Η αξία της στήριξης στον προπονητή και το αγωνιστικό «παράδοξο»

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Η αξία της στήριξης στον προπονητή και το αγωνιστικό «παράδοξο»

bet365

Ο Θάνος Σαρρής γράφει για την πρωτοπόρο του σουηδικού πρωταθλήματος, Έλφσμποργκ και τα διδάγματα της ιστορίας της.

Τέσσερις στροφές πριν το πέσιμο της καρό σημαίας στη σουδική Allsvenskan, η Έλφσμποργκ βρίσκεται στην πρώτη θέση του βαθμολογικού πίνακα, με τη Μάλμε να την καταδιώκει. Το πρόγραμμα της πρωτοπόρου μοιάζει, φαινομενικά, πιο εύκολο κι αν καταφέρει να διατηρηθεί στην κορυφή, θα κατακτήσει το πρώτο της πρωτάθλημα από το 2012. Έντεκα ολόκληρα χρόνια μετά.

Η Έλφσμποργκ ξεκίνησε το πρωτάθλημα με μία ήττα εντός έδρας από τη Χάκεν και μια ισοπαλία χωρίς τέρματα απέναντι στην ομάδα που τώρα βρίσκεται τελευταία στη βαθμολογία, την Βάρμπεργκ, εκτός έδρας. Κοινή συνισταμένη των δύο πρώτων της αγώνων το ότι δεν κατάφερε να βρει γκολ. Ξέσπασε με πεντάρα στην Μπρομαποϊκάρνα και στη συνέχεια ξέχασε τι θα πει ήττα, μέχρι την ήττα, ξανά από τη Χάκεν, στις 29 Ιουλίου. Μελετώντας τη φετινή πορεία της σε ένα πολύ ενδιαφέρον άρθρο του Theanalyst, αποφάσισα να σκαλίσω λίγο τα στοιχεία της απόδοσής της στο wyscout.

Το διαφορετικό στιλ μιας πρωτοπόρου

Η πορεία πρωταθλητισμού της Έλφσμποργκ δεν είναι συνηθισμένη. Η πρωτοπόρος του πρωταθλήματος είναι 10η στη σχετική λίστα με της υψηλότερες κατοχές, με τον μέσο όρο της να είναι στο 48% και της δεύτερης στη βαθμολογία Μάλμε, που είναι πρώτη στην κατοχή, στο 61.5. Είναι τρίτη στις επαφές στην αντίπαλη περιοχή με 633, όταν η Μάλμε είναι και πάλι πρώτη με 772, ενώ βρίσκεται στην 11η θέση στο passing rate, δηλαδή στις πάσες ανά λεπτό κατοχής, με 13.3. Πρώτη (ω, τι έκπληξη!), ξανά η Μάλμε με 17.

Αντίστοιχα δεν βρίσκεται στην πεντάδα στις «έξυπνες πάσες» (Οι «μπλε» είναι στην κορυφή με 102), στα κουβαλήματα μπάλας, στα Deep Completions (πάσες που δεν χαρακτηρίζονται σέντρες και φέρνουν την μπάλα στη ζώνη των 20 μέτρων της αντίπαλης εστίας - με 356 η πρώτη Μάλμε), στον απόλυτο αριθμό πασών (Οι «Μπλε» 16.205, φυσικά πρώτοι).

 

Τα παραπάνω στοιχεία αναδεικνύουν ένα διαφορετικό στιλ, από αυτό που περιμένει τις περισσότερες φορές ο παρατηρητής σχετικά με την ομάδα που είναι πρώτη στη βαθμολογία. Υψηλά ποσοστά κατοχής, passing game, «έξυπνες» πάσες, «επαφές» στην περιοχή και «πνίξιμο» του αντιπάλου με ένα συγκεκριμένο στιλ ποδοσφαίρου. Είναι χαρακτηριστικό, ότι η ομάδα του Τελίν δεν έχει πετύχει ούτε ένα τέρμα από τα 52 φετινά της που να έχει ξεκινήσει με build up, ενώ μόνο τρεις ομάδες έχουν χαμηλότερους αριθμούς στις ακολουθίες πασών (10+) στο πρωτάθλημα.

Η Έλφσμποργκ χωρίς την μπάλα

Άμεσο και γρήγορο παιχνίδι λοιπόν, το οποίο όμως έχει ενδιαφέρον και στη συμπεριφορά της ομάδας χωρίς την μπάλα. Το αναμενόμενο μάλλον θα ήταν να «βυθίζεται» σε χαμηλό μπλοκ και να αναζητά τις κόντρες στον χώρο, αλλά η Έλφσμποργκ είναι μια ομάδα που πρεσάρει με σχέδιο και ψηλότερα στο τερέν. Είναι χαρακτηριστικό ότι είναι δεύτερη στο PPDA, τον πιο αξιόπιστο δείκτη μέτρησης της πίεσης, με 9.85. Ένας «βαθύτερος» δείκτης, αλλά χαρακτηριστικός για το παιχνίδι της, είναι αυτός των high turnovers, δηλαδή των ακολουθιών που ξεκινούν από τα 40 μέτρα και κάτω, προς την αντίπαλη περιοχή.

Οι «κίτρινοι» είναι δεύτεροι στη σχετική λίστα, με έναν σημαντικό αριθμό των προσπαθειών αυτών να καταλήγουν σε τελική προσπάθεια. Οι επιθετικές της προσπάθειες ξεκινούν ψηλά στον αγωνιστικό χώρο, όπως και οι απόπειρες επανάκτησης, γεγονός που έχει αντίκτυπο και στις δύο πλευρές του τερέν: Αφήνει πίσω τη Μάλμε στα xGoals (49.24) και είναι δεύτερη στα xGoals against (26.26).

Ο προπονητής και το πρότζεκτ

Ο 45χρονος Τζίμι Τελίν ήταν ένα άσημο στόπερ στις μικρές κατηγορίες της Σουηδίας. Ξεκίνησε από τα χαμηλά και την προπονητική του καριέρα, η οποία τον έφερε το 2018, στην Έλφσμποργκ. Προηγήθηκε μια τριετία, κατά τη διάρκεια της οποίας οδήγησε για πρώτη φορά τη Γιόνκοπινγκ στην Allsvenskan μετά από 46 χρόνια. Είναι, λοιπόν, προπονητής στους «κίτρινους» εδώ και μια πενταετία. Στην πρώτη του σεζόν, η Έλφσμποργκ τερμάτισε στη 12η θέση. Την επόμενη, στην όγδοη. Δεν έκανε, δηλαδή, πρωταθληματισμό, ούτε καν πορεία προς τις θέσεις που οδηγούσαν στην Ευρώπη. Πίσω από αυτό όμως υπήρχε ένα ολόκληρο πρότζεκτ, τους καρπούς του οποίου έδρεψε στη συνέχεια. Δεύτερη θέση το 2020, τρίτη αλλά με 4 βαθμούς από την κορυφή το 2022, πρωτοπόρος φέτος, τέσσερις στροφές πριν το τέλος. Με τη δική του ταυτότητα, με το δικό του προσεκτικό χτίσιμο. Χωρίς περίτεχνα τριγωνάκια και συντριπτική κατοχή, αλλά με ουσία. Είναι κι αυτός ένας δρόμος, αφού τελικά σημασία έχει το αποτέλεσμα.

Ο βασικός αριστερός μπακ φέτος είναι ο παλιός γνώριμος από την ΑΕΚ και τον Παναθηναϊκό, Νίκλας Χουλτ. Τον πήρε ελεύθερο από το Αννόβερο. Ο Σεμπαστιάν Χολμέν, που επίσης επαναπατρίστηκε, με τον ίδιο τρόπο από τη Ρίζεσπορ. Ο 24χρονος ο Οκέλς που κλέβει την παράσταση στα αριστερά της επίθεσης, ήταν ένα πρότζεκτ σε εξέλιξη, διανύοντας την τέταρτη σεζόν του και έχοντας αποκτηθεί από τη Σίλκεμποργκ με 250.000 ευρώ. Την ίδια σεζόν, πούλησε τον Ζέσπερ Κάρλσον, επίσης αριστερό εξτρέμ, για 2.6 εκατομμύρια στην Άλκμααρ. Την επόμενη χρονιά, ο στόπερ Οκούμου παραχωρήθηκε έναντι 3.5 εκατομμύριων στη Γάνδη. Το 2022/23, οι πωλήσεις έφεραν περίπου έξι εκατομμύρια έσοδα και η ομάδα κάνει πρωταθλητισμό.

Προφανώς, δεν «βγαίνουν» όλες οι επιλογές, προφανώς ένα πλάνο συναντά δυσκολίες και εμπόδια, κάποιες φορές ανυπέρβλητα. Ο στρατηγικός σχεδιασμός, όμως, δεν μπορεί να γίνεται με ορίζοντα μηνών. Απαιτεί στήριξη, υπομονή, χώρο. Στοιχεία που στα μέρη μας μοιάζουν, τις περισσότερες φορές, άγνωστες λέξεις.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.