Και όμως η κυνική Γαλλία την… έχει την εξαιρετική Ισπανία

Και όμως η κυνική Γαλλία την… έχει την εξαιρετική Ισπανία

bet365

Η Γαλλία χρειάστηκε την βοήθεια των πέναλτι και του Ζοάο Φέλιξ, δεν έχει πείσει κανέναν με τις εμφανίσεις της, αλλά είναι στην τετράδα του EURO2024 και έχει τα όπλα για να ρίξει στο καναβάτσο τους Ισπανούς.

Έχει συμπληρώσει 575 λεπτά χωρίς γκολ σε open play. Στα τελευταία έξι παιχνίδια έχει σημειώσει μόλις τρία τέρματα, ένα με πέναλτι και δύο με… αυτογκόλ! Και, παρόλα αυτά, η κυνική και κουραστική Γαλλία είναι στα ημιτελικά του EURO2024.

Στο ματς με την Πορτογαλία, η ομάδα του Ντιντιέ Ντεσάν δεν άλλαξε το (μονίμως συντηρητικό) πλάνο του προπονητή της. Ήταν πολύ σταθερή στην άμυνα, αν και οι Ίβηρες είχαν ευκαιρίες για να πάρουν την πρόκριση, ενώ η ίδια είχε καλές τελικές, ούσα και πάλι αναποτελεσματική.

Δεν έχει πείσει κανέναν με τις εμφανίσεις της, αλλά φτάνει στα ημιτελικά μεγάλης διοργάνωσης για τέταρτη φορά στις τελευταίες πέντε και ξεκάθαρα έχει την τεχνογνωσία για να πάρει αυτό που θέλει και χρειάζεται.

Κόντρα στην Ισπανία, οι Τρικολόρ δεν έχουν κανένα πρόβλημα να περιμένουν στην άμυνά τους, να μην επιτρέπουν σε Νίκο Γουίλιαμς και Λαμίν Γιαμάλ να βρουν κενούς χώρους για να κάνουν ζημιά και να ψάχνουν τις κόντρες, ελπίζοντας ότι επιτέλους ο Κιλιάν Μπαπέ θα… εμφανιστεί στο EURO.

Επηρεασμένος ξεκάθαρα από την προστατευτική μάσκα που φοράει, ο Γάλλος σούπερ σταρ και αρχηγός δεν προκαλεί την ανισορροπία που σε εκείνον είναι χαρακτηριστική, αλλά βάσει ταλέντου πρέπει να κάνει ένα καλό ματς στην διοργάνωση.

Κάτι τέτοιο, βεβαίως, δεν ίσχυσε για τον Κριστιάνο Ρονάλντο, ο οποίος στο έκτο (και τελευταίο) Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της μυθικής καριέρας του δεν κατάφερε να σκοράρει, κατά διαστήματα έδειχνε περισσότερο… βαρίδιο απ’ ότι εφαλτήριο για την εθνική του ομάδα (συγνώμη «CR7»…) και αποχωρεί μάλλον άδοξα από τα γερμανικά γήπεδα.

Παικτάρα Ντάνι, έστειλες τον Κρόος στην… σύνταξη!

Όσο για την ματσάρα που προηγήθηκε, τι να (πρωτό)γράψει κανείς; Για το θράσος του 16χρονου (!) Λαμίν Γιαμάλ, για τα χιλιάδες καντάρια μπάλας του Ντάνι Όλμο, για τη νοοτροπία «refuse to loose» που έχει αποκτήσει και η νέα γενιά της Γερμανίας;

Ή για την… διαφορετική εικόνα του Τόνι Κρόος, ο οποίος φοβούμενος ότι αυτό θα ήταν το τελευταίο ματς της καριέρας του (όπως και συνέβη δηλαδή), έκανε δύο μαρκαρίσματα για κόκκινη κάρτα στα πρώτα δέκα λεπτά της αναμέτρησης, όσα δηλαδή δεν είχε κάνει σε όλη την προηγούμενη σταδιοδρομία του (εντάξει, καθ’ υπερβολή);

Παραμονές του αγώνα, υπήρχε δίλημμα για το ποιον θα επίλεγε ο Λουίς Ντε λα Φουέντε μεταξύ Πέδρι και Όλμο. Εν τέλει ξεκίνησε ο πρώτος, τραυματίστηκε από ένα από τα προαναφερθέντα φάουλ του Κρόος (πόσο άτυχος πια…) και έδωσε την θέση του στον δεύτερο ο οποίος, με μια γκολάρα και μια τρομερή ασίστ, οδήγησε στα ημιτελικά του EURO2024 την καλύτερη μέχρι τώρα ομάδα του τουρνουά.

Γιατί μπορεί οι αλλαγές του Ντε λα Φουέντε να την έκλεισαν ακόμα περισσότερο στα καρέ της και η Γερμανία να την… κατάπιε κατά (μικρά) διαστήματα με την φούρια των παικτών της και την ώθηση της εξέδρας (και ενίοτε του διαιτητή…), αλλά συνολικά η Ισπανία είναι η ομάδα που περισσότερα θετικά έχει προσφέρει σε αυτή την διοργάνωση.

Ομολογώ ότι μετά το γκολ της ισοφάρισης από τον Φλόριαν Βιρτς στο 89’, έβλεπα πιο πιθανή την ολική ανατροπή των Γερμανών στην παράταση, για να επιβεβαιώσουν την περίφημη ρήση του Γκάρι Λίνεκερ, η οποία έχει γνωρίσει πολλές εξαιρέσεις από τότε που ειπώθηκε από τον παλαίμαχο πλέον Άγγλο επιθετικό.

Αυτή η Ισπανία, όμως, διαψεύδει ακόμα και την (ποδοσφαιρική) λογική, αλλά και την κατάρα που την ήθελε μέχρι τώρα να μην έχει καταφέρει ποτέ να νικήσει την οικοδέσποινα σε μεγάλη διοργάνωση.

Το έκανε και αυτό, όμως, η παρέα των Λαμίν Γιαμάλ, Νίκο Γουίλιαμς και Ντάνι Όλμο, η οποία πείθει ότι, παρά τις απουσίες στον ημιτελικό (Τρίτη 09/07, 22:00) του Μονάχου, είναι σε θέση να πάει για πρώτη φορά σε τελικό, μετά την «χρυσή» γενιά που αποτέλεσε καθρέφτη και οδηγό για αυτά τα παιδιά.

Υ. Γ.: Τόνι Κρόος, σε ευχαριστούμε για όσα πρόσφερες στο ποδόσφαιρο, ως ένας από τους πιο χαρισματικούς θιασώτες του. Μπορεί να μην είχες το φινάλε που ονειρευόσουν, μπορεί και να «άξιζες» την κόκκινη κάρτα που ο διαιτητής δεν τόλμησε να σου δείξει, αλλά αναμφίβολα το τελευταίο σου ματς, με υψηλού επιπέδου ποδοσφαίρου, αγωνία και δραματική εξέλιξη, ήταν αντάξιο της απαράμιλλης κλάσης σου.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Αλέξανδρος Λοθάνο
Αλέξανδρος Λοθάνο

Η γραφομηχανή του μπαμπά, συνοδοιπόρος στα πρώτα βήματα. Αγάπη για το γράψιμο από νεαρή ηλικία και, σε συνδυασμό με την λατρεία για τον αθλητισμό, η κατάληξη προφανής για τον Αλέξανδρο Λοθάνο. Πάνω από 25 χρόνια στα δημοσιογραφικά πέριξ, ταξίδια ζωής σε μεγάλες διοργανώσεις και τελικούς, συγγραφή βιβλίων, ξεχωριστές γνωριμίες με σπουδαίες προσωπικότητες. Όχι, παράπονο δεν μπορεί (και δεν θέλει) να έχει...