Αυτό το Euro θα το πάρει η...

Θάνος Σαρρής Θάνος Σαρρής
Αυτό το Euro θα το πάρει η...

bet365

Ο Θάνος Σαρρής καταγράφει μερικά από τα δεδομένα της ανάλυσης της απόδοσης των τεσσάρων ομάδων που έφτασαν στα ημιτελικά του Euro.

Προφανώς, το Euro 2024 δεν πρόκειται για το εντυπωσιακότερο Euro που έχουμε δει, όμως φτάσαμε στους «4» με ζευγάρια-φωτιά και μεγάλα ονόματα στη μάχη για τον τίτλο. Ας επιχειρήσουμε, με βάση τους αριθμούς από το Wyscout, να δούμε πίσω από τα γκολ και τις νίκες που έχει πετύχει κάθε ομάδα.

Oι ευκαιρίες της Ισπανίας και η Ολλανδία

Η Ισπανία, λοιπόν, είναι πρώτη σε expected goals με 13, πάνω από τη Γερμανία που πέταξε εκτός διοργάνωσης (11) και την Ολλανδία (10). Οι οράνιε μπορεί να βρίσκονται ψηλά στις ποιοτικές ευκαιρίες που «θα έπρεπε» να καταλήξουν στα δίχτυα, ωστόσο βρίσκονται αρκετά ψηλά και στα expected goals against, έχοντας 6.93. Από αυτά, τα πέντε έχουν καταλήξει στα δίχτυα του Φερμπρούχεν. Έχουν δεχθεί, δηλαδή, λιγότερα τέρματα από όσα «θα έπρεπε» να δεχθούν με βάση τις ευκαιρίες που τους κάνουν οι αντίπαλοι. Από πάνω τους είναι η Γεωργία, η Τουρκία και η Σλοβακία.

Η Αγγλία, από την πλευρά της, έχει τη μεγαλύτερη κατοχή από την τετράδα των φιναλίστ, καθώς ο μέσος όρος της είναι στο 59.3, ενώ ακολουθεί η Ισπανία στο 58.1. Για την ιστορία, πρώτη στη σχετική λίστα ήταν η Πορτογαλία με 66.4 και δεύτερη η Γερμανία με 61.6. Η Ρόχα είναι πρώτη σε συνολικά σουτ στη διοργάνωση, καθώς έχει καταγράψει 93, δεύτερη στις ντρίμπλες ένας εναντίον ενός (163), πίσω μόνο από την Πορτογαλία (187) και μπροστά από την τρίτη Γαλλία (150), καθώς και τρίτη στις σέντρες με 91. Πορτογαλία (131) και Γερμανία (92) καταλαμβάνουν τις θέσεις από πάνω της.

Οι Γάλλοι φέρνουν την μπάλα στην περιοχή και οι Άγγλοι πασάρουν

Οι Γάλλοι, από την πλευρά τους, πέραν της τρίτης θέσης στις ντρίμπλες, έχουν την πρωτιά σε μια αρκετά σημαντική κατηγορία: Στης επαφές στην αντίπαλη περιοχή. Έχουν καταγράψει 144 και βρίσκονται πάνω από την Πορτογαλία που είχε 142 και δεν συνεχίζει πλέον στη διοργάνωση. Είναι, επίσης, πρώτοι στα κουβαλήματα μπάλας (135) και δεύτεροι σε κερδισμένα φάουλ (61), πίσω από τους Άγγλους (72). Τέλος, κυριαρχούν γενικά στη διοργάνωση στα deep completions (71), δηλαδή στις πάσες που δεν χαρακτηρίζονται σέντρες και φέρνουν την μπάλα στη ζώνη των 20 μέτρων από την αντίπαλη εστία.

Τα «Τρία Λιοντάρια» κυριαρχούν στις συνολικές πάσες (3.173), στις μακρινές μπαλιές (232) και στις μεταβιβάσεις στο επιθετικό τρίτο (356), οι Ολλανδοί στις κάθετες πάσες (35), αλλά οι Ισπανοί είναι πάνω από όλους στις πάσες-κλειδιά, δηλαδή στις μεταβιβάσεις εκείνες που δημιουργούν άμεσα ευκαιρία για γκολ. Έχουν πραγματοποιήσει 34.

Η πίεση της Ρόχα

Στο αμυντικό κομμάτι, οι Γάλλοι έχουν επιτρέψει 44 σουτ εναντίον τους, λιγότερα από κάθε άλλον μονομάχο στα ημιτελικά και έχουν δεχθεί μόλις ένα γκολ, ωστόσο στις αμυντικές μονομαχίες κυριαρχούν οι Ισπανοί, που έχουν 296 και είναι τέταρτοι στη σχετική λίστα, ενώ έχουν δεχθεί δύο γκολ. Οι «μπλε» υπερτερούν στα κοψίματα (196 έναντι 181 των Ισπανών) και οι Άγγλοι στις εναέριες μονομαχίες, όπου έχουν καταγράψει 174 και είναι πρώτοι στη σχετική λίστα. Είναι, όμως, δεύτεροι στις χαμένες μπάλες με 482! Στον δείκτη του Challenge Intensity, που μετρά τις αμυντικές ενέργειες ανά λεπτό κατοχής του αντιπάλου, κυριαρχούν και πάλι οι Ισπανοί με 4.9, όπως κυριαρχούν και στο PPDA (οι πάσες που επιτρέπει μια ομάδα στο 60% του τερέν μέχρι να πραγματοποιήσει μια αμυντική ενέργεια), στο πιο ακριβές metric για την πίεση: Είναι δεύτεροι στο τουρνουά με 9.6, πίσω μόνο από τους Αυστριακούς. Κάνουν τα περισσότερα φάουλ, είναι τρίτοι στις κίτρινες κάρτες, αλλά είναι πολύ πιεστικοί.

Τι δείχνουν όλα τα παραπάνω; Αρχικά, οι Γάλλοι που έχουν σηκώσει αρκετό αρνητικό σχολιασμό για τον τρόπο που έχουν φτάσει μέχρι τα ημιτελικά, έχουν να δείξουν μερικά άκρως ενδιαφέροντα στατιστικά. Από την άλλη, όμως, οι Ισπανοί μοιάζουν με βάση τους δείκτες απόδοσης ως το μεγάλο φαβορί: Δημιουργούν ευκαιρίες για γκολ, σουτάρουν, ντριμπλάρουν, ελέγχουν τον ρυθμό, σκοράρουν και είναι πολύ αποδοτικοί στην πίεση. Στους «οκτώ» είχαν το δυσκολότερο έργο απέναντι στην οικοδέσποινα και το έφεραν εις πέρας. Τους απομένουν δύο ακόμα βήματα, απέναντι σε ομάδες με μεγάλη παράδοση και ιστορία. Μιλάμε φυσικά για αγώνες νοκ-άουτ κι όλα αυτά μπορούν να πάνε στο βρόντο, όμως αποτελούν μια βάση για όσα έχουμε δει μέχρι στιγμής στα γήπεδα της Γερμανίας...

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Θάνος Σαρρής
Θάνος Σαρρής

O Θάνος Σαρρής γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Πάρο. Ερωτεύτηκε από μικρή ηλικία τη μαγεία του αθλητισμού και το γράψιμο. Σπούδασε Επικοινωνία και ΜΜΕ και έκανε το master του στο Πολιτικό της Νομικής. Λατρεύει τα ταξίδια σε ποδοσφαιρικές γειτονιές του εξωτερικού, τις ιστορίες που γεννά το ποδόσφαιρο εντός κι εκτός αγωνιστικού χώρου και θυμάται την ατμόσφαιρα του γηπέδου σχεδόν απ' όταν θυμάται τον εαυτό του. Τα βιβλία του, «Η Μπάλα στην Κερκίδα» και «30 θεοί του ελληνικού ποδοσφαίρου», κυκλοφορούν από τις εκδόσεις ΟΞΥ και Brainfood αντίστοιχα.