Η δεύτερη ζωή του Ούγκο Κάιπερς

Η δεύτερη ζωή του Ούγκο Κάιπερς

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η δεύτερη ζωή του Ούγκο Κάιπερς

bet365

Με αφορμή τις πληροφορίες από το Βέλγιο για το μέλλον του, ο Θάνος Σαρρής γράφει για την εξέλιξη του Ούγκο Κάιπερς και τη μυθική χρονιά που έκανε στη Γάνδη, με τη βοήθεια του wyscout.

Σε πρόσφατο θέμα σχετικά με τη χρηματιστηριακή αξία των Βέλγων παικτών, το DH κοστολόγησε τον Κάιπερς στα 11 εκατομμύρια. Το walfoot, από την άλλη, στέκεται στη μαζική έξοδο που είναι πιθανόν να υπάρξει στη Γάνδη αυτό το καλοκαίρι, έχοντας τον Κάιπερς στους εκλεκτούς που πιθανόν να πάρουν μεταγραφή. Δεν προκαλεί έκπληξη. Το όνομά του έχει συνδεθεί με ευρωπαϊκές ομάδες πριν ακόμα τελειώσει τη χρονιά και οι Βέλγοι θεωρούν δεδομένο ότι με τους αριθμούς του και με τα στοιχεία που έχει προσθέσει στο παιχνίδι του, το μέλλον του θα είναι σε κάποιο από τα μεγάλα πρωταθλήματα, με τη Γερμανία να μοιάζει ως ένας πιθανός προορισμός.

Τον Κάιπερς τον γνωρίσαμε στην Ελλάδα με τη φανέλα του Εργοτέλη. Έγινε το μήλον της έριδος ανάμεσα στην ΑΕΚ και τον Ολυμπιακό, συνεχίζοντας τελικά την καριέρα του στους «ερυθρόλευκους» έναν χρόνο αργότερα, αφού έμεινε για μια σεζόν στον «πάγο». Ιστορίες που θυμίζουν κάπως μια ακόμα περίπτωση επιθετικού, αυτή τη φορά Έλληνα, ο οποίος τα έσπασε όλα στο εξωτερικό: Του Τάσου Δουβίκα. Ο Κάιπερς έπαιξε έναν χρόνο δανεικός στην Αζαξιό, στη δεύτερη κατηγορία της Γαλλίας και επέστρεψε στην ομάδα του Μαρτίνς, «πέφτοντας» ωστόσο πάνω στον ασταμάτητο Ελ Αραμπί και στον Χασάν, που είχε πολύ καλή επαφή με τα δίχτυα.

Ο Κάιπερς με τη φανέλα του Ολυμπιακού

Έπαιξε λίγο, έβαλε δύο γκολ και από τη στιγμή που ο Ολυμπιακός είχε δύο ικανούς σέντερ φορ αποφάσισε να τον παραχωρήσει στη Μέχελεν, με 750.000 ευρώ, κρατώντας και ένα σεβαστό ποσοστό σε περίπτωση μεταπώλησης. Ο Βέλγος φορ χρειάστηκε μόλις μια χρονιά για να στείλει έξτρα χρήματα στα ταμεία των Πειραιωτών, αφού κάνοντας... double-double σε γκολ και ασίστ (13 και 10 αντίστοιχα) έφυγε για την Γάνδη, η οποία πλήρωσε τέσσερα εκατομμύρια. Και τη σεζόν που πέρασε, ήρθε η δική του κορύφωση.

Ο 26χρονος επιθετικός τελείωσε τη χρονιά, έχοντας συμμετοχή σε 35 γκολ της ομάδας του. Σκόραρε 27 τέρματα ο ίδιος και μοίρασε και 8 ασίστ. Προφανώς ήταν πρώτος σκόρερ τόσο της Γάνδης, όσο και του βελγικού πρωταθλήματος, ενώ ήταν τέταρτος «κανονιέρης» στην Ευρώπη, μετά τους Χάαλαντ, Εμπαπέ και Φουρουχάσι. Σε αυτά, πρόσθεσε έξι ακόμα στην πορεία της Γάνδης στο Europa Conference League. Αξίζει, όμως, να εμβαθύνουμε στα γκολ του. Ο Κάιπερς είχε 21.61 xGoals, σημείωσε δηλαδή 6 περισσότερα από όσα «θα έπρεπε» βάσει της ποιότητας των ευκαιριών του. Παράλληλα, ήταν ο παίκτης με τις περισσότερες επαφές στην αντίπαλη περιοχή στο πρωτάθλημα και βρήκε εκπληκτική χημεία με τον Όρμπαν, ο οποίος στη μάχη για την έξοδο στην Ευρώπη μέσω των πλέι οφ, σημείωσε κι ο ίδιος έξι γκολ.

Το εκπληκτικό, όμως, είναι ότι ο Κάιπερς είχε συμμετοχή σε 35 γκολ χωρίς να είναι ο κλασικός φορ του «κουτιού». Όπως αποτυπώνεται και στον χάρτη θερμότητάς του από τη φετινή σεζόν, ο Βέλγος επιθετικός δεν είχε απλώς τον ρόλο του «εννιαριού». Στο προτελευταίο ματς με την Βέστερλο, για παράδειγμα, ξεκίνησε στην κορυφή του 3-5-2, για να πάει αριστερά όταν το σχήμα έγινε 4-3-3 και δεύτερος επιθετικός στο 4-4-2 από το 70' και μετά. Έχει κληθεί να παίξει και πίσω από τους επιθετικούς, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ο βασικός του ρόλος δεν ήταν αυτός του σέντερ φορ. Ένα «εννιάρι», ωστόσο, που δεν ήταν στατικό. Kαι επίσης, όπως αποτυπώνεται στο rader του, είχε καλά ποσοστά αξιοποίησης των ευκαιριών που του δίνονταν.

Ο χάρτης θερμότητας και το radar του Κάιπερς

Πράγματι, ο Κάιπερς ανέβασε τον λογαριασμό του εκτελώντας «ψυχρά» μέσα από την περιοχή, αλλά πολύ συχνά δημιουργούσε ο ίδιος τις συνθήκες και τους χώρους για τον εαυτό του. Στο πιο πρόσφατο γκολ του, με τη Σταντάρ Λιέγης, έκλεψε την μπάλα στο αριστερό άκρο και βρέθηκε στις παρυφές της περιοχής, με την τετράδα της άμυνας παραταγμένη. Αντί να επιτεθεί κατά μέτωπο, έδωσε πάσα στον άξονα, κινήθηκε στην πλάτη του δεξιού στόπερ και πήρε την ασίστ για το γκολ. Στο 3-1 με τη Βέστερλο, ξεκίνησε από το αριστερό άκρο της μεσαίας γραμμής, κουβάλησε μόνος του την μπάλα, ντρίμπλαρε τον αμυντικό και τελείωσε ιδανικά τη φάση.

Το γκολ του Κάιπερς

Οι οκτώ ασίστ του δείχνουν και τη συμμετοχή στη δημιουργία, με μια χαρακτηριστική φάση που κατέληξε σε γκολ να είναι αυτή που ακολουθεί.

Η ασίστ του Κάιπερς

Παράλληλα, ο Κάιπερς έχει αλλάξει αυτά τα δύο χρόνια εντελώς τακτική συμπεριφορά, έχει δουλέψει πολύ στον τρόπο που κινείται χωρίς την μπάλα και στη συμμετοχή του στις αμυντικές ενέργειες. Κατάλαβε, από νωρίς, ότι δεν θα μπορούσε να φτάσει ψηλά αν δεν είχε επάρκεια σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού. Η φάση από το παιχνίδι της Μέχελεν, που γυρίζει από τη θέση του φορ για να επανακτήσει κατοχή στο κέντρο είναι χαρακτηριστική. Πέρυσι, είχε κατά μέσο όρο 3.52 επανακτήσεις μπάλα στο αντίπαλο μισό του τερέν και 2.71 κοψίματα ανά ματς, ενώ είχε το καλύτερο ποσοστό στις κερδισμένες μονομαχίες (33%) από κάθε άλλον επιθετικό της ομάδας του.

Η αμυντική συμπεριφορά του Κάιπερς

Εν ολίγοις, ο Κάιπερς βρήκε στις δύο ομάδες της πατρίδας του και ειδικότερα στη Γάνδη, το κατάλληλο περιβάλλον για να εξελιχθεί και να χτίσει στα ήδη γνωστά ποιοτικά του χαρακτηριστικά, ώστε να ανέβει επίπεδο και να γίνει ένα πλήρες, σύγχρονο σέντερ φορ, με συμμετοχή σε όλες τις φάσεις του παιχνιδιού και εξαιρετική επαφή με τα δίχτυα. Συνήθως, στο σημείο αυτό έρχεται το ερώτημα «και τι θα είχε συμβεί αν τον είχε κρατήσει ο Ολυμπιακός;». Η ερώτηση, πάντα, είναι υποθετική και προφανώς δεν μπορεί να απαντηθεί. Στην πορεία ενός ποδοσφαιριστή διαδραματίζουν ρόλο πολλοί παράγοντες, από δεδομένα που ο απλός παρατηρητής δεν μπορεί να αντιληφθεί, μέχρι τα προφανή, όπως το στιλ παιχνιδιού, ο προπονητής, οι συμπαίκτες, το περιβάλλον, οι απαιτήσεις. Όπως αντίστοιχα, έχουν έρθει παίκτες στην Ελλάδα και έχουν «αναστήσει» την καριέρα τους (Μπεργκ). Άλλωστε, ούτε η Σταντάρ Λιέγης ενδιαφέρθηκε για την επαναπόκτησή του, μην εκτιμώντας προφανώς τα περιθώρια εξέλιξης που είχε.

Όμως ο πρώτος «κανονιέρης» του Βελγίου παραμένει ένα παιδί που έμπλεξε με το ελληνικό ποδόσφαιρο και έχασε έναν χρόνο από τη ζωή του. Έκανε δύο ακόμα τη δουλειά του, με υπομονή και περιμένοντας την ευκαιρία του, για να κάνει ένα μεγάλο restart στα 24. Πέραν του ταλέντου, όλα είναι θέμα χαρακτήρα.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.