Ακαδημίες-Ο γύρος της Ελλάδας με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΠΟ

Γιώργος Μανταίος
Ακαδημίες-Ο γύρος της Ελλάδας με το αναπτυξιακό πρόγραμμα της ΕΠΟ

bet365

Μέσα σε δύο μήνες ο Κώστας Κωνσταντινίδης και οι ομοσπονδιακοί προπονητές έχουν «σκανάρει» 44 απο τις 53 Ενώσεις Ποδοσφαιρικών Σωματείων

Τις περισσότερες φορές στο αναπτυξιακό ποδόσφαιρο, η δουλειά που αποδίδει περισσότερο είναι αυτή που γίνεται μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας. Χωρίς πηχυαίους τίτλους, χωρίς τυμπανοκρουσίες, υπάρχουν άνθρωποι που εργάζονται σκληρά για να αναδειχθούν τα ταλέντα στη χώρα μας με το σωστό τρόπο και μέσα από τη σωστή διαδικασία.
Η ΕΠΟ με πρωτοβουλία του τεχνικού διευθυντή εθνικών ομάδων, Κώστα Κωνσταντινίδη, αποφάσισε να επενδύσει χρόνο, χρήμα και τεχνογνωσία, πηγαίνοντας βαθιά στις ρίζες των υποδομών ποδοσφαίρου. Αξιολογώντας παίκτες, προπονητές και μεθοδολογία από την πηγή, από τις τοπικές Ποδοσφαιρικές Ενώσεις, πριν όλος αυτός το «σύμπαν» ανιχνευτεί από τους scout των μεγάλων ΠΑΕ.

Εδώ και χρόνια κυριαρχεί στις μικρές εθνικές ομάδες η αντίληψη ότι οι επιλογές πρέπει να γίνονται κατά βάση από τις ΠΑΕ που διαθέτουν τις πλέον οργανωμένες ακαδημίες. Υπάρχει επιχειρηματολογία: ένα παιδί 15, 16, 17 ετών που βρίσκεται σε τόσο υψηλό επίπεδο ώστε να φορέσει τη φανέλα με το εθνόσημο, δεν γίνεται να μην έχει «σκαναριστεί» από τους scout του ΠΑΟΚ, του Ολυμπιακού, του Παναθηναϊκού, της ΑΕΚ. Όλα αυτά ίσχυαν, όμως, όσο η ΕΠΟ δεν ασχολούταν διεξοδικά με το ενωσιακό ποδόσφαιρο. Οι scout των ΠΑΕ παρακολουθούσαν τις προπονήσεις και τους αγώνες των μικτών από τις 53 ΕΠΣ της χώρας και σημείωναν στο μπλοκάκι τους όλους τους αξιόλογους ποδοσφαιριστές.

Η απόφαση που πάρθηκε από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ήταν ρηξικέλευθη. Το 2022 ξεκίνησε η προσπάθεια ανίχνευσης και αξιολόγησης σε... πρωτοβάθμιο επίπεδο. Εκεί που αρχίζουν όλα, δηλαδή στην μικρότερη ανταγωνιστική ηλικία. Αυτή περιλαμβάνει παιδιά 14 και 15 ετών (γεννηθήντες 2007 και 2008) απ΄όλη την Ελλάδα που εντοπίζονται και παρακολουθούνται σε ορίζοντα διετίας με στόχο να στελεχώσουν τις μικρές εθνικές ομάδες. Παρότι έχουν σταματήσει όλα τα πρωταθλήματα υποδομής, οι «μικρές» εθνικές ομάδες συνεχίζουν να δουλεύουν και οι άνθρωποί τους έχουν ηδη διανύσει χιλιάδες χιλιόμετρα, αφενός για να υπηρετήσουν πιστά τον προγραμματισμό, αφετέρου για να δώσουν με την παρουσία τους οντότητα σε όλο το εγχείρημα.

Πώς λειτουργεί η πρωτοβουλία της ΕΠΟ

Μολονότι ως διευθυντής είναι υπεύθυνος για την εθνική Ανδρών (και για όλα τα αντιπροσωπευτικά συγκροτήματα), ο Κώστας Κωνσταντινίδης δεν παραλείπει να δίνει ιδιαίτερο βάρος στον τομέα του αναπτυξιακού ποδοσφαίρου. Έτσι, μαζί με τους εθνικούς προπονητές Τάσο Θέο (Κ19), Αλέξανδρο Αλεξιάδη (Κ17) και Άγγελο Χατζόπουλο (Κ15) έχουν αναλάβει να «γυρίσουν» όλη την Ελλάδα με στόχο να καλύψουν και τις 53 ΕΠΣ. Επιλέγουν μια εγκατάσταση που πληροί τις προδιαγραφές για προπόνηση και συγκεντρώνουν τις πλησιέστερες ποδοσφαιρικές ενώσεις. Επικοινωνούν με τους προπονητές των Μικτών ομάδων και τους ζητούν έναν συγκεκριμένο αριθμό ποδοσφαιριστών, ανάλογα με τον πληθυσμό του νομού αλλά και την ποδοσφαιρική του δυναμική (πχ τα σωματεία που είναι εγγεγραμμένα στην ΕΠΟ, η παράδοση στην ανάδειξη ταλέντων).
Η προπόνηση γίνεται παρουσία των ομοσπονδιακών και ασφαλώς των ενωσιακών προπονητών και των συνεργατών τους. Η μεεθοδολογία που χρησιμοποιείται είναι η πλέον σύγχρονη, παρόμοια με αυτή που εφαρμόζεται στις εθνικές ομάδες και θέτει τα παιδιά σε μία διαδικασία πρωτόγνωρη. Οι εντάσεις είναι υψηλότερες, το ασκησιολόγειο υπερσύγχρονο, το επίπεδο ανεβαίνει απότομα κι αυτό έχει ως αποτέλεσμα την ορθή αξιολόγηση. Παράλληλα, όμως, αξιολογούνται και οι προπονητές τόσο ως προς τις επιλογές των παιδιών που θα στείλουν στο αναπτυξιακό πρόγραμμα, όσο και από τις μεθόδους που χρησιμοποιούν.
Οι προπονήσεις βιντεοσκοπούνται και στέλνονται στους προπονητές των Ενώσεων.

 

Στόχος να καλυφθούν και οι 53 ποδοσφαιρικές ενώσεις !


Το ζητούμενο για τον Κώστα Κωνσταντινίδη από τη στιγμή που πήρε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία είναι ένα: να μη μείνει ούτε μια γωνιά της Ελλάδας χωρίς να έχει «τσεκαριστεί» από τους ομοσπονδιακούς προπονητές. Το μεγάλο ταξίδι ξεκίνησε πριν από το Πάσχα από την Αιτωλοακαρνανία και συνεχίζεται αύριο (16/6) με την Κρήτη και σε λίγο καιρό θα έχει καλυφθεί το σύνολο της Επικράτειας.
Η προσπάθεια αυτή χαρακτηρίζεται από τους ανθρώπους της ΕΠΟ ως απλώς «ένα πρώτο βήμα στην μετά-Covid εποχή». Στο μέλλον, από το 2023 κιόλας, το εγχείρημα θα αποκτήσει ακόμα μεγαλύτερη δυναμική.
Η περιοδεία του Κωνσταντινίδη και των ομοσπονδιακών προπονητών μοιάζει με πρόγραμμα συναυλιών hard rock συγκροτήματος. Είναι τόσο πολλοί οι σταθμοί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα, γεγονός που δηλώνει και την πίστη τους στην επιτυχία της προσπάθειας αυτής. Θα την παρακολουθούμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς οι παίκτες που θα αναδειχτούν μέσα από αυτή τη διαδικασία θα κάνουν το επόμενο βήμα σε μήνες ή ακόμα και σε χρόνια.

Οι μέχρι τώρα σταθμοί του Αναπτυξιακού Προγράμματος της ΕΠΟ:


15/4 Μεσολόγγι (ΕΠΣ Αιτωλοακαρνανίας, Φωκίδας, Ευρυτανίας και Άρτας)
17/4 Βέροια (ΕΠΣ Ημαθίας, Πιερίας και Πέλλας)
19/4 Αλεξανδρούπολη(ΕΠΣ Θράκης, Έβρου και Ξάνθη)
6/5 Λάρισα (ΕΠΣ Λάρισας, Καρδίτσας, Θεσσαλίας και Μαγνησίας)
8/5 Γρεβενά (ΕΠΣ Μακεδονίας, Γρεβενών, Φλώρινας, Καστοριάς και Κοζάνης)
12/5 Θεσσαλονίκη (ΕΠΣ Θεσσαλονίκης, Χαλκιδικής, Κιλκίς)
13/5 Δράμα (ΕΠΣ Σερρών, Καβάλας, Δράμας)
19/5 Καλαμάτα (ΕΠΣ Ηλείας, Λακωνίας, Μεσσηνίας)
20/5 Κόρινθος (ΕΠΣ Κορίνθου, Αργολίδας, Αρκαδίας)
24/5 Πάτρα (ΕΠΣ Αχαϊας, Ζακύνθου, Κεφαληνίας-Ιθάκης)
30/5 Γιάννινα (ΕΠΣ Ιωαννίνων, Θεσπρωτίας, Πρέβεζας-Λευκάδας)
31/5 Λειβαδιά (ΕΠΣ Βοιωτίας, Φθιώτιδας, Εύβοιας)
1/6 Άνω Λιόσια (ΕΠΣ Δυτικής Αττικής)
3/6 Κερατέα (ΕΠΣ Ανατολικής Αττικής)
6/6 Φάληρο (ΕΠΣ Πειραιά)
10/6 Αθήνα (ΕΠΣ Αθηνών)

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα