Nα συγχαίρουμε τους νικητές και να τιμούμε εκείνους που χάθηκαν
Ο Δημήτρης Πετρούνιας συμμετέχει στο #giatonAlexandro, την καμπάνια του Gazzetta για την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση γύρω από τον καρκίνο, τιμώντας με αυτόν τον τρόπο τη μνήμη του Αλέξανδρου Νικολαΐδη.
Καρκίνος. Λέξη που σε ακινητοποιεί στο άκουσμά της προκαλώντας αρχικά μια παγωμένη ατμόσφαιρα. Η Μαρτίνα Ναβρατίλοβα, η Τσέχα πρωταθλήτρια του τένις των δεκαοχτώ Grand Slam και των πενήντα εννέα τίτλων όταν ο γιατρός της ανακοίνωσε ότι έχει όγκο στο στήθος ανέφερε έκπληκτη «Κάνω μια αθλητική ζωή, είμαι ένας υγιής άνθρωπος σε όλη μου τη ζωή και ξαφνικά έχω καρκίνο. Με δουλεύεις;» χαρακτηρίζοντας μετέπειτα τη μέρα της διάγνωσης ως «My personal 9/11» και τον καρκίνο ως τον «σκληρότερο αντίπαλο που υπάρχει».
Παρ’ όλα αυτά η υπεραθλήτρια των δεκαοχτώ Grand Slam και των πενήντα εννέα τίτλων προχώρησε άμεσα σε χειρουργείο και τον Μάιο του 2010 ξεκίνησε χημειοθεραπείες. Λίγες μέρες αργότερα κατέβηκε να παίξει τένις στο French Open.
Κάπως έτσι είναι ο καρκίνος, έρχεται απροειδοποίητα και δεν κάνει διακρίσεις. Είναι σαν εκείνο τον απρόσκλητο επισκέπτη που έρχεται απροειδοποίητα,σου χτυπάει την πόρτα κι αφού αναγκαστικά του ανοίξεις στρογγυλοκάθεται στον καναπέ σου κι εσύ από μέσα σου θέλεις επίμονα να φύγει. Δεν πρέπει να συμβιβαστείς όμως με το να κάτσει αναπαυτικά αλλά με κάθε τρόπο να αγωνιστείς για να του δείξεις την πόρτα της εξόδου.
Η αναμέτρηση δεν είναι εύκολη και δεν θα θυμίζει σε τίποτα ένα αγώνα ταχύτητας. Είναι ένας μαραθώνιος με αρκετά εμπόδια που με τη δύναμη της ψυχής σου θα αγωνιστείς για να νικήσεις. Αν είσαι αθλητής ξέρεις καλά από μεγαλειώδεις νίκες και οδυνηρές ήττες όμως το σημαντικότερο είναι πως ξέρεις καλά να μάχεσαι μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο. Εκεί που σε έχουν χαμένο κι είναι έτοιμα τα φώτα του γηπέδου να κλείσουν να κάνεις την ανατροπή και να κατακτάς τη σημαντικότερη σου νίκη. Να μάχεσαι,να παλεύεις,να μην εγκαταλείπεις. Αυτό κάνει ένας πρωταθλητής σε κάθε αγώνα που δίνει.
Ο αγώνας, όμως, μην γελαστείς και πιστέψεις πως είναι ατομικός. Χρειάζεται εμψύχωση απ’ το κοινό. Σημαντική λεπτομέρεια που κάνει τη διαφορά στη ψυχολογία εκείνου που τον βλέπεις να φτάνει στο τέρμα νικητής. Και σε όλα αυτά προσθέστε το χαμόγελο γιατί, ναι, η καλή ψυχολογία μπορεί να νικήσει τον καρκίνο!
Χωρίς να μπορεί να ερμηνευτεί πλήρως επιστημονικά, έχουμε συναντήσει πολλές περιπτώσεις που είχαμε αναστροφή της κακής πορείας της υγείας του ασθενούς λόγω της καλής διάθεσής του, επιτρέποντας μας να αναφέρουμε σθεναρά πως ο θάνατος μπροστά στη δύναμη που κρύβει το χαμόγελό αισθάνεται ανίσχυρος και μικρός.
Όπως σε κάθε μεγάλο αγώνα με ένα δυνατό αντίπαλο είναι σημαντικό να συγχαίρουμε τους νικητές και να τιμούμε ουσιαστικά και σιωπηλά εκείνους που χάθηκαν.