εμπειρία για να τα αξιοποιήσουν δεν γίνεται να μην “πετυχαίνει” στις μεταγραφές. Ένας σύλλογος με αυτή τη νοοτροπία προφανώς θα δίνει σημασία στα στοιχεία που θέλει ο προπονητής να έχουν οι ποδοσφαιριστές προκειμένου να ταιριάξουν στο αγωνιστικό μοντέλο του. Σε έναν τέτοιο σύλλογο τις μεταγραφές διαχειρίζεται ο τεχνικός διευθυντής, ως αυτός που φέρει την γενική ευθύνη ολοκλήρωσης του έργου της μεταγραφικής ενίσχυσης. Τις μεταγραφές δεν τις κάνει ο πρόεδρος, ούτε ο γιος του, ούτε ο οδηγός του. Ένας σύλλογος που λειτουργεί με αυτή την νοοτροπία ελαχιστοποιεί τις πιθανότητες μιας απογοητευτικής σεζόν. Διότι σήμερα, χάρη στα εργαλεία, οι μεταγραφές παραμένουν λαχεία, επειδή είναι άνθρωποι, αλλά είναι λιγότερο λαχεία από ποτέ. Με άλλα λόγια πλέον στο ποδόσφαιρο ξέρεις τι παίρνεις. Αρκεί να ξέρεις πώς γίνεται.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.