UEFA Super Cup: Είδαμε πρώτοι το αυθεντικό τρόπαιο
Έξω από το Δημαρχείο Αθηνών υπάρχει κινητικότητα. Ένας άνδρας που φορά κοστούμι βγαίνει από το αυτοκίνητο και μαζί του έχει ένα μεγάλο κιβώτιο. Δεν πρόκειται, όμως, για όποιο κι όποιο κιβώτιο. Πρόκειται για το κιβώτιο, μέσα στο οποίο βρίσκεται το αυθεντικό κύπελλο του UEFA Super Cup.
Ένας υπάλληλος του Δήμου Αθηναίων τον βοηθά προκειμένου να ανεβούν τις σκάλες. Φαίνεται πως είναι πολύ βαρύ. Όντως, αν κάποιος κάνει μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο, θα διαπιστώσει πως το συνολικό βάρος ενός από των πιο ιστορικών ποδοσφαιρικών τροπαίων στον πλανήτη αγγίζει τα 12 κιλά.
Αφότου φτάνει στο Δημαρχιακό Μέγαρο, εκεί όπου θα πραγματοποιηθεί η συνέντευξη τύπου της διοργάνωσης, παρουσία του Δημάρχου Αθηναίων, Κώστα Μπακογιάννη, και του Δημάρχου Πειραιώς, Γιάννη Μώραλη, γίνεται η μεγάλη ανακάλυψη. Το κύπελλο είναι φανταχτερό. Το βγάζει με προσοχή, προκειμένου να την του πέσει. Όλοι όσοι βρίσκονται στον χώρο τρέχουν γύρω από αυτό για να καλύψουν το καλύτερο πλάνο. Δεν υπάρχει, όμως, χρόνος για χάσιμο.
Το τρόπαιο του UEFA Super Cup τοποθετείται στο βάθρο του. Πάνω σε αυτό αναγράφεται Athens - Piraeus 2023. Όπως έχει γίνει γνωστό εδώ και αρκετούς μήνες, η πρωτεύουσα της Ελλάδας πρόκειται να φιλοξενήσει τον τελικό του Super Cup, στον οποίο θα συμμετάσχουν οι Μάντσεστερ Σίτι (ως κάτοχος του Champions League) και Σεβίλλη (ως κάτοχος του Europa League).
Η αναμέτρηση πρόκειται να πραγματοποιηθεί στις 16 Αυγούστου στο Στάδιο Γεώργιος Καραϊσκάκης. Η αναμονή τόσο του ελληνικού όσο και του ευρωπαϊκού ποδοσφαιρικού κοινού είναι τεράστια. Άλλωστε, δεν είναι και το πιο σύνηθες πράγμα να πατούν το πόδι τους στη χώρα μερικοί από τους μεγαλύτερους stars του αθλήματος, όπως ο Πεπ Γκουαρντιόλα, ο Έρλινκ Χάαλαντ και ο Τζακ Γκρίλις.
Μερικά λόγια για το κύπελλο
Η ιστορία της διοργάνωσης κρατά από το 1971. Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα της εποχής, ο συγκεκριμένος ευρωπαϊκός τελικός ήταν έμπνευση Ολλανδών δημοσιογράφων, σε μια εποχή που ο Άγιαξ και το ποδόσφαιρο στη χώρα ζούσε τη χρυσή του εποχή.
Οι βασικές αρχές του είναι ίδιες μέχρι σήμερα: ο νικητής του Κυπέλλου Πρωταθλητριών και ο Νικητής του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης θα δώσουν ένα ακόμη ματς προκειμένου να αναδειχθεί ο υπερπρωταθλητής Ευρώπης.
Πρώτος νικητής ήταν ο Άγιαξ, ο οποίος επικράτησε εναντίον της Μίλαν, σε διπλό τελικό. Αυτή η δομή διατηρήθηκε ως το 1997 όταν και πάρθηκε η απόφαση, η ανάδειξη του νικητή, να γίνει σε έναν και μόνο αγώνα. Αλλαγές, φυσικά, υπήρξαν και σε αυτό καθ’ αυτό το τρόπαιο.
Το πρώτο κύπελλο ήταν πολύ πιο μεγάλο και πολύ πιο βαρύ. Ύστερα, στους νικητές δίνονταν μια χρυσή πλακέτα με το έμβλημα της UEFA, ενώ στα 90s το τρόπαιο πήρε την τελική του μορφή, που παραμένει μέχρι σήμερα.
Το μέγεθος, ωστόσο, έχει αλλάξει. Σήμερα υπολογίζεται πως ζυγίζει 12,2 κιλά ενώ το ύψος του φτάνει τα 58 εκατοστά. Τα δύο μπράτσα, όμως, βοηθούν τους ποδοσφαιριστές να το σηκώσουν. Αυτό που αξίζει επίσης να σημειωθεί είναι πως ο νικητής της κάθε διοργάνωσης δεν λαμβάνει το αυθεντικό τρόπαιο, το οποίο βρίσκεται στα κεντρικά της UEFA και εν προκειμένω στο Δημαρχείο Αθηνών.
Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία, ωστόσο, δίνει τη δυνατότητα στους νικητές να δημιουργήσουν μια ρέπλικα, η οποία, όμως, δεν μπορεί να φτάνει, βάσει διάταξης, ούτε το ακριβές ύψος, ούτε το ακριβές βάρος του γνήσιου τροπαίου.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.