Ακαδημίες: Ο απολογισμός της παρουσίας της Κ16 στο Ζάγκρεμπ
Την πρώτη τους «γεύση» από τον ανταγωνισμό σε ανώτερο επίπεδο πήραν οι ποδοσφαιριστές της εθνικής ομάδας Κ16. Οι «Προ-παίδες» όπως τους χαρακτηρίζει η ΕΠΟ, οι προάγγελοι της Κ17 όπως θα τους πούμε εμείς, καθως η ομάδα αυτή θα ριχτεί στη μάχη του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U17 της UEFA, με τους προκριματικούς να είναι προγραμματισμένοι για τον Οκτώβριο στο Κόσοβο. Οι γεννηθέντες του 2006, ακόμα μία πολλά υποσχόμενη φουρνιά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, συμμετείχαν σε διεθνές αναπτυξιακό τουρνουά της UEFA (Development Tournament) στο Ζάγκρεμπ με απολογισμό δύο νίκες (2-0 τη Σλοβενία, 7-1 την Αρμενία) και μία ήττα (3-1 από τη διοργανώτρια Κροατία).
Ήταν η πρώτη συγκέντρωση της 20μελούς αποστολής, με τους νεαρούς παίκτες να δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό ενώπιον του συντονιστή «μικρών» εθνικών ομάδων Γρηγόρη Γεωργάτο και του προπονητή Αλέξανδρου Αλεξιάδη, ενώ παρών ήταν και ο τεχνικός της Κ19 Τάσος Θέος.
Κατ΄αρχάς αυτό που διαπιστώθηκε, είναι το πολύ υψηλό επίπεδο των αντιπάλων, που για πρώτη φορά βίωσαν οι περισσότεροι ποδοσφαιριστές. Ειδικά στην περίπτωση της Κροατίας άρχισαν να αντιλαμβάνονται τον ανταγωνισμό που θα αντιμετωπίσουν από μία πανίσχυρη ομάδα στους προκριματικούς, όπου ανάμεσα στους αντιπάλους τους είναι η Ιταλία. Οι διοργανωτές του UEFA Development Tournament τεχνικά δεν ήταν ανώτεροι, όμως υπερίσχυαν σωματοδομικά, ειδικά με τους δύο σέντερ μπάκ με μπόι πάνω από 1.92, 1.93. Οι επτά παίκτες της Ντιναμό Ζάγκρεμπ εγγυήθηκαν την ομοιογένεια της Κροατίας κι αυτό είναι ένα μειονέκτημα το οποίο όμως θα καλυφθεί στο μέλλον, όσο η δική μας ομάδα θα «χτίζεται». Οι άλλες δύο αντίπαλοι στα προκριματικά, Φινλανδία και Κόσοβο, είναι παρόμοια μεγέθη με τη Σλοβενία και την Αρμενία, αλλά εξυπακούεται ότι θα παρουσιαστούν πολύ πιο έτοιμοι στις επίσημες αναμετρήσεις.
Το τεχνικό επιτελείο ήταν σε συνεχή επαφή με τον διευθυντή εθνικών ομάδων, Κώστα Κωνσταντινίδη ο οποίος ενημερωνόταν καθημερινά με βάση το πρωτόκολλο λειτουργίας. Η συνεργασία αυτή διασφαλίζει την ομαλή μετάβαση των παικτών από τις μικρότερες εθνικές προς τις μεγαλύτερες και την πορεία τους προς τον πρωταρχικό στόχο όλης αυτής της διαδικασίας: τη δημιουργία ποδοσφαιριστών έτοιμων να ανταποκριθούν στο υψηλότερο δυνατό επίπεδο.
Έτσι, η Κ16 (που από την 1η Ιουλίου «μετατρέπεται» σε Κ17) οικοδομείται με προσεκτικά βήματα, χωρίς να δίνεται σημασία στο αποτέλεσμα, αλλά στην ικανότητα των ποδοσφαιριστών να ανταποκριθούν ανάλογα με τον αντίπαλο. Χωρίς έπαρση και με χαμηλούς τόνους, ο Αλεξιάδης και οι συνεργάτες του επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα σύνολο που θα σταθεί αντάξια με τους προκατόχους του. Θυμίζουμε ότι η προοηγούμενη Κ17 προκρίθηκε στην Elite Round και έφτασε «μία ανάσα» από τη συμμετοχή στους «8» της τελικής φάσης, όμως αποκλείστηκε αήττητη.
Το πρόβλημα της έλλειψης αγώνων
Αντίστοιχο θέμα αντιμετώπισε τον περασμένο Νοέμβριο η εθνική Κ19. Έπαιξε προκριματικούς Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος στη Ναύπακτο και αποκλείστηκε, κυρίως επειδή οι παίκτες της ανήκαν στις Β΄ ομάδες των μεγάλων συλλόγων και το πρωτάθλημα της Super League 2 καθυστέρησε... τραγικά να ξεκινήσει. Τώρα το ίδιο πρόβλημα φαίνεται πως προκύπτει με τους γεννηθέντες το 2006, αφού τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα της Super League έχουν ολοκληρωθεί από το Μάρτιο, ενώ ματαιώθηκαν κάποιες άλλες διοργανώσεις που είχαν προγραμματιστεί. Με δεδομένο ότι η Ελλάδα θα δώσει προκριματικούς Κ17 στις αρχές Οκτωβρίου, είναι πολύ πιθανό κάποια από αυτά τα παιδιά (αν όχι τα περισσότερα) να αγωνιστούν προερχόμενα από εξάμηνη απραξία! Το πρόβλημα περιορίζεται εάν τα αναπτυξιακά πρωταθλήματα Κ17 και Κ19 αρχίσουν εγκαίρως, αλλά αυτό είναι κάτι για το οποίο θα πρέπει η ΕΠΟ και η Super League να συνεννοηθούν άμεσα. Υποτίθεται ότι άπαντες βάζουν την εθνική και τα παιδιά πάνω απ΄όλα. Τώρα που υπάρχει ο συνδυασμός και των δύο, ας το αποδείξουν.
Οι συμμετοχές και οι σκόρερ στο Ζάγκρεμπ
Η ομάδα αυτή έχει πολύ δρόμο μπροστα της. Αρκεί να αναλογιστούν τα παιδιά ότι από την προηγούμενη Κ17, μόνο 10 ποδοσφαιριστές «επιβίωσαν» από τις πρώτες κλήσεις και ταξίδεψαν στην Elite Round της Ολλανδίας. Η πόρτα δεν έχει κλείσει για κανέναν, ούτε είναι πολλοί εκείνοι που έχουν θέση εξασφαλισμένη.
Ωστόσο, στο Ζάγκρεμπ προέκυψαν κάποια ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία
- Πρώτοι σκόρερ της εθνικής με τρία γκολ ήταν ο αρχηγός της, Στέφανος Τζίμας και ο συμπαίκτης του στον ΠΑΟΚ Γρηγόρης Πολιτάκης που πέτυχε 6 από τα συνολικά 10 γκολ. Δύο σημείωσε ο Αντριάνο Μπρέγκου και από ένα οι Νεκτάριος Αλαφάκης, Βασίλης Παπαγεωργίου
- Τέσσερις ήταν οι ποδοφαιριστές που ξεκίνησαν βασικοί και στα τρία ματς: Τζίμας, Σβίγκος, Μουζακίτης και Δάμα.
- Τα περισσότερα λεπτά συμμετοχής πήραν οι τέσσερις προναφερθέντες μαζί με τους Μπρέγκου, Μαρούτση και Πολυκράτη.
- Όλοι έπαιξαν και στους τρεις αγώνες, εκτός από τους τερματοφύλακες. Στους δύο πρώτους αγωνίστηκε ο Μπελερής και εναντίον της Αρμενίας ο Κουτρουλίδης
Αναλυτικά τα λεπτά συμμετοχής:
237΄ - Μουζακίτης (Ολυμπιακός)
224΄ - Δάμα (Ολυμπιακός)
220΄ - Τζίμας (ΠΑΟΚ)
210΄ - Μπρέγκου (Παναθηναϊκός)
202΄ - Μαρούτσης (ΑΕΚ)
187΄ - Πολυκράτης (ΠΑΟΚ)
183΄ - Σβίγκος (ΑΕΚ)
180΄ - Μπελερής (ΠΑΟΚ)
178΄ - Πολιτάκης (ΠΑΟΚ)
160΄ - Λιναρδάκης (Παναθηναϊκός)
152΄ - Καλαντζή (Αστέρας Τρίπολης)
131΄ - Αλαφάκης (Ολυμπιακός)
119΄ - Ντερβίση (Αστέρας Τρίπολης)
96΄ - Αποστόλου (Παναθηναϊκός)
96΄ - Τσέλιος (Παναθηναϊκός)
91΄ - Ρολάκης (ΟΦΗ)
90΄ - Κουτρουλίδης (Άρης)
87΄ - Κουτσόπουλος (Ολυμπιακός)
69΄ - Νικολόπουλος (Λαμία)
60΄ - Παπαγεωργίου (ΠΑΟΚ)
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.