Ο Βασίλης Μπαλαφούτης είναι ένας από τους γηραιότερους ποδοσφαιριστές στην Αθήνα

Ο Βασίλης Μπαλαφούτης με τη φανέλα του Δημόκριτου.

bet365

Φόρεσε για πρώτη φορά την ασπρόμαυρη φανέλα του Δημόκριτου το 1987. Σχεδόν 40 χρόνια μετά, όντας 63 ετών πλέον, συνεχίζει να παίζει χωρίς διακοπή.

Ο ήλιος έχει πέσει εδώ και αρκετή ώρα στο γήπεδο της Χαμοστέρνας. Ο θόρυβος από τα αυτοκίνητα που κινούνται επί της οδού Πειραιώς είναι τόσο δυνατός που φτάνει ως τον αγωνιστικό χώρο. Η προπόνηση προχωρά κανονικά. Σε μια γωνιά, όμως, υπάρχει ένας ποδοσφαιριστής, ο οποίος φορά μια ασπρόμαυρη φανέλα και κάνει ξέχωρα από όλους τους άλλους προθέρμανση.

Πρόκειται για τον Βασίλη Μπαλαφούτη, τον μεγαλύτερο εν ενεργεία παίκτη του Δημόκριτου, της ποδοσφαιρικής ομάδας του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Τον προσεγγίζουμε. Ο ίδιος φαίνεται ιδιαίτερα δεκτικός. Λίγα λεπτά αργότερα έχουμε μάθει όλη την ιστορία του.

«Έχουν περάσει γενιές και γενιές από εδώ. Έχω κάνει οικογενειακές φιλίες, κουμπαριές»

Ο Βασίλης Μπαλαφούτης με το 7 στην πλάτη.

«Γεννήθηκα πριν από 63 χρόνια σε ένα χωριό στο Μεσολόγγι, τον Άγιο Θωμά. Έπαιζα από μικρός ποδόσφαιρο σε ερασιτεχνικές ομάδες. Πέρασα στη Νομική, όμως, και με τα διαβάσματα το παράτησα. Δεν έβγαινε. Ήμουν και επαρχιώτης κιόλας. Έπρεπε να δουλέψω για να τα βγάλω πέρα» εξηγεί ο ίδιος.

Η ομάδα του Δημόκριτου ήταν και παραμένει για εκείνον για μεγάλη διαφυγή από την έντονη καθημερινή πίεση του επαγγέλματος. Ο κύριος Μπαλαφούτης θυμάται την πρώτη φορά που φόρεσε την ασπρόμαυρη φανέλα του. «Είμαι από τους πρώτους που αγωνίστηκαν στον σύλλογο. Η πρώτη φορά που έπαιξα ήταν το 1987, όταν ήμουν ακόμη ασκούμενος. Και από τότε δε σταμάτησα ούτε μία χρονιά» προσθέτει.

Μέσα σε όλα αυτά τα σχεδόν σαράντα χρόνια παρουσίας του στον Δημόκριτο έχει γνωρίσει πάρα πολύ κόσμο. Οι δεσμοί που έχει χτίσει, μάλιστα, με μερικούς από αυτούς είναι μέχρι και οικογενειακοί. «Έχουν περάσει γενιές και γενιές από εδώ. Έχω κάνει φιλίες, μέχρι και κουμπαριές».

Είναι ο μόνος που φοράει τη φανέλα της ομάδας στην προπόνηση. Είναι και αυτός έναν τρόπο να την τιμήσει με κάθε ευκαιρία. Όλοι τον αγαπούν και τον σέβονται. «Μακάρι να φτάσουμε στην ηλικία του και να συνεχίζουμε να παίζουμε» λέει ένας από αυτούς μετά τη λήξη της.

«Εκλείπει από το ποδόσφαιρο σήμερα ο ρομαντισμός»

Κατά τη διάρκεια της προπόνησης του Δημόκριτου.

Η προθέρμανση τελειώνει. Έχει φτάσει η ώρα για το διπλό. Όλοι οι παίκτες συγκεντρώνονται στο κέντρο του γηπέδου και ακούν τις οδηγίες του προπονητή. Ο ρυθμός σήμερα πρόκειται να είναι ιδιαίτερα έντονος, καθώς σε μερικές μέρες πρόκειται να ξεκινήσει το 39ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Δικηγορικών Συλλόγων που φέτος πρόκειται να διεξαχθεί στα Ιωάννινα.

Πρόκειται για ένα από τα οργανωμένα κλαδικά ποδοσφαιρικά τουρνουά, στο οποίο συμμετέχουν συνολικά 16 ομάδες από όλη τη χώρα. Οι δύο πρώτοι περνούν στα προημιτελικά και έπεται. Ο Βασίλης Μπαλαφούτης έχει δει μέσα στα χρόνια, η διοργάνωση να μεταβάλλεται. «Έχει αλλάξει προς το χειρότερο για μένα. Εκλείπει πια ο ρομαντισμός και μπαίνουν οι ανταγωνισμοί και οι πρωταθλητισμοί στη μέση» σημειώνει.

Ο Βασίλης Μπαλαφούτης με τα υπόλοιπα μέλη του Δημόκριτου το 1999. Στην κάτω σειρά, πέμπτος από τα αριστερά.
Ο Βασίλης Μπαλαφούτης με τα υπόλοιπα μέλη του Δημόκριτου το 1999. Στην κάτω σειρά, πέμπτος από τα αριστερά.

Παρά ταύτα εκείνος συνεχίζει να παίζει. «Δεν θα μπορούσα να κάνω κι αλλιώς. Είναι αρρώστια το ποδόσφαιρο. Τι να κάνουμε. Μια διέξοδος». Ο προπονητής του δίνει την ευθύνη της πρώτης πάσας στο οικογενειακό διπλό. Δεν μένει, όμως, μόνο εκεί. Τρέχει όλη την ώρα, μαρκάρει και δεν διστάζει να πέσει πάνω στην μπάλα, προκειμένου να μη δεχτεί γκολ η ομάδα του.

Μετά το τέλος της προπόνησης, μαζεύει τις μπάλες, τις βάζει στο σάκο και τις μεταφέρει μόνος του προς την έξοδο του γηπέδου. Αυτή ήταν μία από τις τελευταίες προπονήσεις πριν το τουρνουά. Ένα ακόμη τουρνουά στο οποίο ο Βασίλης Μπαλαφούτης, ο γηραιότερος ποδοσφαιριστής της ομάδας, θα λάβει κανονικά μέρος.

@Photo credits: Άκης Κατσούδας

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

 

Τελευταία Νέα