Κάτι έχουν καταλάβει λάθος στην ΑΕΚ Β΄
Πριν από τρία χρόνια, όταν πάρθηκε η απόφαση της δημιουργίας των Β΄ ομάδων, η ανάγκη και ο στόχος που οδήγησε σε αυτήν ήταν στοιχεία αποσαφηνισμένα: να καλυφθεί το κενό ανάμεσα στις Ακαδημίες και την πρώτη ομάδα αφού (Ελλάδα είσαι!) ένας παίκτης 18, 19 ετών θεωρείται «ανέτοιμος». Άρα, όταν θα «αποφοιτούσε» από τις υποδομές, είτε θα δινόταν δανεικός για να «ψηθεί», είτε θα έμενε ελεύθερος. Ειδικά το δεύτερο ενδεχόμενο, σήμαινε παντελή αποτυχία του συστήματος αξιολόγησης, αλλά και των χρημάτων που επενδύει ο κάθε σύλλογος στο αναπτυξιακό του πρόγραμμα. Διότι ένας παίκτης που βρίσκεται στις Ακαδημίες μίας ΠΑΕ από πολύ μικρή ηλικία, εκπαιδεύεται για 6-7 χρόνια και μετά φεύγει για να ενισχύσει κάποιον άλλο σύλλογο. Δωρεάν!
Έτσι, με τις Β΄ ομάδες, το χάσμα γεφυρώθηκε. Όχι όμως στην ΑΕΚ!
Σε αντίθεση με τους άλλους τρεις συλλόγους που διαθέτουν Β΄ ομάδα, η Ένωση εμπιστεύεται απειροελάχιστα τα δικά της παιδιά. Αντίθετα, δραστηριοποιείται διαρκώς μεταγραφικά, σα να πρόκειται για έναν ανταγωνιστικό σύλλογο της Superleague 2! Κατά την τελευταία αγωνιστική περίοδο, μόνο τέσσερις από τους πρώτους δέκα σε συμμετοχές παίκτες, προέρχονταν από την Ακαδημία της Ένωσης. Οι υπόλοιποι ήταν μεταγραφές.
Επί Σωκράτη Οφρυδόπουλου, τη σεζόν 2022/23 πραγματοποιήθηκαν 13 (!) μεταγραφές, ενώ εφέτος ήδη έχουν αποκτηθεί πέντε νεαροί, δύο από τον ΠΑΣ Γιάννινα (Αλ. Πήλιος, Μουστάκας), ένας από τον Άρη (Χρυσόπουλος) και δύο από την Αφρική (Ρόκσον, Λαμαράνα). Μάλιστα οι δύο Αφρικανοί είναι δανεικοί, ενώ ο Χρυσόπουλος σε καθεστώς συνιδιοκτησίας 50-50 με τον Άρη. Όλες αυτές οι κινήσεις ουσιαστικά ακυρώνουν το ρόλο της Β΄ ομάδας. Αν ήθελε η Ένωση να αποκτήσει ένα «εκκολαπτήριο» φερέλπιδων ποδοσφαιριστών που εντοπίζει στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ας προχωρούσε σε συνεργασία με έναν άλλο σύλλογο (πχ στο παρελθόν το είχε κάνει με τη Νέα Ιωνία). Αλλά τώρα με αυτό που συμβαίνει, αφενός μετατρέπεται η Β΄ ομάδα σε «υβρίδιο», αφετέρου απαξιώνονται απροκάλυπτα οι Ακαδημίες και τα παιδιά που βρίσκονται σε αυτές.
Είναι αξιοπερίεργο το γεγονός ότι –παρά τη διαρκή απαξίωση των παικτών- η διοίκηση εξακολουθεί να επενδύει με μεγάλη συνέπεια στις υποδομές. Τα Σπάτα έχουν επεκταθεί, ο Δημήτρης Μελισσανίδης προανήγγειλε πρόσφατα την «AEK City» με έμφαση στις Ακαδημίες και τη φιλοξενία παιδιών, οι συνθήκες που παρέχονται στους παίκτες είναι ιδανικές για να εξελιχθούν. Άρα παραμένει μυστήριο γιατί η ΑΕΚ είναι η μοναδική ομάδα του Big-5 που δεν έχει προσφέρει συμβόλαιο ΟΥΤΕ ΣΕ ΕΝΑ μέλος της περσινής Κ19. Μιας ομάδας που εντυπωσίασε, αφού είχε το μικρότερο μέσο όρο ηλικίας αλλά ήταν διεκδικήτρια του τίτλου και τελικά κατέκτησε την 4η θέση. Δεν μιλάμε για ποδοσφαιριστές από τη Β΄ ομάδα που «κατέβηκαν» περιστασιακά για να βοηθήσουν σε κάποια παιχνίδια, αλλά εκείνους που ξεκίνησαν και τελείωσαν τη σεζόν ως παίκτες της Κ19.
Παίκτες όπως οι Κοντορουχάς, Μαρούτσης, Χρήστος Κοσίδης, Σβίγκος, Κρουσελνίτσκι, Ανδρικόπουλος, Μούτσα, Χατζηνικολάου και Αντώνης Γεωργέας απέδειξαν και πέρσι με την Κ17 (πρωτιά στην κανονική περίοδο και «παρθενική» συμμετοχή στο Final-4) και εφέτος στο πρωτάθλημα Νέων, ότι μπορούν να σταθούν ανταγωνιστικά απέναντι σε παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας. Άνετα. Πολύ άνετα! Όμως η ΑΕΚ επιμένει στα ίδια λάθη...
Το πρώτο «στραπάτσο» το δέχτηκε τη σεζόν 2021/22 με τη διάλυση της Κ19. Μία απόφαση που αποδείχτηκε 100% λανθασμένη και άπαντες στην ΠΑΕ την επέρριψαν στους τότε υπεύθυνους, Παπαδημητρίου και Καλοπήτα. Εκ των υστέρων, βέβαια! Ένα δεύτερο, ήλθε την αγωνιστική περίοδο που ολοκληρώθηκε με την ΑΕΚ Β΄ των 13 μεταγραφών να είναι ανάμεσα στους ουραγούς του Β΄ ομίλου. Η νοοτροπία «δεν βγάζουμε καλούς παίκτες από τις ακαδημίες, άρα ας πάρουμε άλλους από γύρω-γύρω» δεν απέδωσε καρπούς.
Τι κάνουν, λοιπόν, τώρα ο Ηλίας Κυριακίδης, ο Νίκος Γεωργέας και οι υπόλοιποι επιτελείς των Ακαδημιών, συνειδητοποιώντας ότι τα παιδιά της Κ19 εξακολουθούν να απαξιώνονται σε τόσο μεγάλο βαθμό; Εάν το βλέπουν και δεν μιλάνε, είναι κακό για τους ίδιους και τα παιδιά. Εάν συμφωνούν με τις επιλογές της διοίκησης να κάνει συνεχώς μεταγραφές και να μην εμπιστεύεται τα projects της Ακαδημίας, τότε ας απολύσουν όλους τους προπονητές, γυμναστές και αναλυτές των αναπτυξιακών τμημάτων, αφού αποδέχονται –ουσιαστικά- ότι ο ΠΑΣ Γιάννινα (Μουστάκας, Αλ. Πήλιος), ο Άρης (Χρυσόπουλος), ο ΟΦΗ (Λέλέκας), ο Αστέρας Τρίπολης (Άντι Ντάικο), η Λαμία (Τρούμπουλος), ο Φωστήρας (Χατζηκυριάκος, Σταμούλης) και η Tehiman United της Γκάνας (Ρόκσον Γεμπόα) εξελίσσουν καλύτερα τους ποδοσφαιριστές και τους φέρνουν πιο κοντά στην πρώτη ομάδα της ΑΕΚ. Άρα, ορθώς επιλέγονται αυτοί με μεταγραφή και δεν «ανεβαίνουν» τα παιδιά της Κ19.
Στο εξωτερικό γνωρίζουμε όλοι τι γίνεται και πόσο δευτερεύοντα ρόλο παίζουν οι ηλικίες. Οι μεγαλύτερες ομάδες του πλανήτη δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν 17χρονους και 18χρονους σε επίσημα ματς. Στην Ελλάδα, οι ανταγωνιστές της ΑΕΚ αρχίζουν να «πιάνουν το νόημα». Ο Παναθηναϊκός πήρε στην προετοιμασία τρεις 18χρονους (Καλοσκάμης, Φικάι, Κάτρης), χωρίς να χρειαστεί να περάσουν από τη Β΄ ομάδα, ενώ έχει ήδη «τσεκάρει» πολλούς άλλους (Φρόκου, Προδρομίτης, Μπιλάλ). Ο Ολυμπιακός που έχει αρχηγό τον Ρέτσο (από «παιδάκι» στο Ρέντη), ξεκίνησε προετοιμασία με τους 16χρονους Μουζακίτη, Κωστούλα να βρίσκονται στους «μεγάλους», λίγες εβδομάδες αφότου στέφθηκαν πρωταθλητές Κ17! Οσο για τον ΠΑΟΚ, ο Στέφανος Τζίμας είναι απλώς η συνέχεια της μακράς παράδοσης του Τζόλη, του Κούτσια, του Κωνσταντέλια, του Κουλιεράκη. Μόνο η ΑΕΚ δεν προωθεί παιδιά από τις Ακαδημίες της, γεγονός που φυσικά καλύπτεται από το τρίπτυχο της ευτυχίας: Αγιά Σοφιά, Νταμπλ, Αλμέιδα! Κανείς δεν ασχολείται τώρα, γιατί στη «βιτρίνα», που είναι η φανταστική ομάδα του Αλμέιδα, όλα λειτουργούν ρολόι. Όμως «ΑΕΚ» δεν είναι μόνο οι παίκτες και το επιτελείο της πρώτης ομάδας. Είναι και οι Ακαδημίες της που συνειδητά απαξιώνονται εδώ και χρόνια.
Είναι νομοτελειακά βέβαιο, ότι αυτή η επιλογή θα αποδειχθεί εσφαλμένη.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.