Παλαιστίνο: Η ομάδα-σύμβολο της Χιλής

palestino

bet365

Η Παλαιστίνο αποτελεί την ομάδα-σύμβολο της Χιλής, καθώς ιδρύθηκε από Παλαιστίνιους μετανάστες και μέχρι και σήμερα πρωταγωνιστεί στο ποδόσφαιρο της χώρας.

Η Παλαιστίνο φοράει τα χρώματα της παλαιστινιακής σημαίας και πρόκειται για ένα «ξένο» κλαμπ στην ίδια του τη χώρα. Αν και με πολλές αποχρώσεις που καταδεικνύουν τις ξεκάθαρες και εθελοντικές ρίζες του στο έθνος της Χιλής, εκείνο παραμένει άρρηκτα συνδεδεμένο με τις αξίες και τις αρχές του κράτους της Παλαιστίνης. Με τις εντάσεις στη Γάζα να βρίσκονται σε εξέλιξη, η ομάδα της Νότιας Αμερικής παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις από τη δική της... σκοπιά.

Στην αρχή η ομάδα έπαιζε σε διάφορα γήπεδα στο Σαντιάγο της Χιλής, όπως το «Sedylan», το Στρατιωτικό Στάδιο, το Εθνικό Στάδιο και το «Santa Laura», ώσπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 χρησιμοποίησε το «Reinaldo Martín Müller», που βρίσκεται εντός της Αεροπορικής βάσης «El Bosque» νότια της πρωτεύουσας.

Μόλις το 1988 η Παλαιστίνο άρχισε να παίζει τους εντός έδρας αγώνες της στο σημερινό φέουδο της, το «La Cisterna», μια έδρα ιδιοκτησίας του ομώνυμου δήμου, που εγκαινιάστηκε στις 22 Σεπτεμβρίου 1988 σε φιλικό αγώνα ανάμεσα στην Παλαιστίνο και την Πουέμπλα από το Μεξικό. Αν και οι κερκίδες του μπορούσαν και μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 10.000 θεατές, λόγω των κακών εγκαταστάσεων του, για αρκετά χρόνια επιτρεπόταν μόνο η μισή χωρητικότητα προσέλευσης.

 

Το 2018 ο σύλλογος επένδυσε σε μια σειρά έργων βελτίωσης στο γήπεδο, όπως καινούργιες θύρες εισόδων, εγκατάσταση ηλεκτρονικού πίνακα αποτελεσμάτων νέας τεχνολογίας και μέτρα ασφαλείας, για να εκσυγχρονίσει σταδιακά το «σπίτι» του.

Η ιστορία ενός συλλόγου πρόθυμου να σεβαστεί την καταγωγή του

Στις 20 Αυγούστου 1920 ιδρύθηκε λοιπόν ο Παλαιστινιακός Ποδοσφαιρικός Όμιλος από μια ομάδα νεαρών Μουσουλμάνων, παιδιών του παλαιστινιακού κύμματος μετανάστευσης στη Χιλή. Εντάχθηκε στις μικρές κατηγορίες της ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας του Σαντιάγο, όπου συμμετείχε μέχρι το 1923. Την επόμενη χρονιά άλλαξε το όνομά του σε Παλαιστίνο Sports Club για να αφοσιωθεί στην πρακτική κι άλλων αθλημάτων όπως το τένις. Το 1939, τα μέλη του Παλαιστίνο Sport Club αποφάσισαν να συγχωνευτούν με την Παλαιστίνο Club, έναν κοινωνικό σύλλογο που είχε δημιουργηθεί το 1938. Μετά από αρκετές συζητήσεις, η συγχώνευση μεταξύ των δύο συλλόγων σφραγίστηκε στις 8 Αυγούστου 1941.

Έκτοτε η Παλαιστίνο άρχισε να ασχολείται με αθλήματα όπως το μπάσκετ και το χόκεϊ. Την ίδια περίοδο που αναπτύσσονταν άλλα αθλήματα στη χώρα, προέκυψε η ιδέα της δημιουργίας μιας ποδοσφαιρικής ομάδας, μια πρωτοβουλία που διαμορφώθηκε στις 19 Ιουνίου 1949, όταν ο εν λόγω κλάδος αναδιοργανώθηκε με στόχο να αγωνιστεί σε εθνικό επίπεδο. Ο σύλλογος προσκλήθηκε να αγωνιστεί στους πρώτους παλαιστινιακούς Ολυμπιακούς Αγώνες, οι οποίοι έλαβαν χώρα μεταξύ 14 και 22 Ιανουαρίου του 1950 στην ίδια την πόλη Οσόρνο και οι οποίοι οργανώθηκαν από τον Σύλλογο Αθλητισμού της Συρίας και διευθύνονταν από το Ενωμένο Μέτωπο της Χιλιανής Νεολαίας των Αράβων Κάθοδος.​ Η ομάδα πήρε το τρόπαιο του πρωταθλήματος ποδοσφαίρου, το οποίο έδωσε την οριστική ώθηση να αρχίσει να βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο.

Η άνοδος στην πρώτη κατηγορία

Μετά από αρκετές προσπάθειες, το 1952 η κεντρική ποδοσφαιρική Ομοσπονδία ενσωμάτωσε τον θεσμό στη νεοσύστατη Β' κατηγορία του ποδοσφαίρου. Την ίδια σεζόν στέφθηκε πρωταθλήτρια και μετά την ισοβαθμία στην πρώτη θέση με τη Ρέιντζερς, ένας καθοριστικός αγώνας για τον τίτλο διεξήχθη στη Ρανκάγκουα, στον οποίο η Παλαιστίνο κέρδισε με 4-2 στα πέναλτι, αφού ισοφάρισε 2-2 στην κανονική διάρκεια. Αυτή η νίκη επέτρεψε στην ομάδα να ανέβει στη μεγάλη κατηγορία του ποδοσφαίρου της Χιλής.

Η ομάδα σύμβολο του Σαντιάγο

Οι επιχειρηματίες κλωστοϋφαντουργίας της αραβικής αποικίας του Σαντιάγο ενθουσιάστηκαν με την ομάδα, η οποία μεταφράστηκε σε μεγάλες συνεισφορές χρημάτων στις επιχειρήσεις της γειτονιάς. Οι οπαδοί γέμιζαν τις εξέδρες του γηπέδου κάθε Κυριακή και ολόκληρη η πόλη ζούσε στους ρυθμούς της. Οι μεταγραφές ποδοσφαιριστών έγιναν ολοένα και πιο δυνατές έως ότου κατέκτησαν και το πρώτο τους πρωτάθλημα το 1955. Μια ιστορική σεζόν στην οποία ο Αργεντινός Ρομπέρτο Κολ ξεχώρισε από τις τάξεις της Ρίβερ Πλέιτ των Αλφρέντο Ντι Στέφανο, Χοσέ Μανουέλ Μορένο και Άνχελ Λαμπρούνα. Ο Κολ συνοδευόταν από μορφές όπως ο Ροδόλφο Αλμέιδα, τον Οσβάλδο Πέρες και τον Κάρλος Ροδόλφο Ρόχας. Ο σύλλογος συνέχισε στην πρώτη κατηγορία της Χιλής χωρίς κάποιο σημαντικό γεγονός μέχρι το 1970, τη χρονιά στην οποία υποβιβάστηκε ξανά στη Β' Κατηγορία.

Η ομάδα τη δεκαετία του 70' έφτασε σε νέα άνοδο στην πρώτη κατηγορία, ο αρχηγός της ήταν, ένας από τους καλύτερους Χιλιανούς παίκτες όλων των εποχών, ο Ελίας Φιγκερόα. Όμως ο Ελίας δεν έπαιζε μόνος του, στο πλευρό του είχε τους Όσκαρ Φαμπιάνι, Ροδόλφο Ντουμπό, Εντγάρδο Φουέντες, Μανουέλ Αράγια και πολλούς άλλους που έκαναν την Παλαιστίνο μία από τις καλύτερες ομάδες στην ιστορία του ποδοσφαίρου της Χιλής. Αυτή η ομάδα διατηρεί ακόμα το ρεκόρ των 44 αήττητων αγώνων και έφτασε στα ημιτελικά του Copa Libertadores του 79'.

Πολιτική και ποδόσφαιρο χέρι-χέρι

Το... παλαιστινιακό στοιχείο της ομάδας ήταν πάντα πολιτικά και συμβολικά συνδεδεμένο με την Παλαιστίνη. Από τη φανέλα με τον χάρτη της Παλαιστίνης στο στήθος που φορούσε ο τερματοφύλακας, Λεονάρδο Καουτερούτσι, το 2002 μέχρι τη φανέλα του τερματοφύλακα το 2014 όπου το νούμερο «1» αντικαταστάθηκε από τον χάρτη της Παλαιστίνης, σύμφωνα με τα αρχικά του όρια μέχρι το έτος 1946. Πριν από την ύπαρξη του κράτους του Ισραήλ και το ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών.

Κατάφεραν να παίξουν τρία παιχνίδια με αυτό το design μέχρι που η εβραϊκή κοινότητα διαμαρτυρύθηκε μέσω της διπλωματικής της αντιπροσωπείας: «Η Ισραηλινή Πρεσβεία θεωρεί ότι η χρήση του χάρτη του Ισραήλ στη φανέλα της Παλαιστίνο είναι μια άνευ προηγουμένου πρόκληση και ιδιαίτερα σοβαρή γιατί διεξάγεται σε αθλητικό πλαίσιο».

Το ζήτημα κλιμακώθηκε στον διεθνή Τύπο απηχώντας την έξαλλη αντίδραση του ισραηλινού υπουργείου Εξωτερικών, το οποίο κάλεσε το Ισραήλ να ενημερώσει τους διπλωμάτες του στη Χιλή για να εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την πρόκληση. «Ένας ποδοσφαιρικός σύλλογος της Χιλής εξοργίζει το Ισραήλ βάζοντας τον χάρτη της Παλαιστίνης στη στολή του», είχε τίτλο το ειδησεογραφικό κανάλι «Russia Today». Το σύμβολο χάρτη στη φανέλα μιας ταπεινής -ίσως της πιο ταπεινής- ομάδας στην πρώτη κατηγορία της Χιλής, ήταν τα πρωτοσέλιδα σε όλο τον κόσμο.

Αυτή η φασαρία οδήγησε σε μια μικρή οικονομική κύρωση από το Πειθαρχικό Δικαστήριο ANFP. Η Παλαιστίνο αναγκάστηκε να βγάλει το νούμερο «1» με τον χάρτη, αλλά ο Πρόεδρος της ομάδας, Φερνάντο Αγκουάντ, δεν ενέδωσε και ενσωμάτωσε τον χάρτη, όχι πια αντικαθιστώντας τον αριθμό «1», αλλά μπροστά δίπλα στη φανέλα. Δεν ήταν εξουσιοδοτημένοι να χρησιμοποιήσουν τις εμφανίσεις στο πρωτάθλημα, αλλά τους επιτράπηκε να τις πουλάνε στην μπουτίκ. Οι πωλήσεις μπλουζών της Παλαιστίνης αυξήθηκαν πάνω από 300% μετά τη διαμάχη για τον χάρτη και ήρθαν παραγγελίες στον σύλλογο από όλο τον κόσμο και χώρες όπως η Γαλλία, το Μαρόκο, η Τουρκία, η Πορτογαλία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Βραζιλία, η Κολομβία και φυσικά από τη Μέση Ανατολή.

Στο δημοτικό στάδιο «La Cisterna», χωρητικότητας 12.000 θεατών μέχρι σήμερα ακούγονται πολλά συνθήματα υπέρ της Γάζας, άλλοι σηκώνουν τις φανέλες τους που έχουν πάνω τον χάρτη και κάποιοι άλλοι απαιτούν να σταματήσει η γενοκτονία. Η συντριπτική πλειοψηφία των Παλαιστινίων οπαδών υποστηρίζει ενεργά την παλαιστινιακή υπόθεση. Η πιο κρίσιμη πολιτική στιγμή στην ιστορία του συλλόγου ήταν αναμφίβολα τον Μάιο του 2018, όταν ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Εθνικής Αρχής (PNA), Μαχμούντ Αμπάς, επισκέφθηκε τη διοίκηση της Παλαιστίνο στο Σαντιάγο της Χιλής.

Η σύνδεση της Χιλής με την Παλαιστίνη

Υπάρχουν πολλοί Χιλιανοί που αγωνίστηκαν για την εθνική ομάδα της Παλαιστίνης από την άφιξη της παλαιστινιακής αποικίας στη Χιλή και μετά. Πρόκειται για τους Εντγάρδο Αμπνταλά, Λεονάρδο Σαμόρα, Αλέξις Νοραμπουένα, Πατρίσιο Ασεβέδο, Πάμπλο Αμπνταλά και ο πρόσφατα εθνικοποιημένος, Ματίας Χάδουε μεταξύ άλλων. Ωστόσο ο εμβληματικός Ρομπέρτο ​​Κετλούν έχει κάνει περισσότερες από 20 συμμετοχές με την εθνική ομάδα. Αν υπάρχει μια φανέλα με μεγαλύτερη συμβολική δύναμη από αυτή της Παλαιστίνης, είναι αυτή ακριβώς, της εθνικής ομάδας. Η FIFA είναι μια από τις λίγες οντότητες που αναγνωρίζει την ύπαρξη της Παλαιστίνης. Στους αγώνες της, όπως και στους αγώνες του συλλόγου από τη Χιλή, κυματίζει με κάθε επισημότητα η σημαία της Παλαιστίνης.

@Photo credits: Getty Images/Ideal Image

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα