Μάρτσιν Ολέκσι, ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ακρωτηριασμό που προτάθηκε για βραβείο FIFA

Μαριλένα Καλόπλαστου
Μάρτσιν Ολέκσι, ο πρώτος ποδοσφαιριστής με ακρωτηριασμό που προτάθηκε για βραβείο FIFA

bet365

Το όνομά του χάθηκε στη λάμψη εκείνων του Ριτσάρλισον και του Ντιμίτρι Παγιέ όμως ο Μάρτσιν Ολέκσι και το ανάποδο ψαλίδι του έγραψαν Ιστορία!

Η FIFA έκανε γνωστή την τελική τριάδα υποψηφίων για το βραβείο Puskas, το βραβείο του καλύτερο τέρματος της χρονιάς που μας πέρασε. Στην τριάδα, ανάμεσα στο φαντασμαγορικό γκολ του αρχηγού της Μαρσέιγ, Ντιμίτρι Παγιέ, στον προημιτελικό του Conference League και του πιο πρόσφατου στη μνήμη μας βολ πλανέ του Ριτσάρλισον στο Μουντιάλ του Κατάρ, είναι και το μικρό «θαύμα» του Μάρτσιν Ολέκσι στην Πολωνική Λίγκα Ακρωτηριασμένων. Ο Πολωνός άσος (με το ανάποδο ψαλίδι του) έγραψαν ιστορία. Για πρώτη φορά ακρωτηριασμένο ποδοσφαιριστής βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων με τα καλύτερα γκολ που μπήκαν στα γήπεδα της γης, διεδικώντας το βραβείο της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας.

Ο ίδιος δεν έβλεπε το όνομα στο Top3. Βλέπετε στη δική του λίστα αγαπημένων, πρώτο είναι το τέρμα του Παγιέ, μετά αυτό του Κιλιάν Μπαπέ και ύστερα του Φρανσίσκο Γκονζάλες Μετίλι. Τελικώς το τέρμα του Γάλλου αστέρα της Παρί αν και μπήκε στην αρχική λίστα των 11 παικτών δεν είναι ανάμεσα στους τρεις φιναλίστ για το βραβείο Puskas. Αντ' αυτού, ο Ολέκσι θα αναμετρηθεί με τους Παγιέ και Ριτσάρλισον για να διεκδικήσει το βραβείο στο γκαλά «The Best FIFA Awards» στις 27 Φεβρουαρίου.

Περιγράφοντας το γκολ του αρχηγού της Μαρσέιγ στο «ESPN» κάνει λόγο για γκολ υψηλής τεχνική κατάρτησης και ακρίβειας. Πάλι δεν αναφέρεται στο δικό του, παρότι το ανάποδο ψαλίδι του στο παιχνίδι της Warta Poznan εναντίον της Stal Rzeszow, τον Νοέμβριο, είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Μάλιστα το πέτυχε στηριζόμενος στη μια από τις πατερίτσες του, με την πλάτη προς το τέρμα και περιστρεφόμενος στον αέρα!

«Όταν είδα την μπάλα στα δίχτυα ένιωσα σαν μαγεία», είναι τα λόγια του για το δικό του τέρμα. «Κατά τη διάρκεια της προπόνησης, δεν προσπαθούμε συχνά να κάνουμε τέτοιου είδους σουτ. Αλλά όταν άρχισα να παίζω ποδόσφαιρο με ακρωτηριασμό, πάντα ήθελα να κάνω κάτι ξεχωριστό», ανέφερε.

Το τέρμα του «ταξίδεψε» σε όλο τον κόσμο που έμαθε -αν δεν γνώριζε ήδη- το ποδόσφαιρο ακρωτηριασμένων, το παιχνίδι επτά εναντίον επτά, στο οποίο οι αγωνιζόμενοι έχουν διαφορά στα άκρα και οι παίκτες παίζουν χρησιμοποιώντας πατερίτσες. Και το έμαθε ως ένα άθλημα ικανό να προσφέρει στιγμές απίστευτης δεξιοτεχνίας.

Ο Ολέκσι ζει σε μια μικρή πόλη ανάμεσα στην Κρακοβία και την Πόζναν. Στην καριέρα του στα γήπεδα, πριν χάσει το αριστερό του πόδι από το γόνατο και κάτω, έπαιξε ως τερματοφύλακας. Τα πρωϊνά εργαζόταν ως οικοδόμος και περνούσε πολλά από τα απογεύματά του παίζοντας κάτω από τα δοκάρια ομάδων της τέταρτης κατηγορίας της Πολωνίας. Αλλά όλα άλλαξαν μια ημέρα του 2010 η οποία έμοιαζε πολύ συνηθισμένη. Ένα απλό Σάββατο στη δουλειά.

Ενώ περίμενε ένα μηχάνημα να καλύψει μια τρύπα στο δρόμο, άκουσε έναν δυνατό θόρυβο και, πριν το καταλάβει, βρέθηκε ξαπλωμένος στο έδαφος. Κοίταξε γύρω του και είδε ένα αυτοκίνητο που είχε τρακάρει και τον θείο του να τρέχει κατά πάνω του. Έστρεψε το βλέμα του κάτω και είδε τα πόδια του. Κατά κάποιον τρόπο όπως έχει εξομοληγθεί κατάλαβε μονομιάς τι είχε συμβεί. Το μόνο πράγμα που είχε στο μυαλό μου ήταν ότι έπρεπε να μείνει ζωντανός.

«Σκεφτόμουν μόνο αυτό. Είχα ακόμα τις αισθήσεις μου όταν ήρθε το ασθενοφόρο. Έχασα τις αισθήσεις μου στο δρόμο προς το νοσοκομείο. Εκεί θυμάμαι το μηχάνημα ακτίνων και τον τεράστιο πόνο που ένιωθα. Στην αρχή δεν ένιωθα καθόλου τον πόνο, πιθανώς λόγω της αδρεναλίνης. Και μετά ξύπνησα στο χειρουργείο και μετά από τρεις ώρες ξύπνησα ξανά μετά την επέμβαση. Κοίταξα και είδα ότι το αριστερό μου πόδι είχε ακρωτηριαστεί, αλλά ήμουν χαρούμενος που ήμουν ζωντανός, αυτό ήταν το μόνο πράγμα σκεφτόμουν. Δεν είχα πραγματικά επίγνωση του τι είχε συμβεί, καταλαβαίνετε; Η οικογένειά μου ήταν ήδη εκεί, οπότε δεν είχα χρόνο να το επεξεργαστώ. Δεν ήθελα η οικογένειά μου να νιώσει θλίψη όταν με έβλεπε. Έτσι άρχισα ήδη να κάνω αστεία για το πόδι μου. Προσπάθησα να παραμείνω θετικός για την οικογένειά μου».

Με τη σύντροφό του έγκυο με το πρώτο τους παιδί και αντιμετωπίζοντας τη νέα του ζωή ως ακρωτηριασμένος, ο αθλητισμός δεν θα μπορούσε να είναι πιο μακριά από το μυαλό του Ολέκσι. Χρειάστηκαν εννέα χρόνια (τα δύο πρώτα σε αναπηρικό αμαξίδιο) και η λαχτάρα να κλωτσήσει μια μπάλα με τον γιο του, Tomasz, για να ξεκινήσει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του στον αθλητισμό!

Πάντα ονειρευόταν πως όταν αποκτήσει έναν γιο θα ήθελε να μοιραστεί το γήπεδο μαζί του. Να παίξουν μαζί ποδόσφαιρο. Έτσι όταν ο γιος του μεγάλωσε, έβαλε ένα προσθετικό μέλος και τον πήγε σε ένα γηπεδάκι και άρχισαν να παίζουν με τις ώρες. Τότε κατάλαβε ότι ήθελε να επιστρέψει. Άρχισε να προπονεί παιδάκια για τη θέση του τερματοφύλακα και στη συνέχεια έμαθε για τις ομάδες ακρωτηριασμένων. Εντάχθηκε στην Warta Poznan. Μετά την πρώτη προπόνηση, ήξερε ότι ήθελε να παίξει ξανά. Κανείς βέβαια, δεν μπορούσε να προβλέψει τότε ότι μια ημέρα θα ήταν υποψήφιος για ένα βραβείο που έχουν στο παρελθόν κερδίσει τα μεγαλύτερα ονόμα του ποδοσφαίρου. Τώρα έχει 1/3 πιθανότητες να το κατακτήσει. Αν όχι, τι πειράζει; Μπορεί να παίζει το αγαπημένο του άθλημα ξανά. Μπορεί να μοιράζεται το ίδιο χορτάρι με τον γιο του.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα