Διοργάνωσε η Ελλάδα το καλύτερο Super Cup; Ναι και υπάρχουν λόγοι

Αντώνης Σαούλης
To Super Cup

bet365

O λίγος χρόνος, η συμμετοχή των Legends, η ατάκα στον Τσέφεριν και το υπέροχο μήνυμα της μικρής Αναστασίας η οποία αν και τυφλή «έζησε ότι πιο όμορφο».

Ηταν σχεδόν mission impossible. Φυσικά και θα γινόταν ο τελικός του Super Cup στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης», το μεγάλο ερώτημα ήταν το «πως». Γιατί υπήρχαν αμφιβολίες; Επειδή η ομάδα που συγκροτήθηκε για να φέρει εις πέρας το συγκεκριμένο project είχε τον μισό χρόνο στην διάθεσή της, απ' όσο συνήθως χρειάζεται μία διοργανώτρια πόλη. Για όσους δεν θυμούνται ο τελικός του Super Cup για το 2023 ήταν προγραμματισμένος να γίνει στο Καζάν της Ρωσίας. Τον Ιανουάριο η εκτελεστική επιτροπή της UEFA έπρεπε να αποφασίσει τη νέα έδρα (λόγου φυσικά του πολέμου). Η επιλογή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας ήταν η Αθήνα (γι' αυτό και το Super Cup ήταν «Αθήνα-Πειραιάς 2023) και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης». Ενα ακόμα «δώρο» της UEFA προς την Ελλάδα μετά τον τελικό του Conference στην OPAP Arena της ΑΕΚ...

Προφανώς η UEFA εξέτασε πολλές παραμέτρους για να πάρει αυτήν την απόφαση. Οι σημαντικότεροι σε bullets ήταν οι εξής:

  • Το «Καραϊσκάκης» είχε δοκιμαστεί σε ευρωπαϊκά ματς
  • Οι καλές σχέσεις της UEFA με την ελληνική κυβέρνηση (σιγουριά για όλα τα γραφειοκρατικά ζητήματα να τρέξουν γρήγορα)
  • Η συνεργασία του γηπέδου με τους ανθρώπους της UEFA σε όλα τα ευρωπαϊκά ματς
  • Η θέση του γηπέδου (κοντά στο αεροδρόμιο, με ξενοδοχεία και συγκοινωνίες)
  • Ο 15Αυγουστος (μιας και η πόλη θα είχε πολύ λιγότερο κόσμο)

Το mission impossible λοιπόν, όχι μόνο έγινε possible, αλλά ακούστηκε και η ατάκα από τους ανθρώπους της UEFA, ότι ο τελικός της Αθήνας ήταν ο καλύτερος της τελευταίας δεκαετίας σε ό,τι έχει να κάνει με την (δι)οργάνωση. Σας θυμίζω πως από το 2013 και μετά o τελικός του Super Cup έφυγε από το Λουί Ντε του Μονακό και αλλάζει πόλη. Σε αυτά τα δέκα χρόνια λοιπόν το Super Cup το φιλοξένησαν:

  1. η Πράγα (Μπάγερν-Τσέλσι 2-2 και 5-4 στα πέναλτι)
  2. το Κάρντιφ (Ρεάλ-Σεβίλλη 2-0)
  3. η Τιφλίδα (Μπαρτσελόνα-Σεβίλλη 5-4 στην παράταση)
  4. το Τροντχάιμ (Ρεάλ-Σεβίλλη 3-2 στην παράταση)
  5. τα Σκόπια (Ρεάλ-Γιουνάιτεντ 2-1)
  6. το Ταλίν (Ρεάλ-Ατλέτικο 2-4 στην παράταση)
  7. η Κωνσταντινούπολη (Λίβερπουλ-Τσέλι 2-2 και 5-4 στα πέναλτι)
  8. η Βουδαπέστη (Μπάγερν-Σεβίλλη 2-1 στην παράταση)
  9. το Μπέλφαστ (Τσέλσι-Βιγιαρεάλ 1-1 και 6-5 στα πέναλτι)
  10. το Ελσίνκι (Ρεάλ-Αϊντραχτ 2-0)

Το Super Cup της Αθήνας και του Πειραιά λοιπόν ήταν το 11ο μακριά από το Μονακό και η ομάδα που συγκροτήθηκε πήρε άριστα. Ποια ήταν αυτή η ομάδα;

 

Η UEFA, βεβαίως βεβαίως, ο Ολυμπιακός και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Το πρόβλημα του χρόνου

Οπως διαβάσετε η ομάδα είχε μπροστά της τον μισό χρόνο για το project. Οι διαδικασίες αρχίζουν από Σεπτέμβρη, στη συγκεκριμένη περίπτωση της Αθήνας και του Πειραιά άρχισαν από τον Μάρτιο! Οπερ σημαίνει πως ουσιαστικά ο χρόνος που είχε μπροστά της η συγκεκριμένη ομάδα ήταν 5.5 μήνες. Σε αυτά συνυπολογίστε και το γεγονός ότι χάθηκαν 2-3 μέρες με το ματς του Ολυμπιακού κόντρα στην Γκενκ με αποτέλεσμα την τελευταία εβδομάδα πραγματικά όλοι οι άνθρωποι που ενεπλάκησαν με το project να τρέχουν έναν μόνιμο αγώνα σπριντ.

Ολες οι παρεμβάσεις που είδατε στο γήπεδο ξεκίνησαν στις 4 Αυγούστου! Για να υπάρξει το συγκεκριμένο αποτέλεσμα στις 15 Αυγούστου (μη ξεχνάτε τις συνεντεύξεις Τύπου και τις προπονήσεις), χρειάστηκε πολλή δουλειά από πολλούς ανθρώπους και αυτό ήταν ένα ακόμη κομμάτι με το οποίο έμειναν ενθουσιασμένοι οι άνθρωποι της UEFA. Η ορεξή δηλαδή με την οποία δούλεψαν όλοι ώστε οργανωτικά ο τελικός του Super Cup να είναι άρτιος.

Ο ρόλος του Ολυμπιακού και του Μαρινάκη

Συνήθως σε αυτές τις αναθέσεις έχει μεγάλη (αν όχι την καθολική) εμπλοκή η ομοσπονδία της εκάστοτε χώρας. Τώρα η ΕΠΟ δεν είχε καμία εμπλοκή. Οπως γράψαμε την ομάδα την συγκρότησαν η UEFA, ο Ολυμπιακός και το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» με επικεφαλής τους:

  • Αρη Σταυρόπουλο (εντεταλμένος σύμβουλος της UEFA)
  • Βασίλη Βασιλειάδη (πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του γηπέδου)
  • Κώστα Βερνίκο (υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων του Ολυμπιακού)
  • Νίκο Γαβαλά (Media Manager του project)

Γιατί συνέβη αυτό; Επειδή η UEFA είχε πλήρη εμπιστοσύνη στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και στο γήπεδο και γνώριζε πως θα φέρει εις πέρας το project, ειδικά στον λίγο χρόνο που είχαν στην διάθεσή τους. Ταυτόχρονα τα λεφτά που έχουν «πέσει» στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης» από τον Βαγγέλη Μαρινάκη τα τελευταία χρόνια έδινε (και δίνει) την εικόνα ενός νέου γηπέδου. Μη ξεχνάτε πως το «Καραϊσκάκης» συμπληρώνει 20 χρόνια ζωής!

Οι αλλαγές που έγιναν το καλοκαίρι ήρθαν να προστεθούν σε μια σειρά επενδύσεων από τον πρόεδρο του Ολυμπιακού σε ότι έχει να κάνει με το γήπεδο. Αλλαγές στην υποδοχή, στις σουίτες αλλά και πολλές αναβαθμίσεις σε τεχνολογικό επίπεδο που προφανώς δεν είναι ορατές, αλλά είναι πολύ σημαντικές για την διοργάνωση ενός τέτοιου event.

Μία μικρή «πόλη...»

Αν πιστεύετε πως ένας τελικός της UEFA, είναι απλά ένα ακόμη παιχνίδι κάνετε μεγάλο λάθος. Δεν ήρθαν δηλαδή οι αποστολές των δύο ομάδων, πηγαίνετε για προπόνηση και τα λέμε στον αγώνα! Μιλάμε για μια δημιουργία πόλης! Απειρο προσωπικό (από εθελοντές μέχρι ανθρώπους της UEFA), εκατοντάδες δημοσιογράφοι, δεκάδες τηλεοπτικά δίκτυα!

Συνολικά βρέθηκαν 350 δημοσιογράφοι από όλον τον κόσμο (με μικρό αριθμό Ελλήνων), 50 φωτορεπόρτερ στον αγωνιστικό χώρο και 22 τηλεοπτικά δίκτυα! Η εικόνα του «Καραϊσκάκης» και του Πειραιά ταξίδεψε σε όλον τον κόσμο για το σημαντικότερο ματς του καλοκαιριού.

Μία εβδομάδα μετά την δυσφήμιση της χώρας και τα όσα τραγικά έγιναν με την δολοφονία του Μιχάλη, ήρθε η διαφήμιση της Ελλάδας.

Θεοδωρίδης και Τσέφεριν

Μόνο τυχαία λοιπόν δεν ήταν η ατάκα «ο καλύτερος τελικός της 10ετιας σε ότι έχει να κάνει με το Super Cup».

Οι Legends και η ατάκα στον Τσέφεριν

Κάτι ακόμα που ενθουσίασε την UEFA ήταν η συμμετοχή των Legends 2004 στην γιορτή. Από την παρουσία τους την Τρίτη και την Τετάρτη το πρωί στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά παίζοντας ποδόσφαιρο (με Special Olympics και παιδιά από το UEFA Foundation) μέχρι το επίσημο γεύμα στο Νιάρχος το βράδυ της Τρίτης και φυσικά με την δική τους σουίτα στο Καραϊσκάκης την ώρα του τελικού!

Η ιδέα των ανθρώπων του Ολυμπιακού να συμπεριλάβουν στην γιορτή τους ανθρώπους που μας έχουν χαρίσει την μεγαλύτερη ευρωπαϊκή επιτυχία στο ποδόσφαιρο μονο απαρατήρητο δεν πέρασε από την UEFA.

Οπως φυσικά δεν πέρασε απαρατήρητος και ο Αλεξάντερ Τσέφεριν από τους Legends οι οποίοι τον κάλεσαν στην ομάδα τους σε κάποιο από τα ματς που θα δώσουν στο μέλλον! «Σε βλέπουμε σε πολύ καλή κατάσταση. Είσαι καλεσμενος μας να παίξεις σε κάποιον από τους αγώνες μας».

Καθόλου τυχαίο δεν ήταν και το γεγονός (παρά το γεγονός ότι προκάλεσε τρομερή εντύπωση) πως ήταν όλοι οι διευθυντές της UEFA στην Αθήνα. Το λέμε αυτό γιατι το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα είναι μια ευκαιρία για ολιγοήμερες διακοπές πριν το Μονακό και τις κληρώσεις. Κι όμως εκτός από τους Τσέφεριν και Θεοδωρίδη (που ούτως η άλλως θα έδιναν το παρών) στο «Καραϊσκάκης» ήταν και ο Μαρκέτι και ο Λάκοβιτς και ο Μπόμπαν και ο Ροζέτι!

Η συνδιοργάνωση και το σχεδόν sold out

Εκτός από το θέμα του χρόνου για πρώτη φορά είχαμε ουσιαστικά συνδιοργάνωση δύο πόλεων! Μία συνδιοργάνωση που την χειρίστηκαν άψογα όλοι οι εμπλεκόμενοι. Η UEFA διάλεξε την Αθήνα ουσιαστικά ως την πόλη που θα διοργάνωνε τον τελικό. Βεβαίως το «Γεώργιος Καραϊσκάκης» είναι στον Πειραιά και γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο το Super Cup ήταν «Αthens – Piraeus 2023».

Οι δύο δήμοι συνεργάστηκαν άψογα κάτι το οποίο φάνηκε και από την σχέση που είχαν οι δύο δήμαρχοι. Τόσο ο Γιάννης Μώραλης όσο και ο Κώστας Μπακογιάννης.

Επίσης εντυπωσιακό ήταν το γεγονός ότι δύο μέρες πριν τον τελικό είχαν μείνει μόνο 280 εισιτήρια στην UEFA. Ουσιαστικά μιλάμε για sold out και για μια τρομερή επιτυχία της διοργάνωσης.

Το UEFA Foundation, ο Λέανδρος και η Λουκία

«Αυτό είναι το ποδόσφαιρο. Αυτή είναι η αποστολή μας». Βλέποντας την μικρή Λουκία η οποία έδινε τα μετάλλια σε νικητές και ηττημένος (πήρε κι αυτή το δικό της), οι άνθρωποι του UEFA Foundation εξηγούσαν την συμβολή της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας. Η μικρή Λουκία από την χαρά της, αγκάλιαζε όποιον έβρισκε μπροστά της.

Η Λουκία με τον Πεπ Γκουαρδιόλα

O γνωστός μας πλέον Λέανδρος συνόδευσε τον Χάαλαντ!

Xάαλαντ και Λέανδρος

Ταυτόχρονα ο Ολυμπιακός είχε παρουσιάσει τέλη Απριλίου στην UEFA τι κάνει με την ακουστική περιγραφή για τους ανθρώπους με προβλήματα όρασης. Και φυσικά συμφωνήθηκε να προσφέρει την υπηρεσία στον τελικό ο Ολυμπιακός!

«Ηταν ότι πιο όμορφο έχει ζήσει»

Τι σημαίνει ποδόσφαιρο λοιπόν. Αντί να το γράψουμε εμείς, θα σας μεταφέρουμε το μήνυμα που έστειλαν οι γονείς της μικρής Αναστασίας στους ανθρώπους του Ολυμπιακού και τους διοργανωτές του τελικού. Η μικρή Αναστασία μένει μόνιμα στην Κέρκυρα και είναι τυφλή. Ολική τύφλωση. Ηθελε πολύ όμως να βρεθεί στον τελικό. Και τα κατάφερε...

«Θα θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε για όλα. Την διοίκηση του Ολυμπιακού και την UEFA. Από τους εθελοντές μέχρι και το κυλικείο για το κέρασμα. Η αντιμετώπιση ήταν άψογη.

Η Αναστασία δεν ένιωσε στιγμή...

Ηταν ότι πιο όμορφο έχει ζήσει έως τώρα»

@Photo credits: eurokinissi, Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα