EURO 2024, Ισπανία: Οι Ιβηρες ντριμπλάρουν ξανά με Γουίλιαμς και Γιαμάλ!

EURO 2024, Ισπανία: Οι Ιβηρες ντριμπλάρουν ξανά με Γουίλιαμς και Γιαμάλ!

EURO 2024, Ισπανία: Οι Ιβηρες ντριμπλάρουν ξανά με Γουίλιαμς και Γιαμάλ!

bet365

Αυτή η Ισπανία είναι διαφορετική, η ντρίμπλα ξαναμπήκε στη ζωή της και η επίθεσή της στα γήπεδα της Γερμανίας είναι... μαγεία.

«Πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Ο Λαμίν είναι ήδη έτοιμος». Σε μια συζήτηση για τον σχεδιασμό της Ισπανίας του μέλλοντος, οι άνθρωποι της ανδρικής ομάδας έριξαν τα φώτα της δημοσιότητας στον Λαμίν Γιαμάλ. Η ισπανική ομοσπονδία εργαζόταν εδώ και καιρό πάνω σε ένα πρότζεκτ: να βρει τους καλύτερους εξτρέμ. Αυτός που ξεχώρισε δεν ήταν άλλος από τον σταρ της Μπαρτσελόνα, μιας και στην απέναντι θέση ήταν ο Νίκο Γουίλιαμς.

Η ήττα από το Μαρόκο στο Παγκόσμιο Κύπελλο του Κατάρ παρέμενε μια ανοιχτή πληγή, ένα θλιβερό déjà vu αυτού που είχε συμβεί τέσσερα χρόνια νωρίτερα στη Ρωσία.

Όταν η Ισπανία αποκλείστηκε από τους οικοδεσπότες το 2018 , η ομάδα του Φερνάντο Ιέρο πλαισιώθηκε από τους Ίσκο και Μάρκο Ασένσιο, δύο κομψούς παίκτες, μερικές φορές αποφασιστικούς, αλλά όχι πολύ αποτελεσματικούς σε καταστάσεις ένας εναντίον ενός.


Η «Ρόχα» αποκλείστηκε από τη φάση των «16» στη Ρωσία με μέσο όρο κατοχή μπάλας 76% και μέσο όρο 22 ντρίμπλες ανά παιχνίδι. Στο Κατάρ, η συνταγή δεν άλλαξε. Αντιθέτως, έγινε πιο έντονη. Με τον Λουίς Ενρίκε μπροστάρη, η Ισπανία αποχώρησε από το Παγκόσμιο Κύπελλο με 77% κατοχή μπάλας και 18 ντρίμπλες ανα παιχνίδι.

 

Στην ήττα από το Μαρόκο στη φάση των «16», οι εξτρέμ της, παρόμοιοι σε χαρακτηριστικά με αυτούς που χρησιμοποιήθηκαν στη Ρωσία, ήταν οι Ολμο και Φεράν Τόρες «Έκαναν αυτό που τους ζητήσαμε στο 100%, καλά, στο 99,9% γιατί όμως δεν σκοράρουμε» τόνισε ο Λοίς Ενρίκε.

Ο Ισπανός αποχώρησε από τον πάγκο της ομάδας, όπως και ο αθλητικός διευθυντής Χοσέ Φρανσίσκο Μολίνα. Η αλλαγή έγινε υπέρ ενός πιο... γρήγορου ποδοσφαίρου. Ο Λουίς Ντε λα Φουέντε, στον πάγκο, ο έμπειρος Λούκε στο... ψάξιμο ενός παίκτη που θα σκορπίσει αστερόσκονη στην ομάδα. Δίπλα του ο Ερνάντες, o άνθρωπος που έκανε τα πάντα για να πείσει τον Γιαμάλ να επιλέξει την Ισπανία αντί του Μαρόκο.

«Υπάρχει ένας νέος προπονητής με άλλες ιδέες, ούτε καλύτερες, αλλά ούτε ούτε χειρότερες. Θέλαμε να δώσουμε σε αυτή την ομάδα μια μικρή ανατροπή», τόνισε ο Ντε λα Φουέντε. Και η νέα «Ρόχα» επεκτείνεται στο γήπεδο. Έχει λιγότερη κατοχή μπάλας (57,24%), αλλά ντριμπλάρει περισσότερο από ποτέ στον 21ο αιώνα: 26 ντρίμπλες κατά μέσο όρο ανά παιχνίδι!

Από το EURO 2004, η Ισπανία δεν έχει χρησιμοποιήσει καθαρόαιμους εξτρέμ. Στα γήπεδα της Πορτογαλίας, εκτός από τον Λούκε, υπήρχαν ο Βιθέντε και ο Χοακίν. «Πρέπει να στήσουμε την ομάδα για να παίζει στα άκρα» τόνισε ο Σάεθ, αλλά δεν μπόρεσε τις σκέψεις τους να τις μεταφέρει στο χορτάρι.

Εκτοτε, η Ισπανία έριξε το βάρος στη μεσαία γραμμή, με τα αποτελέσματα να είναι εντυπωσιακά. Κάθε εποχή έχει όμως και το τέλος της... Στη Γερμανία, γεννήθηκε μια διαφορετική Ισπανία. Μια ομάδα που δημιουργεί και αυτό οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στο αδάμαστο ένστικτο ντρίμπλας του Λαμίν Γιαμάλ και του Νίκο Γουίλιαμς.

Οι εξτρέμ της «Ρόχα» έχουν επιχειρήσει 60 ντρίμπλες στο EURO, 30 ο καθένας. Είναι το πιο ... τολμηρό ζευγάρι στη Γερμανία, μπροστά από τους Μπαπέ και Ντεμπελέ, αλλά και τους Μπέλινγκχαμ, Σάκα. Ο Νίκο Γουίλιαμς (21 ετών) και ο Λαμίν Γιαμάλ (16 ετών) έχουν αφήσει το αποτύπωμά τους στα γήπεδα της Γερμανίας. Φέτος, η Ισπανία έχει περισσότερη μαγεία από ποτέ στην επίθεση.

Διάβασε όλα τα τελευταία νέα της αθλητικής επικαιρότητας. Μάθε για όλους τους live αγώνες σήμερα και δες τις αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας και της εβδομάδας μέσα από το υπερπλήρες Πρόγραμμα TV του Gazzetta.

Πολύδωρος Παπαδόπουλος
Πολύδωρος Παπαδόπουλος

Tα χρόνια που πέρασαν λένε πως δεν γυρίζουν πίσω, έλα όμως που γυρίζουν, αρκεί να υπάρχει η ιδανική παρέα. Σε αυτή εδώ το «μαγαζί» έχουμε ήδη ζήσει 15 τελικούς τελικούς Champions League, τέσσερα Μουντιάλ, τρία Euro, μα καθημερινά ανασύρουμε αναμνήσεις που μένουν καλά χωμένες στη σωστή θέση του μυαλού μας, αυτή που λατρεύει το ποδόσφαιρο, παθιάζεται μαζί του. Από το 2008 κι έπειτα λατρεύουμε να γράφουμε για μπάλα εκτός συνόρων, από την Ιταλία και την Αγγλία μέχρι τη Ζάμπια και την Αργεντινή. Και κάθε φορά, λοιπόν, που νιώθουμε νοσταλγία για τα περασμένα, κλικάρουμε Gazzetta.gr για να ταξιδέψουμε σε ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό ραντεβού...