EURO U19: Μπορεί την πρόκριση η εθνική

Γιώργος Μανταίος
EURO U19: Μπορεί την πρόκριση η εθνική

bet365

Το Gazzetta αναλύει τους 20 παίκτες της εθνικής Νέων και τους αντίπαλους της, ενόψει των προκριματικών του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος 2023.

Στην Ελβετία βρίσκεται η εθνική ομάδα Νέων για να διεκδικήσει την πρόκριση στην Elite Round του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U19 του 2023. Με αντιπάλους την εκπρόσωπο της διοργανώτριας (αύριο, 19:30), την Ανδόρα (24/9, 15:00) και την Τσεχία (27/9, 19:30) ο Τάσος Θέος και οι παίκτες του θα προσπαθήσουν να κερδίσουν αυτό που η τύχη τους στέρησε πέρσι το Νοέμβριο, στη Ναύπακτο. Τότε, οι διεθνείς μας έδωσαν μεγάλη μάχη στο τελευταίο ματς με αντίπαλο τη Γερμανία. Βρέθηκαν πίσω στο σκορ και με παίκτη λιγότερο από το 53΄ λόγω αποβολής του Κωνσταντίνου Κουλιεράκη, ισοφάρισαν, όμως στο τέλος ένα δοκάρι τους στέρησε την ευκαιρία για την ολική ανατροπή και την πρόκριση.

Άλλες ηλικίες τότε (2003, 2004), άλλες τώρα με την εθνική ομάδα να έχει στις τάξεις της ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το 2004, αλλά και αρκετούς από τη «χρυσή φουρνιά» των 2005 του ΠΑΟΚ. Το πρώτο ματς εναντίον της Ελβετίας έχει κομβική σημασία, με τους παίκτες μας να υπερτερούν σε ποιότητα, όχι όμως και σε ρυθμό. Κάτι αντίστοιχο είχε συμβεί και πέρσι με την καθυστερημένη έναρξη του πρωταθλήματος Super League Κ19 και την... μη έναρξη της Super League 2. Κάποιοι Έλληνες διεθνείς έχουν να παίξουν με τους συλλόγους τους πάνω από πέντε μήνες και συγκεκριμένα από τις αρχές Απριλίου. Ο Κωττάς, ο Τασιούρας, ο Τσίκος και ο Σπυράκος από την περσινή Κ19 του ΠΑΟΚ αφού είναι στελέχη της Β΄ ομάδας και αναμένουν το πρωτάθλημα της Super League 2. To ίδιο ισχύει και για τους δύο παίκτες της ΑΕΚ, τον Γκολφίνο και τον Χατζηκυριάκο, ο οποίος πέρσι αγωνιζόταν στον Φωστήρα και τη Γ΄ εθνική.

Σχεδόν το 30% της 20μελούς αποστολής είναι εκτός αγωνιστικού ρυθμού. Από τους υπόλοιπους ο Μοναστηρλής και ο Σμυρλής «ξεμούδιασαν» παίζοντας ένα ματς με την Κ19 του ΠΑΟΚ και οι υπόλοιποι συμπαίκτες τους (Γεωργιάδης, Φίλων, Γκούμας, όλοι τους γεννηθέντες το 2005) έχουν αγωνιστεί σε 2-3 παιχνίδια στις πρώτες τρεις αγωνιστικές του πρωταθλήματος Νέων. Το ίδιο ισχύει και για τον Χρήστου του Ολυμπιακού και τους δύο εκπροσώπους της περιφέρειας, το Νικολάου του Παναιτωλικού και τον Καπέρδα του Αστέρα Τρίπολης.

Ξεχωριστή περίπτωση αποτελεί ο Γιώργος Κούτσιας που έπαιξε τον Ιούλιο στα προκριματικά του Conference League με τον ΠΑΟΚ και πλέον είναι δανεικός στο Βόλο. Σε απόλυτα νούμερα, τις περισσότερες συμμετοχές έχουν οι δυο άσοι του Παναθηναϊκοί, Βολάκης και Κυριόπουλος καθώς έχουν παίξει και στα τρία ματς της Super League Κ19, αλλά και εναντίον της Σλάβια Σόφιας στο Youth League. Τέσσερις έχουν και οι «Ιταλοί» Δημήτρης Κεραμίτσης και Νίκος Μπότης με τις ομάδες Νέων (Primavera) της Ρόμα και της Ίντερ αντίστοιχα. Ο τρίτος που αγωνίζεται σε ιταλική ομάδα, ο Χρήστος Αλεξίου, δεν έχει πάρει ακόμα παιχνίδια με την ομάδα Νέων της Ίντερ. Είναι ένας από τους πέντε ποδοσφαιριστές γεννηθέντες το 2005, στην πιο νεανική ομάδα του τουρνουά αφού η Ελβετία δεν έχει κανέναν (είναι όλοι του 2004) και η Τσεχία μόνο δύο.
Τουλάχιστον είναι αισιόδοξο ότι 15 από τους 20 ποδοσφαιριστές της αποστολής, ήταν μαζί τον περασμένο Ιούνιο στο Οράν της Αλγερίας ως μέλη της Μεσογειακής ομάδας. Άρα το γκρουπ είναι αρκετά δεμένο και δουλεμένο και ίσως αυτό αντισταθμίσει το μειονέκτημα των λίγων αγώνων, σε σχέση με τους αντιπάλους μας.

Η Ελβετία


Οι περισσότεροι Ελβετοί αγωνίζονται στο πρωτάθλημα της Promotion League όπου μετέχουν οι Β΄ ομάδες των συλλόγων (Βασιλεία, Γιουνγκ Μπόις, Σεντ Γκάλεν, Ζυρίχη). Πρόκεται για την Γ΄ κατηγορία, με τη διαφορά ωστόσο ότι στην Ελβετία οι δύο πρώτες, Super League και Challenge League, έχουν από μόλις δέκα ομάδες. Οι διεθνείς έχουν παίξει σε όλες ή τις περισσότερες από τις 7 αγωνιστικές του πρωταθλήματος, ενώ επίσης στην ομάδα υπάρχουν ο Λίαμ Τσίπερφιλντ γιος του Αυστραλού Σκοτ Τσίπερφιλντ με ενδέκα χρόνια καριέρα στην Βασιλεία (2001-2012), ο Φεντερίκο Κρεσέντι της Σάλτσμπουργκ και ο Εσέι Γκεμπρεγεσούς της Μαρσέιγ που αγωνίζονται στο Youth League με τις ομάδες τους. Ο Τσίπερφιλντ είναι ένας από τους ακριβότερους Ελβετούς κάτω των 19 ετών με την αξία του να υπολογίζεται στις 750.000 ευρώ, ενώ θα απουσιάσει λόγω τραυματισμού ο ακριβότερος, ο Αλέσιο Μπέσιο της Σεντ Γκάλεν (1.500.000). Από ελληνικής πλευράς το ακριβότερο project σύμφωνα με την αξιολόγηση του transfermarkt είναι ο Κούτσιας με 1.000.000 και δεν υπάρχει άλλο μέλος της ομάδας που να ξεπερνά τις 50.000

Η Τσεχία


Παρακάμπτουμε την Ανδόρα η οποία έχει... χρόνια να σκοράρει σε επίσημο ματς Κ19 και μεταφερόμαστε στην μακράν πιο ισχυρή ομάδα του 1ου προκριματικού ομίλου. Οι Τσέχοι με κορμό τη Σλάβια Πράγας θεωρούνται εξαιρετική φουρνιά και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές της αναμένεται να πρωταγωνιστήσουν στο διεθνές στερέωμα. Ήδη ο αριστερός winger Ντάνιελ Σάμεκ πραγματοποίησε το καλοκαίρι μεταγραφή 2.000.000 ευρώ από τη Σλάβια στη Λέτσε, ενώ στην εθνική αγωνίζονται άλλοι επτά παίκτες του συλλόγου της Πράγας: ο τερματοφύλακας Ντβόρακ, ο στοπερ Κριτσφαλούσι, ο αριστερός μπακ Λάμπικ, οι χαφ Ζάχοβαλ (2005) και Πούντιλ (2005), το «δεκάρι» Μπέραν και ο σέντερ φορ Σμίγκα. Όλοι τους μετέχουν στο πρωτάθλημα Β΄ κατηγορίας της Τσεχίας (Narodni Liga) όπου έχουν ήδη διεξαχθεί 8 αγωνιστικές, καθώς και στο Youth League.
Αρχηγός της ομάδας είναι ο Λούκας Άμπρος της Βόλφσμπουργκ (προερχόμενος... όπως φαντάζεστε, από τη Σλάβια), ενώ βασικός με την πρώτη ομάδα της Μλάντα Μπόλεσλαβ είναι ο Λούκας Μάσεκ. Προπονητής είναι ο Ράντεκ Μπέιμπλ, διεθνής σέντερ μπακ με μεγάλη καριέρα στην Ατλέτικο Μαδρίτης στα τέλη του προηγούμενου αιώνα, αλλά και πάνω από 300 ματς με τη Σλάβια!

Άρα γίνεται κατανοητό ότι το ματς-κλειδί για πρόκριση της εθνικής στην Elite Round (περνάνε οι δύο πρώτοι από κάθε όμιλο) είναι το αυριανό. Είναι απαραίτητη η νίκη επί της Ελβετίας στον αγώνα που θα γίνεις στο υπερσύγχρονο προπονητικό κέντρο του Colovray, ακριβώς δίπλα στα γραφεία της UEFA στη Νιόν. Για να μη χρειαστεί να τα παίξουμε «όλα για όλα» εναντίον των ισχυρών Τσέχων...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα