Γκέζος στο Gazzetta: «Στην Αυστρία είναι όλα πολύ οργανωμένα»

Γιώργος Ντυμένος
Γκέζος στο Gazzetta: «Στην Αυστρία είναι όλα πολύ οργανωμένα»

bet365

Ο Μάκης Γκέζος θα συμπληρώσει σε λίγο τέσσερα χρόνια στην Αυστρία με τη φανέλα της Αούστρια Κλάνγκενφουρτ και ο εκ των αρχηγών της μίλησε στο Gazzetta για την παρουσία του στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης αλλά και την αγωνιστική του μετατόπιση στον άξονα.

Η καταγωγή του Κοσμά Γκέζου είναι από την Αθήνα, όμως είναι πολύ πιθανό σύντομα να αναγορευτεί σε πολίτη της Αυστρίας. Βλέπετε ο Μάκης, όπως του αρέσει να τον αποκαλούν, είναι ακόμη ένας Ελληνας ποδοσφαιριστής που αφήνει το στίγμα του στο εξωτερικό και σε μερικούς μήνες θα συμπληρώσει τέσσερα χρόνια στη χώρα της Κεντρικής Ευρώπης, όπου από τον χειμώνα του 2019 φορά τη φανέλα της Αούστρια Κλάνγκενφουρτ.

Με την πολύ σημαντική λεπτομέρεια πως εκεί πήγε ως στόπερ σε μία ομάδα της δεύτερης κατηγορίας, αλλά πλέον είναι ανασταλτικός μέσος και εκ των αρχηγών ενός club που εδραιώθηκε πλέον στα ποδοσφαιρικά «σαλόνια». Μάλιστα πρόσφατα και με την... ιδιότητα του «κόφτη» σκόραρε δις στη νίκη επί της Αούστρια Λουστενάου, αποτέλεσμα που την «εκτόξευσε» στην 4η θέση της βαθμολογίας και ο «Γκρίχε», έτσι τον αποκαλούν, συγκαταλέγεται στους μεγάλους της πρωταγωνιστές.

Ο 29χρονος μίλησε στο Gazzetta για την εκεί ζωή, τον σύλλογο, και την πόλη, ενώ γυρίζει τον χρόνο πίσω στα πρώτα του ποδοσφαιρικά βήματα αλλά και τη Σουηδία όπου επί μία τριετία έπαιζε στην Ακρόπολις.

-Να ξεκινήσουμε από μία εύλογη απορία. Πώς προέκυψε και παίζεις πλέον ανασταλτικός μέσος;
«Κοίτα, στην ομάδα έχουμε πολλούς καλούς κεντρικούς αμυντικούς. Επειδή ο Τουγκάι Κεσιμιμπάσι επέστρεψε το καλοκαίρι στην Τουρκία (σ.σ. πήγε στην Κασίμπασα), ανέβηκα εγώ στη μεσαία γραμμή. Ετσι έγινε. Προσωπικά θέλω να παίζω και να βοηθάω όπως μπορώ, ανεξαρτήτως θέσης, και πλέον παίζω στα χαφ».

-Δηλαδή όλα έγιναν την τρέχουσα σεζόν;
«Στο πρώτο μας ματς. Ημουν στον πάγκο και πάω να μπω αλλαγή και τότε μου κάνει ο κόουτς. 'Πας στα χαφ'. Τόσο απλά (σ.σ. γέλια)».

-Πώς είναι ένας αμυντικός να βάζει δύο γκολ σε ένα παιχνίδι; Μόνο συνηθισμένο δεν είναι.
«Σαν ομάδα ανεβάζουμε πολλούς παίκτες στις στατικές φάσεις, ενώ και στο παρελθόν έχω πετύχει αρκετά γκολ (σ.σ. 13 στην καριέρα του στην Αυστρία). Είμαστε καλοί στα στημένα και με πολλούς ικανούς ποδοσφαιριστές. Εχουμε δουλέψει πολύ. Τώρα αν με ρωτάς για το συναίσθημα, ε είναι μαγικό, εκπληκτικό. Πολλά μαζί. Κερδίσαμε και 2-1 μάλιστα».

-Από όσα λες, φαίνεται να σου αρέσει που άλλαξες θέση.
«Είναι αυτό που σου είπα. Μου αρέσει να παίζω και να βοηθάω την ομάδα. Η θέση δεν έχει σημασία. Και στην Ελλάδα αρκετές φορές βρέθηκα στα χαφ».

«Οταν ήρθα στην ομάδα βρίσκονταν σε δεινή θέση»

-Σε λίγο καιρό θα συμπληρώσεις τέσσερα χρόνια στην Αυστρία και την Αούστρια. Πώς προέκυψε;
«Ηταν λίγο μετά από όταν έφυγα από τη Σουηδία και την Ακρόπολις. Τέλη Ιανουαρίου του 2019 και ο εκπρόσωπός μου μου είπε πως τους άρεσα, με είχαν δει σε DVD και ήθελαν να με δουν σε μερικές προπονήσεις. Ετσι ήρθα και ύστερα από λίγο υπέγραψα. Δεν το σκέφτηκα και πολύ. Οταν ήρθα στην ομάδα βρίσκονταν στη δεύτερη κατηγορία και σε δεινή θέση οικονομικά. Συνέπεσε όμως η μετακίνησή μου σε αυτή με την αλλαγή ιδιοκτησίας που υπήρξε και από τότε έχουμε συνεχώς ανοδική πορεία».


-Είσαι και αρχηγός, παρότι προέρχεσαι από άλλη χώρα.
«Το περιβραχιόνιο ήταν μάλλον συνδυασμός πολλών. Η εδώ παρουσία μου φαίνεται πως τους άφησε όλους ικανοποιημένους. Είναι ωραίο να το φοράς και αποτελεί τιμή».

«Βρεθήκαμε από... σπόντα στα μπαράζ ανόδου, είχα κλείσει εισιτήρια για διακοπές»!

-Από τη δεινή θέση λοιπόν στον Ιούνιο του 2021, τότε που η ομάδα ανέβηκε στην πρώτη κατηγορία.
«Τα όσα συνέβησαν τότε ήταν λίγο... σουρεάλ (σ.σ. γέλια). Ολα. Στο μπαράζ μπήκαμε από... σπόντα. Δεν το περιμέναμε. Εμείς παίζαμε με τη δεύτερη ομάδα της Ραπίντ και για να πηγαίναμε στα μπαράζ ανόδου θα έπρεπε τόσο να κερδίσουμε όσο και να χάσει η Βάκερ που θα υποδέχονταν μία αδιάφορη βαθμολογικά ομάδα. Τελικά συνέβησαν και τα δύο. Η άλλη ομάδα ήταν με το 1,5 πόδι στα μπαράζ και ξαφνικά βρεθήκαμε εμείς. Να σου δώσω να καταλάβεις εγώ είχα κλείσει εισιτήρια να φύγω την επομένη για διακοπές και ακόμα με κοροϊδεύουν οι φίλοι μου (σ.σ. γέλια). Ετσι πήγαμε χωρίς άγχος, στο πρώτο ματς επικρατήσαμε 4-0 (σ.σ. της Σεντ Πόλτεν), ενώ κερδίσαμε και στη ρεβάνς (σ.σ. 1-0)».

-Πώς το έζησες;
«Ημασταν ενώ μέσω των περιορισμών για τον Covid και όλα τα μαγαζιά ήταν κλειστά. Ετσι πήγαμε σε ένα χώρο που υπάρχει στο πανεπιστήμιο της πόλης που άνοιξε ειδικά για εμάς. Εκεί τρώγαμε συχνά όλοι μαζί ως ομάδα και εκεί το γιορτάσαμε. Ωραία ήταν γιατί ήμασταν μόνο εμείς και το ευχαριστηθήκαμε».

-Η πόλη, το Κλάγκενφουρτ, πώς είναι;
«Δεν είναι ούτε μεγάλη, αλλά ούτε και μικρή. Περίπου 100.000 κατοίκων, 120.000 μαζί με την ευρύτερη περιοχή. Είναι πάντως εκ των μεγαλυτέρων της Αυστρίας. Πρόκειται για μία κλασική πόλη της Κεντρικής Ευρώπης. Πολύ όμορφη. Με ωραία κλασσικά κτίρια, ενώ υπάρχει και η λίμνη που θεωρείται από τα ωραιότερα τοπία της χώρας και έτσι το καλοκαίρι αυξάνεται πολύ ο κόσμος λόγω του τουρισμού».

-Από τη ζωή στην Αυστρία, τι σου έχει έχει προκαλέσει μεγαλύτερη εντύπωση;
«Σε μεγάλο βαθμό είχα εγκλιματιστεί από τη Σουηδία, σε ένα στυλ ζωής όπως αυτό στην Αυστρία. Αν είναι κάτι που μου κάνει εντύπωση αφορά τα ωράρια π.χ. του πότε τρώει ο πολύς ο κόσμος ή κοιμάται. Ναι, αυτό θα έλεγα».

-Περισσότερο τι σου αρέσει;
«Οι Αυστριακοί είναι ωραίος λαός, θα έλεγα πως σαν γενική εικόνα βρίσκονται κάπου ενδιάμεσα με τους Σουηδούς και εμάς. Στην ομάδα έχουμε εκπληκτικούς χαρακτήρες και αυτό είναι πολύ καλό. Και το σνίτσελ μου αρέσει σίγουρα (σ.σ. γέλια). Εδώ όταν αξίζεις και μπορείς να προσφέρεις θα σε βοηθήσουν».

-Ελεύθερος χρόνος;
«Μετά την προπόνηση πάμε για έναν καφέ ή για φαγητό με τους συμπαίκτες μου,. Υστερα γυρνάω σπίτι και περνάω πολύ ώρα μιλώντας με φίλους. Θέλω να κρατάω επαφή μαζί τους. Να μαθαίνω τα νέα τους. Α, για να... παινέψουμε και το σπίτι μας, εγώ έβαλα στην... πρίζα τα παιδιά από την ομάδα ώστε να πηγαίνουμε για καφέ (σ.σ. γέλια). Μου αρέσει να περνάω χρόνο με φίλους, παίζω play station στο σπίτι, call of duty και manager. Αυτά, όχι κάτι ιδιαίτερο».

-Με τη γλώσσα, έχεις μάθει γερμανικά;
«Να σου πω την αλήθεια δεν το έχω προσπαθήσει. Πάντως μπορώ και συνεννοούμαι, δεν έχω τέτοια πρόβλημα».

-Πώς σε φωνάζουν;
«Γκρίχε, δηλαδή 'Ελληνα'»

«Στην Αυστρία ακολουθούν στο ποδόσφαιρο τα βήματα της Γερμανίας»

-Από όσα μας μεταφέρεις δείχνεις απόλυτα ικανοποιημένος από την εκεί παρουσία σου;
«Ναι ναι, είμαι μια χαρά. Το ιδανικό θα ήταν να βρίσκονταν και η κοπέλα μου μαζί και να μην να είμαι μόνος. Μένει στην Στοκχόλμη, καθώς γνωριστήκαμε όταν έπαιζα στη Σουηδία».

-Ποιες είναι οι διαφορές που εντοπίζεις σε αγωνιστικό επίπεδο μεταξύ του αυστριακού και του ελληνικού ποδοσφαίρου;
«Το τέμπο έχει μεγάλη διαφορά. Ναι. Και ο φόρτος εργασίας στην προπόνηση. Εδώ κάνουμε πολύ προπόνηση».

-Σε οργάνωση;
«Υπάρχει τρομερά καλό επίπεδο. Είναι όλα οργανωμένα αφού ακολουθούν τα βήματα της Γερμανίας, μιμούνται, αν μπορώ να χρησιμοποιήσω αυτή την έκφραση, την εκεί Μπουντεσλίγκα. Σίγουρα το αυστριακό πρωτάθλημα είναι λίγα σκαλιά κάτω από το γερμανικό, αλλά σε θέματα οργάνωσης βρίσκεται ψηλά».

«Στη Στοκχόλμη έπαθα... πολιτισμικό σοκ»

-Στη Σουηδία πώς ήταν σαν εμπειρία;
«Εκεί να σου πω την αλήθεια έπαθα... πολιτισμικό σοκ. Σε όλα. Ποδοσφαιρικά και σαν ζωή. Από που να αρχίσω. Εμενα στη Στοκχόλμη, πανέμορφη πόλη. Υπέροχη, με τα κλασικά της κτίρια. Από το κλίμα. Τα.. είχα δει... όλα στην χώρα. Εξαιρετική οργάνωση. Οσα χρόνια έμεινα εκεί (σ.σ. τρία, από το 2016 ως το 2019) μόνο μία φορά τους είδα απροετοίμαστους, όταν ένα απόγευμα χιόνισε πολύ και μετά είπαν πως ήταν η εντονότερη χιονόπτωση των 100 και πλέον ετών. Τότε έμειναν αυτοκίνητα στο δρόμο, εγκατέλειπαν λεωφορεία και υπήρξαν τέτοια περιστατικά. Αλλά ήταν πολύ ακραίο το φαινόμενο».

-Εχεις σκεφτεί να γυρίσεις πίσω; Είσαι ήδη σχεδόν επτά χρόνια στο εξωτερικό;
«Οχι δεν το σκέφτομαι. Εχω πει στον εαυτό μου πως όσο μπορώ να αγωνίζομαι έξω θα το κάνω. Αυτή είναι η προτεραιότητά μου. Πάντως δεν είμαι και... τόσο άνθρωπος των πλάνων».

«Ο Πανιώνιος ήταν ένα μεγάλο 'σχολείο'»

-Θέλω να γυρίσεις τον χρόνο πίσω. Γιατί έγινες ποδοσφαιριστής;
«Εκεί με... φύτεψαν (σ.σ. γέλια). Ολα τα παιδιά, κυρίως τα αγόρια, από όταν αρχίζουν να περπατάνε κλωτσούν και μία μπάλα. Ετσι άρχισα και εγώ».

-Ησουν μέλος της πολύ καλής «φουρνιάς» του Πανιωνίου.
«Εκεί με πήγε ο Εβανς Παυλόπουλος. Εζησα την αρχή των καλών σεζόν που έκανε η ομάδα. Ημουν άτυχος και τυχερός μαζί, γιατί όλοι τους ήταν πολύ καλοί παίκτες. Δες που βρίσκονται τώρα οι περισσότεροι, παίζουν στην Εθνική μας. Για μένα ο Πανιώνιος ήταν ένα πολύ μεγάλο 'σχολείο'».

-Παραπάνω είπε πως «στην Αυστρία όταν αξίζεις και μπορείς να προσφέρεις θα σε βοηθήσουν». Ακούστηκες πικραμένος.
«Δεν μου αρέσει να το παίζω 'θύμα', Σε καμία περίπτωση και δεν είναι του εαυτού μου. Ομως στον Πανιώνιο θα μπορούσα να παίξω περισσότερο. Ετσι νιώθω. Ισως αν υπήρχε λίγο μεγαλύτερη πίστη προς εμένα».

«Μου άρεσε πολύ ο Ρικέλμε, έπαιρνα τη Βιγιαρεάλ στο play station, έπαιζα με εκείνον, πάταγα τριγωνάκι στον Φορλάν... και γκολ».

-Είχες κάποιο πρότυπο;
«Μου άρεσε πολύ ο Ρικέλμε. Πάντα. Θυμάμαι όταν έπαιζα play station έπαιρνα τη Βιγιαρεάλ, έπαιζα με εκείνον, πάταγα τριγωνάκι στον Φορλάν και... γκολ (σ.σ. γέλια)».

-Και ο αδερφός σου είναι ποδοσφαιριστής, ήσασταν μαζί και στην Αούστρια.
«Ναι, για μία χρονιά ήταν μαζί μου εδώ, το 2019/20. Θυμάμαι το είχα πει μεταξύ σοβαρού και αστείου στον τότε προπονητή που είχαμε, το λέγαμε, το λέγαμε και τελικά ήρθε για δοκιμή και έμεινε. Τώρα είναι στον Ιάλυσο Ρόδου. Μέναμε και μαζί, είναι πάντα καλό να έχεις κοντά κάποιον δικό σου άνθρωπο».

-Ο πιο δύσκολος αντίπαλος που έχεις αντιμετωπίσει;
«Ο Μπέντζαμιν Σέσκου, ο νεαρός Σλοβένος της Σάλτσμπουργκ που έχει ήδη συμφωνήσει να πάει του χρόνου στη Λειψία (σ.σ. η μεταγραφή του έχει ανακοινωθεί, έναντι 25 εκατομμυρίων ευρώ). Πολύ καλός επιθετικός».

-Θα άλλαζες κάτι στην καριέρα σου;
«Αυτό που νομίζω ότι θα άλλαζα ήταν το κομμάτι της δουλείας με τον εαυτό μου. Ναι. Μάλλον αυτό».

-Παρακολουθείς τα εδώ ποδοσφαιρικά δρώμενα; Τη δεύτερη κατηγορία που έχεις περάσει για παράδειγμα.
«Ναι τα βλέπω. Βασικά τι να δω στη Super League 2, αφού δεν έχει ξεκινήσει ακόμα. Τι άλλο να πούμε; Εγώ παλαιότερα σε μία χρονιά δεν πήρα ευρώ, κέρδισα προσφυγή και... τίποτα. Και τότε που έπαιζα εγώ στη δεύτερη κατηγορία η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ότι σήμερα».

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα