Ελλάδα: Η βραδιά στην Ιρλανδία την έφερε στη στιγμή που χρειάζεται μία αγωνιστική υπέρβαση!
Πριν απ' όλα και ξέχωρα από κάθε τι άλλο προτού πάμε στην αναφορά των αγώνων με την Ιρλανδία και την Ολλανδία είναι σημαντικό να θυμηθούμε - και πάλι - πώς φυσικά και στην Εθνική μας ομάδα βιώσαμε και εποχές που χάναμε από τα Νησιά Φερόε και μάλιστα 2 φορές. Περάσαμε διαστήματα που αδυνατούσαμε να επικρατήσουμε με Εθνικές όπως του Κοσόβου. Άρα το να έχουμε φτάσει ξανά στο level να παίρνουμε σημαντικά διπλά όπως αυτό με την Ιρλανδία αποτελεί ένα κομβικό σημείο. Ένα σημείο αναφοράς και εξέλιξης. Άλλωστε τέτοια ματς είναι που έχουν μεγάλη σημασία και αξία σε αυτή τη χρονική συγκυρία.
Δεδομένα μπορούμε να πάμε όλοι πίσω τον χρόνο, στο EURO 2004. Να καθόμαστε και να αναπολούμε εκείνες τις ημέρες και να σκεφτόμαστε το τι ωραία θα ήταν όχι μόνο να πηγαίναμε ξανά σε μία τέτοια διοργάνωση αλλά να ερχόταν και πάλι ένα τέτοιο τρόπαιο στην Ελλάδα. Ωστόσο ο Γκουστάβο Πογιέτ στη μεγάλη συνέντευξη που είχε δώσει στο Gazzetta είχε δώσει ένα πολύ σωστό - κατ' εμέ - στίγμα με αφορμή το θέμα της πίεσης στην Ελλάδα: «Πρώτον, λατρεύω την πίεση. Χωρίς πίεση δεν μπορώ να δουλέψω. Δεύτερον δεν θα μιλήσω για το παρελθόν της Εθνικής, διότι είναι πιο καλά αυτά να μην λέγονται δημόσια. Έχω την άποψή μου αλλά μέχρι εκεί.
Αυτό που προσπαθώ εγώ είναι να υπάρχει βελτίωση. Ας προσθέσουμε πράγματα. Έστω λίγα πράγματα. Όλα αυτά για να γίνουμε πιο καλοί. Και ξεχάστε το τι είχε συμβεί το 2004 με κάθε σεβασμό φυσικά.
Ξεχάστε και το 2014 και το τι μπορεί να έγινε σε μία δεκαετία. Το ποδόσφαιρο έχει αλλάξει δραστικά και σε μεγάλο βαθμό φτάνοντας στο σήμερα. Μιλάμε για άλλη τεχνολογία παντού. Εντελώς διαφορετικά τα πράγματα.
Ας μην λέμε λοιπόν να κάνουμε τα πράγματα όπως τα κάναμε το 2003 ή όπως το 2019. Εγώ λέω ας γίνουμε καλύτεροι. Ας γίνουμε λίγο πιο καλοί. Ό,τι πρέπει να βελτιώσουμε να το βελτιώσουμε. Ας βελτιωθούμε.
Διότι όποια βελτίωση έρθει πρώτον θα είναι καλή για τους παίκτες, που θα είναι καλύτερα προετοιμασμένοι, θα μας εκπροσωπούν πιο καλά και θα έτοιμοι για αυτά που θα έρθουν και για ότι συμβεί. Σε 2 χρόνια ή σε 5 χρόνια ο επόμενος προπονητής να βρει την ομάδα σε πιο καλή θέση. Αυτό μου αρέσει εμένα. Να βρίσκω τις ομάδες σε πιο καλή κατάσταση από αυτήν που τις βρήκα. Τα έχω βρει ΟΚ τα πράγματα. Δεν έχω κανένα παράπονο. Θέλω να υπάρχει βελτίωση. Είναι κάτι σημαντικό».
Λόγια τα οποία έτσι τα ένιωθε και έτσι και τα είπε. Εν έτει 2023 δεν γίνεται να περιμένουμε να... ξαναδούμε ή να βλέπουμε την ομάδα του 2004, όσο ψηλά και εάν έθεσε από τότε τον πήχη και η αλήθεια είναι πώς τον ανέβασε πολύ ψηλά. Πολύ ψηλά για τα standards της Εθνικής μας (με το status που είχαμε πριν). Μπορούμε όμως να έχουμε την επιθυμία και την προσδοκία να βλέπουμε μία ομάδα ανταγωνιστική που να διεκδικεί διαρκώς προκρίσεις και που θα μπει στη διαδικασία να επιστρέψει μετά από τόσα χρόνια σε μία μεγάλη διοργάνωση.
Στην Ιρλανδία έγιναν τα... προφανή και αυτονόητα, όμως ακόμα και αυτά μετράνε πάρα πολύ
Εάν δούμε τις δύο ομάδες και τη διαφορά της ποιότητάς τους από τη μέση και μπροστά η Ελλάδα 9 στα 10 ματς θα νικούσε τους Ιρλανδούς. Αυτό έγινε και τώρα. Έγινε το προφανές. Το αναμενόμενο. Το αυτονόητο εάν προτιμάτε. Αυτονόητα πράγματα τα οποία βέβαια μετράνε πάρα πολύ και ειδικά αυτό το διάστημα. Όσο αξιόμαχοι, σκληροί και σκληροτράχηλοι και να είναι οι Ιρλανδοί.
Αναμφίβολα ένα στοιχείο που μπορεί να προβληματίσει το εθνικό μας συγκρότημα είναι τα δύο... ζόρικα διαστήματα, ένα στο ξεκίνημα του αγώνα (με τις ευκαιρίες και το δοκάρι των Ιρλανδών) και ένα προς το τέλος αλλά και το γεγονός ότι η Ελλάδα... έφαγε αρκετές φάσεις από τους Ιρλανδούς αλλά συνολικά ήταν ανώτερη. Και για ένα σημαντικό διάστημα ήταν για καλά ανώτερη.
Έχοντας αρκετούς παίκτες που ήταν διακριθέντες και ας εξακολουθώ επί προσωπικού να επιμένω πώς απ' όλους τους διεθνείς ο Μασούρας είναι ο πιο φορμαρισμένος παίκτης, εκείνος στην πιο καλή κατάσταση το τελευταίο διάστημα και πιθανότατα και ο πιο αξιόπιστος - μαζί με τον Μπακασέτα - σκόρερ της. Αρκεί να δούμε για τον διεθνή μεσοεπιθετικό του Ολυμπιακού ότι στους 2 τελευταίους χρονικά αγώνες με Γιβραλτάρ και Ιρλανδία έχει 3 τέρματα. Και φυσικά παίζει μεγάλο ρόλο το πώς τον διαχειρίζεται στον Ολυμπιακό ο Μαρτίνεθ και σε μία θέση ως 2ος φορ.
Τώρα μπροστά μας έχουμε την Ολλανδία και έναν αγώνα που έρχεται να δικαιώσει όσα είχε τονίσει ο Βαγγέλης Παυλίδης στο Gazzetta. Πώς η Ελλάδα θέλει τη νίκη με τους Οράνιε. Ότι δεν θα μπορούσε της φτάσει κάτι άλλο για την πρόκριση μέσω του Ομίλου. Και το σενάριο μέχρι τώρα έχει βγει κατά το ήμισυ όπως το ήθελε ο διεθνής φορ. Νίκη στην Ιρλανδία και ήττα των Ολλανδών. Μόνο που η... δουλειά δεν τελείωσε.
Είναι απλό και εύκολο το να νικήσουμε τους... λαβωμένους Ολλανδούς; Όχι δεν είναι. Θα χρειαστεί μία μεγάλη και αγωνιστική υπέρβαση και σίγουρα θα βοηθήσει το 3-0 στην Ολλανδία υπό το πρίσμα πώς Πογιέτ και διεθνείς θα δούν όλα όσα πήγαν στραβά τότε και θα προσπαθήσουν να μην τα επαναλάβουν. Σε αυτό το αγωνιστικό... μάθημα που θα έχουν μπροστά τους θα επιδιώξουν να μην... κοπούν. Να μην αποτύχουν. Εξάλλου το παραδέχθηκε ο ίδιος ο έμπειρος κόουτς μετά από ερώτηση του Gazzetta στη media day: με την Ολλανδία η Ελλάδα έκανε το χειρότερό της ματς επί των ημερών του στον πάγκο. Άρα άπαντες έχουν το υψηλότερο δυνατό κίνητρο για να δείξουν μία πολύ καλή εικόνα στο γήπεδο.
Εδώ που έχει φτάσει η Ελλάδα θα χρειαστεί να τα δώσει όλα για όλα τη Δευτέρα στην OPAP Arena έχοντας ως αντίπαλο μία πολύ καλή και ποιοτική ομάδα ειδικά από τη μέση και μπροστά. Θα έχει και ανεβασμένη ψυχολογία αλλά και θα παίζει και εντός έδρας. Αρκεί να προσεγγίσει τον αγώνα με μεγάλη προσοχή ειδικά στο κέντρο και στα μετόπισθεν και ως προς στις επιστροφές της αλλά και να μπορέσει να βρει ένα γκολ στο α' μέρος. Σε αυτό το χρονικό σημείο που φτάσαμε η Ελλάδα μπορεί και δικαιούται να ελπίζει, αρκεί να κάνει πολλά πράγματα σωστά το βράδυ της Δευτέρας.
Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.