Οι Σαουδάραβες θα παίζουν μπάλα για μια 10ετία στις μεταγραφές

Οι Σαουδάραβες θα παίζουν μπάλα για μια 10ετία στις μεταγραφές

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας να διεκδικήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο 2034 και τις επιπτώσεις που θα έχει η υλοποίηση αυτού του σχεδίου σε πρωταθλήματα όπως το ελληνικό.

Στον πρώτο καιρό μετά την μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο στην Αλ Νασρ, όταν οι Ευρωπαίοι μαθαίναμε για την εφαρμογή του σχεδίου του Σαουδάραβα διαδόχου πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σάλεμ για την αναβάθμιση της Saudi Pro League προκειμένου αυτό να εξελιχθεί σε ένα από τα ακριβότερα - σε τηλεοπτικά δικαιώματα - πρωταθλήματα του πλανήτη δεν “τσιμπήσαμε”. Ήταν πολλοί, και ανάμεσα σε αυτούς και ο πρόεδρος της UEFA Αλεξάντερ Τσέφεριν, που προέβλεψαν ότι το εγχείρημα της Σαουδικής Αραβίας θα “σκάσει” όπως αυτό που είχε επιχειρήσει η Κίνα. Οι έχοντες εσωτερική πληροφόρηση μάλιστα έκαναν την εκτίμηση ότι όλο αυτό το σχέδιο θα τερματιστεί στην περίπτωση που οι Σαουδάραβες δεν καταφέρουν να πετύχουν τον στόχο τους - την ανάληψη της διοργάνωσης του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 2030.

Η επικαιρότητα όμως ήδη ακυρώνει τις παραπάνω εκτιμήσεις, ή τουλάχιστον τις βάζει σε μεγάλη αμφιβολία. Διότι σήμερα, που ο κόσμος γνωρίζει ότι η Σαουδική Αραβία ουσιαστικά έχει ήδη αποσύρει την υποψηφιότητά της για το Μουντιάλ του 2030, οι ψηφοφόροι του Παγκοσμίου Κυπέλλου γνωρίζουν ήδη ότι ο στόχος των Σαουδαράβων είναι να επιχειρήσουν να εξασφαλίσουν την διοργάνωση του 2034.

Τις ημέρες του τελικού του Champions League στην Κωνσταντινούπολη, τα ξενοδοχεία που φιλοξενούσαν τους παράγοντες της UEFA και τους προέδρους των ποδοσφαιρικών συνομοσπονδιών των άλλων ηπείρων που είχαν ταξιδέψει εκεί είχαν γεμίσει από λομπίστες που έκαναν δημόσιες σχέσεις υπέρ του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας. Το αφήγημα ήταν σχετικό αφενός με την συναίσθηση ότι μετά από το Κατάρ 2022 θα ήταν πολύ δύσκολο να περάσει το Σαουδική Αραβία 2030 και αφετέρου με την διακήρυξη ότι το νέο πρόσωπο που θα παρουσιάζει η Σαουδική Αραβία μέχρι το 2030 θα πείθει τον πλανήτη ότι της “αξίζει” να διοργανώσει Παγκόσμιο Κύπελλο.

Δεν έχει νόημα σε αυτό το κείμενο να μπούμε στην ανάλυση σχετικά με το αν της πρέπει της Σαουδικής Αραβίας να διοργανώσει Μουντιάλ ούτε σε εκτιμήσεις σχετικά με το αν θα το κατορθώσει. Η ουσία της υπόθεσης αναφορικά με το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο είναι ότι οι Σαουδάραβες θα συνεχίσουν να αγοράζουν τους “ηλικιωμένους”, και όχι μόνο, σούπερ σταρ του ποδοσφαίρου για τουλάχιστον μια δεκαετία. Και η εκτίμηση των παραγόντων της αγοράς είναι ότι αυτή η νέα πραγματικότητα θα στερήσει από πρωταθλήματα “δεύτερης” ή “τρίτης” ταχύτητας την χαρά να βλέπουν τους μεγάλους σταρ του ποδοσφαίρου σε προχωρημένη ηλικία στα γήπεδά τους.

 

Ανάμεσα στα πρωταθλήματα που θα “πληγούν” με αυτό τον τρόπο δεν αναφέρεται μόνο η τουρκική λίγα, το MLS και η ιαπωνική J League, αλλά και η ελληνική Superleague. Σε μια προηγούμενη εποχή βλέπαμε πού και πού να έρχονται στην Ελλάδα, κοντά στα 35 τους, ποδοσφαιριστές που είχαν παίξει στο κορυφαίο επίπεδο. Φαίνεται ότι η υλοποίηση του σχεδίου της Σαουδικής Αραβίας θα μας στερήσει αυτή την ευκαιρία ακόμη και στην περίπτωση που κάποτε οι ελληνικές ομάδες ξαναποκτήσουν ρεαλιστική προοπτική συμμετοχής στην φάση των ομίλων του Champions League διότι ούτε σε αυτή την περίπτωση θα μπορούν να προσφέρουν ένα δελεαστικό συμβόλαιο και να ανταγωνιστούν τις προσφορές των Σαουδαραβων.

Σήμερα το ευρωπαϊκό ποδόσφαιρο ακόμη γελάει με την προφητεία του Κριστιάνο Ρονάλντο ότι στο εγγύς μέλλον το πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας θα αναρριχηθεί από την 58η θέση που σήμερα βρίσκεται στην λίστα της απήχησης στο top 5. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι οι μεσαίοι σύλλογοι της Ευρώπης και τα “δεύτερα” ευρωπαϊκά πρωταθλήματα δεν θα πληγούν. Διότι και τα μεν και οι δε θα χάσουν την ευκαιρία να απολαύσουν τους μεγάλους αστέρες στα “γεράματά” τους.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.