Ο Κάρλος έχει δύο μεγάλες αγάπες: το Τάνγκο και τον Μαραντόνα

Ο Κάρλος έχει δύο μεγάλες αγάπες: το Τάνγκο και τον Μαραντόνα

Άκης Κατσούδας
Ο Κάρλος κρατώντας ένα σκεύος με μάτε.

bet365

Επισκεφτήκαμε τη σχολή χορού Danzarin και μιλήσαμε με τους δύο δημιουργούς του, τον Κάρλος και την Μαρία, για την αγάπη τους για τον αργεντίνικο χορό και κυρίως το πώς έζησαν τα ματς του περασμένου Μουντιάλ. Όταν και ο χώρος έγινε πεδίο πανηγυρισμών της αργεντίνικης κοινότητας στην Αθήνα.

Το Μπουένος Άιρες απέχει από την Αθήνα 11.686 χιλιόμετρα. Αυτό, όμως, δεν εμπόδισε τον Κάρλος να αφήσει την πατρίδα του και να έρθει στην Ελλάδα, προκειμένου να ασχοληθεί με αυτό που αγαπά περισσότερο στον κόσμο: το τάνγκο.

Τον συναντώ στη σχολή χορού Danzarin στο κέντρο της Αθήνας. Ο χώρος θυμίζει αμέσως τον σκοπό του. Ξύλινο πάτωμα για χορό, μεγάλοι καθρέφτες, φωτογραφίες από παραστάσεις τάνγκο, αργεντίνικες σημαίες. Σε μια γωνιά, όμως, ξεχωρίζει μια ταμπέλα. Πάνω σε αυτή υπάρχει η μορφή του Ντιέγκο Μαραντόνα, του «Θεού της μπάλας» κατά τον Κάρλος.

«Οι Αργεντίνοι έχουν τεράστια αγάπη για τον Μαραντόνα. Δεν μπορώ να σου το εξηγήσω. Είναι κάτι παραπάνω από θεός μας. Όταν πέθανε, η κυβέρνηση της χώρας έκανε μια εξαίρεση και άφησε τον κόσμο να τον πενθήσει. Αυτός θεωρώ ότι έβαλε το χέρι του πάλι από ψηλά για να πάρουμε το Μουντιάλ» προσθέτει γελώντας.

Το Μουντιάλ και το ταξίδι του Κάρλος στο Μπουένος Άιρες

Φωτογραφία από τα πανηγύρια των Αργεντίνων.

Τον περασμένο Δεκέμβριο, ο χώρος του Danzarin μετατράπηκε σε μια μεγάλη αρένα Αργεντίνων που έστησαν έναν προτζέκτορα και παρακολούθησαν εκεί όλα τα παιχνίδια του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτό ήταν μια ιδέα του Κάρλος. Μόνο που δεν περίμενε ποτέ τι επρόκειτο να συμβεί.

 

«Πιο πολύ το κάναμε για να βλέπουμε τα παιχνίδια με τους φίλους μας. Αυτό που συνέβη, όμως, δεν το περίμενε κανείς» εξηγεί ο ίδιος. Οι εικόνες με το πλήθος που είχε συγκεντρωθεί τόσο εντός όσο και εκτός της σχολής, ιδιαίτερα στα νοκ άουτ παιχνίδια, έκαναν τον γύρο του διαδικτύου.

Η Μαρία Καραγεώργου, συνιδρύτρια του Danzarin, κάποια στιγμή φοβήθηκε από το πλήθος του κόσμου. «Στον τελικό πρέπει να υπήρχαν τριακόσια άτομα. Δεν μπορούσα να το διαχειριστώ όλο αυτό. Μετά έγινε μια μεγάλη πορεία ως το κέντρο της Αθήνας. Ακόμα οι γείτονας μάς το λένε» προσθέτει γελώντας.

Κι όλα αυτά μόνη της, καθώς ο Κάρλος αποφάσισε να φύγει από την Ελλάδα και να ταξιδέψει πίσω στον τόπο για να βιώσει από κοντά τα πανηγύρια με τους συμπατριώτες του. Έμεινε για περισσότερο από έναν μήνα και οι φωτογραφίες που τράβηξε με το κινητό του είναι ενδεικτικές της παράνοιας που επικρατούσε.

Πάνω στην κουβέντα, άνοιξε το κινητό του και άρχισε να μου δείχνει στιγμιότυπα από τη φιέστα. Ανθρώπους να είμαι αγκαλιασμένοι στους δρόμους και να κλαίνε σαν μικρά παιδιά, οπαδούς να στέκονται και να φωτογραφίζονται μπροστά στο λεωφορείο 10 του Μπουένος Άιρες. «Ήταν κι αυτό ένα σημάδι ότι ο Ντιέγκο έκανε τη δουλειά του από ψηλά» προσθέτει γελώντας.

O Κάρλος και η Μαρία.

Επέστρεψε στην Αθήνα λίγο πριν το τέλος Ιανουαρίου, όταν πια τα πανηγύρια είχαν αρχίσει να κοπάζουν τόσο στην Αργεντινή όσο και φυσικά στην Ελλάδα. Στη χώρα μας, όπως εξηγεί, έχει βρει μια νέα πατρίδα. Οι ομοιότητες μεταξύ των δύο λαών είναι μεγάλες, κατά τον ίδιο. «Και οι Αργεντίνοι και οι Έλληνες τους αρέσει να δίνουν. Είναι πολύ ανοιχτοί άνθρωποι. Τους αρέσει φυσικά πολύ το ποδόσφαιρο. Και η Αθήνα έχει αυτό το χάος που μοιάζει λίγο με εκείνο του Μπουένος Άιρες» λέει γελώντας.

Μαζί του από την πρώτη στιγμή ήταν και παραμένει η Μαρία Καραγεώργου. Οι δυο τους τρέχουν παράλληλα τη σχολή. Έναν πολυχώρο ουσιαστικά στον οποίο συμβαίνουν διάφορες καλλιτεχνικές δράσεις. Στον πυρήνα είναι, όμως, πάντοτε το τάνγκο.

Στα ράφια του μικρού μπαρ του Danzarin υπάρχουν δεκάδες βινύλια, δίσκοι και αφίσες από Αργεντίνους καλλιτέχνες και χορευτές. Είναι ένας πραγματικός καλλιτεχνικός θησαυρός που θέλουν να αρχίσουν να αξιοποιούν στο χώρο.

Η Μαρία, η οποία είναι παράλληλα πιλάτες instructor και ασχολείται και με το θέατρο, γνωρίστηκε με τον Κάρλος στα μέσα της δεκαετίες του 2000 και έκτοτε έχει βρει σε αυτόν το καλλιτεχνικό της ταίρι. Καθόλη τη διάρκεια της κοινής πορείας τους, μάλιστα, έχουν δώσει αρκετές παραστάσεις τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό.

Η αγάπη των Αργεντίνων -και του Μέσι- για το μάτε

Ένα σκεύος μάτε.

Πέρα, όμως, από το τάνγκο έχουν και μια δεύτερη μεγάλη αγάπη: το μάτε. Το μάτε είναι το παραδοσιακό αργεντίνικο τσάι. Η διαδικασία για τη δημιουργία του είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία. Ζεσταίνεται το νερό και ύστερα τοποθετείται σε ένα ειδικό σκεύος προκειμένου να αναμειχθεί με το βότανο.

Το συγκεκριμένο -συνήθως ασημένιο- σκεύος έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστό τα τελευταία χρόνια κυρίως εξαιτίας των Αργεντίνων αλλά και Ουρουγουανών ποδοσφαιριστών που το κρατούν όταν φτάνουν στο γήπεδο για το ματς ή για τον προπόνηση. Ανάμεσα σε αυτούς φυσικά και ο Λιονέλ Μέσι, ο οποίος, μάλιστα, πολλές φορές το μοιράζεται με τους υπόλοιπος συμπαίκτες του.

«Το μάτε δεν είναι απλά ένα τσάι. Είναι μια ολόκληρη ιεροτελεστία, ένα έθιμο που περνάει από γενιά σε γενιά. Μπορεί δηλαδή να βρεθείς σε ένα σπίτι και να δεις μια ολόκληρη οικογένεια να πίνει από το ίδιο καλαμάκι. Το μοιράζονται. Οι Αργεντίνοι λένε πως έχει φτάσει η ώρα της ενηλικίωσης, όταν φτιάξεις να πιεις το πρώτο δικό σου μάτε» προσθέτει ο Κάρλος.

Η προμήθεια, βέβαια, του συγκεκριμένου τσαγιού δεν είναι εύκολη. Ο μόνος τρόπος, όπως εξηγούν, να το βρουν στην Αθήνα είναι στα διάφορα μπακάλικα Σύριων μεταναστών και προσφύγων. Κι αυτό γιατί υπήρχαν αρκετοί κάτοικοι της χώρας της Μέσης Ανατολής που μετανάστευσαν στη Αργεντινή τον προηγούμενο αιώνα. Γυρνώντας πίσω λοιπόν έφεραν μαζί τους το μάτε, το οποίο πια έχει γίνει κομμάτι και της δικής τους κουλτούρας.

Η Αθήνα είναι κατά κάποιο τρόπο το σταυροδρόμι όλων αυτών των πολιτισμικών επιρροών. Με τις μεγάλες ποδοσφαιρικές διοργανώσεις να έχουν σταματήσει, το Danzarin επέστρεψε στην πρότερη κατάστασή του. Με τις βραδιές τάνγκο, με τα μαθήματα χορού, με τις εκδηλώσεις.

Ο Κάρλος σκέφτεται σοβαρά να θεσπίσει τις ποδοσφαιρικές βραδιές, ενόψει των νέων παιχνιδιών της εθνικής Αργεντινής. Όπως εξηγεί η Μαρία, από το Μουντιάλ και έπειτα υπάρχει αρκετός κόσμος που παίρνει στη σχολή χορού και προσπαθεί να κλείσει τραπέζι για φαγητό και ποτό, νομίζοντας ότι είναι κάποιου είδους καφενείο ή ταβέρνα.

«Τα αργεντίνικα κρέατα είναι φοβερά αλλά δεν έχουμε σκεφτεί κάτι τέτοιο ακόμη» λένε γελώντας και οι δύο. Η κουβέντα μας κάπου εδώ τελειώνει. Εκείνοι με ξεπροβοδίζουν και ετοιμάζονται για τα μαθήματα. Σε λίγη ώρα από τώρα η σχολή θα είναι και πάλι γεμάτη. Όχι με οπαδούς της εθνικής Αργεντινής, όμως, αλλά με χορευτές τάνγκο.

Info: Για το πλήρες πρόγραμμα της σχολής, μπορείτε να ενημερωθείτε εδώ.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα