Είδαμε νωρίς τον τελικό του Euro 2024

Είδαμε νωρίς τον τελικό του Euro 2024

bet365

Ο Βασίλης Σαμπράκος γράφει για το Ισπανία - Γερμανία 2-1, το καλύτερο παιχνίδι του Euro, ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης, και για τις πιθανότητες δικαίωσης της “δεν βλέπω κανέναν καλύτερο” δήλωσης του ντε λα Φουέντε.

Μας έτυχε ο “τελικός” - δηλαδή ένας αγώνας ανάμεσα στις δύο καλύτερες ομάδες της διοργάνωσης να συμβεί στα προημιτελικά του Euro 2024 και όχι στον τελικό. Αυτό όμως το παιχνίδι ανάμεσα στην Ισπανία και την Γερμανία μας αποζημίωσε και μπήκε ήδη στην λίστα των αγώνων που θα θυμόμαστε από ένα “ρηχό” - μέχρι σήμερα - ποδοσφαιρικό τουρνουά.

Συνέβη να δούμε δύο από τις καλύτερα δουλεμένες ομάδες του Euro, και σίγουρα τις πιο καλά δουλεμένες ομάδες από τα φαβορί, να συγκρούονται και να παίζουν με επιθετική νοοτροπία και με δημιουργική ιδέα για τον τρόπο που ήθελαν να φτάσουν στην πρόκριση. Έτσι φτάσαμε να δούμε 38 τελικές προσπάθειες, έτσι εξηγείται το ότι αποζημιωθήκαμε, με όρους ψυχαγωγίας, από ένα ματς υψηλών προσδοκιών.

Ο ΒΑΣΙΛΗΣ ΣΑΜΠΡΑΚΟΣ ΜΙΛΑ ΓΙΑ ΤΑ ΦΑΒΟΡΙ ΤΗΣ SUPERLEAGUE 2025

Στη λήξη του 90’λεπτου, σύμφωνα με το Wyscout, η Ισπανία είχε πετύχει 1 γκολ με xGoals 0.84 και η Γερμανία είχε πετύχει 1 γκολ με xGoals 1.7. Δηλαδή η Γερμανία δεν είχε καταφέρει να εκμεταλλευτεί το πιο παραγωγικό (14 τελικές για εκείνη, 11 για την Ισπανία) και το πιο ποιοτικό - όπως φαίνεται από την διαφορά στα xGoals - παιχνίδι που έκανε συγκριτικά με αυτό των Ισπανών. Παρόμοια ήταν η εικόνα μετά την λήξη της παράτασης. Η Ισπανία βγήκε από το ματς με 2 γκολ με xGoals 1.13 και η Γερμανία αποχαιρέτισε το Euro με 1 γκολ και 2.26 xGoals. Οι 7 τελικές των Γερμανών στην παράταση δεν ήταν μόνο περισσότερες από αυτές των Ισπανών (6) - κυρίως ήταν μεγαλύτερες ευκαιρίες.

Αυτή όμως ήταν η ιστορία των Γερμανών σε αυτό το Euro: ήταν μια ομάδα που δεν κατάφερε να βάλει περισσότερα γκολ από αυτά που αναλογούσαν στην κλινική ποιότητα των ευκαιριών της (2.2 γκολ ανά ματς - xGoals 2.28). Οι Ισπανοί μέχρι εδώ είναι μια ομάδα που πετυχαίνει περισσότερα (2.2) γκολ από την τιμή των xGoals της (1.74). Ο Χάβερτς με xGoals που περνούσαν το 4 πέτυχε 2 γκολ. Ο Φίλκρουγκ σε 6 ευκαιρίες απέναντι στην Ισπανία, με xGoals 0.99 βγήκε από το ματς χωρίς γκολ. Ο Σανέ βγήκε από αυτό το ματς με 0 τελικές προσπάθειες. Το ίδιο και ο Γκουντογκάν.

Η ιστορία αυτής της Γερμανίας ήταν η ιστορία μιας ομάδας με θέληση, με καλή αύρα λόγω της διεξαγωγής του τουρνουά στο έδαφός της, με καλή ομαδική τακτική και τεχνική αλλά χωρίς έναν κεντρικό επιθετικό κορυφαίου επιπέδου. Κυρίως γι’ αυτό η ιστορία της ολοκληρώθηκε πριν από το τέλος του Euro 2024.

H ιστορία αυτής της Ισπανίας είναι η ιστορία μιας ομάδας με ενθουσιασμό, καλό ομαδικό πνεύμα και φυσικά πολύ καλή ομαδική δουλειά - βλέπεις και την τακτική και την τεχνική σε υψηλό επίπεδο. Αν το τουρνουά έπρεπε να ολοκληρωθεί εδώ και να απονεμηθεί το τρόπαιο με κριτήριο την ποιότητα και την αποτελεσματικότητα του ποδοσφαίρου, η Ισπανία θα έβλεπε το δικό της όνομα να χαράσσεται. Τώρα που έχει βγάλει εκτός την Γερμανία, έχει δικαίωμα να ισχυριστεί ο Λουίς ντε λα Φουέντε ότι δεν βλέπει καλύτερη ομάδα στο τουρνουά. Αυτή η αυτοπεποίθηση και αυτή η αλεγκρία που αναδύονται μέσα από την πορεία που έχει διαγράψει μέχρι εδώ η Ισπανία είναι πιθανό να εξελιχθούν στον καθοριστικό παράγοντα του ημιτελικού απέναντι στην κενή από ποδόσφαιρο μέχρι σήμερα Γαλλία. Αν κάτι μπορεί να πετάξει έξω τους Ισπανούς είναι κυρίως η ατομική ποιότητα των Γάλλων.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Βασίλης Σαμπράκος
Βασίλης Σαμπράκος

Έχει συμπληρώσει 3 δεκαετίες στην αθλητική δημοσιογραφία. Μετά από τόσα χρόνια και τόσα διαφορετικά έργα, δεν λειτουργεί στην δημοσιογραφία για να εκφράζει οπαδικά αισθήματα ή συλλογικές προτιμήσεις. Γράφει και μιλάει για όλους, απευθυνόμενος προς όλους. Και τρελαίνεται στην ιδέα ότι υπάρχει κάπου ένας άνθρωπος, μια μέθοδος ή ένα εργαλείο που θα τον βοηθήσει να κατανοήσει καλύτερα και βαθύτερα το ποδόσφαιρο. Πάνω από όλα, ο Βασίλης Σαμπράκος συστήνεται ως ο συγγραφέας του “Εξηγώντας το θαύμα” ή “The Miracle 2004”, ενός βιβλίου που έφτασε να σταθεί ανάμεσα στα καλύτερα ποδοσφαιρικά βιβλία του 2022 στην Αγγλία.