Οδηγός για τις ελληνικές ομάδες το περσινό μονοπάτι του Λουτσέσκου

Οδηγός για τις ελληνικές ομάδες το περσινό μονοπάτι του Λουτσέσκου

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το παράδειγμα που δημιούργησε το περασμένο καλοκαίρι ο Ρουμάνος προπονητής, όταν αποφάσισε να παίξει τα ευρωπαϊκά προκριματικά με την “περσινή” ομάδα του.

Σημείωνα προ ημερών ότι αυτά που πέτυχε ο Ραζβάν Λουτσέσκου με τον ΠΑΟΚ στην σεζόν 2022-’23 δεν έχουν ακόμη μελετηθεί και αναλυθεί στο βάθος που χρειάζεται. Διότι το παράδειγμα που δημιούργησε ο ΠΑΟΚ έχει μεγάλη αξία για την νοοτροπία των ελληνικών ομάδων. Τις προάλλες στάθηκα σε ένα από τα πιο σημαντικά συμπεράσματα αυτής της πορείας: μια ελληνική ομάδα δεν έχει ανάγκη το αφεντικό της στα αποδυτήρια για να γίνει πρωταθλήτρια. Σήμερα στέκομαι σε ένα άλλο σημαντικό μάθημα που πήραμε από την περσινή ομάδα του ΠΑΟΚ: πώς να φτάνεις στον ευρωπαϊκό όμιλο δίχως να έχεις προηγουμένως σχηματίσει το ρόστερ της σεζόν.

Ας θυμηθούμε λίγο το κλίμα που επικρατούσε ακόμη και εντός της κοινωνίας των φίλων του ΠΑΟΚ στα τέλη Ιουλίου 2023, πριν από το πρώτο παιχνίδι της 2ης προκριματικής φάσης του Conference League. Τον καιρό εκείνο ο ΠΑΟΚ όχι απλώς δεν είχε ενισχυθεί μεταγραφικά αλλά ήταν μια ομάδα αποδυναμωμένη συγκριτικά με την προηγούμενη σεζόν καθώς είχαν αποχωρήσει ποδοσφαιριστές. Η ιστορία λέει ότι ο ΠΑΟΚ πρώτα πέρασε τρεις προκριματικές φάσεις για να φτάσει μέχρι την είσοδο στους ομίλους του Conference και μετά ενισχύθηκε.

Πώς το έκανε ο ΠΑΟΚ αυτό; Χρειάστηκε ένας προπονητής να βγάλει από το κεφάλι του όλους τους καημούς και τα νεύρα σχετικά με την καθυστέρηση στις μεταγραφές και να επικεντρωθεί στην δουλειά της τακτικής, νοητικής και ψυχικής προετοιμασίας των “περσινών” ποδοσφαιριστών του, με τους οποίους πήγε στα ματς απέναντι στην Μπεϊτάρ Ιερουσαλήμ, την Χάιντουκ Σπλιτ και την Χαρτς.

Σε έναν καιρό γκρίνιας, ο Λουτσέσκου έπεισε τους ποδοσφαιριστές του ότι τους εμπιστεύεται και τους έδειξε το όραμα: να βοηθήσουν τον σύλλογο να φτάσει στους ομίλους προκειμένου να του βελτιώσουν την προοπτική με όρους αθλητικούς και επιχειρηματικούς. Ο προπονητής του ΠΑΟΚ δεν την ξέχασε ποτέ αυτή τη συνεισφορά των ποδοσφαιριστών, και το ίδιο έκανε και ο κλαμπ. Αυτοί οι ποδοσφαιριστές, αρκετοί εκ των οποίων έχασαν την θέση τους από το βασικό σχήμα όταν έγιναν οι μεταγραφές ή έφτασαν ακόμη και να βγουν από το ροτέισον κατά την διάρκεια της σεζόν, ένιωθαν πάντοτε σημαντικοί - διότι ο σύλλογος τους έδειχνε ότι αναγνωρίζει τη συνεισφορά τους.

Η νοοτροπία και η ψυχολογία που είχε η ομάδα του ΠΑΟΚ στην περσινή θερινή περιπέτειά της θα έπρεπε, στο δικό μου μυαλό, να είναι σήμερα ο οδηγός για τον ΠΑΟΚ, για τον Παναθηναϊκό και την ΑΕΚ που θα ξεκινήσουν από τον 2ο προκριματικό γύρο σε Champions League, Europa League και Conference League. Μια ομάδα θα πρέπει να χωριστεί στα δύο: σε αυτούς που δουλεύουν για την ενίσχυση και τις αλλαγές στο ρόστερ και σε αυτούς που δουλεύουν με τα περσινά κομμάτια του έμψυχου δυναμικού για να φτιάξουν την ομάδα που θα επιχειρήσει να φτάσει στην φάση των ομίλων. Και αυτή τη στρατηγική οι ομάδες θα έκαναν καλά να την ενσωματώσουν και στην επικοινωνία τους. Το πληροφορημένο κοινό είναι κοινό που γκρινιάζει λιγότερο και γίνεται πιο υποστηρικτικό. Και οι ομάδες θα την έχουν ανάγκη αυτή την υποστήριξη στην καρδιά του καλοκαιριού, όταν θα παλεύουν να φτάσουν στους ομίλους.

Το περασμένο καλοκαίρι κατά την διάρκεια της προετοιμασίας ο Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε μια πολύ σημαντική απόφαση και έκανε το πρώτο και πιο ουσιαστικό βήμα για να ζήσει τη σεζόν που έζησε τελικά. Άφησε στην άκρη τα δημόσια παράπονα για τις μεταγραφές που καθυστερούν και επικεντρώθηκε χωρίς αρνητισμό στην δουλειά της προετοιμασίας της υπάρχουσας ομάδας για τα ματς της χρονιάς. Η ιστορία λέει ότι η ανταμοιβή για αυτή την απόφαση ήταν πιθανόν μεγαλύτερη από αυτή που θα μπορούσε να φανταστεί τέτοιες μέρες πριν από έναν χρόνο: έφτασε μέχρι τους “8” στην Ευρώπη και κατέκτησε την Superleague 2024.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.