Βέλγιο, η μεγαλύτερη απογοήτευση της στιγμής στο Μουντιάλ

Βασίλης Σαμπράκος Βασίλης Σαμπράκος
Βέλγιο, η μεγαλύτερη απογοήτευση της στιγμής στο Μουντιάλ

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος συγκρίνει μέσα από το Wyscout τα στοιχεία απόδοσης του Βελγίου, της 2ης ομάδας του FIFA ranking, με αυτά των υπολοιπων ομάδων και γράφει για το μεγάλο πρόβλημα της αγωνιστικής νοοτροπίας μιας ομάδας που δεν πιστεύει στον εαυτό της.

Μετά από 2 αγώνες, δεν είναι δύσκολο να βρεις την μεγαλύτερη απογοήτευση της στιγμής σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο - προσοχή, αναφέρομαι στις ομάδες και τα όσα συμβαίνουν στο τερέν και όχι στην απογοήτευση της διεξαγωγής του Μουντιάλ σε μια χώρα με το καθεστώς και την πραγματικότητα του Κατάρ. Η αγωνιστική εικόνα του Βελγίου, της 2ης ομάδας στον κόσμο σύμφωνα με το FIFA Ranking είναι η πιο δυσάρεστη αγωνιστική έκπληξη του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Προφανώς κανείς πρέπει να παινέψει το Μαρόκο για την περήφανη νίκη του, αλλά αν κοιτάζεις το κυριακάτικο ματς από αυτή την σκοπιά, δηλαδή κοιτάζεις την “αντίδραση” του Βελγίου μετά από την απογοητευτική εμφάνιση απέναντι στον Καναδά - κι ας νίκησε - φτάνεις στο συμπέρασμα ότι ακόμη και αν θέλουν οι Βέλγοι δεν μπορούν να παίξουν καλύτερα.

Στην φάση άμυνας, οι Βέλγοι είναι τόσο προβληματικοί όσο δείχνει η επίδοσή τους - είναι 2η στη λίστα των expected goals against πίσω από την Κόστα Ρίκα, σύμφωνα με το Wyscout. Με άλλα λόγια, σε κάθε σουτ που κάνει ο αντίπαλος έχει 15% πιθανότητες να σκοράρει, όταν ο μέσος όρος στο τουρνουά είναι 10%. Το Βέλγιο είναι ψηλά, δηλαδή στην 2η θέση πίσω από την Αυστραλία, στην λίστα των ομάδων που έχουν δεχθεί τα περισσότερα σουτ (31), κυρίως λόγω του πάρτι που έστησε στην άμυνά του ο Καναδάς στην πρώτη αγωνιστική. Είναι στην 18η θέση με μέτρο το πλήθος των αμυντικών μονομαχιών, στην 21η θέση με κριτήριο την αποτελεσματικότητα στις αμυντικές μονομαχίες, στην 22η θέση με μέτρο τα κοψίματα, στην 15η θέση με μέτρο την ένταση στις διεκδικήσεις της μπάλας. Θυμηθείτε, συζητάμε για την 2η ομάδα στο παγκόσμιο ranking.

Στην φάση επίθεσης, είναι 13η στα σουτ, 14η στα σουτ στον στόχο, και αυτό συμβαίνει σε μια ομάδα που είναι 3η στη λίστα των ομάδων με τις περισσότερες επαφές με την μπάλα στην περιοχή του πέναλτι. Βρίσκεται στην 20η θέση της λίστας με το πλήθος των “1V1” ενεργειών, και στην 28η με μέτρο την επιτυχία στις ντίμπλες.

Από όποια γωνία και αν κοιτάξεις την απόδοσή της, διαπιστώνεις ότι το Βέλγιο πήγε απροετοίμαστο στο τουρνουά. Και ναι, αυτή η συζήτηση δεν αφορά μόνο την ομάδα του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ - άλλωστε αποτελεί το trend του προβληματισμού που αναπτύσσει η τεχνική επιτροπή της FIFA σχετικά με την επίδραση που έχει στην απόδοση των ομάδων το γεγονός ότι πήγαν για πρώτη φορά σε Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς προετοιμασία. Στην περίπτωση του Βελγίου όμως “φωνάζει” και το πρόβλημα της αγωνιστικής νοοτροπίας. Μια ομάδα που “σερνόταν” στο πρώτο παιχνίδι δεν κατάφερε να αφυπνιστεί και εμφανίστηκε στο δεύτερο παιχνίδι με τη νοοτροπία μιας συνηθισμένης ομάδας και όχι κάποιας που ζητά από τον εαυτό της να πετύχει κάτι σημαντικό σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο.

 

Ο Ισπανός προπονητής στάθηκε στην νοοτροπία, κατά την ανάλυση της εμφάνισης απέναντι στο Μαρόκο, και την ανέδειξε ως το βασικό στοιχείο στο οποίο υστέρησε η ομάδα του. Ένιωσε, είπε, ότι η ομάδα του έπαιζε με τον φόβο της ήττας και όχι το θάρρος και τον εγωισμό για τη νίκη. Και όταν προχώρησε σε λίγο μεγαλύτερο βάθος την ανάλυσή του, μίλησε για κακές αποφάσεις κατά την ολοκλήρωση των επιθέσεων και για το έλλειμα απόδοσης στο κομμάτι της τεχνικής - για να αποδώσει εκεί το γεγονός ότι οι παίκτες του πήραν λάθος απόφαση ή εκτέλεσαν με λάθος τρόπο μια απόφαση για τελική πάσα ή πάσα κλειδί.

Αυτή η παραδοχή του Ρομπέρτο Μαρτίνεθ, σε συνέχεια των όσων είχαμε ακούσει από τον Κέβιν Ντε Μπρόινε, είναι η κύρια εξήγηση για αυτό που βλέπουμε από το Βέλγιο, το οποίο είναι απογοητευτικό. Είναι μια ομάδα που αποτελείται από ποδοσφαιριστές που δεν πίστευαν ότι μπορούν να κάνουν πολλά σε αυτό το Μουντιάλ και από έναν προπονητή που απέτυχε μέχρι εδώ να δημιουργήσει παράγοντες παρακίνησης στους παίκτες του, να τους εμπνεύσει με το σχέδιό του και να αναζωογονήσει αυτούς που νιώθουν ότι δεν μπορούν όλοι μαζί να πετύχουν καλά πράγματα στο Κατάρ.

Το Βέλγιο δεν έχει ακόμη αποκλειστεί. Το περιμένει όμως ένας τελικός με την Κροατία, μια ομάδα για της οποίας την ενέργεια και την σημερινή αγωνιστική κατάσταση αμφιβάλλαμε επίσης, μέχρι να έρθει το δεύτερο δείγμα της - στο ματς με τον Καναδά, για να μας δείξει ότι ο δικός τους εγωισμός είναι ακόμη εκεί κι ας έχουν μεγαλώσει, κι ας είναι περίπου συνομήλικοι με τους Βέλγους. Άρα τώρα, για να σώσει την παρτίδα, το Βέλγιο πρέπει να επιτύχει μια υπέρβαση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.